Κτίρια Εντός – Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
Ένα κτίριο που όλοι μας βλέπουμε καθημερινά απ’ έξω, όμως ελάχιστες φορές έχουμε βρεθεί μέσα σ' αυτό.
Το “Κτίρια Εντός” είναι ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε ιστορικά και σημαντικά κτίρια της Θεσσαλονίκης (παλαιά και νεότερα), το οποίο έχει σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε όλους μας να θαυμάσουμε τις εσωτερικές αρχιτεκτονικές τους ιδιαιτερότητες. Κτίρια τα οποία όλοι μας βλέπουμε καθημερινά απ’ έξω, όμως ελάχιστες φορές βρισκόμαστε μέσα σε αυτά. Ακόμη και να βρεθούμε εντός τους, θα είναι στα πλαίσια κάποιας εκδήλωσης ή έκθεσης μαζί με κόσμο. Το “Κτίρια Εντός” μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε όλα αυτά τα αρχιτεκτονικά στολίδια της Θεσσαλονίκης, σα να είμαστε μόνοι μας μέσα σε αυτά. Σκοπό έχει να αναδείξει το αρχιτεκτονικό όραμα των ανθρώπων που τα σχεδίασαν, πέρα από την εκάστοτε σημερινή τους χρήση. Βασική αρχή του οδοιπορικού αυτού είναι να βρεθούν σε πρώτο (φωτογραφικό) πλάνο οι γραμμές, οι συμμετρίες και τα μοτίβα των κτιρίων αυτών και όχι η έμφαση σε διακοσμητικές λεπτομέρειες με φωτογραφίες πορτραίτου.
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης δεν έπαψε να είναι σημείο αναφοράς της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, υπηρετώντας αδιάλειπτα τα μέλη του.
Ο νόμος 2872/16-7-1922 περί ιδρύσεως «Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων» δεν εφαρμόστηκε τη χρονιά εκείνη εξαιτίας της μικρασιατικής καταστροφής. Τρία χρόνια αργότερα ιδρύεται το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, που στεγάζεται στο κτήριο της οδού Αριστοτέλους 27, ιδιοκτησίας των μετέπειτα δύο επιμελητηρίων που προέκυψαν από τη διάσπαση του.
Το 1940 το Επιμελητήριο χωρίζεται στα δύο και προκύπτουν το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).
Η πιο δύσκολη περίοδος του Επιμελητηρίου από ιδρύσεως του ήταν ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, όταν το κτήριο επιτάχθηκε από τις κατοχικές αρχές.
Το 1949 ξεκινά η προσπάθεια για την αποδέσμευση του κτηρίου από το Ταχυδρομείο, που ήταν εγκατεστημένο από την περίοδο του πολέμου.
Το 1951 ξεμπλοκάρει το ζήτημα και η ανακαίνιση του κτηρίου ξεκινά σταδιακά.
Το Νοέμβριο του 1997 ανακαινίζονται εκ νέου ο τρίτος και ο τέταρτος όροφος, στους οποίους στεγάζονται τα γραφεία του ΒΕΘ (στον τρίτο όροφο) και οι αίθουσες συσκέψεων και συνεδριάσεων (στον τέταρτο όροφο).
Σκοπός των νέων γραφείων ήταν η εξασφάλιση της καλύτερης εξυπηρέτησης των επιχειρηματιών – μελών του Επιμελητηρίου.
* Πηγή πληροφοριών: Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης * Η φωτογράφιση έγινε με την άδεια του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
Δείτε επίσης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ