Parallax View

Ελευθερία (;) έκφρασης

Μερικές σκέψεις μετά την παρουσία σε μια συγκέντρωση για τις γυναίκες στο Ιράν στη Θεσσαλονίκη

Parallaxi
ελευθερία-έκφρασης-905526
Parallaxi

Λέξεις: Δήμητρα Κυπριώτη

Ο λαός του Ιράν βρίσκεται στους δρόμους και διαδηλώνει για τα δικαιώματα του. Ο λαός φωνάζει να γίνουμε η φωνή του. 

Πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πόσοι έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες μέρες στις διαδηλώσεις που γίνονται. Εκατοντάδες είναι οι γυναίκες που κόβουν τα μαλλιά τους , πετούν και καίνε τις μαντίλες τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αρκετές είναι οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις που έχουν γίνει , τόσο σε άλλες χώρες όσο και στην Ελλάδα.

Δυστυχώς το Ιράν είναι μία χώρα που το θρήσκευμα συντελεί σημαντικό παράγοντα στην καθημερινότητα των ανθρώπων εκεί. Και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις τις έχουν οι γυναίκες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η αστυνομία ηθών κακοποίησε , σωματικά και λεκτικά , γυναίκες που δεν φόρεσαν τα απαραίτητα αξεσουάρ που τους συνιστά τα θρήσκευμα τους «σωστά», θεωρώντας πως δεν σέβονται την θρησκεία τους και ακόμα χειρότερα , ότι προκαλούν. Προκαλούν γιατί φαίνεται το πρόσωπο τους , γιατί φαίνεται το μαλλί τους , γιατί φαίνονται τα χαρακτηριστικά τους.

Και εδώ έρχεται η απορία μου , για ποιο λόγο να υπάρχει να υπάρχει η αστυνομία ηθών και να ελέγχει τις γυναίκες για το αν φόρεσαν μαντίλα και αν την φόρεσαν «σωστά»; Γιατί να υπάρχουν νόμοι που στηρίζονται στην πίστη και όσοι δεν τους τηρούν να καταδικάζονται με κάθε μορφής βίας; Μήπως γιατί οι πατριαρχικές αντιλήψεις που υπάρχουν στην χώρα δεν θα εξαλειφθούν πότε όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση;

Οι ηγέτες του Ιράν υποστηρίζουν πως υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Πώς είναι δυνατόν όμως να υπάρχει ελευθερία έκφρασης όταν καθημερινά συλλαμβάνουν και σκοτώνουν τον λαό που βγαίνει να διαδηλώσει για τα δικαιώματα του , να φωνάξει δυνατά για την ζωή του. Είναι αυτό ελευθερία έκφρασης όταν δεν υπάρχει πρόσβαση στο ίντερνετ και συνεπώς σε μέσα επικοινωνίας και δικτύωσης για να ενημερώσουν για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Πες την με το όνομα της. Την έλεγαν Mahsa Amini και την σκότωσαν επειδή ήταν γυναίκα. Την σκότωσαν επειδή βγήκε από το σπίτι της εκείνη την ημέρα και δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα