Διεθνή

Διάγγελμα Μπάιντεν: Θλιβερή μέρα στις ΗΠΑ – Δεν τέλειωσε η μάχη

«Οι γυναίκες και τα κορίτσια θα αναγκάζονται να κυοφορούν το παιδί του βιαστή τους»

Parallaxi
διάγγελμα-μπάιντεν-θλιβερή-μέρα-στις-916697
Parallaxi

Σε έκτακτο διάγγελμα προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά την απόφαση για τις αμβλώσεις που γυρίζει τις ΗΠΑ 50 χρόνια πίσω. Ο Μπάιντεν έκανε αναφορές στους προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ.

Μια νέα κοπέλα θα πρέπει να επωμιστεί ένα παιδί χωρίς να έχει καμία επιλογή, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η δουλειά των γιατρών θα ποινικοποιηθεί.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ανατρέπει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, προειδοποιώντας ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών σε εθνικό επίπεδο.

«Οι γυναίκες και τα κορίτσια θα αναγκάζονται να κυοφορούν το παιδί του βιαστή τους», σημείωσε.

«Το δικαστήριο έκανε αυτό που δεν έχει κάνει ποτέ πριν: αφαίρεσε ρητά ένα συνταγματικό δικαίωμα που είναι τόσο θεμελιώδες για τόσους πολλούς Αμερικανούς», είπε ο Μπάιντεν. «Είναι μια θλιβερή μέρα για το δικαστήριο και για τη χώρα».

«Ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο».

«Δεν τελείωσε η μάχη» διεμήνυσε πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αμβλώσεις: Επιστροφή στην εποχή του σκοταδισμού στις ΗΠΑ

To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, μετά από σχεδόν 50 χρόνια, ακύρωσε την ιστορική απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973 με την οποία αναγνωρίστηκε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Η απόφαση θα επηρεάσει δραματικά το δικαίωμα των γυναικών για τις αμβλώσεις στην Αμερική, με τις επιμέρους πολιτείες να μπορούν πλέον να απαγορεύουν τη διαδικασία.

Οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να θεσπίσουν νέους περιορισμούς ή απαγορεύσεις.

Δεκατρείς πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει τους λεγόμενους νόμους ενεργοποίησης που θα θέτουν αυτόματα εκτός νόμου τις αμβλώσεις μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ορισμένες άλλες είναι πιθανό να περάσουν γρήγορα νέους περιορισμούς.

Συνολικά, η πρόσβαση σε επεμβάσεις άμβλωσης αναμένεται να διακοπεί για περίπου 36 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα της Planned Parenthood, μιας οργάνωσης υγειονομικής περίθαλψης που παρέχει τη δυνατότητα για αμβλώσεις.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέταζε την υπόθεση Ντομπς κατά Jackson Women’s Health Organization που αμφισβητούσε την απαγόρευση της άμβλωσης μετά τις 15 εβδομάδες στο Μισισιπή.

Όμως, το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της πολιτείας με πλειοψηφία έξι έναντι τριών ψήφων, ανατρέποντας ουσιαστικά το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Πηγη – ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα