Αφγανιστάν: Μια γυναίκα γέννησε μέσα στο αεροπλάνο που την μετέφερε στη Βρετανία

Nέα προειδοποίηση Μπάιντεν για πιθανή νέα επίθεση.

Parallaxi
αφγανιστάν-μια-γυναίκα-γέννησε-μέσα-σ-807179
Parallaxi

Μια Αφγανή που επέβαινε σε αεροσκάφος με προορισμό την Βρετανία γέννησε ένα κοριτσάκι νωρίς σήμερα το πρωί με τη βοήθεια του πληρώματος, ανακοίνωσε η εταιρεία Turkish Airlines.

Η Σομάν Νούρι, 26 ετών, αισθάνθηκε τις πρώτες ωδίνες αφού το αεροσκάφος της Turkish Airlines είχε απογειωθεί από το Ντουμπάι και κατευθυνόταν στο Μπέρμιγχαμ. Γέννησε λίγη ώρα αργότερα, σε υψόμετρο 10.000 μέτρων, στον εναέριο χώρο του Κουβέιτ.

Η Νούρι και η νεογέννητη κόρη της, που την ονόμασε Χάβα, είναι καλά στην υγεία τους.

Το αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε Αφγανούς πολίτες που είχαν εργαστεί για τη Βρετανία στο Αφγανιστάν, προσγειώθηκε για προληπτικούς λόγους στο Κουβέιτ, αλλά στη συνέχεια συνέχισε το ταξίδι του.

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποιεί ότι είναι “πιθανή” μια νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε απόψε ότι μια νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι «πολύ πιθανόν» να συμβεί «εντός των επόμενων 24-36 ωρών».

Σε ανακοίνωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τους συμβούλους του σε θέματα ασφάλειας, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι στρατιωτικοί διοικητές τον ενημέρωσαν για την πιθανότητα μιας τέτοιας επίθεσης μέσα στις επόμενες ώρες. «Τους έδωσα οδηγίες να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία της (αμερικανικής) δύναμης», σημείωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι η κατάσταση επί του πεδίου στο Αφγανιστάν εξακολουθεί να είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» και διαβεβαίωσε ότι το πλήγμα εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K) δεν θα είναι το τελευταίο. «Θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε όποιο πρόσωπο εμπλέκεται σε αυτήν την ειδεχθή επίθεση και θα το κάνουμε να πληρώσει», πρόσθεσε.

 Η καγκελάριος της Γερμανίας και οι πρωθυπουργοί Βρετανίας και Ολλανδίας συζήτησαν την κατάσταση στο Αφγανιστάν

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συζήτησαν σήμερα την κατάσταση στο Αφγανιστάν και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η χορήγηση διεθνούς βοήθειας αλλά και μια κοινή προσέγγιση εκ μέρους της G7 απέναντι στη μελλοντική κυβέρνηση της χώρας αυτής.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες «είναι αποφασισμένοι να εργαστούν, στο πλευρό των άλλων ηγετών της G7, για να σχεδιάσουν έναν οδικό χάρτη αναφορικά με το πώς θα αντιμετωπίσουν» μια νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν.

Ο Τζόνσον επισήμανε ότι προϋπόθεση για την οποιαδήποτε αναγνώριση και συνεργασία με τους Ταλιμπάν είναι ότι εκείνοι θα επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα αλλά και θα σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Μέρκελ συνομίλησε επίσης με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Σύμφωνα με το γραφείο της, η ίδια, ο Τζόνσον και ο Ρούτε συμφώνησαν ότι η οργάνωση της αναχώρησης των ξένων πολιτών, των ντόπιων που εργάστηκαν για ξένες κυβερνήσεις και των Αφγανών που χρήζουν προστασίας παραμένει κορυφαία προτεραιότητά τους.

«Το τέλος της επιχείρησης εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, η κατάσταση στο Αφγανιστάν και στην περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο» αυτών των τηλεφωνικών συνομιλιών, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε ανακοίνωσή του.

Ιράκ: Το Αφγανιστάν και η τρομοκρατία στο επίκεντρο της συνόδου της Βαγδάτης 

Η κρίση στο Αφγανιστάν και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο της συνόδου που διοργανώθηκε στη Βαγδάτη, με την παρουσία ηγετών χωρών της περιοχής αλλά και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι εξέφρασαν ανεπιφύλακτα τη δέσμευσή τους στην εθνική κυριαρχία του Ιράκ, το οποίο φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ των γειτόνων του.

Στις συνομιλίες κυριάρχησαν η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, πριν από δύο εβδομάδες, αλλά και η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K) στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που οδήγησε σε λουτρό αίματος.

Η Γαλλία έβαλε τέλος την Παρασκευή στην αερογέφυρα απομάκρυνσης Γάλλων και Αφγανών πολιτών από την Καμπούλ όμως, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος Μακρόν, «έχουν ξεκινήσει προκαταρκτικές συνομιλίες» με τους Ταλιμπάν με στόχο «την προστασία και τον απεγκλωβισμό» Αφγανών. Αυτές οι επιχειρήσεις εκκένωσης σχεδιάζονται από κοινού με το Κατάρ το οποίο, χάρη στις σχέσεις του με τους Ταλιμπάν, μπορεί να οργανώσει τέτοιες αερογέφυρες, διευκρίνισε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου.

Ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπεν Χαμάντ αλ Θάνι, με τον οποίο συζήτησε τους τρόπους με τους οποίου θα μπορούσε η Ντόχα να βοηθήσει τη Γαλλία.

Από τις 17 Αυγούστου, η Γαλλία απομάκρυνε από το Αφγανιστάν 2.834 ανθρώπους, εκ των οποίων 142 ήταν Γάλλοι, 17 Ευρωπαίοι πολίτες και οι υπόλοιποι Αφγανοί.

«Για όσο θέλει το Ιράκ»

Η επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ήταν μια ανάγλυφη απεικόνιση της «απειλής» που συνιστά το Ισλαμικό Κράτος, προειδοποίησε ο Μακρόν πριν από την έναρξη της συνόδου, καλώντας τις άλλες χώρες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση απέναντι στους τζιχαντιστές.

Το Ιράκ, όπου πυρήνες του ΙΚ εξακολουθούν να οργανώνουν τρομοκρατικές επιθέσεις, τέσσερα χρόνια αφότου ηττήθηκε στρατιωτικά η οργάνωση αυτή, και η Γαλλία «είναι βασικοί εταίροι στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», του απάντησε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καζίμι. «Αρνούμαστε να χρησιμοποιηθεί το Ιράκ ως βάση για περιφερειακές και διεθνείς συρράξεις», πρόσθεσε στη συνέχεια, στην ομιλία του στη σύνοδο.

Το Παρίσι παρέχει στο Ιράκ στρατιωτική υποστήριξη, ιδίως αεροπορική, και έχει αναπτύξει περίπου 800 άνδρες στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού που συνεχίζει να μάχεται το ΙΚ. «Όποιες και αν είναι οι επιλογές των Αμερικάνων, εμείς θα διατηρήσουμε την παρουσία μας για να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας στο Ιράκ, για όσο διάστημα θέλει το Ιράκ», διαβεβαίωσε ο Μακρόν.

Περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στο Ιράκ. Δεν έχει οριστεί κάποια ημερομηνία για την οριστική αποχώρησή τους από τη χώρα, όμως από το επόμενο έτος, ο ρόλος τους θα περιοριστεί, επισήμως, σε αυτόν του «συμβούλου» των ιρακινών δυνάμεων.

Αύριο Κυριακή ο Γάλλος πρόεδρος θα επισκεφθεί το Ιρακινό Κουρδιστάν και τη Μοσούλη, την πόλη- σύμβολο της νίκης επί του Ισλαμικού Κράτους. Οι τζιχαντιστές την κατέλαβαν το 2014 και την κράτησαν υπό τον έλεγχό τους μέχρι το 2017.

Ιράν και Σαουδική Αραβία

Μέσω αυτής της περιφερειακής συνόδου, το Ιράκ επιθυμούσε να πέσουν οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με έναν σύμβουλο του Καζίμι. Και μόνο οι παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών είναι μια «επιτυχία», σχολίασε.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους το 2016 και αντιπαρατίθενται σε πολλά μέτωπα, κυρίως στην Υεμένη και τη Συρία.

Στην παρέμβασή τους, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊσάλ μπεν Φαρχάν υπογράμμισε «τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και τον έλεγχο του οπλισμού» που βρίσκεται στα χέρια «ένοπλων πολιτοφυλάκων» – μια αναφορά στη Χασντ αλ Σαάμπι, μια οργάνωση που αποτελείται από δεκάδες σιιτικές, παραστρατιωτικές ομάδες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι φιλοϊρανικές.

Αν και έχουν πλέον ενταχθεί στις κρατικές δομές, αντικυβερνητικοί ακτιβιστές κατηγορούν αυτές τις ομάδες ότι είναι το «χέρι» του Ιράν στο Ιράκ και αποτελούν ένα όργανο φίμωσης των επικριτικών φωνών.

Χωρίς να αναφερθεί στις κατηγορίες σε βάρος της χώρας του, ούτε στη Σαουδική Αραβία, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν εξέφρασε από την πλευρά του τη στήριξη της Τεχεράνης «στη σταθερότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ».

Εκτός από τον εμίρη του Κατάρ και τους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, παρόντες στη σύνοδο ήταν επίσης ο πρόεδρος της Αιγύπτου Φάταχ αλ Σίσι και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας. Στο περιθώριο της συνόδου, ο Σίσι συνομίλησε με τον εμίρη του Κατάρ, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, όταν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν έβαλαν τέλος στην απομόνωση του εμιράτου.

Με πληροφορίες από Φ.Γ./ΑΠΕ- ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα