Top

Αφγανιστάν: Πέρα από την Καμπούλ, οι Αφγανοί ανάμεσα στην ανακούφιση και την ανησυχία

Χιλιάδες απελπισμένοι πολιορκούν το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Parallaxi
αφγανιστάν-πέρα-από-την-καμπούλ-οι-αφγ-804320
Parallaxi
Εικόνα Twitter

Στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο τρόμος των κατοίκων της Καμπούλ μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους ταλιμπάν είναι παντού. Αλλά σε άλλες πόλεις και στην ύπαιθρο του Αφγανιστάν , η ανησυχία αναμειγνύεται με την ανακούφιση ότι η ειρήνη επιτέλους επέστρεψε, έπειτα από σαράντα χρόνια πολέμου.

Ο κόσμος παρακολούθησε με φρίκη τους ισλαμιστές αντάρτες να καταλαμβάνουν την αφγανική πρωτεύουσα. Τώρα, ο φόβος είναι η προοπτική εγκαθίδρυσης του φονταμενταλιστικού και βάρβαρου καθεστώτος, με το οποίο κυβερνήθηκε η χώρα από το 1996 έως το 2001, όταν είχαν καταλάβει και πάλι την εξουσία.

Αλλά, για πολλούς Αφγανούς, μακριά από την οπτική της Καμπούλ, ο θρίαμβος των ταλιμπάν, που προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα μετριοπαθέστερο πρόσωπο προς τα έξω, σημαίνει κατ΄αρχάς το τέλος ενός εικοσαετούς καταστροφικού πολέμου.

«Οι άνθρωποι είναι πολύ ευχαριστημένοι, διότι δεν υπάρχουν πια συγκρούσεις (…) Λένε ότι θα μπορούν να ξαναεργασθούν και να μετακινηθούν μέσα στο Αφγανιστάν χωρίς διαφθορά, βόμβες ή νάρκες», δηλώνει ένας δημοσιογράφος της πόλης Λάσκαρ Γκαχ, στο νότιο Αφγανιστάν, ο οποίος δεν κατονομάζεται για λόγους ασφαλείας.

Ομως, ο ίδιος γνωρίζει ότι η ζωή του θα αλλάξει ριζικά.

Ηδη προσκλήθηκε από εκπρόσωπο των ταλιμπάν να πηγαίνει στο γραφείο του κάθε φορά που σχεδιάζει ένα ρεπορτάζ, για να εξηγεί περί τίνος θα πρόκειται και να λαμβάνει την άδεια.

Εργαζόμενος στο πανεπιστήμιο του Λάσκαρ Γκαχ εκλήθη επίσης από τοπικό αξιωματούχο των ταλιμπάν για να τον πληροφορήσει για τις προετοιμασίες του επόμενου εξαμήνου και για να του εξηγήσει τι θα περιλαμβάνει η ύλη (!).

«Συνειδητοποίησα ότι δεν ξέρουν αυτά τα πράγματα, είναι πράγματι καινούργια γι΄αυτούς. Ρωτάνε τι διδάσκουμε; (…) Αφού είναι χωριάτες!».

Οι κανόνες διαφέρουν

«Οι άνθρωποι που δεν ανήκουν σε κανένα στρατόπεδο δεν θέλουν παρά να δουλέψουν (…) για να ταΐσουν τα παιδιά τους», λέει ο πανεπιστημιακός.

Περιγράφει μία πόλη ρημαγμένη από τις συγκρούσεις, όπου όλες οι γυναίκες, ακόμη και οι έφηβες, φορούν πλέον την μπούρκα.

Αλλά η μπούρκα δεν είναι εφεύρεση των ταλιμπάν. Είναι μία παραδοσιακή φορεσιά που φοριέται από την πλειονότητα των γυναικών στο πολύ συντηρητικό νότιο Αφγανιστάν. Οχι μόνο στην ύπαιθρο, αλλά και στις πόλεις.

Οι ταλιμπάν δεν έχουν ακόμη επιβάλει κανέναν κανόνα, λέει ο πανεπιστημιακός, που «ξυρίστηκε στον κουρέα μπροστά σε ταλιμπάν». Αλλά οι γυναίκες «φοβούνται ότι θα τους συμβεί κάτι» και παίρνουν τα μέτρα τους.

Μία μαία του Λάσκαρ Γκαχ, εργαζόμενη σε διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση, θα ήθελε να συνεχίσει την δουλειά της. Αλλά προς το παρόν, ο εργοδότης της την εμποδίζει για προληπτικούς λόγους. «Δεν είμαι ικανοποιημένη, διότι έχω ανάγκη τα χρήματα», λέει.

Οι ταλιμπάν δεν έχουν σχηματίσει κυβέρνηση και δεν έχουν θεσπίσει νόμους που θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια. Οι κανόνες διαφέρουν από την μία περιοχή στην άλλη και εξαρτώνται από την καλή θέληση των νέων αρχών.

Στην Κουντούζ του βορειοανατολικού Αφγανιστάν, μία περιοχή όπου κατά παράδοσιν έχουν μικρότερη επιρροή, οι ταλιμπάν άρχισαν να καταρτίζουν ένα πλέγμα κανόνων, χωρίς να είναι γνωστό αν είναι δικής τους τοπικής πρωτοβουλίας και εμπνεύσεως ή έρχεται από υψηλότερα κλιμάκια.

Διαχωρισμός ανδρών και γυναικών

Στην Κουντούζ, η μουσική έχει απαγορευθεί και οι γυναίκες δεν μπορούν πλέον να εργάζονται μαζί με τους άνδρες. Παραμένοντας «ρεαλιστές», οι ταλιμπάν κάνουν κάποιες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, για τις γυναίκες που εργάζονται ως γιατροί και έχουν άδεια να φροντίζουν άνδρες, λέει ένας διευθυντής σχολείου.

«Τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες μπορούν να σπουδάζουν», αλλά οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι γένους θηλυκού. Η μπούρκα, ωστόσο, δεν είναι ακόμη υποχρεωτική και οι γυναίκες «μπορούν να πηγαίνουν στην πόλη για να κάνουν τα ψώνια τους στην αγορά, να επισκεφθούν ένα νοσοκομείο, χωρίς την συνοδεία άνδρα».

Εργαζόμενος σε μη κυβερνητική οργάνωση λέει: «Εγινε μία συνάντηση ανάμεσα στους (τοπικούς) ταλιμπάν και ΜΚΟ και είπαν ότι οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να εργάζονται μέχρι να λάβουν οδηγίες από την ηγεσία τους».

Στην Χεράτ , πρωτεύουσα του δυτικού Αφγανιστάν κοντά στην ιρανική μεθόριο, μία κοσμοπολίτικη και επηρεασμένη από την περσική κουλτούρα πόλη, άνδρες και γυναίκες περπατούσαν μαζί στα πάρκα το βράδυ. Οχι πια.

Εργαζόμενη στο τοπικό πανεπιστήμιο, ανήσυχη για το επαγγελματικό της μέλλον, λέει ότι στο εξής πρέπει να εργάζεται «χωρίς άνδρες».

«Προς το παρόν, δεν ξέρουμε τίποτε», λέει μία αθλήτρια στην Χεράτ. «Δεν έχω κάνει προπόνηση και δεν έχω πάει στην δουλειά μου εδώ και δύο εβδομάδες. Το μόνο που κάνω είναι ότι κάθομαι σπίτι μου».

Στην Κανταχάρ, την άλλη μεγάλη πόλη του αφγανικού νότου, ο ιδιοκτήτης ενός καφέ έχει κρατήσει ανοικτή την επιχείρησή του.

«Οι ταλιμπάν δεν μας έχουν δημιουργήσει προς το παρόν κανένα πρόβλημα. Δεν έχουν έρθει. Αλλά ούτε και πελάτες έρχονται…».

Χιλιάδες απελπισμένοι πολιορκούν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενώ οι Ταλιμπάν σχηματίζουν κυβέρνηση

Χάος και πανδαιμόνιο επικράτησε για ακόμη μια ημέρα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί καθώς και ξένοι υπήκοοι σπεύδουν με την ελπίδα να διαφύγουν με κάποια από τις πτήσεις εκκένωσης της χώρας.

Τουλάχιστον άλλοι τρεις άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου το Σάββατο σύμφωνα με το Sky News, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 15 νεκρούς, ενώ η κατάσταση γύρω από το αεροδρόμιο όλο και επιδεινώνεται συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες. Απελπισμένοι άνθρωποι αναμένουν για ώρες κρατώντας στα χέρια τα χαρτιά τους και τα φοβισμένα παιδιά τους.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο χαοτική στις πύλες όπου τον έλεγχο διατηρούν οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, όπου οι Ταλιμπάν μπροστά ακριβώς από την κύρια είσοδο του αεροδρομίου πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό ή απωθούν δια της βίας χτυπώντας τους ανθρώπους που επιχειρούν να προσεγγίσουν.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Sky News από το πρωί η εικόνα στο αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι» ήταν διαφορετική, καθώς οι στρατιώτες κλήθηκαν όχι απλά να διαχειριστούν το χάος με όσους ήθελαν να ταξιδέψουν, αλλά να σώσουν ζωές.

Αλεξιπτωτιστές άρχισαν να τραβούν ανθρώπους από το χάος, γιατροί έτρεχαν από τον ένα τραυματία στον άλλο, ενώ κάποιοι σκοτώθηκαν. Άνθρωποι αφυδατωμένοι και τρομοκρατημένοι. «Είδαμε άντρες, γυναίκες και πολλά παιδιά» περιγράφει ο Stuart Ramsay, λέγοντας πως στρατιώτες που βρίσκονταν στην κορυφή του τείχους έριξαν με ένα σωλήνα νερό στο πλήθος για να δροσιστεί.

Ο μόνος τρόπος ίσως να μπεις μέσα στο αεροδρόμιο, υποστηρίζει ο ανταποκριτής του BBC, είναι να καταφέρεις να διασχίσεις όλο αυτό το πλήθος και να δείξεις τα έγγραφά σου που δικαιολογούν την αναχώρηση στο πρόσωπο κάποιου δυτικού στρατιώτη ελπίζοντας ότι θα σου επιτρέψει να περάσεις.

«Οι άνθρωποι έξω από το αεροδρόμιο δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει μέσα σε αυτό και οι άνθρωποι που βρίσκονται εντός του δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει έξω» περιγράφει στο βρετανικό δίκτυο η Nadene Ghouri, εθελόντρια που προσπαθεί να βοηθήσει Αφγανούς υπηκόους που κινδυνεύουν, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, δικαστών και δημοσιογράφων.

«Προσπαθούμε να βάλουμε ανθρώπους σε λίστες εκκένωσης -το καταφέραμε- και τώρα υπάρχει η αφάνταστη σκληρότητα να υπάρχουν άτομα στη λίστα που δεν μπορούν να μπουν στο αεροπλάνο» καταγγέλλει εξαπολύοντας βέλη και κατά των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που απωθούν κόσμο, ενώ κάνει λόγο για ωμότητες από την πλευρά των Ταλιμπάν.

«Γνωρίσαμε μια οικογένεια με τρία μικρά παιδιά που έχουν απορριφθεί τρεις μέρες συνεχόμενα. Η μητέρα είπε ότι μαχητές των Ταλιμπάν τους ουρούσαν και γελούσαν. Οι άνθρωποι λένε ότι τώρα τα παρατάνε και λένε ότι θα φύγουν στα βουνά. Πρόκειται για μια ζωντανή κόλαση» τονίζει.

«Δεν φταίμε εμείς»

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατηγορούνται ότι φράσσουν αδιακρίτως την πρόσβαση στο αεροδρόμιο στους ομοεθνείς τους, απορρίπτουν τις αιτιάσεις ότι ευθύνονται οι ίδιοι για το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

«Η Δύση θα μπορούσε να έχει ένα καλύτερο σχέδιο εκκένωσης» υπογράμμισε το Σάββατο εκπρόσωπός τους.

Οπλισμένα μέλη των Ταλιμπάν γύρω από το αεροδρόμιο καλούν όσους δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εντός και γύρω από το αεροδρόμιο από την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ «τραγική και δύσκολη», καθώς πολλά κράτη – μέλη της Συμμαχίας πιέζουν να συνεχιστούν οι εκκενώσεις πέραν της αμερικανικής διορίας για τις 31 Αυγούστου.

Οι Ταλιμπάν υπόσχονται… κάθαρση

Την ίδια στιγμή, και ενώ εκθέσεις και αναφορές για πογκρόμ και βασανιστήρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι θα ερευνήσουν τις πληροφορίες για αντίποινα και ωμότητες που κατηγορούνται ότι διαπράττουν μέλη τους.

Πρώην αξιωματούχοι διηγήθηκαν φρικτές ιστορίες ανθρώπων που κρύβονται από τους Ταλιμπάν τις τελευταίες μέρες καθώς ένοπλοι άνδρες πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα. Τα μέλη μιας 16μελούς οικογένειας περιέγραψαν πως βρήκαν καταφύγιο στο μπάνιο, με σβηστά τα φώτα και κάλυπταν το στόμα των παιδιών, φοβούμενα για τη ζωή τους.

«Έχουμε ακούσει για κάποιες περιπτώσεις ωμοτήτων και εγκλημάτων κατά πολιτών» δήλωσε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Reuters. «Αν μέλη των Ταλιμπάν προκαλούν αυτά τα προβλήματα νόμου και τάξης, θα γίνουν έρευνες σε βάρος τους» ισχυρίστηκε.

«Μπορούμε να καταλάβουμε τον πανικό, το στρες και την αγωνία. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι εμείς δεν θα λογοδοτήσουμε, αλλά αυτό δεν θα συμβεί» σημείωσε.

Νέο πλαίσιο διακυβέρνησης

Μιλώντας στο Reuters, ο ίδιος αξιωματούχος του ισλαμιστικού κινήματος ανέφερε, επίσης, ότι προγραμματίζεται εντός των επόμενων εβδομάδων η παρουσίαση νέου μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας.

Το νέο πλαίσιο για τη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν θα αφορά μια δημοκρατία με τον υπό τον δυτικό ορισμό του όρου, αλλά «θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Μάλιστα, σήμερα μετέβησαν από από τη Ντόχα του Κατάρ στην Καμπουλ ανώτεροι ηγέτες των Ταλιμπάν.

Ο εξέχων Αφγανός πολιτικός Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ δημοσίευσε μια φωτογραφία στη σελίδα του στο Facebook που τον δείχνει να χαιρετά τον πρώην πρέσβη των Ταλιμπάν στη Σαουδική Αραβία, Shahabuddin Delawar, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών των Ταλιμπάν, Mullah Khairullah Khairkhwa, τον Abdul Salam Hanafi και άλλους.

Άλλες εικόνες έδειχναν τους άνδρες να συζητούν με τον Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Αφγανιστάν από το 2001 έως το 2014 και ο οποίος παρέμεινε στην Καμπούλ όταν ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν.

Η ανάρτηση στο Facebook ανέφερε ότι «η τρέχουσα κατάσταση στη χώρα, η ασφάλεια των ανθρώπων, η πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς, ο σεβασμός των εθνικών αξιών, συμπεριλαμβανομένης της σημαίας, συζητήθηκαν στη συνάντηση».

Το πρόσωπο πάντως που κέντρισε τα βλέμματα όλων όταν έφτασε στην Καμπούλ είναι ο συνιδρυτής και δεύτερος στην ιεραρχία των Ταλιμπάν -και πιθανόν πρόεδρος της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν– μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ.

Παρότι ο Χαϊμπατουλάχ Ακουνζάντα θεωρείται ο κύριος ηγέτης των Ταλιμπάν, ο Μπαραντάρ είναι επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν και το πρόσωπο που έχει στρέψει πάνω του τα βλέμματα της δημοσιότητας. Μάλιστα, την περασμένη Κυριακή, ημέρα κατά την οποία οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της Καμπούλ, δήλωσε ότι η πραγματική δοκιμασία των Ταλιμπάν μόλις ξεκίνησε και ότι οφείλουν να υπηρετήσουν το έθνος.

Συγκλονίζει νεαρή Αφγανή για τις φρικαλεότητες των Ταλιμπάν

Την φρίκη που βιώνουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν περιγράφει από πρώτο χέρι στην κάμερα του MEGA μια νεαρή Αφγανή που ζει στην Ελλάδα.

Η έφηβη Μαριάμ ζει με την οικογένειά της στην Αθήνα. Πριν από 2 χρόνια, η μητέρα της έγκυος στο τέταρτο παιδί, ο πατέρας και τα αδέλφια της ξεκίνησαν από την πόλη Χεράτ του Αφγανιστάν.

Περπατούσαν 5 μερόνυχτα για να διασχίσουν τη χώρα και χρειάστηκαν μήνες για να φτάσουν ως την Ελλάδα. Η ζωή στο Αφγανιστάν, όπως την περιγράφει, είναι πολύ χειρότερη από τις εικόνες που παρακολουθεί όλος ο πλανήτης με κομμένη την ανάσα:

«Κορίτσια δεν μπορούν να πάνε σχολείο, οι γυναίκες δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά, η δασκάλα δεν μπορεί να δουλέψει, ο γιατρός δεν μπορεί να πάει στο νοσοκομείο. Η γιαγιά μου είναι άρρωστη, δεν μπορεί να πάει στο νοσοκομείο να γίνει καλύτερα» αναφέρει και προσθέτει πως οι συγγενείς τους στο Αφγανιστάν «δεν έχουν ρεύμα, δεν έχουν φορτιστή για τα κινητά. Δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι».

«Έχω ξαδέλφια στο Αφγανιστάν, μου λένε δε μπορούμε να βγούμε από το σπίτι, πολύ φοβάμαι» σημειώνει.

Το να είσαι γυναίκα στο Αφγανιστάν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, ισοδυναμεί με φόβο, απειλές, απαγορεύσεις. Μικρά κορίτσια αρπάζονται δια της βίας από τους γονείς τους για να γίνουν νύφες.

«Νύχτα μπαίνουν στα σπίτια, παίρνουν γυναίκες που δεν έχουν άντρες… αλλά και κορίτσια 10 και 9 χρονών» προσθέτει η Μαριάμ.

Στην ερώτηση αν θέλει να ξαναγυρίσει στη χώρα της, η απάντηση της Μαριάμ είναι άμεση και ξεκάθαρη: «Ποτέ δε θέλω, γιατί φοβάμαι…».

Μπορεί να γλίτωσαν από μια ζοφερή πραγματικότητα, όμως η αγωνία για τους συγγενείς που άφησαν πίσω όπως και ο αγώνας για την καθημερινή επιβίωση είναι δυο πολύ σκληρές συνθήκες για να τις διαχειριστεί.

Μπορέλ: Τα μέτρα ελέγχου των Αμερικανών είναι πολύ σκληρά – Διαμαρτυρηθήκαμε

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, θεωρεί ότι είναι «αδύνατη» η απομάκρυνση όλων των Αφγανών που έχουν συνεργασθεί με τις ξένες δυνάμεις μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Παράλληλα, αποδοκίμασε το γεγονός ότι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παρεμποδίζουν αυτή την επιχείρηση.

Σε συνέντευξή του στο AFP, o Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «το πρόβλημα είναι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Τα μέτρα ελέγχου και ασφαλείας των Αμερικανών είναι πολύ σκληρά. Διαμαρτυρηθήκαμε. Τους ζητήσαμε να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία. Δεν καταφέρνουμε να περάσουμε τους δικούς μας συνεργάτες».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν – Η επιχείρηση εκκένωσης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τηλεφώνησε σήμερα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για να συζητήσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η απομάκρυνση όσων έχουν ανάγκη να φύγουν από το Αφγανιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στη συνομιλία του με την καγκελάριο Μέρκελ, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι τα τουρκικά στρατεύματα μπορούν να διατηρήσουν την ευθύνη για την ασφάλεια και τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ, υπό την προϋπόθεση ότι θα προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η νέα κυβέρνηση που θα συσταθεί στο Αφγανιστάν θα πρέπει να περιλαμβάνει και να εκπροσωπεί όλο τον αφγανικό λαό.

Και προσέθεσε ότι είναι απαραίτητο να αποτραπεί η ανθρωπιστική τραγωδία, ενόψει των προσφυγικών ροών που προέρχονται από το Αφγανιστάν, με την παροχή βοήθειας στις γειτονικές του Αφγανιστάν χώρες.

Αφγανή δημοσιογράφος: «Καλώ τις γυναίκες να μη μείνουν στο σπίτι, βγείτε έξω, υψώστε τη φωνή σας»

Η Αλβανία υποδέχεται τους πρόσφυγες – Θα μπορέσουν να υποβάλουν άσυλο;

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ, θέλοντας να ξεφύγουν από τη φρίκη των Ταλιμπάν.

Πρόκειται για περισσότερους από 12.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους πρόκειται για δυτικούς κυβερνητικούς υπαλλήλους και εργαζόμενους σε οργανισμούς βοήθειας, καθώς και Αφγανούς που έχουν συνεργαστεί με κυβερνήσεις ή υπηρεσίες της Δύσης, ή θεωρούνται ότι κινδυνεύουν ιδιαίτερα λόγω της φύσης της εργασίας τους, όπως δημοσιογράφοι, μεταφραστές ή ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν τους δημοσίους υπαλλήλους να επιστρέψουν στις θέσεις τους στα δημόσια κτίρια κι ενώ η εργάσιμη εβδομάδα ξεκινάει το Σάββατο στο Αφγανιστάν, κατήγγειλαν πολλοί εξ αυτών στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα περισσότερα στρατιωτικά αεροπλάνα από την Καμπούλ έκαναν στάση στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, την Τασκένδη, τη Ντόχα στο Κατάρ ή το Ισλαμαμπάντ στο Πακιστάν, όπου όσοι που απομακρύνονται από το Αφγανιστάν προωθούνται με τακτικές πτήσεις προς τη χώρα υποδοχής.

Ορισμένοι Αφγανοί, κυρίως άμαχοι που έχουν συνεργαστεί με αμερικανικές ή διεθνείς αποστολές στη χώρα, θα μεταφερθούν προσωρινά στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο ή τη Βόρεια Μακεδονία, όπως μεταδίδει και ο βρετανικός Guardian.

Η Αλβανία υποδέχεται τους αφγανούς πρόσφυγες

«Έχουμε υπάρξει κι εμείς Αφγανοί προσπαθώντας να ξεφύγουμε από τη δικιά μας κόλαση. Η Αλβανία δεν γίνεται να έχει »κοντή» μνήμη. Το χρωστάμε στα παιδιά μας» ανέφερε σε συνέντευξή του στο BBC ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Οι πρώτοι 400 πρόσφυγες αναμένεται να φτάσουν στη χώρα την Κυριακή.

«Γιατί να μην έρθουν; Όταν εμείς το χρειαζόμασταν, άλλες χώρες μας βοήθησαν και μας υποδέχτηκαν» είπε ένας κάτοικος στην κάμερα τουTop Channel.

«Είμαι σίγουρη πως η κυβέρνηση θα πράξει σωστά και θα υπάρχει έλεγχος, άλλωστε ποια κυβέρνηση θέλει το κακό του λαού της;» λέει μια άλλη κάτοικος.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Top Channel, άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενήσει η χώρα, όπως και η διάρκεια παραμονής τους. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι πως η παραμονή τους θα είναι «προσωρινή».

Οι Αφγανοί που θα στεγαστούν στο Μπεράτ φαίνεται να είναι οι πιο τυχεροί καθώς θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στο κέντρο της πόλης.

Η δομή φιλοξενίας είναι έτοιμη και εκτός από τη στέγαση, αναμένεται να προσφερθεί στους πρόσφυγες ψυχολογική υποστήριξη, ενώ προβλέπεται ειδικό περιβάλλον για ιατρική περίθαλψη και προσωρινή στέγαση.

Θα μπορούν να ζητήσουν άσυλο;

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Top Channel που επικαλείται αξιόπιστες πηγές, στους αφγανούς πρόσφυγες θα δοθεί η ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για πολιτικό άσυλο.

Αυτό γίνεται για να πληρούνται οι ισχύοντες νόμοι του αλβανικού κράτους καθώς απαιτείται την αίτηση για άδεια παραμονής στη χώρα μας βάσει του άρθρου 33 της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες.

Το υπουργείο Εσωτερικών μέσω της Διεύθυνσης Συνόρων και Μετανάστευσης που συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία.

Σύμφωνα με το Top Channel υπάρχει ένας άλλος λόγος για τον οποίο θα προσφερθούν στους Αφγανούς πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν εκείνοι που δεν πληρούν τα κριτήρια για την απόκτηση ειδικής θεώρησης SIV (Special Immigrant Visas) , μετά την επεξεργασία της αίτησης από αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας.

Οι Αφγανοί που θα φτάσουν στην Αλβανία θα πρέπει να αποδείξουν τη συνεργασία τους με τον αμερικανικό στρατό ή το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν ενώπιον των αμερικανικών αρχών θεωρήσεων.

Αντιμέτωποι με μια ακόμα προσφυγική κρίση;

Η υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών λέει ότι περισσότεροι από 550.000 Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά από τον Ιανουάριο, έναντι 3 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν ήδη εκτοπιστεί στην αρχή του έτους. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους, περίπου 300.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας την τελευταία εβδομάδα.

Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αξιοσημείωτη έξοδος ανθρώπων από τη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο. Με τους Ταλιμπάν να έχουν κλείσει βασικά συνοριακά σημεία, το Πακιστάν να έχει οχυρώσει πρόσφατα τα σύνορά του με το Αφγανιστάν και την Τουρκία – που ήδη φιλοξενεί μια μεγάλη κοινότητα προσφύγων – θα είναι δύσκολο για πολλούς Αφγανούς να βρουν διέξοδο.

Περαιτέρω καταστολή των Ταλιμπάν, ξηρασίες και ανάπτυξη της πανδημίας Covid-19 θα μπορούσαν να αλλάξουν την κατάσταση τους επόμενους μήνες.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Εκκληση προς όλες τις χώρες να υποδεχθούν πρόσφυγες από το Αφγανιστάν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε έκκληση προς όλες τις χώρες, κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες, να υποδεχθούν μέρος των αφγανών προσφύγων που διαφεύγουν από την Καμπούλ και διαβεβαίωσε τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα το κάνουν ότι θα έχουν την οικονομική στήριξη της Ευρώπης.

«Απευθύνω έκκληση προς όλα τα κράτη που συμμετείχαν σε αποστολές στο Αφγανιστάν, τους Ευρωπαίους και του άλλους, να προσφέρουν επαρκείς ποσοστώσεις υποδοχής (…) ώστε να μπορέσουμε συλλογικά να συνδράμουμε όσους έχουν ανάγκη προστασίας», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια επίσκεψής της σε κέντρο υποδοχής αφγανών προσφύγων που έχουν απασχοληθεί στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ΕΕ έτοιμη να παράσχει πόρους

«Η Κομισιόν είναι έτοιμη να παράσχει τους αναγκαίους πόρους του προϋπολογισμού για την στήριξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης» που θα βοηθήσουν πρόσφυγες να εγκατασταθούν στο έδαφός τους.

Δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστό πόσα κράτη μέλη της Ενωσης έχουν δεσμευθεί να υποδεχθούν στο έδαφός τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, ούτε αν ορισμένες κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί.

Προηγουμένως, η πρόεδρος της Κομισιόν , μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ επισκέφθηκαν στην στρατιωτική βάση του Τορεχόν ντε Αρντόθ τις εγκαταστάσεις όπου θα εγκατασταθούν προσωρινά αφγανοί πρόσφυγες που εργάζονταν στην Καμπούλ για τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι οικογένειές τους, για να κατευθυνθούν στην συνέχεια στις χώρες όπου θα εγκατασταθούν.

Δύσκολο θέμα στην ΕΕ

Ο Σαρλ Μισέλ παραδέχθηκε ότι η μετανάστευση αποτελεί «δύσκολο θέμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και τάχθηκε υπέρ μίας συντεταγμένης μεταναστευτικής κίνησης.

Ο ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά του ότι ορισμένοι από τους Αφγανούς που έφθασαν στο κέντρο του Τορεχόν ντε Αρντόθ έχουν ήδη αναχωρήσει προς άλλες χώρες και αναφέρθηκε ειδικά στη Δανία και ορισμένες χώρες της Βαλτικής, χωρίς να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς.

Οταν ερωτήθηκε σχετικά με τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τους Ταλιμπάν, η πρόεδρος της Κομισιόν επέμεινε ότι, αν και υπάρχουν «επαφές επιχειρησιακού τύπου» για «να σωθούν ζωές» , «δεν υπάρχει κανένας πολιτικός διάλογος» με το κίνημα αυτό και, κατά συνέπεια, «καμία αναγνώριση των Ταλιμπάν».

Tαλιμπάν: Δεσμεύονται ότι θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους

Οι ΗΠΑ απομάκρυναν από την Καμπούλ 17.000 άτομα, εκ των οποίων 2.500 είναι Αμερικανοί

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν 2.500 Αμερικανούς από την Καμπούλ την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον αγωνίζεται απέναντι στον «χρόνο και τον χώρο» για να απομακρύνει ανθρώπους από το Αφγανιστάν.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο, ο αντιστράτηγος, Ουίλιαμ Τέιλορ, δήλωσε ότι συνολικά 17.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής απομακρυνθεί, ανάμεσά τους 2.500 Αμερικανοί.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι δεν έχει στην διάθεσή του «ακριβή αριθμό» των Αμερικανών που παραμένουν στην Καμπούλ και ευρύτερα στο Αφγανιστάν.

Πληροφορίες: ΑΠΕ / in.gr / Mega

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα