Διεθνή

Aφγανιστάν: Ξεκίνησε η επίθεση των ΗΠΑ- Νεκρά δύο στελέχη του ISIS

Οι Ταλιμπάν καταδικάζουν την επιχείρηση των ΗΠΑ.

Parallaxi
aφγανιστάν-ξεκίνησε-η-επίθεση-των-ηπα-807147
Parallaxi

Οι Αμερικανοί στρατιώτες ξεκίνησαν τη διαδικασία αποχώρησής τους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ είπε επίσης ότι στην επιχείρηση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον στόχου του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K), στην επαρχία Νανγκαρχάρ του ανατολικού Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν δύο μέλη του ενώ ένας τρίτος τζιχαντιστής τραυματίστηκε.

Ο Τέιλορ δεν αποκάλυψε τα ονόματα των θυμάτων, λέγοντας μόνο ότι επρόκειτο για έναν «οργανωτή» και έναν «αυτουργό».

«Μπορώ να επιβεβαίωσω, τώρα που λάβαμε περισσότερες πληροφορίες, ότι δύο σημαντικοί στόχοι του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε» από το πλήγμα αυτό. «Δεν υπάρχουν, εξ όσων γνωρίζουμε, θύματα μεταξύ των πολιτών», πρόσθεσε.

Ο Κίρμπι από την πλευρά του αρνήθηκε να διευκρινίσει αν τα πρόσωπα αυτά σχετίζονταν άμεσα με την επίθεση της Πέμπτης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν και 13 Αμερικανοί στρατιώτες. «Πρόκειται για οργανωτές και αυτουργούς του ΙΚ, αυτός ο λόγος αρκεί», απάντησε όταν ρωτήθηκε για το θέμα. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέα πλήγματα. Κανείς δεν λέει ότι «δεν χρειάζεται πια να ανησυχούμε για το ΙΚ», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο αμερικανικός στρατός παραμένει «επικεντρωμένος» σε αυτήν την «ακόμη ενεργή απειλή».

«Το γεγονός ότι αυτά τα δύο πρόσωπα δεν βρίσκονται πια στη Γη είναι καλό πράγμα», είπε ο Κίρμπι.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν συνεχίζεται και, όπως είπε ο Τέιλορ, έχουν ελεγχθεί και καταγραφεί ήδη 1.400 άτομα που θα επιβιβαστούν σήμερα σε πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Συνολικά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, έχουν απομακρυνθεί περίπου 111.900 άνθρωποι από τις 14 Αυγούστου, μία ημέρα προτού να μπουν οι Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν καταδικάζουν την επιχείρηση των ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ “στο αφγανικό έδαφος” 

Οι Ταλιμπάν καταδίκασαν σήμερα την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον μελών του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, με έναν εκπρόσωπό τους να δηλώνει ότι επρόκειτο για «σαφή επίθεση στο αφγανικό έδαφος».

«Οι Αμερικανοί θα έπρεπε να μας έχουν ενημερώσει προτού να προχωρήσουν στο αεροπορικό πλήγμα, ήταν μια ξεκάθαρη επίθεση στο αφγανικό έδαφος, είπε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ «δύο γυναίκες και ένα παιδί τραυματίστηκαν».

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε επίσης ότι οι Ταλιμπάν αναμένουν ότι θα αναλάβουν τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ πολύ σύντομα, μόλις αποχωρήσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποφασίσουμε αν θα χρειαστούμε τη βοήθεια της Τουρκίας ή του Κατάρ για να λειτουργήσουμε του αεροδρόμιο. Έχουμε αρκετό προσωπικό ασφαλείας και τεχνικούς για να το λειτουργήσουμε», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο» να προβλέψει αν θα συμμετάσχουν γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο. «Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους ανώτατους ηγέτες», είπε χαρακτηριστικά.

Οι Ταλιμπάν εχουν ήδη διορίσει νέους κυβερνήτες και αρχηγούς της αστυνομίας στις 33 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν.

Ο Μουτζαχίντ επανέλαβε επίσης ότι οι Ταλιμπάν θέλουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες να διατηρήσουν τους διπλωματικούς δεσμούς τους με το Αφγανιστάν.

Βρετανία-Αφγανιστάν: Έφυγε και η τελευταία βρετανική πτήση απομάκρυνσης πολιτών από την Καμπούλ

Η τελευταία βρετανική πτήση απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν αναχώρησε από την Καμπούλ τερματίζοντας έτσι μια επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας μεταφέρθηκαν αεροπορικώς εκτός της χώρας σχεδόν 15.000 Αφγανοί και βρετανοί πολίτες κατά τις δύο εβδομάδες αφότου κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα οι Ταλιμπάν.

Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται τώρα να αποχωρήσουν και μαζί τους θα πάρουν έναν μικρό αριθμό αφγανών με τις εναπομείνασες πτήσεις αυτό το σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Μιλώντας στο Sky News το ίδιο πρόσωπο διευκρίνισε ότι καμία βρετανική πτήση με πολίτες δεν θα αναχωρήσει πλέον από την Καμπούλ παρά μόνο με μέλη του βρετανικού στρατού και με λιγοστούς Αφγανούς.

Το δίκτυο μετέδωσε ότι η τελευταία βρετανική πτήση μόνο για πολίτες έφυγε από την Καμπούλ στη διάρκεια της νύχτας.

“Ηρθε η ώρα να ολοκληρωθεί αυτή η φάση της επιχείρησης. Αλλά δεν έχουμε ξεχάσει τους ανθρώπους που πρέπει να φύγουν και θα κάνουμε τα πάντα για να τους βοηθήσουμε”, δήλωσε ο Λόρι Μπρίστοου, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν από το βασικό αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Κάποιοι βρετανοί στρατιώτες έχουν ήδη αποχωρήσει και ένα βρετανικό στρατιωτικό μεταγωγικό με μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας προσγειώθηκε σήμερα σε μια αεροπορική βάση της νότιας Αγγλίας.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε χθες ότι η Βρετανία εισέρχεται στις τελευταίες ώρες της επιχείρησης απομάκρυνσης και ότι θα εξετάζει τα χαρτιά για την επιβίβαση μόνο όσων βρίσκονται ήδη μέσα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ανάμεσα σε 800 με 1.100 Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τη Βρετανία και δικαιούνταν να φύγουν από τη χώρα δεν θα τα καταφέρουν.

Ο στρατηγός Νικ Κάρτερ, ο επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, είπε σήμερα στο BBC ότι το σύνολο αυτών θα ανέλθει σε “πολλές εκατοντάδες”.

Ο Κάρτερ διευκρίνισε ότι πολλοί Αφγανοί που δεν κατάφεραν να φύγουν έκριναν ότι είναι πολύ επικίνδυνο να ταξιδέψουν μέχρι το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Μιλώντας στο Sky News, είπε ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της πιθανόν να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν στο μέλλον για να αντιμετωπίσουν τις απειλές από το Ισλαμικό Κράτος, που ευθύνεται για την επίθεση αυτοκτονίας την Πέμπτη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πολλές δεκάδες ανθρώπους.

“Αν οι Ταλιμπάν μπορέσουν να επιδείξουν ότι μπορούν να συμπεριφερθούν με έναν τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερόταν μια κανονική κυβέρνηση, σε σχέση με την τρομοκρατική απειλή, πιθανόν να ανακαλύψουμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε από κοινού. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε. Σίγουρα κάποιες από τις ιστορίες που μαθαίνουμε για τον τρόπο με τον οποίο οι Ταλιμπάν μεταχειρίζονται τους εχθρούς τους δείχνουν ότι θα ήταν αρκετά δύσκολο για εμάς να συνεργαστούμε μαζί τους επί του παρόντος”, είπε ο Κάρτερ.

Σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συζήτησε για την κατάσταση στο Αφγανιστάν με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ομάδα των Επτά (G7) θα πρέπει να υιοθετήσει μια κοινή προσέγγιση για την μελλοντική σχέση της με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Αφγανιστάν-ΝΑΤΟ: “Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε”, λέει για τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από την Καμπούλ ο πρεσβευτής της Συμμαχίας στη χώρα

Το προσωπικό που συμμετείχε στις προσπάθειες απομάκρυνσης από την Καμπούλ όσο περισσότερων ανθρώπων ήταν δυνατόν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, έκανε ό,τι μπορούσε κάτω από υπερβολικά δύσκολες συνθήκες, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν Στέφανο Ποντεκόρβο.

“Έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας…γιατί με ό,τι είχαμε κάναμε ό,τι μπορούσαμε δεδομένων των συνθηκών”, δήλωσε ο ιταλός διπλωμάτης στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Ρώμη.

Ο Ποντεκόρβο, ο οποίος έφυγε χθες από το Αφγανιστάν, με την αναχώρηση της τελευταίας ιταλικής πτήσης, είπε ότι όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση απομάκρυνσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ πέρασαν την διαχωριστική γραμμή μεταξύ εφικτού και ανέφικτου για να μεταφέρουν όλους όσους μπορούσαν εκτός της χώρας.

“Έχουμε αφήσει κάποιους εκεί, τους οποίους δεν εγκαταλείψαμε αλλά εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους φέρουμε πίσω στην πατρίδα”, τόνισε στους δημοσιογράφους.

Ιταλικά στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν μεταφέρει πάνω από 4.800 Αφγανούς εκτός χώρας μέχρι χθες, ανάμεσά τους και περισσότερα από 1.400 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουΐτζι Ντι Μάγιο εξήρε τους ιταλούς διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους για τη συνεισφορά τους στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών.

“Έχουμε απομακρύνει περισσότερους Αφγανούς σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ”, σημείωσε.

Φ.Γ./ΑΠΕ-ΜΠΕ / MAΡ.ΜΙ

Αφγανιστάν: Κανονικά στις δουλειές τους οι γυναίκες υγειονομικοί

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα