HΠΑ για Ταλιμπάν: Προειδοποιούσαν για πιθανή ταχεία ανάληψη ελέγχου

Στην Αθήνα ο Έλληνας πολίτης που απεγκλωβίστηκε από την περιοχή.

Parallaxi
hπα-για-ταλιμπάν-προειδοποιούσαν-για-π-801408
Parallaxi

Περισσότεροι από είκοσι Αμερικανοί διπλωμάτες στο Αφγανιστάν απέστειλαν τον περασμένο μήνα εσωτερικό τηλεγράφημα, με το οποίο προειδοποιούσαν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για την πιθανή πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν, καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρονταν από την χώρα, γράφει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το εμπιστευτικό τηλεγράφημα, που εστάλη μέσω του λεγόμενου διαύλου διαφωνίας, είχε υπογραφεί στις 13 Ιουλίου και περιείχε συστάσεις για τρόπους μετριασμού της κρίσης και επιτάχυνσης μιας εκκένωσης.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επικριθεί ότι καθυστέρησε τις προσπάθειες για την απομάκρυνση από το Αφγανιστάν των Αμερικανών διπλωματών και άλλων πολιτών, όπως και των Αφγανών συμμάχων, έως ότου είχε ήδη προχωρήσει η υπό εξέλιξη ανάληψη του ελέγχου από τους Ταλιμπάν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες ή να γνωστοποιήσουν το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος.

“Πιστεύω ότι το τηλεγράφημα αυτό αντανακλά αυτό που λέγαμε εξαρχής, ότι κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια ότι η κυβέρνηση και ο στρατός του Αφγανιστάν θα κατέρρεαν μέσα σε λίγες μέρες”, δήλωσε στο CNN ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζόναθαν Φάινερ.

Πηγή που γνωρίζει την υπόθεση δήλωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε υπόψη του τις ανησυχίες αυτών που έγραψαν το τηλεγράφημα, καταδικάζοντας μεταξύ άλλων τις ωμότητες των Ταλιμπάν πριν από την κατάληψη της Καμπούλ από αυτούς την Κυριακή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις δήλωσε ότι οι απόψεις που μοιράστηκαν οι διπλωμάτες με τον Μπλίνκεν μέσω του λεγόμενου διαύλου διαφωνίας ενσωματώθηκαν στον σχεδιασμό πολιτικής και στον προγραμματισμό.

“Εκτιμάμε την εποικοδομητική εσωτερική διαφωνία. Είναι πατριωτική. Είναι προστατευμένη. Και μας κάνει πιο αποτελεσματικούς”, σημείωσε ο Πράις.

«Ένας άνθρωπος στους τρεις» αντιμέτωπος με την επισιτιστική ανασφάλεια στη χώρα, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα

«Ένας άνθρωπος στους τρεις» βρίσκεται σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας στο Αφγανιστάν, εξαιτίας των συνδυασμένων επιπτώσεων του πολέμου και των συνεπειών της κλιματικής απορρύθμισης, σύμφωνα με την αντιπρόσωπο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στο Αφγανιστάν Μέρι-Έλεν Μακγκρόαρτι.

Σε τηλεφωνική συνομιλία της με το Γαλλικό Πρακτορείο από την Καμπούλ, η αξιωματούχος εξήγησε πως θέλει να παραμείνει στη χώρα και να συνεχίσει όσο περισσότερο είναι δυνατόν τη δράση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος για τη στήριξη των πληθυσμών που έχουν καταστεί περισσότερο ευάλωτοι από τη νικηφόρα εξέγερση των Ταλιμπάν και τις μετακινήσεις πληθυσμών που αυτή έχει προκαλέσει.

Πέρα από τη σύγκρουση, ο αφγανικός πληθυσμός αντιμετώπιζε ήδη σοβαρή επισιτιστική κρίση και το 2021 επρόκειτο ήδη να είναι «μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά» στο επίπεδο αυτό, υπογράμμισε η Μακγκρόαρτι.

Εκτός από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, «η χώρα αντιμετωπίζει ένα δεύτερο, μέσα σε τρία χρόνια, επεισόδιο σοβαρής ξηρασίας. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να ανακάμψουν από την ξηρασία του 2017/2018», δήλωσε.

«Υπάρχει μείωση 40% στη συγκομιδή σίτου, αποτέλεσμα ενός από τους πιο ξηρούς χειμώνες των 30 τελευταίων ετών. Είχαμε πολύ λίγο χιόνι φέτος στην Καμπούλ», συνεπώς το νερό ήταν πολύ λίγο όταν το χιόνι έλιωσε, πρόσθεσε, κάνοντας επίσης λόγο για «καταστροφικό αντίκτυπο στα ζώα κτηνοτροφίας».

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από τη σύγκρουση στη χώρα, καθώς οι «αγρότες δεν μπορούν να κάνουν συγκομιδή» και «έχουν διαφύγει από τα σπίτια τους», ενώ τα «περιβόλια είναι κατεστραμμένα». Σε καιρούς ειρήνης, η χώρα φημιζόταν για «τους πολύ ωραίους ξηρούς και σαρκώδεις καρπούς της», ιδιαίτερα για τις περίφημες ροδιές της.

Η καταστροφή υποδομών, όπως οι γέφυρες, τα φράγματα, οι δρόμοι, έθεσαν επίσης σε κίνδυνο την πρόσβαση στην τροφή, παρατηρεί ακόμη η σύμβουλος του προγράμματος του ΟΗΕ.

– Δράση πριν από το χειμώνα –

Ο συνδυασμένος αντίκτυπος της σύγκρουσης και της ξηρασίας προκάλεσε πληθωρισμό στις τιμές των βασικών τροφίμων: το σιτάρι είναι πλέον 24% πιο ακριβό αυτή τη στιγμή από το μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική. Οι τελευταίες αναλύσεις δείχνουν πως 14 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό ή οξύ κίνδυνο λιμού, πρόκειται για έναν στους τρεις. Και δύο εκατομμύρια παιδιά είναι αντιμέτωπα με τον κίνδυνο του υποσιτισμού», προειδοποιεί η Μακγκρόαρτι.

Επικεφαλής ομάδας 480 ανθρώπων, από τους οποίους οι 440 είναι Αφγανοί, εννοεί να συνεχίσει τη δουλειά της και υπογραμμίζει πως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα επιχειρεί εδώ και χρόνια σε ζώνες που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν.

«Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα , τα Ηνωμένα Έθνη και το ανθρωπιστικό σύστημα είναι αποφασισμένα να παραμείνουν και να παράσχουν την ανθρωπιστική απάντηση που είναι τόσο απαραίτητη», δηλώνει αναφέροντας ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει στόχο να παράσχει βοήθεια μέχρι το τέλος της χρονιάς σε 9 εκατομμύρια Αφγανούς. Ο οργανισμός εκτιμά πως, για να το κάνει αυτό, έχει επείγουσα ανάγκη 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η βοήθεια αυτή έχει ακόμη πιο κρίσιμη σημασία επειδή η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί τους ερχόμενους μήνες: «Έχουμε σκληρούς χειμώνες στο Αφγανιστάν. Όταν έρχεται το χιόνι, πολυάριθμες κοινότητες, σε πολυάριθμες ζώνες, βρίσκονται απομονωμένες. Οφείλουμε συνεπώς να μεταφέρουμε αποθέματα τροφίμων στις ζώνες αυτές πριν από την έλευση του χειμώνα».

ΥΠΕΞ:

Στην Αθήνα αναμένεται να αφιχθεί σήμερα ο Έλληνας πολίτης που απεγκλωβίστηκε από το Αφγανιστάν κατόπιν προσπαθειών του υπουργείου Εξωτερικών και κατόπιν οδηγιών του υπουργού Νίκου Δένδια.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας πολίτης αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα σήμερα στις 16.35 από Ισλαμαμπάντ μέσω Αμπου Ντάμπι (πτήση ETIHAD 177).

Υπενθυμίζεται ότι ο Agajan Farhad μεταφέρθηκε την Τρίτη με ασφάλεια από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ όπου τον υποδέχθηκαν αξιωματούχοι της ελληνικής πρεσβείας.

https://www.youtube.com/watch?v=HRG2zWOGHHE

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν σήμερα το απόγευμα με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν 

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας, που θα έχουν στις 19:30 απόψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αθήνα εκτιμά ότι η επαφή με την Τουρκία είναι απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι δύο χώρες ενδέχεται να επηρεαστούν από νέες προσφυγικές ροές που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και άρα βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια αποτελεσματικότητα στη φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων, όπως κάνει μέχρι σήμερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΑ, ΣΜ 

https://parallaximag.gr/epikairotita/afganistan-ekselikseis-ektaktos-ston-evro-chrysocho%ce%90dis-panagiotopoulos

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα