Αφγανιστάν: Εκτός Καμπούλ ο πρόεδρος για την αποτροπή αιματοχυσίας

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Parallaxi
αφγανιστάν-εκτός-καμπούλ-ο-πρόεδρος-γ-802964
Parallaxi
Εικόνα Twitter

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι, μιλώντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου μετέβη, δήλωσε σήμερα ότι έφυγε από την Καμπούλ προκειμένου να αποτρέψει ένα αιματοκύλισμα, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες ότι πήρε μεγάλα ποσά χρημάτων μαζί του, κατά την αναχώρησή του από το προεδρικό μέγαρο.

Τον Γάνι επέκριναν πρώην υπουργοί, επειδή έφυγε από τη χώρα ξαφνικά, καθώς οι Ταλιμπάν εισέρχονταν στην Καμπούλ την Κυριακή.

«Εάν είχα μείνει, θα γινόμουν μάρτυρας μιας αιματοχυσίας στην Καμπούλ», σημείωσε ο Γάνι σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε στο Facebook, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του, από τότε που επιβεβαιώθηκε πως βρίσκεται στα ΗΑΕ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως έφυγε έπειτα από συμβουλές κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ο ΠΟΥ ζητά να συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα να μην διακοπεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια του Αφγανιστάν που πλέον ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι οι υγειονομικές δομές παραμένουν πολύ ευάλωτες και στόχος επιθέσεων.

“Η σταθερή πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των βασικών υγειονομικών υπηρεσιών και του ιατρικού υλικού, είναι θέμα επιβίωσης για τα εκατομμύρια των Αφγανών και δεν πρέπει να διακοπεί”, προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός.

“Μήνες βίας επιβάρυναν δραματικά το εύθραυστο αφγανικό σύστημα υγείας, που ήδη αντιμετώπιζε ελλείψεις απαραίτητου εξοπλισμού μεσούσης της πανδημίας Covid-19”, προσθέτει ο ΠΟΥ, καλώντας “όλες τις πλευρές να σεβαστούν και να προστατέψουν τους πολίτες, το ιατρικό προσωπικό, τους ασθενείς και τις δομές υγείας”.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, 26 υγειονομικά ιδρύματα αποτέλεσαν στόχο επιθέσεων και 12 επαγγελματίες υγείας σκοτώθηκαν, καθιστώντας την ασφάλεια των δομών υγείας “σημαντική πρόκληση”, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, πολλές δωρήτριες χώρες ανθρωπιστικής βοήθειας, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ, παραμένουν επιφυλακτικές.

Από τη Δευτέρα ήδη, το Βερολίνο, ένας από τους 10 μεγαλύτερους δωρητές της Καμπούλ, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την αναπτυξιακή του βοήθεια, η οποία αντιπροσώπευε ποσό σχεδόν 250 εκατομμυρίων ευρώ για φέτος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπως και η Παγκόσμια Τράπεζα, που παραμένουν σιωπηροί, μπορεί να παγώσουν την οικονομική τους βοήθεια στη χώρα.

Συνεχίζοντας την επιτόπια δραστηριότητα του, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι στην “Καμπούλ και σε άλλες μεγάλες πόλεις αυξήθηκαν τα κρούσματα διάρροιας, υποσιτισμού, υψηλής αρτηριακής πίεσης, τα κρούσματα με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κορονοϊού και επιπλοκές στην αναπαραγωγική υγεία”.

Ο ΠΟΥ επιμένει επίσης στην “άμεση” ανάγκη για “την πρόσβαση των γυναικών σε γυναικείο προσωπικό υγείας”, προκειμένου να αποσοβηθεί ο μη μικτός χαρακτήρας που υποστηρίζεται από τους Ταλιμπάν, οπαδούς μιας ακραίας εκδοχής του ισλαμικού νόμου.

Μπόρις Τζόνσον: Οι Ταλιμπάν θα κριθούν “από τις πράξεις, όχι τα λόγια”

Οι Ταλιμπάν «θα κριθούν στις πράξεις, όχι στα λόγια», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης του βρετανικού κοινοβουλίου, η οποία χαρακτηρίστηκε από την αυστηρή κριτική για τη διαχείριση της κατάστασης στο Αφγανιστάν.

«Θα κρίνουμε αυτό το καθεστώς από τις επιλογές που θα κάνει και τις πράξεις του, παρά από τα λόγια του, από τη συμπεριφορά του μπροστά στην τρομοκρατία, το έγκλημα και τα ναρκωτικά, όπως και την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και το δικαίωμα των κοριτσιών να λάβουν εκπαίδευση», είπε ο συντηρητικός ηγέτης.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας «ενιαίας προσέγγισης» της διεθνούς κοινότητας μπροστά στην επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν, είχε επαφές τις τελευταίες ημέρες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Συμφωνούμε στο γεγονός ότι θα ήταν λάθος για οποιαδήποτε χώρα να αναγνωρίσει ένα νέο καθεστώς στην Καμπούλ πρόωρα ή με διμερή τρόπο», υπογράμμισε ο Τζόνσον ενώπιον των βουλευτών.

Μπροστά στις επικρίσεις για τη διαχείριση εκ μέρους του της κρίσης, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης εξήγησε πως η Βρετανία απομάκρυνε 306 Βρετανούς και 2.052 Αφγανούς. Πρόσθεσε πως «άλλα 2.000 αιτήματα Αφγανών υπηκόων εξετάστηκαν και άλλα εξετάζονται αυτή τη στιγμή», μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Ακόμα και στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος διατυπώνονται έντονες επικρίσεις, με την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να χαρακτηρίζει την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν σε χρόνο ρεκόρ και τις απεγνωσμένες προσπάθειες χιλιάδων Αφγανών, που εργάστηκαν για τα ξένα στρατεύματα, να φύγουν από τη χώρα, ως «σοκαριστικά» γεγονότα και «μείζον πλήγμα».

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας ήταν πραγματικά τόσο κακές; Η αντίληψή μας για την αφγανική κυβέρνηση ήταν τόσο αδύναμη;», διερωτήθηκε ενώπιον του κοινοβουλίου. «Ή σκεφτόμασταν πως θα έπρεπε να ακολουθήσουμε απλά τις ΗΠΑ και να ελπίζουμε ότι όλα θα πήγαιναν καλά;».

Μαζί με καμιά τριανταριά Βρετανίδες βουλευτίνες, η Μέι υποσχέθηκε στις Αφγανές ομολόγους της την «αλληλεγγύη» της, σε μια επιστολή που έστειλε στην Αφγανή πρώην βουλευτίνα Ελάι Ερσάντ.

Μπροστά από το κτίριο της Βουλής των Κοινοτήτων, μια ομάδα διαδηλωτών, μεταξύ αυτών πρώην μεταφραστές του βρετανικού στρατού, κρατούσαν πλακάτ με τα οποία ζητούσαν από την κυβέρνηση να «προστατεύσει τους δικούς τους» και να «μην αφήσει κανέναν πίσω».

ΗΠΑ: Οι Ταλιμπάν δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για την πρόσβαση Αφγανών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ 

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε σήμερα τους Ταλιμπάν ότι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ελεύθερη πρόσβαση στους Αφγανούς, που επιθυμούν να μεταβούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου οργανώνεται η αποχώρηση ανθρώπων, οι οποίοι φοβούνται το νέο καθεστώς των φονταμενταλιστών.

«Έχουμε δει τις πληροφορίες που αναφέρουν πως οι Ταλιμπάν, σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις τους και τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην κυβέρνησή μας, εμποδίζουν τους Αφγανούς, που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, να μεταβούν στο αεροδρόμιο» της Καμπούλ, δήλωσε η Γουέντι Σέρμαν, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η ίδια επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πλέον τον Άσραφ Γάνι ως παράγοντα στην πολιτική σκηνή του Αφγανιστάν, αφότου ο πρώην πρόεδρος, που εγκατέλειψε τη χώρα του εν μέσω της κατάληψης της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, είπε ότι βρίσκεται «σε συζητήσεις για να επιστρέψει».

«Δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο που μετράει στο Αφγανιστάν», τόνισε η Σέρμαν, αρνούμενη να σχολιάσει την απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να του χορηγήσουν άσυλο.

Άσραφ Γάνι: Στηρίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και του προκάτοχού του Χαμίντ Καρζάι

Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι δήλωσε σήμερα πως στηρίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων της χώρας, προσθέτοντας πως βρίσκεται «σε συζητήσεις για να επιστρέψει» στη χώρα του, απ΄ όπου έφυγε αυτό το Σαββατοκύριακο για να καταφύγει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Στηρίζω την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με (τον πρώην αντιπρόεδρο) Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ και τον πρώην πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι (σ.σ τον προκάτοχό του). Εύχομαι την επιτυχία αυτής της διαδικασίας», δήλωσε σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Facebook, από τα ΗΑΕ.

«Προς το παρόν, βρίσκομαι στα Εμιράτα προκειμένου το αίμα να σταματήσει να κυλάει και το χάος να παύσει», τόνισε στο μήνυμά του, στην πρώτη εμφάνισή του από τότε που εγκατέλειψε την αφγανική πρωτεύουσα.

Υπογράμμισε πως δεν έχει «καμία πρόθεση» να παραμείνει στην εξορία. «Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή σε συνομιλίες για να επιστρέψω στο Αφγανιστάν», είπε.

Τζο Μπάιντεν: Αναζητεί τρόπους για την επιτάχυνση της απομάκρυνσης Αμερικανών και Αφγανών υπηκόων από το Αφγανιστάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις συζήτησαν σήμερα τρόπους προκειμένου να επιταχυνθούν οι απομακρύνσεις Αμερικανών και προσφύγων από το Αφγανιστάν με την ομάδα του εθνικής ασφαλείας, έγινε γνωστό από έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Με τους Ταλιμπάν να έχουν πάρει τον έλεγχο του Αφγανιστάν, από την περασμένη εβδομάδα, η απομάκρυνση χιλιάδων Αμερικανών, μελών του διπλωματικού προσωπικού, και πολιτών, όπως και Αφγανών υπηκόων, που εργάζονταν για την αμερικανική κυβέρνηση, είναι πολύ πιο δύσκολη.

Ο Τζο Μπάιντεν αναγκάστηκε να στείλει αμερικανικά στρατεύματα ως ενισχύσεις στην Καμπούλ προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης. Βρέθηκε στο επίκεντρο επικρίσεων στην πατρίδα του και στο εξωτερικό για τον τρόπο που η αμερικανική απόσυρση από το Αφγανιστάν σχεδιάστηκε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και η Καμάλα Χάρις συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, τον πρόεδρο του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, τη διευθύντρια των Υπηρεσιών Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς, τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Συζήτησαν τρόπους για να επιταχυνθούν οι απομακρύνσεις Αμερικανών πολιτών και ευάλωτων Αφγανών και να διευκολυνθεί η ασφαλής πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέστειλε τις χορηγήσεις λόγω της «αβεβαιότητας»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι αναστέλλει τις χορηγήσεις στο Αφγανιστάν εξαιτίας της αβεβαιότητας ως τη διακυβέρνηση της χώρας μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν.

«Όπως πάντα, το ΔΝΤ καθοδηγείται από τις απόψεις της διεθνούς κοινότητας», εξήγησε μια εκπρόσωπός του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη σαφήνειας στη διεθνή κοινότητα ως προς την αναγνώριση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, κατά συνέπεια η χώρα δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα ΕΤΔ (σ.σ. Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα) ή άλλους πόρους του ΔΝΤ», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον με 190 μέλη.

Κανονικά το ΔΝΤ θα εκταμίευε την τελευταία δόση του προγράμματος δανεισμού που είχε συμφωνηθεί την 6η Νοεμβρίου 2020, ύψους 370 εκατ. δολαρίων. Η δεύτερη δόση, ύψους 149,4 εκατ. δολαρίων, είχε χορηγηθεί τον Ιούνιο. Απέμεναν περίπου 105,6 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο του προγράμματος πίστωσης με σκοπό τη στήριξη της αφγανικής οικονομίας, που πέραν του πολέμου δοκιμαζόταν από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ο άλλος χρηματοοικονομικός θεσμός της Ουάσινγκτον, η Παγκόσμια Τράπεζα, που το τρέχον διάστημα εμπλεκόταν σε περίπου 20 αναπτυξιακά προγράμματα στο Αφγανιστάν και έχει χορηγήσει κάπου 5,3 δισεκ. δολάρια από το 2002 στη χώρα, δεν είναι σαφές αν θα τα συνεχίσει. Επί του παρόντος, αποσύρει εσπευσμένα το προσωπικό της.

ΗΠΑ: Παγώνουν τα αφγανικά αποθέματα συναλλάγματος

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Federal Reserve, Fed για συντομία) δέσμευσαν το απόθεμα συναλλάγματος του Αφγανιστάν, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρουν δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ.

Η κίνηση έχει σκοπό να εμποδιστούν οι Ταλιμπάν, που ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, να αποκτήσουν πρόσβαση στους πόρους αυτούς, σύμφωνα με πηγές ενημερωμένες σχετικά, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν στην εφημερίδα The Washington Post.

Ο διοικητής της αφγανικής κεντρικής τράπεζας, ο Άτζμαλ Αχμάντι, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα αφού κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, ανέφερε μέσω Twitter χθες ότι στην Fed είναι αποτεθειμένα περίπου 7 δισεκ. δολάρια, το μεγαλύτερο μέρος του αποθεματικού του Αφγανιστάν σε συνάλλαγμα.

Περίπου 2 δισεκ. δολάρια είναι τοποθετημένα αλλού, σύμφωνα με τον κ. Αχμάντι.

«Με δεδομένο ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονται σε διεθνείς καταλόγους κυρώσεων, αναμένεται (…) ότι οι πόροι της χώρας θα παγώσουν και δεν θα έχει πρόσβαση» το ισλαμιστικό κίνημα, πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να ακυρώσει τη μεταφορά μεγάλων ποσών μετρητών σε δολάρια στο Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι Ταλιμπάν πλησίαζαν την Καμπούλ.

Επικαλούμενη πηγές ενημερωμένες σχετικά, η εφημερίδα έγραψε ακόμη πως οι ΗΠΑ εμποδίζουν την πρόσβαση των Ταλιμπάν σε αφγανικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς στη Fed και άλλες αμερικανικές τράπεζες και προσπαθούν να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο το κίνημα να αποκτήσει πρόσβαση στα 500 εκατ. δολάρια που μπορούσε να λάβει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Κανένας πόρος της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν στις ΗΠΑ δεν θα είναι διαθέσιμος στους Ταλιμπάν», ξεκαθάρισε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Τζέρναλ.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η Τουρκία παραμένει διατεθειμένη να αναλάβει την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ

Η Τουρκία συνεχίζει να είναι έτοιμη να αναλάβει την προστασία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και η Άγκυρα συζητά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, δήλωσε χθες Τετάρτη ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είχαμε την πρόθεση να εγγυηθούμε την ασφάλεια του αεροδρομίου και να συμβάλλουμε στην ασφάλεια της χώρας αυτής μετά την αποχώρηση των αμερικανών (στρατιωτικών). Έχουμε ακόμη αυτή την πρόθεση», διαβεβαίωσε ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε χθες.

«Κάνουμε τώρα σχεδιασμούς βάσει των νέων πραγματικοτήτων στο πεδίο και διεξάγουμε διαπραγματεύσεις» όπως το επιβάλλουν, πρόσθεσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι συνομιλίες για το ζήτημα αυτό με την Άγκυρα συνεχίζονται και ευχαρίστησαν την Τουρκία για τον ρόλο της στην εκκένωση πολιτών από την Καμπούλ.

«Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν θα έδινε στη νέα (αφγανική) κυβέρνηση πλεονέκτημα στη διεθνή σκηνή και θα διευκόλυνε το έργο της», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν.

Η Τουρκία στέκει στο πλευρό του Αφγανιστάν, συμπλήρωσε, δηλώντας διατεθειμένος να συναντηθεί με ηγέτες των Ταλιμπάν.

«Είμαστε ευτυχείς για τις μετριοπαθείς δηλώσεις που έκαναν οι Ταλιμπάν», είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο κ. Ερντογάν είπε ακόμη πως πρόκειται να συζητήσει για τις εξελίξεις τις προσεχείς ημέρες με την καγκελάριο της Γερμανίας, την Άγγελα Μέρκελ, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ως τώρα η Άγκυρα έχει απομακρύνει 552 τούρκους πολίτες από την Καμπούλ.

Τα Ηνωμένα Έθνη απομακρύνουν μέρος των εργαζομένων της UNAMA

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών άρχισε διαδικασία εκκένωσης μέρους των υπαλλήλων του που είναι παρόντες στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε εκπρόσωπός του, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Περίπου εκατό υπάλληλοι του ΟΗΕ θα μεταφερθούν στην Άλμα Άτα, στο Καζακστάν, εξήγησε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για ξένους ή Αφγανούς.

«Πρόκειται για προσωρινό μέτρο που επιτρέπει στον ΟΗΕ να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στον λαό του Αφγανιστάν με όσο λιγότερα προβλήματα είναι δυνατόν και, ταυτόχρονα, μειώνει τους κινδύνους για το προσωπικό», εξήγησε και υπογράμμισε πως ο Οργανισμός παραμένει «δεσμευμένος» να συνεχίσει την αποστολή αρωγής στους Αφγανούς.

Η UNAMA, η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, απασχολεί περίπου 300 ξένους και πάνω από 700 Αφγανούς στην Καμπούλ, όπου βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις της.

Οι αντάρτες του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν μπήκαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, σχεδόν 20 χρόνια αφού εκδιώχθηκαν από την εξουσία με την επέμβαση διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η ταχύτατη επικράτηση των Ταλιμπάν, που εκμεταλλεύθηκαν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάιο, προκάλεσε χάος στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν από τη Δευτέρα να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη που έστειλαν άλλες χώρες για να απομακρύνουν υπηκόους τους και αφγανούς συνεργάτες τους.

Τζο Μπάιντεν: Δυνάμεις του στρατού των ΗΠΑ δεν αποκλείεται να παραμείνουν πέραν της 31ης Αυγούστου

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε ότι μέλη του στρατού των ΗΠΑ θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν ωσότου ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης όλων των Αμερικανών που απομένουν στη χώρα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα βρίσκονται εκεί πέραν της 31ης Αυγούστου, της προθεσμίας που όρισε ο ίδιος ο ένοικος του Λευκού Οίκου για την αποπεράτωση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων έπειτα από 20 χρόνια.

«Αν συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί αμερικανοί πολίτες, θα παραμείνουμε ωσότου να τους απομακρύνουμε όλους», είπε ο κ. Μπάιντεν στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Δεν ξεκαθάρισε ποιες είναι οι προθέσεις του για τους Αφγανούς που δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ μέχρι στιγμής.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τους Ταλιμπάν πως αθετούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε όλους όσοι θέλουν να φύγουν.

Τζο Μπάιντεν: Ήταν αναπόφευκτο η αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ να δημιουργήσει «χάος»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που συνεχίζει να δέχεται επικρίσεις από διάφορες πλευρές μετά την ταχεία κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, έκρινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε πως ήταν ανέφικτο να αποχωρήσουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την εμπόλεμη χώρα δίχως να δημιουργηθεί κάποιας μορφής «χάος», σύμφωνα με απόσπασμά της που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Ερωτηθείς εάν η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων μπορούσε να γίνει καλύτερα, ο κ. Μπάιντεν απάντησε: «Όχι (…). Η ιδέα πως με κάποιον τρόπο μπορούσαμε να φύγουμε χωρίς το συνεπακόλουθο χάος — δεν ξέρω πώς μπορούσε να γίνει αυτό».

Ακόμη, ο ένοικος του Λευκού αναγνώρισε πως οι ΗΠΑ συναντούν «περισσότερες δυσκολίες» στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν από τη χώρα Αφγανούς από ό,τι τους Αμερικανούς, καθώς η Ουάσινγκτον κατηγορεί τους Ταλιμπάν πως αθετούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε όλους όσοι θέλουν να φύγουν.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα