Οι 10 κορυφαίοι εσωτερικοί χώροι εστιατορίων και μπαρ για το 2023

Εκείνα που ξεχωρίζουν πέρα από τα πιάτα τους και για τους προσεγμένους και όμορφους εσωτερικούς τους χώρους

Αλέξανδρος Βασιλείου
οι-10-κορυφαίοι-εσωτερικοί-χώροι-εστιατ-1094898
Αλέξανδρος Βασιλείου

Η επίσκεψη σε εστιατόρια και μπαρ έχει μετεξελιχθεί.

Πέραν της κάλυψης της βασικής ανάγκης, δηλαδή την κατανάλωση των όσων προσφέρουν, τα μαγαζιά αυτά πωλούν και τα άυλα χαρακτηριστικά τους.

Ένα από αυτά είναι και η αισθητική/ αρχιτεκτονική του χώρου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται αντιληπτό ότι η κατανάλωση αποτελεί ένα μόνο στάδιο της επίσκεψης σε κάποιο χώρο- το να πηγαίνει κανείς κάπου αποτελεί πια εμπειρία. Κι ανάλογα με αυτήν την εμπειρία, οι πελάτες συστήνουν ή αποτρέπουν τους υπολοίπους, χτίζοντας έναν κύκλο.

Ακριβώς αυτή η κατάσταση οδήγησε και το Dezeen, περιοδικό αρχιτεκτονικής και design, να ανακοινώσει στην ανασκόπησή του για το 2023 τα 10 κορυφαία εστιατόρια- μπαρ όσον αφορά την εσωτερική αρχιτεκτονική και σχεδίαση των χώρων. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στους 10 ωραιότερους χώρους εστίασης του Dezeen για 2023!

1. Εστιατόριο Ikoyi, Ηνωμένο Βασίλειο

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @ikoyi_london

Ο σχεδιαστής David Thulstrup, σχεδίασε ένα εσωτερικό από χαλκό και δρυ για το εστιατόριο Ikoyi. Το εστιατόριο βρίσκεται στο κτίριο 180 The Strand, στο Λονδίνο. Το εσωτερικό διαθέτει ταβάνια επενδεδυμένα με πάνελ από μεταλλικό δίχτυ και τοίχους επενδυμένους με φύλλα οξειδωμένου χαλκού, αφού έμπνευση του σχεδιαστή αποτελούν οι διαδικασίες παρασκευής μπαχαρικών στη δυτική Αφρική.

Το εσωτερικό του εστιατορίου έχει διαμορφωθεί έτσι για να αναδεικνύει “την τολμηρότητα και την ένταση της γαστρονομίας” που χαρακτηρίζει τους ιδρυτές του Ikoyi, ο Jeremy Chan και ο Ire Hassan-Odukale.

Κατά την είσοδό τους στο εστιατόριο, οι επισκέπτες καλωσορίζονται και από ένα μεγάλο ψυγείο επενδυμένο με χαλκό, το οποίο εκθέτει τα προϊόντα που σερβίρονται στο Ikoyi, με κομμάτια κρέατος και φρέσκο ​​ψάρι να κρέμονται από κρεμάστρες.

2. Sando, Ελβετία

Το Sapid Studio χρησιμοποίησε ένα συνονθύλευμα ιαπωνικών τεχνικών για να ανακαινίσει ένα burger restaurant στη Γενεύη. Το όνομά του δεν είναι κάτι άλλο παρά η λέξη… σάντουιτς στα ιαπωνικά! Διακοσμημένο με έναν κορεσμένο χάλυβα ανοξείδωτου, πατώμα με πλακάκια που έχουν επιδιορθωθεί και ημιδιαφανείς καλυπτόμενες ταπετσαρίες, το εσωτερικό που δημιούργησε το Sapin Studio κερδίζει επάξια μια θέση στους 10 κορυφαίους χώρους εστιατορίων/ μπαρ του 2023.

Με τον χώρο να εξυπηρετεί τις επιθυμίες του Sapid Studio και με τους ιδρυτές, Cecile-Diama Samb και Michael Piderit, να έχουν μια προσέγγιση προσαρμογής (retrofit-first) εμπνευσμένη από την ιαπωνική τέχνη του boro, η οποία περιλαμβάνει το επαναλαμβανόμενο επιδιορθωτικό και ραψιματικό έργο σε υφάσματα, δημιουργώντας ένα πολυστρωματικό patchwork, το στούντιο διατήρησε τον αρχικό μπαρ του εσωτερικού, απλώς το ανανέωσε με βουρτσισμένο και κυματοειδές ανοξείδωτο χάλυβα, και επιδιόρθωσε το υπάρχον πλακάκια δάπεδο.

3. Tenczynek Brewery, Πολωνία

To Tenczynek Brewery (Tenczynek Ζυθοποιία) χρονολογείται από το 1553, αν και τμήματα του κτιρίου καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ανακατασκευάστηκαν μόλις το 2014. Το πολωνικό στούντιο σχεδιασμού Projekt Praga, στο οποίο ανήκει η σχεδίαση του χώρου, ανακαίνισε το ταπρούμ ενός ζυθοποιείου αιώνων έξω από την Κρακοβία για να φιλοξενήσει ένα νέο μπαρ/ εστιατόριο, ενσωματώνοντας έντονα σύγχρονα στοιχεία σε ένα ιστορικό χώρο με καμάρες από πέτρα.

Η αρχική τραπεζαρία εκτείνεται σε μια έκταση 250 τετραγωνικών μέτρων, με λίγο λιγότερο από το μισό χώρο αφιερωμένο στο μπαρ και στο εστιατόριο. Το υπόλοιπο κατανεμήθηκε στην κουζίνα και το alembic, όπου αποστάζονται οινοπνευματώδη ποτά πίσω από ένα γυάλινο χώρισμα. Το Projekt Praga επέλεξε να παρέμβει όσο το δυνατόν λιγότερο, προκειμένου να σεβαστεί την υπάρχουσα αρχιτεκτονική και να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου.

Τα νέα στοιχεία δημιουργήθηκαν από μια παλέτα φυσικών υλικών, συμπεριλαμβανομένου δρυός, κεραμικών, χάλυβα και γυαλιού, σε συνεργασία με Πολωνούς τεχνίτες. Για να αντιμετωπίσει τη στενή και επιμήκη φύση του χώρου, το Projekt Praga χρησιμοποίησε στρατηγικά καθρέφτες και άλλες αντανακλαστικές επιφάνειες τόσο για να φωτίσει όσο και για να επεκτείνει την αίσθηση του χώρου.

4. Prada Caffè, Ηνωμένο Βασίλειο

@marinavernicos New Prada Cafe in #london #harrods #pradacafe #prada #foryou ♬ original sound – Marina Vernicos

Βρίσκεται στο πολυτελές πολυκατάστημα Harrods του Λονδίνου. Ο οίκος μόδας Prada άνοιξε μια καφετέρια, η αισθητική της οποίας είναι εμπνευσμένη από τα παλιά ζαχαροπλαστεία του Μιλάνο.

Σε αντίθεση με την μπαρόκ πρόσοψη των Harrods’, το πράσινο χρώμα του Prada Caffè αναφέρεται στο χαρακτηριστικό χρώμα της γνωστής πολυτελούς μάρκας, το οποίο επεκτείνεται στους εσωτερικούς τοίχους, τα ταβάνια και τον εξοπλισμό του καταστήματος.

Το εσωτερικό του pop-up καφέ εμπνέεται από το εσωτερικό του Pasticceria Marchesi, ενός ζαχροπλαστείου στο Μιλάνο που άνοιξε το 1824 και έχει παρόμοιο ανοιχτό-πράσινο εσωτερικό. Οι τοίχοι, τα ταβάνια και η επίπλωση – συμπεριλαμβανομένων των θέσεων καθίσματος, των μαλακών ανακλινόμενων καθισμάτων και των αρχιτεκτονικών στοιχείων – είναι σε “Prada green” απόχρωση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το συνυφασμένο με την εταιρεία χρώμα.

Το πάτωμα του χώρου είναι ρητή αναφορά σε εκείνο της μπουτίκ του γνωστού οίκου, στο Μιλάνο.

Το καφέ θα βρίσκεται στα Harrods μέχρι τον Ιανουάριο του 2024.

5. Milk Beach Soho, Ηνωμένο Βασίλειο

Το Στούντιο σχεδιασμού A-nrd δημιούργησε έναν εσωτερικό χώρο που φέρνει μια “παραθαλάσσια αίσθηση” και θυμίζει ένα αυστραλιανό beach club.

Το εσωτερικό του Milk Beach Soho είναι χαρακτηριστικό για τον μινιμαλιστικό σχεδιασμό του, με μια ουδέτερη παλέτα υλικών που περιλαμβάνει ένα γυαλισμένο πάτωμα τεράτζο και έπιπλα και φωτιστικά σε στυλ αρτ ντεκό. Το εστιατόριο, που μπορεί να φιλοξενήσει 150 άτομα, βρίσκεται μέσα στο Ilona Rose House στο κέντρο του Λονδίνου. Η A-nrd επιδίωξε να σχεδιάσει ένα χώρο που σε μεταφέρει αυτόματα στην γειτονιά Milk Beach του Σίδνεϊ, δημιουργώντας το αίσθημα της παράκτιας φιλοξενίας. Ο ευήλιος και ευάερος χώρος είναι βασισμένος σε ένα γυαλισμένο πάτωμα τερατζο Palladiana που τοποθετήθηκε εκεί με μεγάλα κομμάτια τονικού μαρμάρου ενσωματωμένα σε μια βάση από τσιμέντο χρωματισμένο στο χρώμα της άμμου, δημιουργώντας ένα εφέ, λες και περπατάς σε μια παραλία.

6. Ichi Station, Ιταλία 

Το Ichi Station, από το στούντιο σχεδιασμού Masquespacio, είναι ένα εστιατόριο στο Μιλάνο που εμπνέεται από την επιστημονική φαντασία και τον διαστημικό τουρισμό. Σχεδιασμένο για να μοιάζει με ένα μοντέρνο διαστημόπλοιο, το κυλινδρικό εστιατόριο διαθέτει μια παλέτα υλικών από γυαλί και μικρο-τσιμέντο, μαζί με στρογγυλεμένα έπιπλα ειδικής κατασκευής.

Εγκατεστημένο σε ένα ιστορικό κτίριο στην περιοχή Brera, η πιο πρόσφατη έκδοση της αλυσίδας εστιατορίων βρίσκεται στην ίδια αισθητική συχνότητα, αυτή του ταξιδιού και της μεταφοράς, που έχει διαμορφωθεί και σε άλλα καταστήματα της – συμπεριλαμβανομένων οκτώ στο Μιλάνο και ένα στην Τορίνο. Ωστόσο, το Masquespacio ήθελε να πάει ένα βήμα παραπέρα για το νέο εστιατόριο, επεκτείνοντας την ιδέα αυτή με τη χρήση της οπτικής γλώσσας της επιστημονικής φαντασίας και του διαστημικού τουρισμού.

Το Masquespacio δούλεψε εξ΄ολοκλήρου πάνω στη διάταξη του χώρου των 80 τετραγωνικών μέτρων – που προηγουμένως λειτουργούσε ως άλλο εστιατόριο – δημιουργώντας ένα κεντρικό χώρο φαγητού μαζί με έναν τούνελ όπου οι πελάτες μπορούν να παρατηρούν κάποια από τα στάδια της παρασκευής του σούσι.

Προστέθηκε ένας πάγκος παραλαβής κοντά στην είσοδο για να διαχωρίσει τις διαδρομές κυκλοφορίας των πελατών που παίρνουν φαγητό μαζί τους και των πελατών που τρώνε στο κατάστημα. Το μοτίβο του τούνελ αναπτύχθηκε ως ένας τρόπος να εκφραστεί η ιδέα του ταξιδιού και να γίνει μια αναφορά στην Ιαπωνία χωρίς όμως να πέφτει στην παγίδα του κλισέ.

Το εσωτερικό του είναι σε ουδέτερες αποχρώσεις του μπεζ και του ανοικτού λευκού, αλλά αποκτά διάφορα ζωηρά χρώματα χάρη στο σύστημα LED φωτισμού που ενσωματώνεται στους τοίχους, τα ταβάνια και ακόμη και τα τραπέζια. Τα φώτα εναλλάσσονται μεταξύ αποχρώσεων του μπλε, του πράσινου, του μοβ και του ανοιχτού πορτοκαλί και δημιουργούν μια πραγματική “έκρηξη χρώματος”.

7. Drift Santa Barbara, ΗΠΑ

Το αμερικανικό στούντιο Anacapa Architecture μετέτρεψε ένα παλαιό κτίριο που χρονολογείται από τις αρχές του 1900  σε ένα ξενοδοχείο, φιλοξενώντας έναν ισόγειο μπαρ και καφέ τόσο για τους επισκέπτες του ξενοδοχείου όσο και για τους ντόπιους επισκέπτες. Τo απλό και φυσικό  εσωτερικό τονίζει το ιστορικό χαρακτήρα του κτιρίου και συμπληρώνεται με έπιπλα από σκυρόδεμα και ξύλο.

Tο τριώροφο κτίριο σε ιταλικό- μεσογειακό στιλ, που συνολικά ανέρχεται σε 15,617 τετραγωνικά πόδια (1,451 τετραγωνικά μέτρα) κερδίζει τις εντυπώσεις. Τα δωμάτια είναι κατανεμημένα και στα τρία επίπεδα, και  στον τελευταίο όροφο βρίσκεται μια πολυτελής σουίτα. Στο ισόγειο βρίσκονται ένα καφέ και ένα μπαρ.

Ενώ ο εξωτερικός χαρακτήρας διαθέτει ένα ιστορικό στυλ, το εσωτερικό είναι πολύ πιο μοντέρνο. Το έργο αναζωογόνησε ένα κτίριο που εδώ και καιρό αποτελούσε σημείο αναφοράς στο κέντρο της Santa Barbara.

8. Cozinha das Flores, Πορτογαλία

Το εσωτερικό του Cozinha das Flores βρίσκεται σε ένα κτίριο του 16ου αιώνα στο Πόρτο και διακοσμείται από κεραμική τοιχογραφία που δημιούργησε ο Πορτογάλος αρχιτέκτονας Álvaro Siza.

Σχεδιασμένο από το Space Copenhagen, το ρουστίκ εσωτερικό είναι επενδυμένο με πράσινα και πορτοκαλί πλακάκια, μαζί με έπιπλα από δρυ και επιχρυσωμένες λεπτομέρειες από ορείχαλκο. Μαύρα σκίτσα ανθρώπινων φιγούρων που παίζουν μουσικά όργανα, ξεχωρίζουν επάνω σε πλακάκια πράσινου και το πορτοκαλί χρώματος.

Οι πράσινες και πορτοκαλί αποχρώσεις των πλακιδίων εμφανίζονται κι αλλού στο εσωτερικό. Υπάρχουν πράσινα μαξιλάρια πάνω από τον ενσωματωμένο δρύινο πάγκο καθισμάτων που εκτείνεται κατά μήκος του τοίχου κάτω από την τοιχογραφία, ενώ οι πόρτες είναι βαμμένες στην απόχρωση του σκούρου πράσινου

Πέτρα, μάρμαρο, ορείχαλκος και δρυς χρησιμοποιήθηκαν σε όλο το εσωτερικό. Οι ζεστές, γήινες αποχρώσεις που επέλεξε το Space Copenhagen επηρεάστηκαν από το φαγητό του εστιατορίου, καθώς και από το κτίριο και την περιοχή στην οποία βρίσκεται.

9. Corner, Ηνωμένο Βασίλειο

Το αρχιτεκτονικό στούντιο Holland Harvey με έδρα το Λονδίνο ανανέωσε το καφέ στο ισόγειο της Tate Modern για να έχει λιγότερα στοιχεία “Herzog & de Meuron”. Το εσωτερικό είναι οργανωμένο γύρω από ένα γκρι πέτρινο μπαρ, ενώ καρέκλες και τραπέζια κατά παραγγελία χρησιμοποιούνται σε όλο τον χώρο.

Κρυμμένο στη βορειοδυτική γωνία του μουσείου, το εσωτερικό του Corner cafe σχεδιάστηκε αρχικά το 2000, όταν οι Herzog & de Meuron δημιούργησαν έναν χώρο για την εθνική συλλογή σύγχρονης τέχνης του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα στο αποσυρμένο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στο Southbank. Από τότε, η Tate δεν είχε κάνει καμία αλλαγή στον χώρο. Έτσι, το έργο της ανακαίνισης του χώρου ανέλαβε το Holland Harvey, στις αρχές του 2022.

Το Holland Harvey αφαίρεσε πολλά από τα σκληρά, αντανακλαστικά φινιρίσματα του καφέ, αφαιρώντας το μαύρο γυαλιστερό χρώμα από τα δάπεδα για να αποκαλύψει το παρκέ, καταργώντας τον καθρέφτη που οι Herzog & de Meuron είχαν χρησιμοποιήσει για να περικλείσουν τις αρχικές κολώνες του κτιρίου.

Τα φωτεινά φθορίου αντικαταστάθηκαν με πιο απαλά spots από το λονδρέζικο στούντιο There’s Light, ενώ το “κρεμαστό” ταβάνι πάνω από το μπαρ ήταν στρογγυλεμένο και καλύφθηκε με μόνωση αφρού για να μαλακώσει το εσωτερικό – είτε οπτικά είτε ακουστικά.

Κατά τα άλλα, πολλά από τα βασικά στοιχεία του καφέ, συμπεριλαμβανομένων των χώρων εξυπηρέτησης καθώς και της κουζίνας και των τουαλετών, παρέμειναν σχεδόν άθικτα ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική παραγωγή απορριμμάτων και να διατηρηθεί η ακεραιότητα του κτιρίου.

Η μεγαλύτερη παρέμβαση αποτελεί η προσθήκη μιας νέας εισόδου από τον ποταμό, επιτρέποντας στους περαστικούς να έχουν απευθείας πρόσβαση  στο Corner αντί να πρέπει να ακολουθήσουν τον μακρύ δρόμο μέσα από τη γκαλερί.

10. Hello Sunshine, Καναδάς

Κάπου μέσα στα βουνά του Αλμπέρτα, το Hello Sunshine είναι ένα μπαρ και εστιατόριο επηρεασμένο από την ιαπωνική ψυχεδέλεια. Σχεδιασμένο από το καναδικό στούντιο Frank Architecture, το ξύλινο εσωτερικό διαθέτει δύο ψηλές φωτιές συνοδευόμενες από μεγάλες καμινάδες επενδεδυμένες με γυαλισμένα κεραμικά πλακάκια, μαζί με φαναράκια χαρτιού και υφασμάτινα έργα τέχνης.

Η ομάδα φαντάστηκε μια εναλλακτική πραγματικότητα, στην οποία ο ιάπωνας γραφίστας Tadanori Yokoo εξερεύνησε τα βουνά και κρύφτηκε σε μια καλύβα για χρόνια. Σε αυτήν την εμπειρία βασίστηκε η ιδέα για το εσωτερικό του χώρου.

Το εστιατόριο καταλαμβάνει ένα ψηλό ανοιχτό χώρο επενδεδυμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου με ξύλο, με τον στρογγυλεμένο πάγκο να βρίσκεται στο πίσω μέρος και διάφορες επιλογές καθισμάτων τραπεζιού να είναι διασκορπισμένες στον χώρο. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ κοινόχρηστων παγκών, τετράγωνων τραπεζιών, θαλάμων, ψηλών καθισμάτων μπαρ ή να καθίσουν σε ένα από τα δύο ειδικά τραπέζια.

Οι καναπέδες καλύπτονται από μπλε βελούδινα καλύμματα ενώ στα δωμάτια για τα karaoke που διοργανώνονται στο Hello Sunshine,  πατροναρισμένα χαλιά, “lava” λάμπες και ντισκόμπαλες προσθέτουν χρώμα και λάμψη στους χώρους που είναι επενδυμένοι με ξύλο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα