Θεσσαλονίκη

Ένα εξαιρετικό animation ντοκιμαντέρ για τη «Μικρασιατική Καταστροφή»

Σε σκηνοθεσία του Γιώργου Χατζηβασιλείου και με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμαριάς - Δείτε το

Parallaxi
ένα-εξαιρετικό-animation-ντοκιμαντέρ-για-τη-924070
Parallaxi

Στην παραγωγή ενός πρωτότυπου animation ντοκιμαντέρ για τη Μικρασιατική Καταστροφή προχώρησε η Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Καλαμαριάς σε συνεργασία με τον Γιώργο Χατζηβασιλείου, δημοσιογράφο και παραγωγό ντοκιμαντέρ, που υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία. 

Πρόκειται για ένα φιλμ μικρού μήκους η δημιουργία του οποίου χρειάστηκε πολλούς μήνες ετοιμασίας και ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες για προβολές στο διαδίκτυο και στα σχολεία. 

Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να συνοψίσει σε λίγα λεπτά τη μεγάλη εικόνα απ’ την πυκνή και δαιδαλώδη ιστορία του 1922, την πιο τραγική ιστορία της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Το ντοκιμαντέρ φτιάχτηκε με αφορμή τα 100 χρόνια που κλείνουμε φέτος από το 1922. Η Καλαμαριά ήταν από τους τόπους που δέχτηκε ένα μεγάλο κύμα προσφύγων από τη Μικρά Ασία και φέτος τιμά την ιστορία της με πλήθος σχετικών εκδηλώσεων, όπου εντάσσεται και το σχετικό ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Μια θάλασσα μνήμες… και γινήκαμε όλοι ένα».

animation-mikra-asia.jpg

Όπως σημειώνει ο Θάνος Γιαννακός, Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Καλαμαριάς και συντονιστής των επετειακών εκδηλώσεων «το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει μια σελίδα της ιστορίας μας βαθιά καθοριστική για το μέλλον του τόπου, με έναν τρόπο εύληπτο αλλά και επιστημονικά τεκμηριωμένο. Θεωρούμε ότι συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης με ψυχραιμία, μέσα από ένα φιλμ σύγχρονο και μαζί διαχρονικό. Θελήσαμε να φτιάξουμε ένα ντοκιμαντέρ που θα έχει τη δυνατότητα να προβάλλεται για χρόνια στα σχολεία της Καλαμαριάς και ευρύτερα της χώρας και στις νέες γενιές της».

Ο δημιουργός του φιλμ, Γιώργος Χατζηβασιλείου, προσθέτει πως «όσοι κρατάμε καταγωγή από τη Μ. Ασία έχουμε ζωντανές ακόμη αφηγήσεις για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας και τις αμέτρητες κακουχίες που έφερε το ‘22. Ήταν ευθύνη και χαρά μεγάλη έτσι όταν προέκυψε να φτιάξω ένα βίντεο για τον τόπο καταγωγής μου που να συνοψίζει σεναριακά σε λίγα λεπτά την πυκνή του ιστορία και να την οπτικοποιεί σκηνοθετικά με ένα animation που θέλει να είναι ατμοσφαιρικό και ελκυστικό για μικρούς και μεγάλους».

Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας περίπου 10’, βρίσκεται ελεύθερο για προβολές στο διαδίκτυο μέσα από τους παρακάτω συνδέσμους.

Δείτε το παρακάτω:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα