Design

Οι Artpeckers από τη Θεσσαλονίκη «πετάνε» στην κορυφή του Design

Η ομάδα κατάφερε με τις δημιουργίες της να αποσπάσει το βραβείο Bronze στην κατηγορία Conceptual Products-Eco Design Products των International Design Awards.

Μαρίνα Τομπάζη
οι-artpeckers-από-τη-θεσσαλονίκη-πετάνε-στην-1111556
Μαρίνα Τομπάζη

Οι Artpeckers είναι οι Θεσσαλονικείς που «πάντρεψαν» το σύγχρονο design με την ελληνική κουλτούρα και το έκαναν να φορεθεί.

Η ιστορία τους ξεκινά το 2015, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με το δίλημμα να αφήσουν πίσω τους την Ελλάδα και να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό ή να μείνουν εδώ και να παλέψουν για αυτά που θέλουν.  Οι δυσκολίες που έφερε η κρίση τους είχαν ήδη απογοητεύσει. Τελευταία στιγμή όμως, και κρατώντας το εισιτήριο χωρίς επιστροφή στο χέρι, παίρνουν το μεγάλο ρίσκο. Ακυρώνουν το ταξίδι τους και με έδρα πλέον ένα μικρό εργαστήρι στην Καλαμαριά φτιάχνουν τα πρώτα τους αξεσουάρ, με πρώτη ύλη το ξύλο. Ο Κίμωνας «ραμφίζει» τις δημιουργίες τους και μέσα από τον φακό της Υρώς αποτυπώνονται οι εικόνες και οι ιστορίες που θέλουν να μοιραστούν. Γεωμετρικά σχήματα και μοτίβα, σχεδιασμένα πάνω σε αξεσουάρ και διάφορα άλλα αντικείμενα, βάζουν τη δικιά τους πινελιά στις αφηγήσεις της ελληνικής μυθολογίας.

Και αυτή η απόφαση που πήραν ένα βράδυ πριν από περίπου δέκα χρόνια, στη Μπάρα του Ερμή, φαίνεται να τους δικαίωσε. Τα προϊόντα τους τώρα «ταξιδεύουν» σε διάφορες χώρες και ο μοναδικός τους χαρακτήρας ξεχωρίζει σε όλο τον κόσμο.

Πριν από λίγες ημέρες, οι Artpeckers κερδίσανε το βραβείο Bronze στην κατηγορία Conceptual Products-Eco Design Products των International Design Awards. «Ήταν μεγάλη μας τιμή αυτή η διάκριση, γιατί ήταν ένα δύσκολο concept», αναφέρουν.

Το project “Uranus” έγινε σε συνεργασία με την Aegean, όταν η αεροπορική εταιρεία ζήτησε από την ομάδα των Artpeckers να δημιουργήσουν προϊόντα για τους πελάτες της Miles & Bonus, χρησιμοποιώντας υλικά που υπήρχαν στα αεροσκάφη τους. «Έτσι ξεκινήσαμε και εμείς να πειραματιζόμαστε στις μοκέτες που μας έδωσαν και κυρίως στα δέρματα από τα καθίσματα παλιών αεροπλάνων. Σκεφτήκαμε να τα πάρουμε και να τα κάνουμε βιολογικό καθαρισμό και σιγά-σιγά το καλοκαίρι είχαμε τις πρώτες παρτίδες. Σχεδιάσαμε το πορτοφόλι που είναι εμπνευσμένο από τα φτερά του αεροπλάνου, το clutch για το διαβατήριο και το tag για τη βαλίτσα. Τα στείλαμε έπειτα στον διαγωνισμό, έναν από τους πιο γνωστούς στο Design και περιμέναμε. Χρειάστηκαν πολλά στάδια για την υλοποίησή τους · Βιολογικός καθαρισμός, να γίνει ένα ξεκαθάρισμα, να είναι όμορφο σαν design, αλλά και λειτουργικό. Κάποιες φορές προχωρήσαμε και σε συνδυασμό υλικών, όπως το πουγκί που προέκυψε από κάποιο παλιό σεμέ ή τραπεζομάντηλο. Ήταν ένα όνειρο που μετά από σκληρή δουλειά πραγματοποιήθηκε», εξηγούν.

Η φιλοσοφία μάλιστα του Zero Waste έχει γίνει κομμάτι του έργου τους. «Προσπαθούμε να μην πετάμε τα κομμάτια που μας περισσεύουν. Έτσι, έχουμε βγάλει από τα ρετάλια πορτοφολάκια και θήκες κινητών».

Ωστόσο, αυτή η σπουδαία διάκριση δεν ήταν η πρώτη αναγνώριση για την ομάδα των Θεσσαλονικιών. Το 2019 στην Ιταλία, η τσάντα τους «Two in one backpack» βραβεύτηκε στο διαγωνισμό A’ Design Award and Competition, με το Iron Award στην κατηγορία Fashion and Travel Accessories. Πρόκειται για ένα “δύο σε ένα” backpack, καθώς το πάνω μέρος του αποσπάται από το κύριο σώμα της τσάντας και μετατρέπεται σε ένα ανεξάρτητο clutch, χαρίζοντας μια πρακτική λύση αποθήκευσης σε ταξιδιώτες και μη.

Εικόνα: Artpeckers

Η ιστορία αυτής της παρέας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη είναι μια ηχηρή υπενθύμιση για κάθε φορά που το αίσθημα της παραίτησης φαίνεται να υπερνικά την επιθυμία. Οι Artpeckers μας δείχνουν με πράξεις πως όσα εμπόδια και αν βρεθούν, με δουλειά και αγάπη τα όνειρα δεν φαντάζουν ακατόρθωτα.

*Μπορείτε να βρείτε τους Artpeckers στην ιστοσελίδα τους και στο κατάστημά τους, στην Βαλαωρίτου 12, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα