Κύπρος- Φωτιά: Συνελήφθη 67χρονος- Οι ισχυρισμοί του

Ενημέρωση για την κατάσταση αυτήν την ώρα και την παροχή βοήθειας.

Parallaxi
κύπρος-φωτιά-συνελήφθη-67χρονος-οι-ισχ-782127
Parallaxi

Εικόνες: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ενώπιον του Επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού βρέθηκε σήμερα 67χρονος, που συνελήφθη ως ύποπτος για την φωτιά στον Αρακαπά της Κύπρου.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως κάλεσε από το κινητό του την Πυροσβεστική.

Με βάση όσα ακούστηκαν στο  δικαστήριο, υπάρχει μαρτυρία κατά την οποία το μεσημέρι του Σαββάτου, στη 13:00, ο ύποπτος εθεάθη να αναχωρεί με το αυτοκίνητό του από το περιβόλι του σε τοποθεσία στο χωριό Αρακαπάς.

Μάλιστα, αυτόπτης μάρτυρας είδε την πυρκαγιά να μαίνεται σε καλαμιώνα στην κοίτη ποταμού που εφάπτεται του χωραφιού του.

Πάντως, ο ύποπτος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του, τονίζοντας πως κάλεσε από μέρους του το 112 και πως ανέφερε σε μάρτυρα ότι ξεκίνησε η φωτιά.

Οι ισχυρισμοί του υπόπτου, ωστόσο, φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τα λεγόμενα του μάρτυρα.

Άλλος μάρτυρας σημειώνει ότι είδε τον ύποπτο στο χωράφι να κινείται πεζός προς το όχημά του και μετά από λίγα λεπτά αντιλήφθηκε καπνό κοντά στο χωράφι του υπόπτου.

Θα ακολουθήσουν πέραν των 200 καταθέσεων από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του υπόπτου, από κατοίκους της περιοχής που υπέστησαν ζημιές αλλά από πρόσωπα που πιθανώς εμπλέκονται με την υπόθεση.

Μεταξύ άλλων, στο μικροσκόπιο είναι το όχημα του 67χρονου υπόπτου και τα τηλεπικοινωνιακά του δεδομένα.

Στις έρευνες θα συμπεριληφθούν και τα κλειστά κυκλώματα της περιοχής όπου διακινήθηκε ο ύποπτος πριν και μετά τη φωτιά.

Στο μεταξύ όπως μεταδίδει το sigmalive, το ΕΤΕΚ καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν θα τους επιτραπεί να μεταβούν στις πληγείσες από τις πυρκαγιές οικοδομές τους. Υπάρχει το ενδεχόμενο σε αρκετές από αυτές να έχει επηρεαστεί η στατικότητα τους και να έχουν καταστεί επικίνδυνες.

To ΕΤΕΚ σε συνεργασία με επαγγελματικούς συλλόγους στο πλαίσιο του σχεδίου Εγκέλαδος της Πολιτικής Άμυνας, έχει προχωρήσει στον καταρτισμό καταλόγου εθελοντών Πολιτικών Μηχανικών για επιτόπου αυτοψίες στις πληγείσες οικοδομές, ο οποίος είναι στη διάθεση της Πολιτείας.

Η ανάρτηση του Ερυθρού Σταυρού:

Nεότερη ενημέρωση του sigmalive αναφέρει ότι, περίπου στις 3 το μεσημέρι δεν καταγράφεται ενεργό μέτωπο. Παρόλα αυτά, καταγράφονται αναζωπυρώσεις.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου θα επισκεφθεί την Κοινότητα Βαβατσινιάς, στη Λάρνακα στις 17:30.

Στην Κύπρο το δεύτερο ελληνικό Canadair, στη μάχη και τα ισραηλινά αεροσκάφη

Το ίδιο μέσο σημειώνει πως στην Κύπρο βρίσκεται το δεύτερο ελληνικό Canadair, ενώ τα δύο ισραηλινά αεροσκάφη αναμένεται να κάνουν το πρώτο πέρασμα ρίχνοντας νερό πάνω τα πύρινα μέτωπα.

Υπουργείο Παιδείας: Στήριξη των σχολείων στα παιδιά και τις οικογένειες των περιοχών που έχουν πληγεί 

To Υπουργείο Παιδείας φροντίζει για thn έκτακτη λειτουργία σχολείων υποδοχής και απασχόλησης και την ψυχο-συναισθηματική στήριξη μαθητών και μαθητριών της πληγείσας περιοχής.

Από αύριο Δευτέρα στα δημοτικά σχολεία Ιαματικής και Χοιροκοιτίας θα βρίσκεται επιτόπου κλιμάκιο εκπαιδευτικών για να υποδεχτούν και να απασχολήσουν δημιουργικά όσα παιδιά οι οικογένειες τους θα επιθυμούσαν να παραμείνουν στο σχολείο.

Τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσουν έκτακτα τμήματα θερινού σχολείου σε δημοτικά σχολεία της περιοχής που θα ανακοινωθούν, προκειμένου να υποδεχτούν παιδιά που θα το επιθυμούσαν.

ΥΠΕΣ Κύπρου: Βιώνουμε την καταστροφικότερη πυρκαγιά από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας

Επίσης, στο Λύκειο Λευκάρων από αύριο το πρωί θα βρίσκονται επιτόπου η διεύθυνση μαζί με κλιμάκιο εκπαιδευτικών προκειμένου να υποδεχτούν μαθητές και μαθήτριες για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που έχουν προκύψει και να παράσχουν στήριξη. Θα μπορούν να γίνουν επίσης συνεννοήσεις και για στήριξη από μέλη της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υ.Π.Π.Α.Ν.

Ταυτόχρονα, μέλη της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας θα επισκεφθούν τα σχολεία προκειμένου να αναπτυχθεί ένα έκτακτο δίκτυο συναισθηματικής και ψυχολογικής ενίσχυσης, σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό. Σχετική ανακοίνωση δημοσιεύεται πιο κάτω  και από την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας.

Δωρεάν περίθαλψη σε ζώα από πυρόπληκτες περιοχές με τη στήριξη του ΠΚΣ

Ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος αναλογιζόμενος αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρία του σειρά μέτρων.

Ειδικότερα, αποφάσισε αφιλοκερδώς επείγουσα περίθαλψη ζώων από τις πυρόπληκτες περιοχές, εκδοση λίστας με συνεργαζόμενες-διαθέσιμες κλινικές που θα εξυπηρετούν το κοινό η οποία θα ανανεώνεται συνεχώς.

Οι πολίτες θα μπορούν να προσκομίσουν τραυματισμένα από τις πυρκαγιές ζώα (π.χ. εγκαύματα, αναπνευστικά προβλήματα) δωρεάν και η προσκόμιση των ζώων θα γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με τους κτηνιάτρους.

Οπως αναφέρεται, η  κάλυψη των εξόδων περίθαλψης θα γίνει από τον Παγκύπριο Κτηνιατρικό Σύλλογο σε συνεννόηση με τους συνεργαζόμενους κτηνιάτρους.

Οι πολίτες θα υπογράφουν το έντυπο προσκόμισης που θα τους δίνεται από τον κτηνίατρο.

Oι δηλώσεις του Δημάρχου Λευκάρων 
Δεν χρειάζεται να ενισχύουμε τον πανικό και την ανασφάλεια, ήταν μια προσπάθεια συλλογική και θέλω να πιστεύω πως σήμερα ξημέρωσε μια καλύτερη μέρα, ανέφερε στο ΣΙΓΜΑ ο Δήμαρχος των Λευκάρων, σύμφωνα πάντα με το sigmalive. 
Όπως είπε το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα και να εξελίξουμε την αντίληψή μας στο πώς να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα.
Ο Δήμαρχος ανέφερε πως κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την μεγάλη προσπάθεια που έγινε από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, ωστόσο, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στον συντονισμό, όπως είπε.
Υπήρξε σύγχυση, ένταση και θυμός, πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης πως γύρω στις 19:00 χθες το βράδυ μετέβη στη Βαβατσινιά και είδε ότι η πυρκαγιά άρχισε να εξελίσσεται επικίνδυνα, ωστόσο, στην περιοχή δεν υπήρχε ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα.
«Κατέβηκα στον αστυνομικό σταθμό Λευκάρων και επικοινώνησα με την ΕΜΑΚ και απαίτησα δυνάμεις για προστασία της Βαβατσινιάς, των Λευκάρων και του Μαχαιρά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από sigmalive, Φilenews

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα