Ελλάδα

H Ελλάδα στην κόλαση της φωτιάς – Διαρκής ενημέρωση

Ατέλειωτη κόλαση αυτή την ώρα, έξι το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Parallaxi
h-ελλάδα-στην-κόλαση-της-φωτιάς-διαρκ-796738
Parallaxi

Ατέλειωτη κόλαση αυτή την ώρα, έξι το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Παραδομένη στις φλόγες η Εύβοια, η Ηλεία, η Δροσοπηγή, η Μεσσηνία. Αλλά και φωτιές σε εξέλιξη στα Γρεβενά, στην Ελασσόνα, στη Ρόδο, στην Κοζάνη, τη Φωκίδα, το Σμόλικα, κοντά στην Παναγία Σουμελά, στην Ζωοδόχο Πηγή Κοζάνης, στο Σαραντάπορο, στη Λακωνία εκκενώνονται χωριά κοντά στο Σιδηρόκαστρο, στο Αιγίνιο Πιερίας, στο Λαγκαδά.

Σμολικας

Έκκληση στους πολίτες

O Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης απευθύνει έκκληση για την τήρηση των εντολών εκκένωσης και όλων των σχετικών οδηγιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΛ.ΑΣ. κλπ.

Για τον λόγο αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή από τους πολίτες και ειδικά από εκείνους που έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό να μετακινηθούν από τα σημεία όπου βρίσκονται, προτείνεται η παραμονή τους εντός των οικιών με τη χρήση κλιματισμού αν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Όταν εκδηλώνονται οι πυρκαγιές, ακόμη και εάν βρίσκεστε αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της πυρκαγιάς, ο καπνός και τα αιωρούμενα σωματίδια μπορεί να φτάσουν σε άλλη περιοχή και να επιβαρύνουν την κατάσταση της υγείας των πολιτών.

Ο καπνός που προκαλείται από τις πυρκαγιές σε δάση ή και κατοικημένες περιοχές είναι ένα μείγμα αερίων και λεπτών σωματιδίων από καμένα δέντρα και φυτά, κτίρια, δομικά υλικά, πλαστικά και άλλα στοιχεία.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο, αλλά είναι σημαντικό να προστατεύσουμε το αναπνευστικό μας σύστημα, και των οικείων μας, ηλικιωμένων ευπαθών ατόμων και μικρών παιδιών, για τις επόμενες ώρες ή και ημέρες μετά από την εκδήλωση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, τίθεται σε κίνδυνο η υγεία ατόμων που πάσχουν από:

• άσθμα • Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) • καρδιακή νόσο • καθώς και η υγεία των • παιδιών • των εγκύων • και των πυροσβεστών και εθελοντών που επιχειρούν Οι ομάδες αυτών των ατόμων είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στις επιπτώσεις από τον καπνό και τις υψηλές θερμοκρασίες που συνοδεύουν τις μεγάλες πυρκαγιές.

Αναπνευστικά προβλήματα

Αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν αμέσως με την εκδήλωση πυρκαγιάς, σε μικρή ή μεγάλη ακτίνα από το σημείο της φωτιάς, τα οποία μπορεί να επιμένουν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας των πολιτών και των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και μπορεί να προκαλέσουν :

• Βήχα • Δυσχέρεια στην αναπνοή, δύσπνοια • Εκδήλωση ασθματικής κρίσης • Τσούξιμο στα μάτια • Κάψιμο στο λαιμό • Ρινική καταρροή • Πονοκεφάλους • Κόπωση • Πόνο στο στήθος • Ταχυκαρδία Σε ιδιαίτερο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού με την εκδήλωση πυρκαγιάς βρίσκονται τα άτομα με χρόνια νοσήματα, και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Γενικές Οδηγίες

Τα άτομα με οποιαδήποτε χρόνια πάθηση πρέπει να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα για να προστατευθούν από τον καπνό πυρκαγιάς:

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καπνού από τις πυρκαγιές

• Παρακολουθείτε τις δημόσιες ανακοινώσεις και αναρτήσεις για την ποιότητα του αέρα. • Ελέγξτε την επάρκεια σας στα φάρμακα που λαμβάνετε και βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει μια προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων 7 έως 10 ημερών σε ένα αδιάβροχο, αεροστεγές κουτί για να το πάρετε μαζί σας εάν χρειαστεί να εκκενώσετε την κατοικία ή την περιοχή σας • Αν παραμένετε στο σπίτι, αποφύγετε το μαγείρεμα, γιατί το τηγάνισμα ή η ψηστιέρα μπορεί να επιδεινώσουν τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα Αγοράστε έτοιμα τρόφιμα ή κονσέρβες ώστε να μην χρειαστεί να μαγειρέψετε. • Ακολουθήστε τις οδηγίες σχετικά με την δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους ή την άθληση, και ιδιαιτέρα τις οδηγίες για τις ευαίσθητες ομάδες, όσο μακριά κι αν βρίσκεστε από τις εστίες της φωτιάς • Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με την διαχείριση του άσθματος αν πάσχετε από άσθμα. • Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα που επιμένουν χωρίς βελτίωση, αποφασίστε έγκαιρα να εκκενώσετε το σπίτι σας, χωρίς να βασίζεστε στις επίσημες οδηγίες για εκκένωση που εκδίδονται για τα σπίτια των σημείων και περιοχών που απειλούνται από το πύρινο μέτωπο. Μετά από την μεγάλη πυρκαγιά

Ο καπνός μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για αρκετές ημέρες μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, συνεπώς συνεχίστε να ενημερώνεστε για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή της κατοικίας σας ή όπου διαμένετε.

Μην επιστρέφετε στο σπίτι μέχρι να σας ανακοινωθεί ότι μπορείτε να το πράξετε με ασφάλεια.

Ανεξάρτητα από το έναν είστε υγιής οργανισμός, να επιτηρείτε την κατάσταση της υγείας σας για τυχόν συμπτώματα. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε:

• δυσκολία στην αναπνοή • δύσπνοια • βήχα που επιμένουν ή άλλα συμπτώματα που δεν απομακρύνονται. Στην περίπτωση αυτή καλέστε το 166 ή κατευθυνθείτε αμέσως σε τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για ιατρικές καταστάσεις.

Συμβουλές για συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις

Πάσχοντες από άσθμα

Εάν εσείς ή το παιδί σας πάσχετε από άσθμα:

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης το καπνού από την πυρκαγιά:

Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας και το προσωπικό σας σχέδιο διαχείρισης άσθματος , το οποίο είναι καλό να έχετε καταρτίσει ειδικά με τον θεράποντα ιατρό

Εάν μετακινηθείτε σε κέντρο διάσωσης πυρόπληκτων βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοι γνωρίζουν ότι εσείς ή το παιδί σας πάσχετε από άσθμα.

Μετά από την πυρκαγιά:

Προσέξτε για τυχόν συμπτώματα άσθματος.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, ή βήχα που επιμένει ή άλλα συμπτώματα που δεν απομακρύνονται.

Καλέστε το 166 ή πηγαίνετε αμέσως σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών για ιατρικές εξετάσεις.

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Εάν έχετε Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ):

Ενημερωθείτε από τον γιατρό σας σχετικά με την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και για το σχέδιο προστασίας της υγείας σας σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς και προβλημάτων στην υγεία σας που μπορεί να προκύψουν

Εάν μετακινηθείτε σε κέντρο διάσωσης πυρόπληκτων βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοι γνωρίζουν ότι έχετε ΧΑΠ.

Καρδιακή Νόσος

Εάν πάσχετε από νοσήματα της καρδιάς

Συζητήστε με τον θεράποντα γιατρό σας για την ειδική φροντίδα ή την φαρμακευτική κάλυψη που χρειάζεστε για την προστασία σας από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας μετά την μεγάλη πυρκαγιά, που μπορεί να διαρκέσει και μέρες, ώστε να διαφυλάξετε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση την καρδιακή σας λειτουργία.

Αν είναι έντονη η παρουσία καπνού στην περιοχή που διαμένετε:

Αποφασίστε έγκαιρα να εκκενώσετε το σπίτι και την περιοχή σας εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα που επιμένουν και δεν εμφανίζουν βελτίωση.

Εάν αισθανθείτε

• ταχυκαρδία • ασυνήθιστη κόπωση • ή δύσπνοια • ή άλλα συμπτώματα επιβάρυνσης της καρδιακής λειτουργίας, επικοινωνήστε αμέσως με τον θεράποντα ιατρό σας.

Εάν μετακινηθείτε σε κέντρο διάσωσης πυρόπληκτων, βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοι και οι εθελοντές γνωρίζουν ότι έχετε καρδιακές παθήσεις.

Μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς:

Παρακολουθείτε συστηματικά τον οργανισμό σας για τυχόν συμπτώματα. Επικοινωνήστε με τον θεράποντα γιατρό σας εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, βήχα που επιμένουν ή άλλα συμπτώματα που δεν απομακρύνονται.

Καλέστε το 166 και κατευθυνθείτε το δυνατόν συντομότερα σε τμήμα Επειγόντων περιστατικών για ιατρικό έλεγχο και ιατρικές καταστάσεις , ειδικά αν υπάρχουν συμπτώματα όπως σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, πόνος στο στήθος ,ή αν νομίζετε ότι έχετε συμπτώματα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Έγκυες γυναίκες

Οι έγκυες γυναίκες χρειάζεται να προσέχουν ιδιαίτερα σε περίπτωση εκδήλωση πυρκαγιάς και οπωσδήποτε να προστατεύονται από τον καπνό της πυρκαγιάς αν πλήξει την περιοχή στην οποία βρίσκονται ανεξάρτητα από το πόσο μακριά είναι η εστία της πυρκαγιάς

Αναλυτικά οι φωτιές κατά τόπους:

Φωκίδα

19:53

Στα 6 χλμ. το μέτωπο στα χωριά Ελαία και Καλλιθέα που εκκενώθηκαν

«Η φωτιά στην Ελαία και την Καλλιθέα της Φωκίδας κινείται ανεξέλεγκτα. Ξεκίνησε από την Ελαία όπου έκαψε σπίτια, κατευθύνθηκε στη συνέχεια στην Καλλιθέα, όπου επίσης έκαψε σπίτια και τώρα ισχυροί άνεμοι την οδηγούν νότια προς τον Άγιο Σπυρίδωνα», υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας, Γιώργος Δελμούζος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ την ίδια στιγμή το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει τα 6 χιλιόμετρα.

Στην περιοχή βρίσκονται πυροσβεστικά οχήματα, κυρίως από τη Ναύπακτο, αλλά και χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου Δωρίδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που προσπαθούν μέσα στη χαμηλή βλάστηση και τις ελιές να σταματήσουν τις φλόγες, δημιουργώντας μια ζώνη σε ένα κρίσιμο σημείο.

Την τελευταία ώρα, υπήρξε και ενίσχυση με εναέρια μέσα, ωστόσο, το μέτωπο συνεχώς διευρύνεται.

Να σημειωθεί ότι τα χωριά Ελαία και Καλλιθέα εκκενώθηκαν, καθώς οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής πήραν στα κινητά τους μήνυμα μέσω του 112, που αρχικά τους καλούσε να εκκενώσουν την περιοχή της Ελαίας και τους οδηγούσε στο χωριό Καλλιθέα.

Λίγο αργότερα, όμως, εστάλη και νέο μήνυμα, που καλούσε και τους κατοίκους της Καλλιθέας να κατευθυνθούν προς τον Άγιο Σπυρίδωνα. εκκενώνοντας το χωριό τους.

Μήνυμα του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην Καλλιθέα Φωκίδας να εκκενώσουν τώρα προς Άγιο Σπυρίδωνα. Το μήνυμα αναφέρει «Αν βρίσκεστε στην Καλλιθέα Φωκίδας εκκενώστε τώρα προς Άγιο Σπυρίδωνα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Την εκκένωση του χωριού Ελαία πού βρίσκεται δυτικά της Ιτέας ζήτησε η πυροσβεστική υπηρεσία ενώ στη συνέχεια η αστυνομία, η περιφέρεια Στερεάς και ο Δήμος Δωρίδας ενημέρωσαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή λόγω πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά άρχισε πριν από περίπου μία ώρα σε χαμηλή βλάστηση και βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις και κινήθηκε απειλητικά στο χωριό Ελαία. Παράλληλα όσοι βρίσκονταν στην περιοχή πήραν μήνυμα από το 112 που τους ζητούσε αν βρίσκονται στην Ελαία της Φωκίδας να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Καλλιθέα.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Λουκά Καραδήμο «η πυρκαγιά πέρασε πάρα πολύ κοντά στο χωριό και έκαψε ορισμένα παλιά σπίτια που βρίσκονται εκεί και συνεχίζει να καίει χαμηλή βλάστηση και ελιές αλλά έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος για το χωριό».

Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί πυροσβεστικές δυνάμεις τόσο από τη Φωκίδα όσο και από την ευρύτερη περιοχή προσπαθώντας να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς

Ηλεία

19:52

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ηλεία, αλλά και στη Μεσσηνία. Μπορεί ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας να διεσώθη, όμως οι καταστροφές στα γύρω χωριά είναι πολύ μεγάλες. Οι κάτοικοι που προσπαθούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους καταγγέλλουν ότι δεν έχουν βοήθεια από εναέρια μέσα.

18:47

Εκκενώνεται το χωριό Λάλας.

Ύποπτος εντοπίστηκε για εμπρησμό στη Ηλεία. Την είδηση έκανε γνωστή στο Newsbomb.gr, o δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

Όπως δήλωσε ο κ. Αντωνακόπουλος το ύποπτο άτομο εντοπίστηκε από δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης και οδηγούσε μηχανάκι, το οποίο όπου σταματούσε μετά από λίγο ξεκινούσε φωτιά. Το περιστατικό αυτό, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Πύργου, το έχουν δει και πολίτες.

Λόγος για εγκλωβισμένους ανθρώπους στο χωριό Κλαδέος. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι υπήρχε εντολή εκκένωσης του χωριού από χτες δεν έχει φύγει κανείς κάτοικος.Φωτιά στην

Σε πύρινη κόλαση μετατρέπεται το χωριό Λάλα, όπου πλησιάζουν επικίνδυνα οι φλόγες της ισχυρής φωτιάς που καίει στην Ηλεία.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν πέσει και πάνω στα βασιλικά κτήματα όπου απειλούνται οι βασιλικοί τάφοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες έχουν μπει στο κτήμα Τατοΐου και βρίσκονται δίπλα στο βασιλικό κοιμητήριο. Επισημαίνουμε πως εκεί βρίσκονται και τα ειδικά κοντέινερς όπου φυλάσσονται τα περίπου 100.000 πολύτιμα αντικείμενα.

Το μέτωπο της φωτιάς είναι ανεξέλεγκτο, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και κινείται προς Ολυμπία ενώ σπίτια καίγονται στο Πελόπιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε στάβλο στην περιοχή (ένας πατέρας με τον γιό του). Νωρίτερα, υπήρχαν εγκλωβισμένα άτομα στο Οινοποιείο Ολύμπια Γη στο Κοσκινά Αρχαίας Ολυμπίας από τη φωτιά αλλά χάρις τις γρήγορες προσπάθειες της πυροσβεστικής τώρα βρίσκονται ασφαλείς. Στο σημείο έφτασε και το ρωσικό αεροπλάνο Beriev 200 προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η κυκλοφορία στην εθνική οδό Τρίπολης-Πύργου έχει διακοπεί.

Ενώ οι πυροσβέστες καταφέρνουν να ρίξουν την ένταση του πρώτου μετώπου στο Λαμπέτι Πύργου, νέα εστία ξεσπά δεξιά και λαμβάνει διαστάσεις.

Είναι προφανές πλέον, ότι κάποιοι έχουν σχεδιάσει την εξόντωση του νομού Ηλείας.

14 χρόνια μετά το 2007 γινόμαστε μάρτυρες ενός εξελιγμένου σχεδίου εμπρησμών. Μετά την φωτιά της Ολυμπίας, την φωτιά του Πύργου, του Χελιδονίου, της Βύλιζας και του Λατζοίου, μία νέα ξέσπασε στην περιοχή της Ζαχάρως.

Σύμφωνα με πληροφορίες καίγεται δασική έκταση κοντά στους Σχίνους, σύμφωνα με το Ηλεία Live.

Βλέποντας τις εστίες να ξεπηδούν από το πουθενά σε κάθε περιοχή, ο πρόεδρος της κοινότητα Καράτουλα σε συνεργασία με κάποιους από τους κατοίκους της περιοχής, έλαβαν μια πρωτοβουλία, προκειμένου να προλάβουν το ξέσπασμα μια πιθανής νέας φωτιάς και να σώσουν το χωριό τους.

Με βυτία, τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα ακόμα και με τη βοήθεια εκσκαφέα “οργώνουν” σπιθαμή προς σπιθαμή την ευρύτερη περιοχή, και συντονισμένοι πραγματοποιούν περιπολίες σε 24ωρη βάση, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες.

Καλούν μάλιστα το παράδειγμά τους να το ακολουθήσουν και άλλες κοινότητες καθώς αυτές τις δύσκολες στιγμές απαιτείται κοινωνική ευθύνη από όλους μας…

Μεσσηνία 

20:02

Φωτιά στην Άνθεια

Φωτιά ξέσπασε στις 18:45 ανατολικά της Άνθειας, στις πρόποδες του λόφου “Ελληνικά” και ήδη έχουν γίνει ρίψεις από αέρος ενώ στη σημείο βρίσκονται και δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Δήμου Καλαμάτας με υδροφόρες κι εθελοντές.

Ήδη η φωτιά έχει πολλές διάσπαρτες εστίες ενώ στην περιοχή πνέουν μέτριοι άνεμοι με ριπές.

19:46

Εκκενώθηκε το χωριό Διαβολίτσι

19:29 Μαρτυρία δημάρχου Γιώτας Γεωργακοπούλου

Περιμέναμε αεροπλάνα το πρωί δεν ήρθε κανένα, ρωτήσαμε και δεν πήραμε καμία απάντηση. Η φωτιά είναι στην ορεινή περιοχή εκεί δεν μπορούν να πάνε πυροσβεστικά χρειαζόμασταν εναέρια μέσα. Αν είχαν έρθει δυο τρεις ώρες δεν θα είχαμε αυτή την κατάσταση η οποία είναι επικίνδυνη. Ζούμε εφιαλτικές στιγμές. Εκκενώνουμε φωτιά. Έχουν καεί σπίτια στο Καρνάσι. Απεγκλωβίσαμε τον κόσμο με αυτοκίνητα του Δήμου και της Αστυνομίας. Αυτή τη στιγμή το μέτωπο δεν ελέγχεται έχει ξεφύγει κατευθύνεται προς Αγία Θεοδώρα.

Μας αφήσανε να καούμε», καταγγέλλει η δήμαρχος Οιχαλίας, Γιώτα Γεωργακοπούλου η οποία μίλησε στο OPEN TV για τη φωτιά που καίει από την Τετάρτη στη Μεσσηνία. Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει η μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Καστάνιας Δήμου Ανατολικής Μάνης που μαίνεται από το μεσημέρι της Τρίτης 3/8, σε αγροτοδασική έκταση και βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι αυτή την ώρα.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα, ενώ από τις 6 το πρωί της Τετάρτης επιχείρησαν ξανά τα εναέρια μέσα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΛΤ», οι συνεχείς αναζωπυρώσεις, σε συνδυασμό με τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή, δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών που δεν μπορούν να θέσουν ακόμα τη φωτιά υπό έλεγχο.

Δυστυχώς, μεγάλο μέρος του παρθένου δάσους της Βασιλικής παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ ανυπολόγιστη παραμένει η έκταση της καταστροφής.

Στο σημείο αυτή τη στιγμή επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επιπλέον στο σημείο επιχειρεί και ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Επιπλέον, μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και διακοπές ρεύματος αναφέρθηκαν σε αρκετά χωριά της Μέσα Μάνης.

Αττική

19:02 

Σύμφωνα με το OPEN υπάρχει εγκλωβισμένο άτομο στη Δροσοπηγή

Μήνυμα του 112 για εκκένωση των περιοχών Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες να εκκενώσουν τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες εκκενώστε τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Πατούλης: Ολόκληρος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρίσκεται επί ποδός Έκκληση να ενισχυθεί με περισσότερα εναέρια μέσα το έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς που κατακαίει στην Δροσοπηγή με κατεύθυνση την Ιπποκράτειο Πολιτεία απευθύνει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

«Υπό αυτές τις συνθήκες τα επίγεια μέσα πυρόσβεσης δεν επαρκούν», τονίζει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη διατεθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και επιχειρούν μαζί της περισσότερες από 40 υδροφόρες και μεγάλα σκαπτικά μηχανήματα από την Περιφέρεια κα τους Δήμους, ενώ σημείωσε ότι ήδη ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι της Δροσοπηγής και της Ιπποκράτειου Πολιτείας να εκκενώσουν τα σπίτια και να απομακρυνθούν.

Αναφορικά με την αναζωπύρωση γύρω στη 1 μμ από τα π. βασιλικά κτήματα και την ταχύτατη εξέλιξη με πορεία προς το Κρυονέρι και τη Δροσοπηγή, επισημαίνει ότι ο παρατεταμένος καύσωνας και το μικροκλίμα που δημιουργεί η πυρκαγιά «δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό από κανέναν». Υπενθυμίζει ότι η Περιφέρεια δρα επικουρικά στο έργο της Πυροσβεστικής και ότι ολόκληρος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρίσκεται επί ποδός από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς.

Τέλος ο κ. Πατούλης εκφράζει τη λύπη του και αναφέρεται στην αγωνία των κατοίκων και την καταστροφή των περιουσιών τους αλλά και για την εκτεταμένη καταστροφή του δασικού πλούτου της Αττικής.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Δροσοπηγή από την πλευρά της Ιπποκράτειου Πολιτείας στις 6.30 μμ, μιλήσαμε με τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη ο οποίος χαρακτήρισε «ιδιαιτέρα απειλητική» την κατάσταση. «Πέρασε την κορυφογραμμή και κατεβαίνει στην κοιλάδα προς το μέρος μας» σημειώνει ο ίδιος. Μαζί του και ο δήμαρχος Σαρωνικού και πρώην αντιπεριφερειάρχης Αν. Ατττικής Πέτρος Φιλίππου ο οποίος συνδράμει με οχήματα και υδροφόρες στην κατάσβεση. Η φωτιά «Προχωρά σχετικά αργά λόγω των μη ισχυρών ανέμων, αλλά δυστυχώς το δάσος είναι πάρα πολύ πυκνό και οι επίγειες δυ

19:00

Εκκενώνονται Κρυονέρι και Αφίδνες

18:52

Κρυονέρι: Στα όριά του το δίκτυο ηλεκτροδότησης

Η φωτιά έχει προκαλέσει προβλήματα και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, με τον ΑΔΜΗΕ να ενημερώνει σχετικά με επίσημη ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή βόρεια του Κρυονερίου έχει θέσει εκτός λειτουργίας δύο κρίσιμα κυκλώματα που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στέφανου, μια από τις σημαντικότερες υποδομές Υπερυψηλής Τάσης στην Αττική. Η σοβαρότητα της επίπτωσης στο Σύστημα εξαρτάται άμεσα από την κατεύθυνση που θα λάβει η πυρκαγιά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει εκπονήσει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ προληπτικό σχέδιο άμυνας του Συστήματος Μεταφοράς το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες κυλιόμενες περικοπές καταναλωτών για τις οποίες θα εκδοθεί έγκαιρη ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα έκτακτα μέτρα θα ληφθούν προληπτικά και μόνο στην περίπτωση που κριθεί απολύτως απαραίτητο για την προστασία της λειτουργίας και των υποδομών του Συστήματος και την όσο το δυνατόν ομαλότερη ηλεκτροδότηση των καταναλωτών.»

18:50

Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους του Κρυονερίου προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή

18:48

Στο Τατόι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει αυτοψία με τη Λίνα Μενδώνη.

Η φωτιά στην Δροσοπηγή, που βρίσκεται ανάμεσα στο Κρυονέρι και τις Αφίδνες, αυτή την ώρα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Αυτή την ώρα το μέτωπο κινείται προς το Κρυονέρι. Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα ο δήμος Διονύσου να ζητήσει από τους κατοίκους του Κρυονερίου να απομακρυνθούν με τάξη και ασφάλεια από τα σπίτια τους. Παράλληλα απευθύνει έκκληση να μην παρεμποδίζεται η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων από άλλα οχήματα.

Χωρίς ηλεκτροδότηση παραμένει το Κρυονέρι λόγω της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή. Επιστρέφει ο εφιάλτης για τις υποδομές των γραμμών μεταφοράς.

Πτητικά μέσα βρίσκονται στο σημείο και πραγματοποιούν ρίψεις νερού. Συγκεκριμένα το νέο μέτωπο βρίσκεται απέναντι από πολυκατάστημα και σούπερ μάρκετ της περιοχής.

Την ώρα που το πύρινο μέτωπο έχει πλησιάσει το Κρυονέρι οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν και καλούν τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή υπό το φόβο της πύρινης λαίλαπας.

Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα είπε ο δήμαρχος Διονύσου στον ΣΚΑΪ, Γιάννης Καλαφατέλης η φωτιά απέχει μόλις 100 μέτρα από τη Δημοτική ενότητα Κρυονερίου.

Εστάλη νέο μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής. «Αν βρίσκεστε στη Δροσοπηγή εκκενώστε τώρα προς Αθήνα από Ε.Ο. Αθηνών_Λαμίας», τονίζει μεταξύ άλλων το 112.

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τη φωτιά στην Αττική, καθώς τα τρία πύρινα μέτωπα ενώθηκαν και αυτή τη στιγμή οι φλόγες βρίσκονται στα πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι.

Οι φλόγες έχουν φτάσει τα πρώτα σπίτια στη Δροσοπηγή και κινούνται προς Ιπποκράτειο Πολιτεία και Κρυονέρι.

Εύβοια 

20:15

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια, καθώς τα δύο διαφορετικά μέτωπα συνεχίζουν να καίνε δάσος, οικισμούς και καλλιέργειες, με κατεύθυνση προς την ανατολική πλευρά του νησιού. Πριν από λίγο και μετά το μήνυμα εκκένωσης της Αγίας Άννας οι παραθεριστές στο κάμπινγκ της Αγίας Άννας μεταφέρθηκαν με πλωτά μέσα προς το Μαντούδι και ακολούθως με λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα μεταφερθούν στη Χαλκίδα. Οι εργαζόμενοι στο κάμπινγκ μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στην Αιδηψό. Σε ετοιμότητα για εκκένωση είναι οι κάτοικοι σε Αγία Άννα, Αχλάδι και Κερασιά.

19:38 Στο δυτικό μέτωπο οι φλόγες κινούνται ανεξέλεγκτα και οι οποιεσδήποτε προσπάθειες των πυροσβεστών να τις σταματήσουν μέσα στα διάφορα προσβάσιμα ρέματα δεν απέδωσαν.

19:34 Δραματική είναι η κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας με ενεργά πύρινα μέτωπα διάσπαρτα σε πολλά σημεία.

Οι φλόγες έχουν κάψει σπίτια και περιουσίες, ενώ από τις Αρχές δίνονται οδηγίες για απομάκρυνση ανθρώπων από τις εστίες τους που είναι κοντά στις εστίες.

Από την Περιφέρεια Στερεάς δόθηκε η παρακάτω πληροφόρηση για την ομαλή εκκένωση χωριών και οικισμών του Δήμου και την έγκαιρη μεταφορά του πληθυσμού.

Ειδικότερα, εκμισθώνει:

– Λεωφορεία,

– Ξενοδοχεία και άλλους κατάλληλους χώρους υποδοχής, που θα φιλοξενήσουν τους κατοίκους των περιοχών που εκκενώνονται.

Παρακαλούνται όσοι είναι αναγκαίο να κάνουν χρήση αυτών των χώρων να επικοινωνήσουν στα τηλ.:

2221.3.53891 Γραφείο Περιφερειάρχη,

2221.3.53690 Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευβοίας,

6985734029 Μαριάννα Λιάσκου,

6947255261 Νίκος Κριτσίλης.

Διαμορφώνονται επίσης στεγασμένοι χώροι υποδοχής, όπως το κλειστό γήπεδο Χαλκιά – Αναστασιάδη του Δήμου Χαλκιδέων.

Επιδεινώνεται η κατάσταση με τις φωτιές στην Εύβοια, με αποτέλεσμα να δίδεται εντολή για εκκένωση στην Αγία Άννα και το Αχλάδι. Οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν στην Ιστιαία. Η φωτιά παραμένει ανεξέλεγκτη ενώ έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα.

Σε τρία μέτωπα καίει η μεγάλη φωτιά στη Βόρεια Εύβοια, με τις φλόγες να «καταπίνουν» χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους. Οι τοπικές αρχές καλούν τους κατοίκους των χωριών να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία. Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ από τη φωτιά έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα.

Όλα αυτά την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες για πολύ αραιές πτήσεις των εναέριων μέσων κατάσβεσης. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, οι αναζωπυρώσεις είναι διαρκείς και δυσκολεύουν τις προσπάθειες.

Φεύγουν και οι τελευταίοι κάτοικοι από το χωριό Κουκουλοί Νωρίτερα, αποχώρησαν και οι τελευταίοι κάτοικοι του οικισμού Κουκουλοί. Το σημείο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς οι Αρχές θεωρούν ότι η φωτιά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεφύγει από εκεί.

Τρία είναι τα μεγάλα μέτωπα που καίνε ανεξέλεγκτα στη Βόρεια Εύβοια τα οποία προχωρούν ανεξέλεγκτα πλέον προς διάφορες κατευθύνσεις κυρίως βόρεια και βορειοδυτικά απειλώντας να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα.

Κέρκυρα

Tρία στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης έχει κάψει ως αυτήν την ώρα (18.40) η φωτιά που ξέσπασε σε περιοχή του Χαλικούνα .

Στο σημείο επιχειρούν πέντε οχήματα και 15 άνδρες του Πυροσβεστικού σώματος ενώ εναέριες ρίψεις νερού κάνουν τα δύο πυροσβεστικά πεζετέλ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η φωτιά είναι υπό μερικό έλεγχο και σε πλήρη αναμένεται να τεθεί την Παρασκευή.

Καρδίτσα: Υπό έλεγχο δύο πυρκαγιές

Εκατό περίπου στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης κατέκαψε πυρκαγιά στην Καρδιτσομάγουλα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας, οι οποίες, αργά το απόγευμα έθεσαν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Επίσης υπό έλεγχο τέθηκε σήμερα το απόγευμα και πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Γελάνθης στο δήμο Μουζακίου.

Πυρκαγιά καίει πευκοδάσος στην Κόνιτσα

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε πευκοδάσος, η οποία ξέσπασε νωρίς το απόγευμα, στους Πάδες Κόνιτσας. Στο σημείο της πυρκαγιάς επιχειρούν δυο πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής με 7 οχήματα. Παράλληλα συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης και μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας. Προς το παρόν η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Αυξημένη ετοιμότητα από το ΕΚΑΒ για τις πυρκαγιές

Σε ετοιμότητα μπαίνει και το Σισμανόγλειο νοσοκομείο για την περίθαλψη όσων αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη και το Κρυονέρι, μετά το Θριάσιο, νοσοκομείο που τέθηκε νωρίτερα σε ετοιμότητα στην Αττική, λόγω της πυρκαγιάς.

Ταυτόχρονα, αυξημένος αριθμός ασθενοφόρων βρίσκεται στην φλεγόμενη περιοχή, για την διακομιδή περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα ή και εγκαύματα, στο πλαίσιο του συντονιστικού έργου του ΕΚΑΒ.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρωί σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, τέθηκαν σε ετοιμότητα για προληπτικούς λόγους το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων στο Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας και η Μονάδα Εγκαυμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο  Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», ενώ ζητήθηκε από τους διοικητές των επτά υγειονομικών περιφερειών της χώρας η μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΣΥ.

Ειδικότερα, παραμένουν σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας οι υγειονομικές δομές στις περιοχές που πλήττονται από φωτιές:

  • Στην Εύβοια: Τα Κέντρα Υγείας Μαντουδίου και Ιστιαίας, το Περιφερειακό Ιατρείο Αιδηψού και το Νοσοκομείο Χαλκίδας
  • Στην Ηλεία: Τα Κέντρα Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας και Κρεστένων και τα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας
  • Στη Μεσσηνία: Το Κέντρο Υγείας Μελιγαλά και τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας

Παράλληλα, επικαιροποιήθηκε με βάση τα τελευταία δεδομένα, το πρωτόκολλο παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και διακομιδής ασθενών στους πλησιέστερους και καταλληλότερους υγειονομικούς σχηματισμός (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας)

Διαπιστώθηκε επάρκεια ιατροφαρμακευτικού υλικού (μάσκες, φιάλες οξυγόνου, φορητοί νεφελοποιητές οξυγόνου, αλοιφές, γάζες κλπ) στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες.

Πηγές: Protothema/ethnos/ape/newsbomb/ kerkyrasimera.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα