Αφγανιστάν: Σκηνές χάους στην Καμπούλ – Νέο διάγγελμα Μπάιντεν

Το Αφγανιστάν βυθίζεται στο χάος.

Parallaxi
αφγανιστάν-σκηνές-χάους-στην-καμπούλ-650686
Parallaxi
στιγμιότυπο youtube

Την ώρα που το Αφγανιστάν βυθίζεται στο χάος λόγω της επικράτησης των Ταλιμπάν, οι εικόνες που επικρατούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ , όπου χιλιάδες Αφγανοί καθώς και ξένοι υπήκοοι σπεύδουν με την ελπίδα να διαφύγουν με κάποια από τις πτήσεις εκκένωσης της χώρας προκαλούν σοκ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ο οποίος δέχεται σφοδρά πυρά στο εσωτερικό της χώρας του για τους χειρισμούς του στο Αφγανιστάν θα απευθυνθεί και σήμερα, για τρίτη φορά στον αμερικανικό λαό.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ενημερώσει απόψε τους συμπολίτες του για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση του κυκλώνα Χένρι και για την πορεία της επιχείρησης εκκένωσης Αμερικανών και αφγανών προσφύγων από την Καμπούλ, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο κ. Μπάιντεν σκοπεύει να απευθύνει ομιλία στους Αμερικανούς στις 16:00 (τοπική ώρα· 22:00 ώρα Ελλάδας), αφού ενημερωθεί από την ομάδα του που είναι αρμόδια για την εθνική ασφάλεια για τα νεότερα από τις υπηρεσίες πληροφοριών, για την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν και για τις διπλωματικές επαφές για την κρίση, διευκρίνισαν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της αμερικανικής προεδρίας.

Σφοδρή επίθεση Τραμπ σε Μπάιντεν

Ο αμερικανικός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε με σφοδρότητα εκ νέου χθες Σάββατο στον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν, κατηγορώντας τον πως με τον τρόπο που χειρίστηκε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν προκάλεσε αυτή που αποκάλεσε τη «μεγαλύτερη ταπείνωση» στην ιστορία των ΗΠΑ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Ο Ρεπουμπλικάνος, ο οποίος αφήνει συχνά να εννοηθεί πως θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024, κατηγορεί τον Δημοκρατικό διάδοχό του για την πτώση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, μολονότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που εκμεταλλεύθηκαν οι ισλαμιστές αντάρτες για να εξαπολύσουν την ολομέτωπη επίθεσή τους, ήταν κάτι που διαπραγματεύθηκε και συμφώνησε η δική του κυβέρνηση.

«Ο τσαπατσούλικος τρόπος που χειρίστηκε ο Μπάιντεν την έξοδο από το Αφγανιστάν είναι η πιο απίστευτη επίδειξη χονδροειδούς ανικανότητας από ηγέτη αυτής της χώρας, ίσως ποτέ», σφυροκόπησε ο μεγιστάνας απευθυνόμενος σε θορυβώδες πλήθος οπαδών του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Κόλμαν, στην πολιτεία Αλαμπάμα.

Οι Ταλιμπάν βρίσκονται στη διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης, αφού οι δυνάμεις τους κατέλαβαν σχεδόν όλη τη χώρα ενώ ο στρατός των ΗΠΑ αποχωρούσε, έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου. Η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση και οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας κατέρρευσαν.

Ο κ. Μπάιντεν από την πλευρά του το τελευταίο διάστημα επέκρινε τον αφγανικό στρατό διότι αρνήθηκε να προβάλει αντίσταση στους ισλαμιστές αντάρτες, κατήγγειλε την ανατραπείσα πλέον κυβέρνηση του Άσραφ Γάνι και υποστήριξε πως η κυβέρνησή του παρέλαβε μια κακή συμφωνία με τους Ταλιμπάν από εκείνη του κ. Τραμπ.

Στη συγκέντρωση στην Αλαμπάμα, ο κ. Τραμπ κατηγόρησε τον διάδοχό του πως δεν εφάρμοσε το σχέδιο της κυβέρνησής του, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι αμερικανικό προσωπικό και αμερικανικός εξοπλισμός έμεινε πίσω καθώς αποσύρονταν τα στρατεύματα.

«Αυτό δεν ήταν απόσυρση» δυνάμεων, «αυτό ήταν παράδοση άνευ όρων», εξεμάνη.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο, οι Ταλιμπάν, με τους οποίους διαπραγματεύθηκε η κυβέρνησή του, τον σέβονταν. Άφησε ακόμη να εννοηθεί ότι η κατάληψη-αστραπή του Αφγανιστάν από τους ισλαμιστές αντάρτες δεν θα είχε γίνει εάν βρισκόταν αυτός στην εξουσία.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε φύγει με τιμή», υποστήριξε ο κ. Τραμπ. «Έπρεπε να είχαμε φύγει με τιμή. Και αντί γι’ αυτό φύγαμε με το διαμετρικά αντίθετο της τιμής».

Την περασμένη Κυριακή, μερικές ώρες αφού οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ, ο κ. Τραμπ αξίωσε ο κατ’ αυτόν «ατιμασμένος» πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί.

Επέστρεψε στην Αθήνα Έλληνας πολίτης από το Αφγανιστάν

Επέστρεψε τα ξημερώματα της Κυριακής στην Αθήνα Έλληνας πολίτης ο οποίος εργαζόταν στο Αφγανιστάν για το ΝΑΤΟ. Στις πρώτες του δηλώσεις σημείωσε ότι η κατάσταση στη χώρα από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ είναι πολεμική κάνοντας μάλιστα λόγο για «καθαρό εμφύλιο»

Ο Παναγιώτης Κουμουτσάκος ευχαρίστησε την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, που κινητοποιήθηκαν άμεσα, καθώς και τις πρεσβείες στο Ισλαμαμπάντ και στο Λονδίνο. «Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση που μπόρεσε και κίνησε κάποια νήματα που έπρεπε να κινηθούν άμεσα», είπε.

Ο απεγκλωβισμός του έγινε από την Βρετανία, κατόπιν συνεννοήσεων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, μετά από σχετικές οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο ήταν σε συνεχή επαφή μαζί του και του παρείχε κάθε δυνατή βοήθεια, κατά τις ίδιες πηγές.

«Πρόκειται για καθαρό εμφύλιο και δεν θέλω να πω περισσότερα από σεβασμό στους ανθρώπους οι οποίοι παλεύουν ακόμα. Αυτά που βλέπετε στα κανάλια είναι τα μισά από όσα συμβαίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, είναι καθαρά πολεμική», πρόσθεσε.

Ακόμα ένας Έλληνας πολίτης έφτασε στο Κατάρ, έχοντας απεγκλωβιστεί από τις ΗΠΑ και αναμένεται να φτάσει στα Χανιά το απόγευμα της Δευτέρας γύρω στις 18.00 μέσω Αθηνών. Η ελληνική πρεσβεία στη Ντόχα του παρέχει προξενική συνδρομή

Σκηνές χάους στην Καμπούλ

Τουλάχιστον άλλοι τρεις άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου το Σάββατο σύμφωνα με το Sky News, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 15 νεκρούς, ενώ η κατάσταση γύρω από το αεροδρόμιο όλο και επιδεινώνεται συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες. Απελπισμένοι άνθρωποι αναμένουν για ώρες κρατώντας στα χέρια τα χαρτιά τους και τα φοβισμένα παιδιά τους.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο χαοτική στις πύλες όπου τον έλεγχο διατηρούν οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, όπου οι Ταλιμπάν μπροστά ακριβώς από την κύρια είσοδο του αεροδρομίου πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό ή απωθούν δια της βίας χτυπώντας τους ανθρώπους που επιχειρούν να προσεγγίσουν.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Sky News από το πρωί η εικόνα στο αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι» ήταν διαφορετική, καθώς οι στρατιώτες κλήθηκαν όχι απλά να διαχειριστούν το χάος με όσους ήθελαν να ταξιδέψουν, αλλά να σώσουν ζωές.

https://www.youtube.com/watch?v=DVXfpSvDv4s

Αλεξιπτωτιστές άρχισαν να τραβούν ανθρώπους από το χάος, γιατροί έτρεχαν από τον ένα τραυματία στον άλλο, ενώ κάποιοι σκοτώθηκαν. Άνθρωποι αφυδατωμένοι και τρομοκρατημένοι. «Είδαμε άντρες, γυναίκες και πολλά παιδιά» περιγράφει ο Stuart Ramsay, λέγοντας πως στρατιώτες που βρίσκονταν στην κορυφή του τείχους έριξαν με ένα σωλήνα νερό στο πλήθος για να δροσιστεί.

Ο μόνος τρόπος ίσως να μπεις μέσα στο αεροδρόμιο, υποστηρίζει ο ανταποκριτής του BBC, είναι να καταφέρεις να διασχίσεις όλο αυτό το πλήθος και να δείξεις τα έγγραφά σου που δικαιολογούν την αναχώρηση στο πρόσωπο κάποιου δυτικού στρατιώτη ελπίζοντας ότι θα σου επιτρέψει να περάσεις.

«Οι άνθρωποι έξω από το αεροδρόμιο δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει μέσα σε αυτό και οι άνθρωποι που βρίσκονται εντός του δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει έξω» περιγράφει στο βρετανικό δίκτυο η Nadene Ghouri, εθελόντρια που προσπαθεί να βοηθήσει Αφγανούς υπηκόους που κινδυνεύουν, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, δικαστών και δημοσιογράφων.

«Προσπαθούμε να βάλουμε ανθρώπους σε λίστες εκκένωσης -το καταφέραμε- και τώρα υπάρχει η αφάνταστη σκληρότητα να υπάρχουν άτομα στη λίστα που δεν μπορούν να μπουν στο αεροπλάνο» καταγγέλλει εξαπολύοντας βέλη και κατά των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που απωθούν κόσμο, ενώ κάνει λόγο για ωμότητες από την πλευρά των Ταλιμπάν.

«Γνωρίσαμε μια οικογένεια με τρία μικρά παιδιά που έχουν απορριφθεί τρεις μέρες συνεχόμενα. Η μητέρα είπε ότι μαχητές των Ταλιμπάν τους ουρούσαν και γελούσαν. Οι άνθρωποι λένε ότι τώρα τα παρατάνε και λένε ότι θα φύγουν στα βουνά. Πρόκειται για μια ζωντανή κόλαση» τονίζει.

«Δεν φταίμε εμείς»

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατηγορούνται ότι φράσσουν αδιακρίτως την πρόσβαση στο αεροδρόμιο στους ομοεθνείς τους, απορρίπτουν τις αιτιάσεις ότι ευθύνονται οι ίδιοι για το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

«Η Δύση θα μπορούσε να έχει ένα καλύτερο σχέδιο εκκένωσης» υπογράμμισε το Σάββατο εκπρόσωπός τους.

Οπλισμένα μέλη των Ταλιμπάν γύρω από το αεροδρόμιο καλούν όσους δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εντός και γύρω από το αεροδρόμιο από την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ «τραγική και δύσκολη», καθώς πολλά κράτη – μέλη της Συμμαχίας πιέζουν να συνεχιστούν οι εκκενώσεις πέραν της αμερικανικής διορίας για τις 31 Αυγούστου.

Μάλιστα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία προειδοποίησαν τους υπηκόους τους στο Αφγανιστάν να αποφύγουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, λόγω απειλών ασφαλείας στην περιοχή.

Αυστρία: «Όχι» από τον καγκελάριο Κουρτς στην υποδοχή άλλων Αφγανών

Ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς αντιτίθεται στην υποδοχή άλλων Αφγανών τώρα που πολλοί άνθρωποι διαφεύγουν από το Αφγανιστάν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με δηλώσεις του που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ποσοστό των αιτούντων άσυλο που δέχθηκε η Αυστρία κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 και του 2016 στην Ευρώπη υπερβαίνει το ένα τοις εκατό του πληθυσμού της και ο Κουρτς έχτισε την σταδιοδρομία του ακολουθώντας σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό και κερδίζοντας όλες τις βουλευτικές εκλογές που έχουν διεξαχθεί από το 2017.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το θέμα των Αφγανών που την βοήθησαν τα τελευταία 20 χρόνια, ο Κουρτς σημείωσε ότι ο ερχομός τους στην Αυστρία δεν αποτελεί επιλογή.

“Αντιτίθεμαι ξεκάθαρα στην εκούσια υποδοχή από εμάς περισσότερων ανθρώπων και αυτό δεν θα συμβεί κατά τη διάρκεια της καγκελαρίας μου”, υπογράμμισε ο Κουρτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Puls 24. Αποσπάσματα της συνέντευξής του δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από την μετάδοσή της αργότερα σήμερα.

Η Αυστρία έχει δεχθεί περισσότερους από 40.000 Αφγανούς πρόσφυγες, τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό στην Ευρώπη μετά την Γερμανία, η οποία έχει δεχθεί 148.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για το 2020. Ο πληθυσμός της Αυστρίας είναι εννέα φορές μικρότερος από αυτόν της Γερμανίας.

Η Αυστρία είναι επίσης μια ουδέτερη χώρα και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η Βιένη είχε αποστείλει έναν πολύ μικρό αριθμό δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Στον ιστότοπο του NATO έχει καταχωρισθεί ότι είχε αποστείλει 16 στρατιωτικούς για την Αποστολή Αποφασιστικής Υποστήριξης, μια προσπάθεια για την εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

“Δεν είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να υποδεχθούμε περισσότερους ανθρώπους. Το αντίθετο μάλιστα”, δήλωσε ο Κουρτς αναφερόμενος στους Αφγανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους.

“Η συμβολή της Αυστρίας είναι δυσανάλογα μεγάλη”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό Αφγανών προσφύγων και αιτούντων άσυλο που βρίσκονται ήδη στην χώρα.

Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν θα πρέπει να παραμείνουν στην περιοχή, σημείωσε εξάλλου ο Αυστριακός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι οι γειτονικές χώρες Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν έχουν δεχθεί αντίστοιχα μόνον 14 και 13 Αφγανούς πρόσφυγες. Τα στοιχεία αυτά ταιριάζουν με αυτά της UNHCR.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ/ In/ Mega

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα