24ωρη απεργία, με το βλέμμα στις εκλογές

Αιτήματα, συμμετοχές - Συγκοινωνίες– Απεργία στα ΜΜΕ - Κλειστό από το πρωί το κέντρο -Που θα γίνουν οι συγκεντρώσεις

Φίλιππος Δεργιαδές
24ωρη-απεργία-με-το-βλέμμα-στις-εκλογές-932954
Φίλιππος Δεργιαδές

Πανεργατικός και πανσυνδικαλιστικός ξεσηκωμός σήμερα, 9 Νοεμβρίου 2022, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, που κήρυξαν τα κορυφαία συνδικάτα της χώρας, μιας απεργίας με ιδιάζουσα και ξεχωριστή σημασία για τον κόσμο της εργασίας, την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με φόντο το κύμα ακρίβειας και τον πληθωρισμό, που σαρώνουν μισθούς και συντάξεις, το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα φαινόμενα διαφθοράς (βλ. Πάτσης), που κυριολεκτικά ταρακουνούν συθέμελα το πολιτικό σύστημα της χώρας, όλοι, κυβέρνηση συνδικάτα και αντιπολίτευση, επιδιώκουν να στείλουν τα δικά τους μηνύματα και να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα από τη σημερινή απεργία, με δεδομένο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογικό χρόνο.

Οι εκλογές αναπόδραστα θα γίνουν σε μερικούς μήνες, την ερχόμενη άνοιξη, με τη λήξη της κυβερνητικής θητείας, αλλά ήδη προωθούνται σενάρια για κάλπες στις αρχές του νέου έτους, ενώ υπάρχουν και «ανησυχίες», λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, για «εκλογική προσφυγή» στις αρχές Δεκεμβρίου.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, όμως οι εξελίξεις και οι αποκαλύψεις γύρω από τα σκάνδαλα των υποκλοπών και της διαφθοράς είναι ραγδαίες και σαρωτικές ενώ η κοινωνική πίεση λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, όσο πλησιάζει και ο χειμώνας, μέρα με την ημέρα, αυξάνεται σε επικίνδυνα για την κυβέρνηση όρια.

Η σημερινή απεργία, από όλες σχεδόν τις πλευρές, εκλαμβάνεται ως αφετηρία ή αντίστροφη μέτρηση για την πολιτική αλλαγή ή την πολιτική επανεκκίνηση, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν ή θα σηματοδοτηθούν, από την συμμετοχή στην απεργία και τον όγκο και τη μαζικότητα των απεργιακών συγκεντρώσεων στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας:

  • Τα συνδικάτα επιδιώκουν να πιέσουν την κυβέρνηση για περισσότερα μέτρα και στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων, αλλά και να καταστήσουν σαφές ότι «αντεργατικά» νομοσχέδια, όπως ο νόμος Χατζηδάκη, που απορυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις και περιορίζουν τα συλλογικά – συνδικαλιστικά δικαιώματα, δεν γίνονται ανεκτά και θα καταπέσουν στην πράξη.
  • Η κυβέρνηση επιθυμεί και αναμένει όλα να κυλήσουν «εντός ορίων», με μικρή συμμετοχή στον ιδιωτικό τομέα και τη συνηθισμένη απεργιακή κανονικότητα στο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ, γεγονός που θα διαψεύσει τις προσδοκίες όσων επενδύουν στην ένταση του κοινωνικού ανταγωνισμού.
  • Τέλος τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εμπλέκονται και συνδέονται άμεσα με το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, περιμένουν να εκδηλωθεί μία μαζική καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, ως απαρχή της πολιτικής αλλαγής που επιδιώκουν. Θεωρούν δε ότι η σημερινή πανελλαδική απεργία, σε συνδυασμό με τις διαδηλώσεις για τη 17η Νοέμβρη, και τις κινητοποιήσεις μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού,  μπορούν να αναδείξουν ένα ισχυρό αντικυβερνητικό μέτωπο που θα συμβάλει καθοριστικά στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Οι συμμετοχές, τα αιτήματα, οι συγκεντρώσεις και οι απεργοσπασία της κυβέρνησης  

Η σημερινή απεργία γίνεται υπό την αιγίδα και ευθύνη των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που καλύπτουν όλους τους χώρους εργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ κάλεσμα κατά τόπους, απευθύνουν τα Εργατικά Κέντρα και όλες οι μεγάλες κλαδικές ομοσπονδίες.

Μάλιστα η ΓΣΕΕ από χθες, με αφορμή την προσπάθεια της κυβέρνησης να σπάσει την απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μέσω δικαστικής προσφυγής,  ξεκαθαρίζει ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 9ης Νοέμβρη είναι νόμιμη.

Καταγγέλλει την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις, για αντεργατικό και αντικοινωνικό συντονισμό, σημειώνοντας πως η προκήρυξη της είναι ήδη γνωστή από τις 15 Σεπτέμβρη, και «αποφασίσθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, ενώ το σύνολο του κρατικού εποπτεύοντος μηχανισμού και των εργοδοτικών φορέων έχουν λάβει γνώση από τον προηγούμενο μήνα».

H ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις στη χώρα και τονίζει πως «οι εργαζόμενοι μαζί με τα συνδικάτα, δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που επικρατούν, ενάντια στα βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους εδώ και χρόνια».

Τα βασικά αιτήματα που προβάλει η ΓΣΕΕ είναι:

  • Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας μετά τις ραγδαίες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους αλλά και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.
  • Γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού
  • Επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου, με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

«Ο αγώνας θα συνεχιστεί, μέχρι οι εργαζόμενοι να  σταματήσουν να βρίσκονται στην κλίνη του Προκρούστη» αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ.

Ανάλογα και η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν μαζικά το «παρών» στην 24ωρη Γενική Απεργία όπως και στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται σε ολόκληρη τη χώρα, από τα Νομαρχιακά Τμήματα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και τα Εργατικά Κέντρα.

«Ήρθε, η ώρα να βάλουμε τέρμα σε αυτή την πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς, φτωχότερους. Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια και συλλογικές συμβάσεις και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας» τονίζει η ΑΔΕΔΥ επισημαίνοντας ότι η αυριανή απεργία  είναι σταθμός για το συνδικαλιστικό κίνημα.

«Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και όχι με Vouchers και Pass», τονίζει και η ΠΟΕ –ΟΤΑ, καλώντας όλους τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στα συλλαλητήρια.

Τα συνδικάτα, διεκδικούν:

  • Δραστική μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Δραστική μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.
  • Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Ουσιαστική αύξηση μισθών και συντάξεων
  • Προστασία των εργατικών και λαϊκων νοικοκυριών από την διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου.
  • Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
  • Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.
  • Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.
  • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Διαγραφή χρεών προς τράπεζες και εφορία.

Πέντε οι απεργιακές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη – Στις 10.30 το πρωί

Στη Θεσσαλονίκη το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με κεντρικό σύνθημα, «η ακρίβεια τσακίζει», καλεί όλους τους εργαζόμενους να απεργήσουν και να συμμετέχουν στην απεργιακή εκδήλωση στις 10.30 πμ, μπροστά στο κτίριο του ΕΚΘ.

«Ο μισθός δεν φτάνει και ο λογαριασμός δεν βγαίνει, ας το ακούσουν καλά όσοι κλείνουν τα αυτιά τους στα αιτήματά μας, τις κραυγές απόγνωσης του κόσμου της μισθωτής εργασίας που παλεύουν για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, σε όσους κάνουν πως δεν βλέπουν τα προβλήματα» τονίζει το ΕΚΘ

Την ίδια ώρα στις 10.30 π.μ. οι ομοσπονδίες και τα σωματεία της δύναμης του ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθούν στην Αριστοτέλους, μπροστά στο άγαλμα  Βενιζέλου. Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα συμμετέχουν και οι απεργοί από το εργοστάσιο της Μαλαματίνα.

Συγκέντρωση επίσης στις 10.30 π.μ. στην Καμάρα διοργανώνουν πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες από όλους τους κλάδους που στηρίζονται από κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου, φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ ομάδες και διάφορα κινήματα πόλης.

Ανάλογη συγκέντρωση κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στις 10.30πμ θα πραγματοποιηθεί και στη συμβολή των οδών Εγνατία με Αγίας Σοφίας όπως και στην συμβολή των οδών Αγνώστου Στρατιώτη και Φιλίππου όπου απεργιακό ραντεβού έχουν δώσει ανεξάρτητα συνδικαλιστικά σχήματα και φοιτητικοί σύλλογοι.

Μετά το πέρας των απεργιακών συγκεντρώσεων θα ακολουθήσουν πορείες στο κέντρο της πόλης.

Να σημειωθεί ότι τη στήριξη τους στην απεργία έχουν εκφράσει και οι έμποροι και οι βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης. Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Εμπόρων, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων, ο Εμπορικός Σύλλογος και το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί έχουν αποφασίσει να συμπαραταχθούν με τους εργαζόμενους και να συμμετέχουν συμβολικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις χωρίς όμως να κλείσουν τα καταστήματα και να αποσύρουν τα ταξί από την κυκλοφορία. Όπως αναφέρουν, «συμμετέχουμε συμβολικά διότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι».

Αποχή των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης στις 9 Νοεμβρίου

Με αποχή από τα καθήκοντά τους θα συμμετάσχουν στην απεργία και οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, όπως αποφασίστηκε σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου.

Σε ανακοίνωσή τους, οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης καλούν τους αρμόδιους φορείς να αντιμετωπίσουν τα πάγια αιτήματα του κλάδου τους, όπως  την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη θέσπιση αφορολόγητου μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ, αλλά και να μην προβούν στην αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Συγκεντρώσεις και πορείες στην Αθήνα

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα που συνδιοργανώνουν από κοινού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Ξεχωριστή συγκέντρωση διοργανώνει στις 10.30 το πρωί στα Προπύλαια το ΠΑΜΕ ενώ προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων θα γίνουν στις 09:45 στα εξής σημεία: Πλατεία Κάνιγγος, Πλατεία Κοραή, Ομόνοια και Χαυτεία.

Χωρίς αστικά λεωφορεία, αεροπλάνα και πλοία

Με πολλά προβλήματα θα πραγματοποιηθούν σήμερα οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία.

Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα κινηθούν με προσωπικό ασφαλείας καθώς η απεργία που αποφάσισε το Συνδικάτο Εργαζομένων, κρίθηκε νόμιμη από το δικαστήριο, μετά την προσφυγή του Οργανισμού.  Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει από την έναρξη της πρωινής βάρδιας, τα ξημερώματα της Τετάρτης, και θα διαρκέσει μέχρι τη λήξη της νυχτερινής βάρδιας.

Στην πόλη θα κυκλοφορήσουν 50 λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας ενώ κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1, που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

Τα ταξί θα κυκλοφορούν κανονικά αλλά υπάρχει κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΘ.

Σε ότι αφορά τις αεροπορικές πτήσεις, σήμερα αναμένεται να υπάρξουν ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air, λόγω της 6ωρης στάσης εργασίας της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) και της 24ωρης στάσης εργασίας της Ο.Σ.Υ.Π.Α. Συνολικά θα υπάρξουν ακυρώσεις 50 πτήσεων καθώς και τροποποιήσεις 42 πτήσεων, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού δικτύου τους.

Επίσης σχετικά με τα τρένα και τον προαστιακό, στην αυριανή απεργία θα συμμετάσχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, με την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης να προτείνει στάσεις εργασίας από τις 9:00 έως τις 17:00. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ακυρώσεις και αλλαγές δρομολογίων.

Παράλληλα, δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία, λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην 24ωρη απεργία. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και θα ξεκινήσει τα ξημερώματα της Τετάρτης, στις 00:01, με λήξη στις 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Χωρίς ειδήσεις για 24 ώρες αφού απεργούν οι δημοσιογράφοι σε όλα τα Μέσα. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα