Αρχιτεκτονικη

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Κυριάκος Κυριακίδης

Το έργο του έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα, κυρίως σε Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς Νοσοκομείων.

Parallaxi
έφυγε-από-τη-ζωή-ο-σπουδαίος-αρχιτέκτο-1234889
Parallaxi

Την τελευταία του πνοή άφησε ο σπουδαίος αρχιτέκτονας, Κυριάκος Κυριακίδης, στην ηλικία των 87 ετών.

Γεννημένος το 1937 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο Κυριάκος Κυριακίδης ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα ζητήματα των Νοσοκομειακών κτιρίων και έλαβε μέρος σε πολλά Συνέδρια που κάλυπταν το εν λόγω θέμα στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Ο ίδιος αποφοίτησε το 1963 από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και υπήρξε πρόεδρος της Μελετητικής Εταιρείας Γραφείο Μελετών Κ.Κυριακίδης και Συνεργάτες Α.Ε. 1963 – 1973 και επιμελητής στην Έδρα της Οικοδομικής του Ε.Μ.Π. με καθηγητή τον Κυπριανό Μπίρη.

Ο Κυριάκος Κυριακίδης, υπήρξε επίσης, κριτής σε Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς του Πανεπιστημίου Κύπρου, θεμάτων κατοικίας που προκηρύχθηκαν με την πρωτοβουλία του περιοδικού ΔΟΜΕΣ, μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών και την πρωτοβουλία του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

Το έργο του έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα, κυρίως σε Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς Νοσοκομείων. Μελέτες έργων του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικές και ξένες εκδόσεις.

«Το άθροισμα των καλών λεπτομερειών σε μια όχι τόσο καλή σύνθεση, μπορεί να τη σώσει – ενώ το άθροισμα των κακών λεπτομερειών μπορεί να χαλάσει μια καλή σύνθεση και δεν θα της επιστρέψει να ζήσει στο χρόνο», είχε πει σε συνέντευξή του στο περιοδικό The World of Buildings (τ.08, Οκτ.1995).

Από το 1966 και έπειτα, η συνεργασία με την αρχιτέκτονα και σύντροφό του, Αντέλα Παΐζη, στιγμάτισε την πορεία και την εξέλιξη του γραφείου.

Αρχιτεκτονικό έργο

Στα πολυάριθμα έργα του γραφείου Κ. Κυριακίδης και Συνεργάτες συγκαταλέγονται κτίρια γραφείων και τραπεζών, ξενοδοχεία, αλλά και εμπορικά, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά συγκροτήματα.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της δουλειάς του γραφείου είναι η εξειδίκευση στα νοσοκομειακά κτίρια. Χώροι περίπλοκοι που απαιτούσαν διαρκή εξέλιξη και άρτια γνώση της απαραίτητης τεχνολογίας. Για την περάτωση των έργων αυτών, ιδιαίτερα σημαντική κρίθηκε η διεπιστημονική προσέγγιση που υιοθέτησαν οι αρχιτέκτονες, μαθαίνοντας και δουλεύοντας σε συνεργασία με επιστήμονες των αντιστοίχων ειδικοτήτων.

424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Από τα γνωστότερα έργα του Αρχιτέκτονα είναι μεταξύ άλλων, το Μαιευτήριο Λητώ, το Μαιευτήριο Ήρα, το Υγεία, τα Ιασώ στο Μαρούσι και η Νέα Γενική κλινική Ιασώ General στη λεωφόρο Μεσογείων, το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης το 2002 και η νέα ιδιωτική κλινική Ιασώ Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Αποκορύφωμα των δυνατοτήτων και της πείρας του Κυριάκου Κυριακίδη είναι η συμμετοχή του στην τελική διαμόρφωση και κατασκευαστική επίτευξη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Με συνεργάτη του τον Νίκο Σχολίδη, αντιμετώπισαν τον φόρτο του συντονισμού όλου του κτιρίου, εκτός των αιθουσών που αντιμετωπίστηκαν σαν μελέτη εφαρμογής από τον Βασίλη Σγούτα.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / facebook

Η αρχιτεκτονική κληρονομία του έργου του Κυριάκου Κυριακίδη, αποτυπώνεται σε ένα πλήθος σκίτσων και σχεδίων στο χέρι, που αναπαριστούν ιδέες σύνθεσης, ογκοπλασίες κτιρίων μέχρι και κατασκευαστικές λεπτομέρειες. Σύμφωνα με όσους έχουν συνεργαστεί μαζί του, το σκίτσο αποτελούσε και αποτελεί θεμελιώδη εργαλείο της δουλειάς του που χρησιμοποιεί καθόλη τη διάρκεια της συνθετικής, σχεδιαστικής και κατασκευαστικής διαδικασίας.

*Με πληροφορίες από archisearch.gr, wikipedia

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα