Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν φέρονται να δολοφόνησαν έγκυο αστυνομικό

Οι τελευταίες εξελίξεις από τα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν.

Parallaxi
αφγανιστάν-οι-ταλιμπάν-φέρονται-να-δο-801408
Parallaxi

Οι Ταλιμπάν φέρονται να δολοφόνησαν έγκυο αστυνομικό

Μέλη των Ταλιμπάν φέρονται να δολοφόνησαν έγκυο η οποία εργαζόταν για την αστυνομία στη δυτική επαρχία Γορ, ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές χθες Κυριακή.

Η γυναίκα, η οποία εργαζόταν σε φυλακή, δολοφονήθηκε το Σάββατο μπροστά στον σύζυγο και στον γιο της, ανέφερε ο Χασάν Χακίμι, ακτιβιστής από την επαρχία που ζει στο εξωτερικό. Δύο πρώην αξιωματούχοι στην επαρχία, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επιβεβαίωσαν το συμβάν.

«Ανησυχούμε για τις γυναίκες που εργάζονταν στην αστυνομία» και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, είπε ο κ. Χακίμι στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Οι Ταλιμπάν τις έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα».

Ο ακτιβιστής επέκρινε το ισλαμιστικό κίνημα για την υποτιθέμενη «γενική αμνηστία» που κήρυξε, τονίζοντας ότι οι πράξεις των μελών του βρίσκονται σε διαμετρική αντίθεση με τα λόγια των ηγετών του.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμιά αντίδραση από τους Ταλιμπάν.

Μακάβριες φωτογραφίες οι οποίες στάλθηκαν σε δημοσιογράφους εικονίζουν το θύμα αιμόφυρτο.

Σε βίντεο που δημοσιεύει το dpa σημειώνει ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει, έφηβος, ο οποίος δηλώνει πως είναι ο γιός του θύματος, λέει πως τρεις άνδρες, που δήλωσαν ότι είναι «Μουτζαχεντίν», μπήκαν στο σπίτι τους και δολοφόνησαν τη μητέρα του μπροστά του.

«Η μητέρα μου ήταν έγκυος στον όγδοο μήνα», δηλώνει. «Η κυβέρνηση πρέπει να μας πει αν ήταν Ταλιμπάν, Ντάες, ή οτιδήποτε άλλο», προσθέτει.

Ο όρος Ντάες παραπέμπει στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τη 15η Αυγούστου, έχουν κηρύξει γενική αμνηστία. Ωστόσο μέλη του ισλαμιστικού κινήματος κατηγορούνται για τη διάπραξη πολλών φρικαλεοτήτων.

Η Μέρκελ υπέρ διαλόγου με Ταλιμπάν για τη συνέχιση της επιχείρησης εκκένωσης

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε χθες Κυριακή υπέρ του διαλόγου με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι αναμένεται να ανακοινώσουν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν, για να γίνει δυνατή η συνέχιση της επιχείρησης απομάκρυνσης αφγανών πολιτών από την Καμπούλ.

«Πρέπει να συνομιλήσουμε, απλώς, με τους Ταλιμπάν για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βγάλουμε από την χώρα τους ανθρώπους που εργάσθηκαν για την Γερμανία και να τους προστατέψουμε», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Σε αυτούς πρέπει να μιλήσουμε τώρα. Ειδικότερα, πρέπει να βγάλουμε από εκεί τους ανθρώπους που εργάσθηκαν για τους γερμανικούς αναπτυξιακούς οργανισμούς και αισθάνονται απειλούμενοι», πρόσθεσε.

Η γιγάντια αερογέφυρα που στήθηκε από τις δυτικές χώρες στις 14 Αυγούστου, παραμονή της κατάληψης της Καμπούλ, διακόπηκε στις 30 Αυγούστου, χωρίς να έχει γίνει δυνατή η απομάκρυνση όλων των ανθρώπων που δηλώνουν ότι απειλούνται και θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Νωρίτερα σήμερα, ο βασικός εκπρόσωπος των ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag ότι το ισλαμιστικό κίνημα θέλει «στέρεες και επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Γερμανία».

Αφγανές κινηματογραφίστριες στο φεστιβάλ της Βενετίας: Φανταστείτε μια χώρα χωρίς καλλιτέχνες

1000 άνθρωποι αναμένουν έγκριση των Ταλιμπάν για να αναχωρήσουν αεροπορικώς

Κάπου χίλιοι άνθρωποι, ανάμεσά τους δεκάδες Αμερικανοί και Αφγανοί εφοδιασμένοι με βίζες για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, παρέμεναν αποκλεισμένοι στο Αφγανιστάν για πέμπτη ημέρα χθες, εν αναμονή της οριστικής έγκρισης των Ταλιμπάν για την αναχώρηση των πτήσεων που θα τους απομακρύνουν από τη χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The New York Times.

Κατά το δημοσίευμα, η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτή χιλιάδων ανθρώπων που δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ αφού οι ισλαμιστές κατέλαβαν την αφγανική πρωτεύουσα, μερικές ημέρες προτού αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα.

Ο Μάικ Μακόλ, κορυφαίο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι έξι αεροσκάφη παραμένουν ακινητοποιημένα στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαζάρ-ι-Σαρίφ έχοντας επιβιβάσει Αμερικανούς και αφγανούς διερμηνείς αλλά αδυνατούν να φύγουν διότι δεν έχουν λάβει έγκριση των Ταλιμπάν.

Για τον ίδιο πολιτικό, οι Ταλιμπάν κρατούν τους επιβάτες «ομήρους» διότι θέλουν να ικανοποιηθούν «απαιτήσεις» τους· άλλες πηγές αμφισβητούν αυτή την εκδοχή.

Ο κ. Μακόλ έκρινε ότι οι Ταλιμπάν περιμένουν «κάτι σε αντάλλαγμα» για την έγκριση των πτήσεων, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι θέλουν την «πλήρη αναγνώριση από τις ΗΠΑ» του καθεστώτος τους.

Πρόσωπο ενημερωμένο σχετικά με την επιχείρηση απομάκρυνσης των ανθρώπων αυτών αντέτεινε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι δεν είναι σωστό να χαρακτηρίζονται «όμηροι».

Οι Τάιμς ανέφεραν πως οι οργανωτές των πτήσεων στο Κατάρ διαβεβαίωσαν πως τα αεροσκάφη έχουν λάβει άδεια να φύγουν, όμως περιμένουν την τελική έγκριση των Ταλιμπάν.

«Οι Ταλιμπάν δεν κρατούν υπό ομηρία τα αεροσκάφη», διαβεβαίωσε την εφημερίδα ο Έρικ Μοντάλβο, απόστρατος ταγματάρχης των Πεζοναυτών που συμμετέχει στην οργάνωση των πτήσεων.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιορίστηκε να πει πως η αμερικανική διπλωματία δεν έχει αξιόπιστο τρόπο να επαληθεύσει βασικές λεπτομέρειες για τις πτήσεις τσάρτερ, όπως τον αριθμό των πολιτών των ΗΠΑ και των άλλων στα αεροσκάφη, πρόσθεσε πάντως πως η Ουάσινγκτον θα πιέσει τους Ταλιμπάν «να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να αφήνουν κόσμο να φεύγει ελεύθερα από το Αφγανιστάν».

Νωρίτερα άλλος Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, ο Μάικ Ουόλτς, κάλεσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ να συνεργαστεί με μη κυβερνητικές οργανώσεις που προσπαθούν όπως είπε να εξασφαλίσουν έγκριση για να αναχωρήσουν τα ναυλωμένα αεροσκάφη που μεταφέρουν Αμερικανούς και Αφγανούς που θεωρείται πως διατρέχουν κίνδυνο αν παραμείνουν.

Ο κ. Ουόλτς πρόσθεσε πως απηύθυνε επιστολή στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην οποία τονίζει πως υπάρχουν πτήσεις τσάρτερ καταχωρισμένες, «διαθέσιμες», «πληρωμένες» και «έτοιμες να αναχωρήσουν» για να απομακρύνουν κόσμο από το Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν λένε πως ο ΟΗΕ υποσχέθηκε βοήθεια

Ανώτερα στελέχη του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν συναντήθηκαν χθες Κυριακή στην Καμπούλ με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρμόδιο για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, τον Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι η βοήθεια στον λαό του Αφγανιστάν θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους Σουχάιλ Σαχίν.

Ο μουλάς Αμπντούλ Γανί Μπαράνταρ, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν και άλλα στελέχη τους συναντήθηκαν με τον κ. Γκρίφιθς καθώς το Αφγανιστάν είναι αντιμέτωπο με δυνητικά καταστροφική ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και της κατάρρευσης της οικονομίας.

«Η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ υποσχέθηκε τη συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον αφγανικό λαό, λέγοντας ότι θα ζητήσει περαιτέρω αρωγή στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνόδου δωρητριών χωρών», ανέφερε ο Σουχάιλ Σαχίν μέσω Twitter.

Το Αφγανιστάν, μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, βυθίζεται σε κρίση καθώς η διεθνής βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων διακόπηκε μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης και τη στρατιωτική επικράτηση των Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους, οι Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν την αντιπροσωπεία του ΟΗΕ ότι θα υπάρξει «συνεργασία» από την πλευρά τους και ότι θα διαθέσουν στον διεθνή οργανισμό «τις απαραίτητες εγκαταστάσεις».

Τα Ηνωμένα Έθνη οργανώνουν σύνοδο στη Γενεύη την ερχόμενη Δευτέρα 13η Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξευρεθεί χρηματοδότηση για τη χορήγηση βοήθειας στο Αφγανιστάν και να αποτραπεί αυτή που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτηρίζει «επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή».

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Αφγανιστάν: Ένα οδοιπορικό στην τραγωδία μιας χώρας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα