Featured

Αδικαιολόγητες παρατάσεις σε 21 σημαντικά έργα του δήμου Θεσσαλονίκης

Πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις κόστους εκατομμυρίων που εκκρεμούν ακόμα και από την εποχή Μπουτάρη

Parallaxi
αδικαιολόγητες-παρατάσεις-σε-21-σημαντ-838071
Parallaxi
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ε. Κυριζίδης

Σε ένα αέναο κύκλο αναβολών και παρατάσεων έχουν ενταχθεί 21 έργα του δήμου Θεσσαλονίκης που αφορούν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών. Πρόκειται για ανεκτέλεστα έργα, ακόμα και από την περίοδο Μπουτάρη, με την νυν διοίκηση Ζέρβα να ασκεί, τότε, δριμεία αντιπολιτευτική κριτική για ανώφελες καθυστερήσεις και παρατάσεις έργων και μελετών.

Πρόκειται για έργα εξαιρετικής σημασίας και κόστους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, των οποίων η ολοκλήρωση θα έλυνε πολλά προβλήματα στην πόλη. Πρόκειται για έργα ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού και διευθέτησης ομβρίων, διαμόρφωσης χώρων πρασίνου, καθαρισμού graffiti, αναστήλωσης διατηρητέων, συντήρησης και μικροκατασκευών αθλητικών εγκαταστάσεων κ.α.

Την ώρα δηλαδή που η διοίκηση του κεντρικού δήμου προωθεί έργα «βιτρίνας», όπως η ανάπλαση της Αριστοτέλους και το ενυδρείο, δεν υλοποιεί έργα που έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν ολοκληρωθεί προς όφελος της πόλης και των δημοτών της. Την ευθύνη των αναβολών και των παρατάσεων έχει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, Εφραίμ Κυριζίδης, ο οποίος σε λιγότερο από τέσσερις μήνες αποδέχτηκε την έγκριση 21 παρατάσεων έργων, μελετών και προμηθειών.

Όπως αναφέρει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Σάκης Τζακόπουλος, που αναδεικνύει το θέμα με ανακοίνωση του, «οι σχετικές διευκολύνσεις σε εργολάβους ξεκίνησαν στις 18/6 όταν με εγκύκλιο της Διευθύντριας Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρίας Τατάγια δόθηκαν οδηγίες προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες ότι τις παρατάσεις έργων, τους ΑΠΕ και τις παραλαβές έργων, θα τις εγκρίνει πλέον η Οικονομική Επιτροπή και όχι το Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως αναφέρεται και… δικαιολογείται αυτή η απόφαση στη σχετική εγκύκλιο, «το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποξενωθεί από τις δημόσιες συμβάσεις, επομένως δεν νοείται οι επιτροπές παραλαβής που αφορούν στην τελική φάση ολοκλήρωσης των συμβάσεων να συγκροτούνται από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ όλες οι άλλες ενέργειες της σύνθετης αυτής διοικητικής πράξης αποφασίζονται από την Οικονομική Επιτροπή».

Έτσι, από τις 23/6 έως τις 20/10, εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή 21 παρατάσεις (έργων, μελετών, προμηθειών, υπηρεσιών), επί συνόλου 440 θεμάτων, σε 15 συνεδριάσεις. Οι 21 αυτές παρατάσεις έχουν περάσει σε λιγότερο από τέσσερις μήνες από την Οικονομική Επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Κυριζίδης. Θυμίζουμε ότι στην Οικονομική Επιτροπή, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η πλειοψηφία των μελών προτείνεται από την διοίκηση (σήμερα μάλιστα τα 8 από τα 11 μέλη ανήκουν στη διοίκηση του κ. Ζέρβα), ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αριθμός των μελών αντικατοπτρίζει τις ψήφους της κάθε παράταξης από το λαό της Θεσσαλονίκης.

«Είναι εντυπωσιακό να παρατηρήσει κανείς ότι πριν από αυτή την εγκύκλιο, είχαν γίνει 23 συνεδριάσεις, με 453 θέματα συνολικά, και εγκρίθηκαν 8 παρατάσεις που μάλιστα δεν αφορούσαν σε έργα, αλλά σε άλλου είδους συμβάσεις. Επιτέλους φτάνουν οι φωτογραφίες και τα κόκκινα χαλιά. Ο Θεσσαλονικιός θέλει δουλειά και έργα εξυπηρέτησής του», τονίζει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σάκης Τζακόπουλος.

Τα έργα και οι παρατάσεις από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Ο.Ε. (οι αριθμοί και τα ονόματα έχουν παραλειφθεί για νομικούς λόγους):

  • 2η παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Διαμόρφωση του σκάμματος του θαλάσσιου τείχους παρά την οδό Μητροπόλεως στο Ιστορικό Κέντρο»
  • Παράταση του συμβατικού χρόνου παράδοσης, που αφορά στην απευθείας ανάθεση προμήθειας και τοποθέτησης σητών (θυρών και παραθύρων) για τις ανάγκες της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών του Δήμου
  • Έγκριση παράτασης της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: «Εργασίες διαμόρφωσης οικοπέδων για την τοποθέτηση των προκατασκευασμένων αιθουσών διδασκαλίας» π.δ. 550.000,00€ με Φ.Π.Α.
  • Έγκριση παράτασης του συμβατικού χρόνου ολοκλήρωσης της 2ης φάσης Υλοποίησης του δημόσιου ηλεκτρονικού διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για «Αναβάθμιση- Επέκταση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Οικονομικών Υπηρεσιών (Ο.Π.Σ.Ο.Υ.)»
  • Έγκριση παράτασης της προθεσμίας εκτέλεσης της παροχής υπηρεσίας «Καθαρισμός γραφιστικών επαλείψεων και αντιγκράφιτι προστασία σε κτίρια και υπαίθριους χώρους του Δήμου Θεσσαλονίκης» και αρ. μελ. ΔΚΣ 03/06-02-2019
  • Έγκριση παράτασης του έργου «Επισκευή συντήρηση αναβάθμιση εγκαταστάσεων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης Δημοτικών κτιρίων ΔΘ έτους 2018»
  • Έγκριση παράτασης του υπ΄αριθμ…../2020 συμφωνητικού, μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας ….ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΕ, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “Ιmplementation of a ForecAsting System for Urban Ηeaτ Island effect for the Development of Urban Adaptation Strategies – LIFE ASTI”, λόγω καθυστερήσεων που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19
  • Έγκριση 3ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών και 1η παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου “Αποκατάσταση Διατηρητέου Σχολείου Κριεζώτου”
  • Έγκριση 4ου Αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος του έργου “Διαμόρφωση Χώρου Πρασίνου στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου – Βούλγαρη” και 3ης παράτασης συνολικής προσθεσμίας εκτέλεσης εργασιών 30 ημερών.
  • Παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου : «Κατασκευή χωνευτηρίου 25 τμ στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου» και αρ. μελ. Α 04/2020
  • Έγκριση 2ου Ανακεφαλαιωτικού και 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου «Συντηρήσεις μικροκατασκευές αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Θεσσαλονίκης» και παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου
  • Έγκριση 3ου Αναθεωρημένου Χρονοδιαγράμματος του έργου «Διαμόρφωση χώρου Πρασίνου στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου – Βούλγαρη» και 2ης παράτασης συνολικής προθεσμίας εκτέλεσης εργασιών εξήντα (60) ημερών
  • Έγκριση παράτασης τριών (3) μηνών της συμβατικής προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου «Αναβάθμιση χώρων πρασίνου – οδικού δικτύου και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση, ηλεκτροφωτισμός και διευθέτηση όμβριων) των υπαιθρίων χώρων στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου», αριθ. μελέτης 56/2016 και προϋπολογισμού δαπάνης 6.188.000,00€ (πρόκειται για την τέταρτη παράταση που δίνει η διοίκηση Ζέρβα, χωρίς ακόμη να το τελειώσει, σε ενα πολυδάπανο έργο που μέχρι τον Οκτώβριο 2019 ειχε ολοκληρωθεί κατά 70%, εντος του συμβατικού χρόνου!  – ειδικά για αυτό το έργο ο δήμαρχος Ζέρβας είχε κάνει πολύ αρνητική κριτική στο ΔΣ αλλά στη συνέχεια επι διοίκησης του εγκρίθηκαν νέες παρατάσεις)
  • Παράταση της υπ’ αριθμ. …./2020 Σύμβασης για το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο)
  • Έγκριση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης εργασιών του έργου: ‘‘ανακατασκευή δενδροδόχων στα πεζοδρόμια του δήμου Θεσσαλονίκης στις Δ΄ & Ε΄ Δημοτικές Κοινότητες τ.π.’’, 70 ημερών
  • Έγκριση παράτασης χρονικής ισχύος του υπ’ αριθμ…. /2020 με 20SYMV….2020, συμφωνητικού μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της «ΕΛΛΑΣ Μονοπρόσωπη ΑΕΕ» που αφορά την «Προμήθεια (8) οκτώ φορτηγών μεταφοράς ογκωδών με ανατρεπόμενη καρότσα και των (4) τεσσάρων απορριμματοφόρων τύπου πρέσας 6 κυβικών μικτού φορτίου 7,5 tn, της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων
  • Έγκριση παράτασης του με ΑΔΑΜ 20SYMV00….2020 συμφωνητικού ως προς τον χρόνο παράδοσης 22 ελαστικών διαστάσεων 185/75 R16C, της αναδόχου εταιρείας ….& ΣΙΑ Ο.Ε.
  • Έγκριση παράτασης χρονικής ισχύος της υπ’ αριθμ. …./2020 σύμβασης της εταιρείας ….ΑΒΕΕ με δ.τ. 1) ….ΕΛΛΑΣ ΑΕ και 2) ….ΑΕ» με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που αφορά στην «Προμήθεια οχημάτων για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου Θεσσαλονίκης» ως προς την προμήθεια (8) οκτώ επιβατηγών οχημάτων CITROEN C3 1.2 Pure Tech 82 HP S&S (Τμήμα 2)
  • Έγκριση παράτασης συνολικής και καθαρής προθεσμίας σύμβασης μελέτης “Ανέγερση Λυκείου επί των οδών Δημάρχου Αθ. Γιαννούση 8 και Ν. Ζαρντινίδη στο ΟΤ Γ14 στα Τροχιοδρομικά” κατά 2 μήνες λόγω της υγειονομικής κρίσης του ιού Covid-19.
  • Παράταση χρονοδιαγράμματος της Μελέτης Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας και στο βάθος ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Μάκης Κυριζίδης

«Είναι αξιοσημείωτη η ευκολία με την οποία δίνονται οι παρατάσεις»

Όπως διαπιστώνει κανείς τα έργα είναι σημαντικά για την πόλη και η καθυστέρηση τους στερεί από τους δημότες πολύτιμες υπηρεσίες. Όπως τονίζει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Σάκης Τζακόπουλος, «ο κ. Κυριζίδης φαίνεται να  ανταποκρίνεται μεγαλόψυχα στα αιτήματα των εργολάβων για 3 και 4 και 5 παρατάσεις στο ίδιο έργο. Από δικαιολογίες βρίσκει πολλές. Η πανδημία, η βροχή, ο καύσωνας, οι παρατηρήσεις που έστειλε το υπουργείο, η αρχαιολογία, το δασαρχείο, η αποδεκατισμένη υπηρεσία, τελευταία και η κυβερνοεπίθεση που δέχθηκαν οι υπηρεσίες του δήμου. Σε κάθε Οικονομική Επιτροπή, μοιράζει παρατάσεις απλόχερα σε κάθε σύμβαση, μικρή ή μεγάλη, ακόμα και στις απευθείας αναθέσεις. Πόσες από αυτές είναι στ’ αλήθεια αιτιολογημένες και τι έκανε ο ίδιος και η διοίκηση για να τις αποφύγει;».

Ο κ. Τζακόπουλος τονίζει τέλος ότι «ο χρόνος περαίωσης είναι ουσιώδης όρος της διακήρυξης και της σύμβασης» και πως «είναι αξιοσημείωτη η ευκολία με την οποία δίνονται οι παρατάσεις σε όλα τα έργα ή προμήθειες και υπηρεσίες» ενώ διερωτάται, «αλήθεια τώρα του κ. Κυριζίοδη δεν του δημιουργούνται υπόνοιες συμπαιγνίας με τους εργολάβους όπως πομπωδώς πριν μερικά χρόνια φώναζε; Η ΟΕ έφτασε στις μέρες της προεδρίας του, να δώσει και παρατάσεις σε απ’ ευθείας αναθέσεις. Και αυτές οι παρατάσεις είναι διπλά απαράδεκτες».

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα