Αφγανιστάν: Επέστρεψε σώος Έλληνας πολίτης από την Καμπούλ

ΝΑΤΟ-YΠΕΞ: Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Parallaxi
αφγανιστάν-επέστρεψε-σώος-έλληνας-πο-801877
Parallaxi
Εικόνα Twitter

Σώος επέστρεψε στη χώρα ένας Έλληνας πολίτης που είχε βρεθεί στην Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

Μεταφέρθηκε με ασφάλεια, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ. Εκεί τον περίμεναν άνθρωποι της Πρεσβείας, που παρέμειναν μαζί του όλο το διάστημα μέχρι την επιβίβασή του στο αεροπλάνο που τον έφερε στην Αθήνα, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ.

«Θα ήθελα να σας πω ότι είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την επιτυχή κατάληξη αυτής της επιχείρησης. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε συμμάχους και εταίρους που μας βοήθησαν, καθώς και την οικογένειά του, που ήταν συνεργάσιμη και μας βοήθησε πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα», δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης.

ΝΑΤΟ-YΠΕΞ: Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Δεν θα επιτραπούν οι απειλές από κανέναν τρομοκράτη, τονίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συζήτησης για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ενώ επισημαίνεται ότι «υπό τις τρέχουσες συνθήκες, το ΝΑΤΟ ανέστειλε κάθε υποστήριξη προς τις αφγανικές αρχές».

«Τα τελευταία είκοσι χρόνια, αρνηθήκαμε με επιτυχία στους τρομοκράτες ένα ασφαλές καταφύγιο στο Αφγανιστάν από το οποίο μπορούν να υποκινήσουν επιθέσεις. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν τρομοκράτη να μας απειλήσει. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη», υπογραμμίζεται.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι «το άμεσο καθήκον τώρα είναι να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας να συνεχίσουμε την ασφαλή αποχώρηση των πολιτών μας, υπηκόων χωρών εταίρων και Αφγανών σε κίνδυνο, ιδίως εκείνων που βοήθησαν τις προσπάθειές μας. Καλούμε όσους έχουν θέσεις εξουσίας στο Αφγανιστάν να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή και μεθοδική αναχώρησή τους, μεταξύ άλλων μέσω του διεθνούς αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι» στην Καμπούλ. Όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης, θα διατηρούμε τον στενό επιχειρησιακό μας συντονισμό μέσω των συμμαχικών στρατιωτικών μέσων στο διεθνές αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι».

«Είμαστε ενωμένοι στη βαθιά μας ανησυχία για τα σοβαρά γεγονότα στο Αφγανιστάν και ζητούμε άμεσο τερματισμό της βίας. Εκφράζουμε επίσης βαθιά ανησυχία για αναφορές σοβαρών παραβιάσεων και καταχρήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο το Αφγανιστάν. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 16 Αυγούστου και καλούμε στην τήρηση των διεθνών κανόνων και προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο σε όλες τις συνθήκες», αναφέρουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Καλούμε όλα τα μέρη στο Αφγανιστάν να εργαστούν με καλή πίστη για να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής συμμετοχής γυναικών και μειονοτικών ομάδων. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, το ΝΑΤΟ ανέστειλε κάθε υποστήριξη προς τις αφγανικές αρχές. Κάθε μελλοντική αφγανική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του Αφγανιστάν, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, ιδιαίτερα των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων, την υποστήριξη του κράτους δικαίου, την απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και τη διασφάλιση ότι το Αφγανιστάν δεν θα λειτουργήσει ποτέ ξανά ως ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες».

«Θα συνεχίσουμε να προωθούμε το σταθερό και με ευημερία Αφγανιστάν που αξίζει ο αφγανικός λαός και θα αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν και η περιοχή, στο άμεσο μέλλον και πέρα από αυτό, μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας μας με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σοκαριστικό: Στην αγορά μπλούζες με την πτώση Αφγανών από αεροπλάνο

Επίσκεψη ντερ Λάιεν και Μισέλ σε ισπανική στρατιωτική βάση – Θα γίνει «η πύλη εισόδου» των αφγανών προσφύγων

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ θα βρεθούν αύριο στην στρατιωτική βάση του Τορεχόν ντε Αρντόθ, κοντά στην Μαδρίτη για να επισκεφθούν το κέντρο υποδοχής Αφγανών, πρώην εργαζομένων για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που απομακρύνθηκαν από την Καμπούλ, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας.

«Η βάση του Τορεχόν θα είναι αύριο το κέντρο της Ευρώπης», δήλωσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser σχετικά με την επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συνοδεύονται από τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Το κέντρο αυτό, το οποίο στήθηκε από την ισπανική αεροπορία σε τέσσερις ημέρες, θα μπορεί να υποδεχθεί 1.000 άτομα και θα αποτελέσει «κόμβο», το «επιμελητειακό κέντρο της Ευρώπης, διότι από εδώ θα διέρχονται όλοι οι Αφγανοί που συνεργάσθηκαν με διάφορους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης», εξήγησε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Δευτέρα που πέρασε από το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε γνωστό ότι ο Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες συμφώνησε κατά την διάρκεια συνομιλιών με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ η Ισπανία να γίνει η «πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση» των αφγανών προσφύγων που εργάζονταν στην Καμπούλ για λογαριασμό των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Φθάνουν στην Ισπανία και από εδώ κατευθύνονται προς άλλες χώρες που θα τους προσφέρουν άδειες εισόδου», δήλωσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών στο Cadena Ser, χωρίς να κάνει λόγο για τους Αφγανούς που εργάσθηκαν για το ΝΑΤΟ.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι «στην πράξη, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης» έχουν αποδεχθεί το σχήμα αυτό και ότι έχουν δεσμευθεί να υποδεχθούν ένα μέρος των προσφύγων αυτών και αναφέρθηκε στην Γερμανία, το Βέλγιο, την Δανία, την Λετονία, του Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.

«Μια άλλη Ευρώπη»

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, θα υποδεχθεί «περίπου το 50%» των προσφύγων αυτών, διευκρίνισε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

Σε πρώτο χρόνο, οι Αφγανοί θα λάβουν από την Μαδρίτη «άδεια προσωρινής παραμονής» για να διαμείνουν στο Τορεχόν ντε Αρντόθ, πριν λάβουν το καθεστώς του πρόσφυγα από τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες θα εγκατασταθούν.

Χθες, μετά την άφιξη στην στρατιωτική βάση του πρώτου στρατιωτικού αεροσκάφους από την Καμπούλ που μετέφερε 48 Αφγανούς και 5 Ισπανούς, «οι πρόξενοι πολλών χωρών άρχισαν να φθάνουν στο Τορεχόν» για να έλθουν σε επαφή με τους πρόσφυγες αυτούς, είπε.

Είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα, άλλο αεροσκάφος από την Ρώμη, που μετέφερε 35 αφγανούς υπαλλήλους της αποστολής της ΕΕ στην Καμπούλ.

Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Πέτερ Στάνος, δήλωσε ότι «περισσότερα από 160 άτομα» -εργαζόμενοι της ΕΕ και οι οικογένειές τους- έχουν ήδη φθάσει στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περισσότερα από 200 ακόμη άτομα περιμένουν να απομακρυνθούν από την Καμπούλ, αν και διευκρίνισε ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι οριστικός.

Το Σάββατο, «θα δούμε μια άλλη Ευρώπη, την Ευρώπη των αξιών», δήλωσε σε άλλη συνέντευξη ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε η Ισπανία να γίνει η πύλη εισόδου στην Ευρώπη των προσφύγων αυτών αποτελεί «έκφραση εμπιστοσύνης» εκ μέρους των Βρυξελλών.

Παράλληλα με την απομάκρυνση των εργαζομένων για την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Καμπούλ, η Μαδρίτη συνεχίζει την επιχείρηση απομάκρυνσης των Αφγανών που εργάσθηκαν για τις ισπανικές ένοπλες δυνάμεις και διάφορες ισπανικές υπηρεσίες.

Δεύτερο ισπανικό στρατιωτικό αεροσκάφος, ένα Airbus A400M, απογειώθηκε τα ξημερώματα από την Καμπούλ με 110 άτομα, κυρίως Αφγανούς που είχαν συνεργασθεί με την πρεσβεία της Ισπανίας και τις οικογένειές τους. Το αεροπλάνο αυτό μετέφερε επίσης την αρχηγό της ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο του Αφγανιστάν Νιλοφάρ Μπαϊάτ.

Το Βερολίνο θα στείλει ελικόπτερα στην Καμπούλ για να διασώσουν Γερμανούς πολίτες

Η Γερμανία θα στείλει δύο ελαφρά ελικόπτερα στην Καμπούλ για να απομακρύνουν Γερμανούς που κινδυνεύουν ή βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο, ενώ εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έκανε γνωστό πως ένας γερμανός πολίτης πυροβολήθηκε και βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά η ζωη του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και σύντομα θα απομακρυνθεί αεροπορικώς από το Αφγανιστάν.

Τα δύο γερμανικά ελικόπτερα αναμένεται να φθάσουν αύριο, Σάββατο, το πρωί, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.

Οι γερμανικές ειδικές δυνάμεις χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα ελαφρά ελικόπτερα και είναι ειδικά εκπαιδευμένες για να απομακρύνουν πολίτες σε καταστάσεις κρίσης.

Εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο πως «ένας άμαχος Γερμανός τραυματίσθηκε από σφαίρα πηγαίνοντας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Δέχθηκε ιατρική φροντίδα, όμως η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και σύντομα θα απομακρύνθεί αεροπορικώς».

Αφγανιστάν- ΗΠΑ: Ανησυχία για πιθανή τρομοκρατική ενέργεια

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακριβή αριθμό των Αμερικανών στο Αφγανιστάν

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακριβώς πόσοι Αμερικανοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια επικοινωνιών του Λευκού Οίκου, ακόμα κι αν η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου επικρατεί χάος.

«Δεν έχουμε ακριβή αριθμό και υπάρχει λόγος για αυτό», είπε η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, εξηγώντας πως αυτό συμβαίνει εν μέρει διότι η τωρινή καταμέτρηση «περιλαμβάνει ανθρώπους που ενδέχεται να έχουν φύγει από τη χώρα, που ενδεχομένως έχουν φύγει τους τελευταίους 6 μήνες».

«Αυτό που κάνουμε είναι να εργαζόμαστε για να αναγνωρίσουμε πόσοι πολλοί Αμερικανοί βρίσκονται εκεί», επισήμανε η Μπέντινγκφιλντ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει πει ότι θα παρατείνει την προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, προκειμένου να διασφαλίσει πως όλοι οι Αμερικανοί θα φύγουν, καθιστώντας κρίσιμο το να υπάρχει γνώση σχετικά με το πόσοι παραμένουν στη χώρα.

Οι εκτιμήσεις για τους εναπομείναντες Αμερικανούς ποικίλλουν. Σύμφωνα με την Washington Post, αξιωματούχοι εθνικής ασφαλείας ανέφεραν σε μια διακομματική ομάδα της Γερουσίας την Τρίτη πως περίπου 10.000 με 15.000 Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται στο Αφγανιστάν. Την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε πως πιστεύεται ότι ο αριθμός των Αμερικανών υπηκόων ανέρχεται μεταξύ 5.000 και 10.000 στην περιοχή της Καμπούλ.

ΟΗΕ: Οι Αφγανοί που βρίσκονται σε κίνδυνο δεν έχουν “σαφή τρόπο διαφυγής”

Οι περισσότεροι Αφγανοί δεν μπορούν να φύγουν από την πατρίδα τους και εκείνοι που μπορεί να κινδυνεύουν “δεν έχουν σαφή τρόπο διαφυγής”, δήλωσε σήμερα η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

Η Σαμπία Μαντού, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), επανέλαβε την έκκληση της υπηρεσίας στις γειτονικές χώρες να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορά τους ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να ζητήσουν άσυλο υπό το φως αυτού που αποκάλεσε “κρίση σε εξέλιξη”.

“Η συντριπτική πλειονότητα των Αφγανών δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα μέσω συνηθισμένων διαύλων”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. “Μέχρι σήμερα, εκείνοι που μπορεί να κινδυνεύουν δεν έχουν σαφή τρόπο διαφυγής”.

Υπήρξαν μόνο “μικρής κλίμακας κινήσεις” Αφγανών που διασχίζουν τα σύνορα προς το Πακιστάν και το Ιράν, είπε η Μαντού. Οι δύο χώρες φιλοξενούν ήδη το 90% των 2,6 εκατ. Αφγανών προσφύγων που έχουν καταγραφεί αφότου έφυγαν από την πατρίδα τους τις τελευταίες δεκαετίες.

Τουλάχιστον 18.000 άνθρωποι έχουν αναχωρήσει από την Καμπούλ αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, το οποίο δεσμεύθηκε να διπλασιάσει τις προσπάθειες απομάκρυνσης καθώς αυξάνονται οι επικρίσεις για τη διαχείριση της κρίσης από τη Δύση.

Η Μαντού καλωσόρισε την απομάκρυνση Αφγανών υπηκόων μέσω ξεχωριστών διμερών προγραμμάτων, αλλά τόνισε πως δεν πρέπει να υποκαταστήσουν μια “επείγουσα και ευρύτερη διεθνή ανθρωπιστική απόκριση”.

“Η Ύπατη Αρμοστεία παραμένει ανήσυχη για τον κίνδυνο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος αμάχων σε αυτό το εξελισσόμενο πλαίσιο, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών”, πρόσθεσε.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα