Αφγανιστάν: Περίπου 7.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τους Αμερικανούς από τις 14 Αυγούστου
Η εικόνα των γυναικών ξεθωριάζει στους δρόμους της Καμπούλ.
Περίπου 7.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν με τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού από τις 14 Αυγούστου, έγινε σήμερα γνωστό από έναν αξιωματικό του Πενταγώνου που πρόσθεσε πως ο στρατός είναι έτοιμος να αυξήσει τον ρυθμό των απομακρύνσεων, τη στιγμή που χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
«Από την αρχή των επιχειρήσεων εκκένωσης στις 14 Αυγούστου, μεταφέραμε αεροπορικώς περίπου 7.000 ανθρώπους», δήλωσε ο στρατηγός Χανκ Τέιλορ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Συνολικά, σχεδόν 12.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα τέλη Ιουλίου, συμπλήρωσε ο ίδιος. Μεταξύ αυτών, Αμερικανοί υπήκοοι, μέλη της αμερικανικής πρεσβείας και Αφγανοί που εργάστηκαν για τις ΗΠΑ, ιδίως ως μεταφραστές για τον αμερικανικό στρατό, που ζητούσαν ειδική βίζα μετανάστευσης υπό τον φόβο αντίποινων από τους Ταλιμπάν.
Μπροστά στη συρροή υποψηφίων για αποχώρηση που έχουν συγκεντρωθεί μαζικά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ο στρατός «είναι έτοιμος» να αυξήσει τα αεροπορικά δρομολόγια και προτίθεται να «μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες κάθε αεροσκάφους», προκειμένου να απομακρυνθεί ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων, εξήγησε ο στρατηγός Τέιλορ.
Η εικόνα των γυναικών ξεθωριάζει στους δρόμους της Καμπούλ
Η Καμπούλ άλλαξε ήδη πρόσωπο. Τέσσερις ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι αφίσες και οι φωτογραφίες γυναικών που κοσμούσαν τις βιτρίνες καλύφθηκαν ή βανδαλίστηκαν.
Σε 20 χρόνια, τα ινστιτούτα ομορφιάς άνθισαν κατά εκατοντάδες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, προτείνοντας ραντεβού για μακιγιάζ ή μανικιούρ στις γυναίκες αυτές που μεγάλωσαν με μπούρκα που κάλυπτε όλο τους το κεφάλι και το σώμα ως τα μάτια.
Ωστόσο από την ώρα που οι Ταλιμπάν βρίσκονταν προ των πυλών της αφγανικής πρωτεύουσας, οι καταστηματάρχες της Καμπούλ είχαν αρχίσει ήδη να καθαρίζουν τις βιτρίνες τους για να κρύψουν διαφημίσεις στις οποίες γυναίκες, με γαμήλιες φορεσιές, χαμογελούσαν πλατιά.
Την Τρίτη, οι βιτρίνες κέντρων αισθητικής είχαν καλυφθεί με μαύρη μπογιά για να κρυφτούν τα πρόσωπα από τις κούκλες τους, ενώ συχνά ένας μαχητής των Ταλιμπάν περιπολούσε εκεί μπροστά, με το τουφέκι στον ώμο.
“Δεν θέλουν να εργάζονται οι γυναίκες”
Τα πέντε χρόνια που κυβερνούσαν το Αφγανιστάν, από το 1996 ως το 2001, οι Ταλιμπάν είχαν επιβάλει την δική τους εξαιρετικά αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου.
Στις γυναίκες απαγορευόταν να βγουν από το σπίτι χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άνδρα και να εργαστούν, στα κορίτσια να πάνε σχολείο. Οι γυναίκες που κατηγορούνταν για εγκλήματα όπως η μοιχεία μαστιγώνονταν και λιθοβολούνταν.
Θέλοντας να δείξουν ένα καθησυχαστικό πρόσωπο και να πείσουν ότι έχουν αλλάξει, οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν την Τρίτη “να αφήσουν τις γυναίκες να εργαστούν”, προτού προσθέσουν “σύμφωνα με τις αρχές του Ισλάμ”, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Εκπρόσωπός τους, ο Σουχάι Σαχίν, δήλωσε ότι η μπούρκα δεν θα είναι πλέον αυτήν την φορά υποχρεωτική. Επίσης βεβαίωσε ότι θα επιτρέπεται στις γυναίκες να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο. Τα σχολεία θηλέων θα παραμείνουν επίσης ανοιχτά.
Ωστόσο πολλοί Αφγανοί και εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους απέναντι στις δεσμεύσεις αυτές.
Κατά την προέλαση των Ταλιμπάν, τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ειδήσεις για ανύπαντρες γυναίκες ή χήρες που αναγκάστηκαν να παντρευτούν μαχητές. Οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν από εκπρόσωπό τους, ο οποίος τις χαρακτήρισε “προπαγάνδα”.
Σε όλον τον κόσμο διοργανώθηκαν διαδηλώσεις υποστήριξης προς τους αφγανούς πολίτες, ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα κορίτσια.
Χθες, Τετάρτη, σε κοινή δήλωσή τους, η ΕΕ και οι ΗΠΑ εξέφρασαν “βαθειά ανησυχία” για την κατάσταση των γυναικών στο Αφγανιστάν και κάλεσαν τους Ταλιμπάν να αποφευχθεί “οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων και κατάχρησης” και να διαφυλαχθούν τα δικαιώματά τους.
Τον Ιούλιο, η διευθύντρια ενός κέντρου αισθητικής στην Καμπούλ είπε στο AFP ότι περιμένει πως θα αναγκαστεί να το κλείσει αν οι Ταλιμπάν επιστρέψουν στην εξουσία.
“Αν επιστρέψουν, δεν θα έχουμε ποτέ την ελευθερία που έχουμε σήμερα”, δήλωσε η 27χρονη, η οποία είχε ζητήσει να μην κατονομαστεί. “Δεν θέλουν να εργάζονται οι γυναίκες”.
Μπάιντεν: Οι Ταλιμπάν πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα
Οι Ταλιμπάν πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC που μεταδόθηκε σήμερα, και πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι η οργάνωση έχει αλλάξει όσον αφορά τις βασικές της πεποιθήσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση αν νομίζει πως οι Ταλιμπάν έχουν αλλάξει, ο Μπάιντεν είπε στο ABC News, “Όχι”.
“Πιστεύω ότι περνάνε κάποιου είδους υπαρξιακή κρίση: Θέλουν να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα ως νόμιμη κυβέρνηση; Δεν είμαι σίγουρος ότι θέλουν”, είπε και πρόσθεσε πως η οργάνωση εμφανίζεται πιο αφοσιωμένη σε αυτά που πιστεύει.
Όμως, είπε ακόμη, οι Ταλιμπάν πρέπει επίσης να δουν αν μπορούν να φροντίσουν τους Αφγανούς.
“Τους νοιάζει επίσης το αν έχουν φαγητό να φάνε, αν έχουν εισόδημα… που μπορεί να κινήσει μια οικονομία, τους νοιάζει αν μπορούν ή όχι να κρατήσουν ενωμένη την κοινωνία για την οποία μάλιστα λένε ότι ενδιαφέρονται τόσο πολύ”, είπε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη που ηχογραφήθηκε χθες Τετάρτη. “Δεν είμαι σίγουρος για κανένα από αυτά.”
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης πως θα χρειαστεί οικονομική και διπλωματική πίεση –όχι στρατιωτική ισχύς– προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των γυναικών.
Αφγανιστάν: Εκτός Καμπούλ ο πρόεδρος για την αποτροπή αιματοχυσίας
Η Ρωσία προτείνει να μεταφέρει αεροπορικώς Αφγανούς σε άλλες χώρες
Η Ρωσία είναι έτοιμη να διαθέσει αεροσκάφη της πολιτικής της αεροπορίας για να μεταφέρουν Αφγανούς πολίτες από το Αφγανιστάν σε άλλες χώρες, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες της Ρωσικής Πολιτικής Αεροπορίας για να μεταφέρουν με πτήσεις οποιονδήποτε αριθμό Αφγανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών σε οποιεσδήποτε ξένες χώρες εκδηλώσουν ενδιαφέρον να τους δεχθούν και να τους φιλοξενήσουν», δήλωσε η Ζαχάροβα κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου.
Η ίδια δεν είπε τίποτα για το εάν η Ρωσία θα δεχθεί Αφγανούς.
Χιλιάδες Αφγανοί πολίτες που θέλουν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν κατέκλυσαν την Δευτέρα τον μοναδικό διάδρομο προσαπογείωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα.
Αξιωματούχος των Ταλιμπάν υποστηρίζει ότι οι μαχητές τηρούν τον λόγο τους για τις απομακρύνσεις ξένων
Οι Αφγανοί Ταλιμπάν “τηρούν την υπόσχεσή τους” παρέχοντας στις ξένες δυνάμεις την πλήρη υποστήριξή τους στην απομάκρυνση των υπηκόων τους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των Ταλιμπάν.
“Διευκολύνουμε μια διέλευση ασφαλούς εξόδου όχι μόνο για τους ξένους αλλά και για τους Αφγανούς”, δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.
“Προλαμβάνουμε κάθε μορφή βίαιης, λεκτικής σύγκρουσης στο αεροδρόμιο μεταξύ Αφγανών, ξένων και μελών των Ταλιμπάν”, είπε ακόμη.
Διαδηλωτές που κρατούσαν σημαίες του Αφγανιστάν κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους αρκετών αφγανικών πόλεων καθώς η λαϊκή εναντίωση στην κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν εξαπλώνεται. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι μαχητές άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους στην Ασανταμπάντ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Πληροφορίες: ΑΠΕ