2022: Το δικαίωμα στην αλλαγή
Εκπνέει σήμερα μια χρονιά που που συνέβησαν πολλά για την προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και της λοατκι+ κοινότητας
«If you are neutral in situations of injustice, you have chosen the side of the oppressor.” Desmond Tutu
Το 2021 εκπνέει σήμερα. Ομολογουμένως, ήταν μια δύσκολη και απαιτητική χρονιά από πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις. Ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη για όσα στοιχεία και γεγονότα θα παραλείψω να αναφέρω! Στο παρόν κείμενο θα σταχυολογήσω τα σημαντικότερα, είναι τόσα πολλά αυτά που συνέβησαν φέτος αναφορικά με την προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και της λοατκι+ κοινότητας που μια αξιόλογη εκτενής παρουσίαση απαιτεί όγκο σελίδων!
Για αρχή, η πρωτόγνωρη υγειονομική συνθήκη, με αφορμή τα αλλεπάλληλα πανδημικά κύματα της Covid-19, έθεσε νέα δεδομένα στον τρόπο ζωής, τα οποία έδρασαν καταλυτικά στην αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής και ενδοσυντροφικής βίας.
Ενώ, η παραμονή μας στο σπίτι μας έγινε με σκοπό την διαφύλαξη της υγείας μας, κάποιες γυναίκες δεν ήταν ασφαλείς, καθώς οι κλήσεις στην ΕΛ.Α.Σ. για καταγγελία περιστατικών σωματικής και ψυχολογικής βίας αυξήθηκαν σημαντικά.
Παρόμοια περιστατικά βίας καταγράφθησαν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που φανερώνει την ανησυχητική διάσταση του ζητήματος. Με αποκορύφωμα, τις δεκατέσσερις καταγεγραμμένες -υπάρχουν και άλλα περιστατικά που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας-γυναικοκτονίες για την φετινή χρονιά, ανθρωποκτονίες δηλαδή, οι οποίες όμως είχαν ωςμοναδικό πρόσημο το φύλο των θυμάτων.
Η αυστηροποίηση των ποινών και η νομική κατοχύρωση της γυναικοκτονίας με άρθρο στον ποινικό μας κώδικα αποτελούν μονάχα ένα μέτρο ανάσχεσης που έρχεται αφότου συμβεί η εγκληματική- κακοποιητική πράξη, εάν θέλουμε ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας, τότε θα πρέπει να κινηθούμε εντατικά προς το σημαντικό κομμάτι της πρόληψης και της ευαισθητοποίησης! Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως η ελληνική πολιτεία δεν παρέχει ασφαλή και επίσημη καταγραφή των περιστατικών βίας, σύμφωνα με το FRA!
Πέρα, όμως από την καταγγελία περιστατικών βίας, κενό εντοπίζεται και στην πολιτειακή στήριξη των γυναικών, επιζωσών ενδοοικογενειακής και ενδοσυντροφικής βίας, καθώς οι γυναίκες αυτές, μαζί με τα παιδιά τους, χρήζουν αυξημένης φροντίδας. Αναγκαία κρίνεται η θεσμική συνεισφορά στην εύρεση εργασίας και στην ψυχολογική και νομική αρωγή τους. Το «μετά» των επιζωσών γυναικών είναι εξίσου δύσκολο, γι’ αυτό η πολιτεία οφείλει να συμβάλλει ενεργά, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφάλειας γύρω από αυτές τις γυναίκες και τα παιδί τους.
Ένα επίσης, περίπλοκο φαινόμενο, έρχεται στην επιφάνεια με νέα ένταση, λόγω και των καταγγελιών, πάλι από γυναίκες ή και ανήλικα κορίτσια, -γράφω πάλι διότι σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα το 90% των θυμάτων είναι γυναίκες – αυτό της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο. Οι μορφές και εδώ είναι ποικίλες, ρητορεία μίσους, υβριστικά σχόλια και μηνύματα, -ιδιαίτερα διαδομένη στις εφηβικές ηλικίες-, εξακολουθητική παρενοχλητική παρακολούθηση, παράνομη χρήση, χωρίς την πρότερη συναίνεση, εικόνων ή βίντεο ιδιωτικών στιγμών, μέχρι και απειλές για βία. Η έμφυλη βία στον κυβερνοχώρο βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς οι μορφές και τα είδη των αδικημάτων αποτελούν συχνά ένα σύνθετο έγκλημα με διασυνοριακή διάσταση και χωρίς επαρκές νομικό πλαίσιο, τόσο εθνικά, όσο και ευρωπαϊκά.
Τώρα, στον εργασιακό χώρο λόγω και της πανδημικής συνθήκης, οι γυναίκες βρέθηκαν να χάνουν τη θέση εργασίας τους πιο εύκολα από τους άνδρες. Λαμβάνοντας υπόψιν το ήδη δυσχερές περιβάλλον για αυτές, δηλαδή την μεγάλη οικονομική ψαλίδα στην μισθολογική κλίμακα, τις δυσκολίες ανέλιξης και τα πιθανά περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης , οι γυναίκες εξακολουθούν να παλεύουν με άνισους όρους. Ας προσθέσουμε στο ήδη σύνθετο πάζελ και την εργασιακή επισφάλεια κατά περίοδο της εγκυμοσύνης!
Περαιτέρω, η χώρα μας ήρθε για ακόμη μια χρονιά τελευταία στο δείκτη ισότητας φύλων των ευρωπαϊκών χωρών, δεδομένο που επιβεβαιώνει τον δρόμο που έχουμε να διανύσουμε σε όλα τα επίπεδα και ειδικά σε αυτό της εξάλειψης των σεξιστικών προτύπων και πεποιθήσεων, ήδη από την παιδική ηλικία με την αναδιαμόρφωση του τρόπου διαπαιδαγώγησής των παιδιών μας.
Η κοινωνία μας θα ήταν διαφορετική εάν τα παιδιά μεγάλωναν σε ένα κλίμα αγάπης, αποδοχής, σεβασμού, ώστε να είναι σε θέση να σεβαστούν την/ον διπλανή/ο τους! Επιπλέον, πρέπει να ενταθούν τα μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και ενημέρωσης σχετικά με τα ηλεκτρονικά εγκλήματα.
Όμως, δε θα κλείσω αυτό το άρθρο απαισιόδοξα γι’ αυτό άφησα τα θετικά για το τέλος! Η δουλειά που οφείλουμε να κάνουμε ως κοινωνία και ως άτομα, όντως είναι μεγάλη, όμως ήδη έχουμε ξεκινήσει να οικοδομούμε έναν πιο διαφανή και ισοτικό κόσμο και αυτό διότι πια μπορούμε να μιλάμε ελεύθερα και να καταγγέλλουμε παραβιαστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές, δεν ντρεπόμαστε για τις λανθασμένες πράξεις άλλων ατόμων!
Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο «παράσημο» στους αγώνες μας μέχρι στιγμής, πως μαθαίνουμε και αναγνωρίζουμε τα υγιή και νόμιμα όρια στην συναναστροφή μας με τους άλλους ανθρώπους!
Επιπλέον, μια ιδιαίτερα αξιόλογη στιγμή και αυτό αποδεικνύει το σημαντικό έργο των γυναίκειων και φεμινιστικών οργανώσεων, ήταν η διάσωση μιας γυναίκας από τον κακοποιητικό σύντροφο της, οι περαστικοί δημιουργήσαν ανθρώπινη αλυσίδα για να εμποδίσουν πιθανό κίνδυνο της ίδιας της ζωής. Έπειτα, το «ΜΩΒ» ανέλαβε την νομική στήριξη, αυτό το παράδειγμα είναι ένα από τα πολλά που φανερώνει ό,τι οι πεποιθήσεις αλλάζουν και οι πολίτες είναι πια ευαισθητοποιημένοι προς τα φαινόμενα βίας!
Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο σημαντικό έργο όλων των γυναίκειων και φεμινιστικών ομάδων, οι οποίες προσπαθούν με δύναμη ψυχής να ορθώσουν μια υγιή φωνή, μέσω των προγραμμάτων και των δράσεων τους! Η συνεχής ενημέρωση σχετικά με τα φαινόμενα, η ανάληψη της ατομικής και συλλογικής μας ευθύνης αποτελούν χρήσιμα εργαλεία ανάσχεσης των φαινομένων βίας και αλλαγής βλαπτικών πεποιθήσεων που όλες/οι έχουμε.
Στο πλαίσιο, αυτό η GEA διοργανώνει στις 23 Ιανουαρίου ένα νέο διαδικτυακό σεμινάριο για την κατανόηση της συναισθηματικής και ψυχολογικής βίας «Συναισθηματική Κακοποίηση: αναγνωρίζοντας τις ενδείξεις και κατανοώντας τις μορφές» , μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και την αίτηση εδώ: https://www.facebook.com/Gea- Gender-Equality-Assembly-113630380768900.
Εύχομαι σε όλες/ους μια νέα χρονιά γεμάτη υγειά σε όλα τα επίπεδα και πολλές ενδιαφέρουσες φεμινιστικές δράσεις!
Πληροφορίες αντλήθηκαν από: https://www.tanea.gr/2021/08/17/greec /endooikogeneiaki-via-332-syllipseis-to-proto- 15nthimero-tou-aygoustou/ https://eige.europa.eu/gender-equality-index/2021/domain/violence/EL https://eige.europa.eu/publications/cyber-violence-against-women-and-girls https://www.weforum.org/reports/global-gender-gap-report-2021 https://eige.europa.eu/gender-equality-index/2021/country/EL
Διαβάστε επίσης:
4 γυναίκες ηρωίδες αφηγούνται τις κακοποιητικές τους σχέσεις
https://www.tanea.gr/2021/08/17/greece/endooikogeneiaki-via-332-syllipseis-to-proto- 15nthimero-tou-aygoustou/ 2 Πηγή Δεδομένων:https://eige.europa.eu/gender-equality-index/2021/domain/violence/EL