Featured

ΕΙΚΟΝΕΣ: Η εγκατάλειψη του Ξενία στο Πήλιο

Ένα ξενοδοχείο που ρημάζει

Parallaxi
εικονεσ-η-εγκατάλειψη-του-ξενία-στο-πή-789159
Parallaxi

Εικόνες: Στελλίνα Τρωιάνου

Απογοήτευση προκαλούν οι εικόνες εγκατάλειψης στο πρώην ξενοδοχείο «Ξενία» στην πανέμορφη Τσαγκαράδα Πηλίου.

Το «Ξενία» της Τσαγκαράδας, χτίστηκε το 1957 και αποτέλεσε σημείο σταθμό για την περιοχή όπως και τα περισσότερα ξενοδοχεία που φτιάχτηκαν στο ίδιο στιλ, αλλά εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του 2000.

«Στην Ελλάδα της ανασυγκρότησης, μετά την εφαρμογή του σχεδίου Μάρσαλ, ο τουρισμός αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Το πρόγραμμα των κρατικών ΞΕΝΙΑ προαναγγέλλει μια σειρά ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και μαζί με τα συντελούμενα έργα υποδομής και την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων μεταφέρουν την εικόνα της χώρας σε όλον τον κόσμο. Η Ελλάδα καθίσταται διεθνής τουριστικός προορισμός και το διεθνές στυλ σε κοινό δρόμο με την τοπική παράδοση θα ορίσουν νέες συνέχειες και ασυνέχειες στο μεταπολεμικό αστικό και φυσικό τοπίο», γράφει ο Βασίλης Κολώνας στην Parallaxi.

«Ο ΕΟΤ κτίζει από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 μια σειρά σύγχρονων και λειτουργικών ξενοδοχείων, τα γνωστά ΞΕΝΙΑ, μονάδες μικρής συνήθως δυναμικότητας με υψηλό βαθμό εξυπηρετήσεων. Το 1960 αρχίζει το 1ο πενταετές πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης της χώρας. Βασικές αρχές του η ανάδειξη όχι μόνο των μνημείων της χώρας, αλλά και του φυσικού τοπίου, η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού (Πλαζ, σπορ, κρουαζιέρες), η τουριστική ανάπτυξη νέων περιοχών στην ηπειρωτική χώρα κυρίως, ενώ απευθύνεται πλέον όχι μόνο στα υψηλά αλλά και στα μεσαία κοινωνικά στρώματα».

Το ξενοδοχείο Ξενία Τσαγκαράδας, είναι στενά συνδεδεμένο με τους Αιγυπτιώτες. Η ανέγερσή του ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1957 και στοίχισε 4.200.000 δρχ. Από το ποσό αυτό, τα 2.400.000 δρχ. διατέθηκαν από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), ενώ το 1.800.000 δρχ. προήρθε από το κληροδότημα του Αιγυπτιώτη Νικολάου Στακού. Ο βαμβακέμπορος – και για ένα διάστημα εφοπλιστής – Νικόλαος Στακός (1853-1928) είχε κτίσει την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη γενέτειρα του Τσαγκαράδα, ενώ είχε δώσει και μεγάλα ποσά για την οδική σύνδεση Τσαγκαράδας – Μηλεών. Το Ξενία Τσαγκαράδας είχε σχεδιαστεί από τον επίσης Αιγυπτιώτη αρχιτέκτονα Χαράλαμπο Σφαέλλο (1914-2004). Είχε 45 κλίνες – από τις οποίες οι 25 διέθεταν ιδιαίτερο ντους ή λουτρό – σαλόνι, μπαρ, αίθουσα εστιατορίου, εγκατάσταση μαγειρείου, θέρμανση, τρεχούμενα ζεστά και κρύα νερά, κτλ., ενώ αγορανομικώς ανήκε στη Β΄ κατηγορία για να είναι προσιτό και στη μεσαία τάξη. Το ξενοδοχείο αναγέρθηκε σε έκταση 14 στρεμμάτων που είχε παραχωρηθεί από την Κοινότητα Τσαγκαράδας στη θέση «Μπεϊλίκι» (υψόμετρο 550μ.) της συνοικίας Αγία Παρασκευή, γενέτειρα του Στακού. Το κτίριο αναπτύχθηκε σε δύο πτέρυγες και θεμελιώθηκε πάνω σ’ ένα αντέρεισμα του Πηλίου πάνω ακριβώς σε ράχη. Η δε θέα προς όλες τις κατευθύνσεις ήταν πράγματι μαγευτική.

Στην ίδια λογική κατασκευάστηκε και αυτό του Πηλίου, το οποίο σήμερα είναι ρημαγμένο από τον χρόνο αλλά και τους «επιδρομείς» κάθε είδους. Το 2018 βρέθηκε στην ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ μαζί με αυτά της Εδεσσας, της Κομοτηνής, της Καστανιάς, της Βυτίνας, της Χίου, της Ανδρου, της Αρχαίας Ολυμπίας,της Θάσου, του Καλεντζίου Αχαΐας, του Καρτερού Ηρακλείου, της Κοζάνης και του Πλαταμώνα.

Τον Μάρτιο του 2021, ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, μέσω προγραμμάτων όπως το “Φιλόδημος”, το πρόγραμμα ανάπτυξης Αντώνης Τρίτσης με ειδικές προσκλήσεις για αξιοποίηση κτιριακού αποθέματος και εμβληματικά κτίρια, προσπάθησε να «ξανά βάλει» στον χάρτη το ξενοδοχείο σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Με πληροφορίες από τον Ταχυδρόμο

Δείτε επίσης

Τα πρώτα Ξενία του Άρη Κωνσταντινίδη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα