Top

Αφγανιστάν-ΗΠΑ: Βρέθηκαν ανθρώπινα μέλη σε σύστημα προσγείωσης αεροσκάφους

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Parallaxi
αφγανιστάν-ηπα-βρέθηκαν-ανθρώπινα-μέ-801877
Parallaxi
Εικόνα Twitter

Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε εχθές ότι ερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν στον τροχό ενός από τα αεροσκάφη της C-17 που πέταξαν από την Καμπούλ εν μέσω του χάους που προκάλεσε η κατάληψη της πόλης από τους Ταλιμπάν.

Σε ανακοίνωσή της, η Πολεμική Αεροπορία αναφέρει ότι το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ τη Δευτέρα και το περικύκλωσαν εκατοντάδες Αφγανοί πολίτες.

«Ενώπιον μιας ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας γύρω από το αεροπλάνο, το πλήρωμα του C-17 αποφάσισε το αεροσκάφος ν’ αναχωρήσει το συντομότερο δυνατόν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο διακρίνονται μαύρες κηλίδες να πέφτουν από ένα αεροπλάνο που απογειώνεται από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για ανθρώπους.

Άλλα βίντεο δείχνουν πλήθος Αφγανών να κρατούνται πριν την απογείωση του αεροπλάνου από τους τροχούς, ενώ ένα ακόμη οπτικοακουστικό υλικό δείχνει άνθρωπο να εγκλωβίζεται στον τροχό του εναέριου μέσου την ώρα που αυτό απογειώνεται.

Τουλάχιστον επτά νεκροί

Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο ένοπλους άνδρες τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ , όπου χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα τους, μετά την επικράτηση Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους ακραίους ισλαμιστές.

«Εν μέσω χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί ειρηνικά, δύο άτομα κράδαιναν τα όπλα τους με απειλητικό τρόπο», περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτός ο αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Τους σκότωσαν και τους δύο» συμπλήρωσε.

Ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν στο Associated Press ότι το χάος στο αεροδρόμιο άφησε πίσω του επτά νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έπεσαν από μεγάλο ύψος από μεταγωγικό αεροσκάφος, στην άτρακτο του οποίου είχαν γαντζωθεί απελπισμένοι προκειμένου να φύγουν από τη χώρα.

Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των Αμερικανών διπλωματών από την Καμπούλ

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν την αποχώρηση του προσωπικού της πρεσβείας τους από την αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ και το διπλωματικό προσωπικό που έχει παραμείνει βοηθά στην αποχώρηση Αμερικανών πολιτών και Αφγανών συμμάχων.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν Τζον Μπας κατευθύνεται επίσης στην Καμπούλ για να βοηθήσει στην αποχώρηση, είπε ο Πράις κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διατηρήσουν τη διπλωματική τους παρουσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την τελική προθεσμία για την αποχώρηση στις 31 Αυγούστου, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

“Αν η κατάσταση είναι ασφαλής και αν είναι υπεύθυνο για εμάς να μείνουμε περισσότερο, θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε”, τόνισε ο Πράις.

Τζο Μπάιντεν και Μπόρις Τζόνσον σε έκτακτη ψηφιακή σύνοδο κορυφής της G7 την επόμενη εβδομάδα

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Τρίτη να συμμετάσχουν την επόμενη εβδομάδα σε έκτακτη σύνοδο κορυφής της G7 για το Αφγανιστάν, ενημέρωσαν με χωριστές ανακοινώσεις τους ο Λευκός Οίκος και η Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να διεξαχθεί ψηφιακή σύνοδος των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της G7 την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητηθεί κοινή προσέγγιση και στρατηγική», καθώς το Αφγανιστάν βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ταλιμπάν, ανέφερε το δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον διάστημα την προεδρία της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, ΗΒ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) κάλεσε προχθές Δευτέρα να οργανωθεί η σύνοδος αυτή, καθώς για την ώρα η διεθνής κοινότητα αντιδρά στις εξελίξεις κατά τρόπο αποδιοργανωμένο.

Στη διάρκεια της συνδιάλεξης ο βρετανός πρωθυπουργός και ο αμερικανός πρόεδρος «χαιρέτισαν τη συνεργασία» των δύο χωρών στις επιχειρήσεις εκκένωσης, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Αναφέρθηκαν ακόμη στην «ανάγκη να συνεχιστεί στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων και των δημοκρατικών εταίρων» ως προς το Αφγανιστάν, συμπλήρωσε ο Λευκός Οίκος.

Επρόκειτο για την πρώτη φορά που ο Τζο Μπάιντεν συζήτησε με αρχηγό κράτους ή κυβέρνησης μετά την πτώση της Καμπούλ, έπειτα από την 20ετή στρατιωτική επέμβαση διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραμάτισε μείζονα ρόλο.

Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν το αργότερο την 31η Αυγούστου και η διαχείριση της επιχείρησης αυτής από την Ουάσινγκτον επικρίθηκαν έντονα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι θα δημιουργήσει πρόγραμμα για την υποδοχή έως και 20.000 αφγανών προσφύγων «μακροπρόθεσμα».

«Έχουμε χρέος προς όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί μας για να κάνουν το Αφγανιστάν καλύτερο μέρος τα τελευταία 20 χρόνια», και «πολλοί εξ αυτών, ιδιαίτερα οι γυναίκες, χρειάζονται τώρα επειγόντως τη βοήθειά μας», συνόψισε ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησής του.

Τι είπαν οι Ταλιμπάν για τις δεσμεύσεις τους

Στην πρώτη συνέντευξη που έδωσαν οι Ταλιμπάν μετά την επάνοδό τους στην εξουσία, προκάλεσαν αμηχανία και φόβο σε διεθνές επίπεδο, καθώς οι δηλώσεις τους υπονομεύουν σοβαρά την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αρχικά, προσπάθησαν να εξιδανικεύσουν τις προθέσεις τους αναφέροντας πως η ειρήνη ανάμεσα σε άλλα κράτη βρίσκεται ανάμεσα στα σχέδιά τους, ενώ διαβεβαίωσαν πως το καθεστώς τους θα προσφέρει ασφάλεια στον γυναικείο πληθυσμό.

«Οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες, θα είναι ευτυχείς επίσης να ζουν εντός του πλαισίου της σαρία. Οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα, έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς», δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Αναφορικά με την λειτουργία των ΜΜΕ στον ιδιωτικό τομέα, δήλωσαν πως οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να εργάζονται έχοντας ως βάση τις εθνικές αξίες της χώρας. Παράλληλα, ανέφεραν πως δεν αποτελεί στόχος τους η εκδίκηση πρώην Αφγανών στρατιωτών. «Κανείς δεν πρόκειται να σας βλάψει, κανείς δεν πρόκειται να χτυπήσει την πόρτα σας» υπογράμμισε. «Όλοι έχουν συγχωρεθεί».

Στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν την σκέψη όλης της διεθνής κοινότητας από τις άγριες σκηνές που άφησαν την τελευταία φορά που βρέθηκαν στην εξουσία, ο εκπρόσωπός τους είπε χαρακτηριστικά πως  «θέλουμε να έχουμε πολύ καλές σχέσεις με όλους για να αναζωογονήσουμε την οικονομία και να διασφαλίσουμε την ευημερία, ώστε να βγούμε από την κρίση», «πως το έθνος μας είναι ένα μουσουλμανικό έθνος είτε τώρα είτε προ 20 ετών, αλλά όσον αφορά την ωριμότητα υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του τώρα και ημών 20 χρόνια πριν», ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ναρκωτικών ουσιών και  δήλωσε πως «αν αναπτύξουμε εναλλακτικές καλλιέργειες, τότε μπορούμε να σταματήσουμε την καλλιέργεια ναρκωτικών» ανέφερε.

Τέλος, ο επίσημος εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν ,Μοχαμάντ Σοχάιλ Σαχίν,ανακοίνωσε πως θα χρειαστούν διεθνή βοήθεια για την παροχή οικονομικής βοήθειας στο Αφγανιστάν.

«Σε βραχυπρόθεσμη προοπτική αναμφίβολα, θα χρειασθούμε τη βοήθεια άλλων χωρών. Χρειαζόμαστε βοήθεια, για να πληρώσουμε τους μισθούς των δασκάλων, των υπαλλήλων και των μαχητών των δυνάμεων ασφαλείας. Καλούμε όλες τις χώρες να μας βοηθήσουν. Θεωρώ ότι ωρίμασε η αναγκαιότητα μια διεθνούς διάσκεψης για παροχή οικονομικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν. Αυτό δεν πρέπει να γίνει για εμάς, αλλά για χάρη του αφγανικού λαού».

Οι πολίτες καλούνται από τους Ταλιμπάν να παραδώσουν τα όπλα τους

«Αργά, σταδιακά, ο κόσμος θα δει όλους τους ηγέτες μας, δεν θα υπάρχει κανένα πέπλο μυστικότητας», διαβεβαίωσε το στέλεχος των Ταλιμπάν, που θέλησε να μην κατονομαστεί, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε σήμερα ότι οι πολίτες του Αφγανιστάν καλούνται να παραδώσουν τα όπλα και τα πυρομαχικά που διαθέτουν στο ισλαμιστικό κίνημα, που έχει καταλάβει τον έλεγχο σχεδόν ολόκληρης της χώρας και μπήκε στην πρωτεύουσα Καμπούλ την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ισλαμιστές μαχητές διατάχθηκαν από την ηγεσία τους να μην πανηγυρίζουν τη νίκη τους.

Ακόμη, υποσχέθηκε ότι οι ηγέτες των Ταλιμπάν θα κάνουν δημόσιες εμφανίσεις, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε την τελευταία 20ετία, που ζούσαν στην παρανομία.

«Αργά, σταδιακά, ο κόσμος θα δει όλους τους ηγέτες μας, δεν θα υπάρχει κανένα πέπλο μυστικότητας», διαβεβαίωσε το στέλεχος των Ταλιμπάν, που θέλησε να μην κατονομαστεί, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Μητσοτάκης: Έκτακτη συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη καλεί άμεσα το ΚΥΣΕΑ λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν μετά την ανάληψη της εξουσίας από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σήμερα Τετάρτη 18 Αυγούστου, στις 11:00, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν».

Πτήση της Lufthansa με 130 ανθρώπους που έφυγαν από την Καμπούλ προσγειώθηκε στη Φραγκφούρτη

Μισθωμένο αεροσκάφος της Lufthansa το οποίο μετέφερε κάπου 130 ανθρώπους που αναχώρησαν από την Καμπούλ, όπου συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης μετά την κατάληψη της πόλης από τους Ταλιμπάν, προσγειώθηκε στη Φραγκφούρτη.

Το Airbus 340 απογειώθηκε από την Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν. Το μίσθωσε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σε συντονισμό με τη γερμανική κυβέρνηση, η Λουφτχάνσα αναμένεται επίσης να εκτελέσει πτήσεις από τη Ντόχα του Κατάρ και πιθανόν και από χώρες που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν, έγινε γνωστό χθες. Οι πτήσεις, ο αριθμός των οποίων μένει να εξακριβωθεί ποιος θα είναι, προβλέπεται να οργανωθούν τις προσεχείς ημέρες.

Τα πρώτα μέλη του γερμανικού διπλωματικού προσωπικού επέστρεψαν χθες στην πατρίδα τους μετά την εκκένωση της πρεσβείας στην αφγανική πρωτεύουσα. Έφθασαν στο διεθνές αεροδρόμιο Σένεφελντ το απόγευμα, κατά τις πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου.

Λευκός Οίκος: ο στρατός των ΗΠΑ έχει απομακρύνει από τη χώρα πάνω από 3.200 Αμερικανούς μέχρι στιγμής 

Ο αμερικανικός στρατός έχει απομακρύνει πάνω από 3.200 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, κυρίως μέλη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, με μεταγωγικά αεροσκάφη, ανέφερε χθες Τρίτη αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.

Πέραν των 3.200 Αμερικανών, σχεδόν 2.000 αφγανοί πρόσφυγες επίσης απομακρύνθηκαν με στρατιωτικές πτήσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης που συνεχίζεται και μεταφέρονται στις ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Οι 1.100 Αμερικανοί, μόνιμοι κάτοικοι και μέλη των οικογενειών τους παραλήφθηκαν μόνο χθες. «Τώρα που έχουμε δημιουργήσει ροή, αναμένουμε οι αριθμοί αυτοί να αυξηθούν ραγδαία», διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος.

Aπεγκλωβίστηκε Έλληνας πολίτης από την Καμπούλ

Συγκεκριμένα, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, και στη συνέχεια σχετικών συνεννοήσεων του υπουργείου με ΥΠΕΞ άλλων κρατών, ο Έλληνας πολίτης Agajan Farhad μεταφέρθηκε με ασφάλεια από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ, όπου τον υποδέχθηκαν αξιωματούχοι της ελληνικής πρεσβείας.

Αυτή τη στιγμή στελέχη της ελληνικής πρεσβείας βρίσκονται μαζί του και προετοιμάζουν την επιστροφή του στην Ελλάδα, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Ολλανδία: Απέτυχαν οι προσπάθειες για την απομάκρυνση πολιτών από την Καμπούλ

Η Ολλανδία επιδιώκει να βγάλει από το Αφγανιστάν μέχρι 1.000 ντόπιους εργαζόμενους στην πρεσβεία της, μεταφραστές και τις οικογένειές τους.

Οι ολλανδικές προσπάθειες για την απομάκρυνση πολιτών από το Αφγανιστάν ήταν χθες, Τρίτη, ανεπιτυχείς, καθώς το χάος που επικρατεί έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ κατέστησε αδύνατο να φτάσουν στο αεροπλάνο οι άνθρωποι που έπρεπε να επιβιβαστούν σ’ αυτό, δήλωσε η ολλανδή υπουργός Εξωτερικών Ζίγκριντ Κάαγκ.

Η Ολλανδία επιδιώκει να βγάλει από το Αφγανιστάν μέχρι 1.000 ντόπιους εργαζόμενους στην πρεσβεία της, μεταφραστές και τις οικογένειές τους.

Ωστόσο το στρατιωτικό αεροπλάνο, που έστειλαν οι Ολλανδοί μαζί με άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, αναχώρησε χθες το βράδυ από την Καμπούλ χωρίς επιβάτες με προορισμό την Ολλανδία, δήλωσε η υπουργός.

«Είναι φρικτό. Πολλοί ήταν εκεί στις πύλες του αεροδρομίου με τις οικογένειές τους», πρόσθεσε η Κάαγκ.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, που φρουρούν το αεροδρόμιο, δεν επέτρεψαν να περάσουν τις πύλες του Αφγανοί, ακόμη κι αν είχαν τα σωστά διαπιστευτήρια, και το αεροπλάνο παρέμεινε προσγειωμένο στην Καμπουλ μόνο για περίπου μισή ώρα, εξήγησε η Κάαγκ.

«Ελπίζω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί την Τετάρτη (σήμερα). Προσπαθούμε να ελέγξουμε την κατάσταση και να εξασφαλίσουμε ότι θα απομακρύνουμε από εκεί αυτούς που θέλουμε».

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα