Top

Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία- Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του Lockdown

Πρεμιέρα τη Δευτέρα για τα δύο εμβολιαστικά κέντρα σε Μαρούσι & Θεσσαλονίκη.

Parallaxi
αυξάνεται-η-πίεση-στα-νοσοκομεία-ανοι-684961
Parallaxi

Ανακοινώθηκαν 662 νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Eκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 172128 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.9% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 58 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2696 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6126 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 301 (68.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 86.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1218 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές1 ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 248 (ημερήσια μεταβολή -2,36%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 221 ασθενείς.

Στην Αττική εντοπίζονται για μία ακόμη ημέρα τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Για την ακρίβεια, σε αυτή καταγράφονται 332 κρούσματα του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο από τα συνολικά 662 στη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εντοπίζονται 53 ενώ στην Αχαΐα οι νέες μολύνσεις φτάνουν τις 59.

Χάρτης των κρουσμάτων: 332 κρούσματα στην Αττική- 53 στη Θεσσαλονίκη

«Γονατίζουν» τα νοσοκομεία – Στο τραπέζι η παράταση του lockdown

Ανοιχτά πλέον οι επιστήμονες λένε ότι το lockdown θα παραταθεί και μετά τις 28 Φεβρουαρίου καθώς δε φαίνεται να σταθεροποιούνται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ούτε να μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων. Όπως λένε ειδικοί, για να υπάρξει αναχαίτιση της πανδημίας, θα χρειαστεί και άλλος χρόνος.

Γεμίζουν οι εντατικές Το Σάββατο, στην εφημερία του Αττικού νοσοκομείου έγιναν 43 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. Άλλοι 10 ασθενείς εισήχθησαν στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Η αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής πιέζει τις ΜΕΘ, στις οποίες η πληρότητα αυξήθηκε από 61 σε 85%, μέσα σε δύο εβδομάδες.

Το Σάββατο, οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν και πάλι τους 300. Οι ειδικοί υπολογίζουν πως η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει το 30% στην επικράτεια.

Αλλαγές για τις μάσκες

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα εισηγηθεί αυτήν την εβδομάδα αλλαγές στην χρήση μάσκας σε ό,τι αφορά τους κλειστούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό.

Ένα ακόμη μέτρο που πιθανόν να κριθεί αναγκαίο σε περίπτωση που αυξηθεί η μολυσματικότητα του ιού, είναι η αναθεώρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης ακόμα και σε πάνω από δύο μέτρα.

Ν. Χαρδαλιάς: Το εμβόλιο είναι δικαίωμα και προνόμιο μαζί

Σε ανάρτηση στο Twitter σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα αναφέρει: “Το εμβόλιο είναι δικαίωμα και προνόμιο μαζί. Ένα διαβατήριο για να ανακτήσουμε ξανά την ελευθερία μας αλλά κυρίως την κοινή μας ζωή που τόσο έχουμε στερηθεί. Θερμές ευχαριστίες στον “Αντωνάκη” μας Γιώργο Κωνσταντίνου και την “”Ελενίτσα” μας Μάρω Κοντού. Ζέσταναν τις καρδιές μας..”.

Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) διενήργησαν το Σάββατο, 13.02.2021 συνολικά 60.908 ελέγχους και κατέγραψαν 1.065 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 344.200€.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (53.132).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

Μη χρήση μάσκας – Μη τήρηση αποστάσεων

Μη νόμιμη μετακίνηση (χωρίς βεβαίωση ή SMS, μετά την επιτρεπόμενη ώρα)

Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

Διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

α) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε έξι (6) συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και για τη διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων σε οικίες.

β) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 5.000€ πρόστιμο στον ιδιοκτήτη καταστήματος ψιλικών, για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας, στην Περιφέρεια Αττικής.

γ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 5.000€ πρόστιμο στον ιδιοκτήτη καφενείου και από 300€ πρόστιμο σε τέσσερις (4) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.

δ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ατόμου για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, στη Θεσσαλονίκη.

ε) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 3.000€ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καφετέριας και από 300€ πρόστιμο σε τέσσερις (4) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

στ) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 5.000€ πρόστιμο σε ιδιώτη για παραβίαση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού, στην Περιφέρεια Κρήτης.

ζ) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 500€ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη επιχείρησης για χορήγηση ψευδούς βεβαίωσης εργασίας, στην Περιφέρεια Κρήτης.

η) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 3.000€ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ-μίνι μάρκετ για παραμονή πελατών εντός και εκτός του καταστήματος, καθώς και από 300€ πρόστιμο σε τέσσερις (4) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

θ) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 3.000€ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη ψητοπωλείου και από 300€ πρόστιμο σε έντεκα (11) πελάτες, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

ι) Επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμα 3.000€ και 5.000€ αντίστοιχα, για διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

ια) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 3.000€ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και από 300€ πρόστιμο σε οκτώ (8) συμμετέχοντες, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ιβ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και επιβολή προστίμου 3.000€ σε ιδιοκτήτη επαγγελματικού χώρου για διοργάνωση συνάθροισης και σε επιβολή προστίμου από 600€ σε δύο (2) συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης και μη τήρηση ελάχιστης απόστασης, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ιγ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 3.000€ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωσης ιδιωτικής συνάθροισης και από 300€ πρόστιμο σε τέσσερις (4) συμμετέχοντες, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

ιδ) Επιβλήθηκαν από το Λιμενικό πρόστιμα συνολικού ύψους 2.400€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

ιε) Επιβλήθηκαν από την ΕΑΔ οκτώ (8) διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 2.400€ (8×300€) για μη χρήση μάσκας, στο Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Συγκεκριμένα, δύο (2) διοικητικά πρόστιμα επιβλήθηκαν σε υπαλλήλους της Ο.Σ.Υ. διότι ευρισκόμενοι σε κλειστό χώρο (φυλάκιο) δεν έκαναν χρήση μάσκας. Επιπλέον, επιβλήθηκαν έξι (6) διοικητικά πρόστιμα σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας, επειδή συμμετείχαν σε ομαδική αθλητική δραστηριότητα άνω των δέκα (10) ατόμων.

Γ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Το πρόγραμμα των ελέγχων έχει ήδη αναθεωρηθεί βάσει των νέων μέτρων που ισχύουν για κάθε περιοχή ανάλογα με το επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσής της, δίνοντας έμφαση στην περιοχή της Αττικής, για τις δραστηριότητες, τους φορείς και τις οντότητες που εμπίπτουν στο περιβάλλον του ελέγχου. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Πρεμιέρα τη Δευτέρα για τα δύο εμβολιαστικά κέντρα σε Μαρούσι & Θεσσαλονίκη

«Μάχη» με τον χρόνο για τη θωράκιση των πολιτών έναντι του κορωνοϊού, δίνει η Ελλάδα, που ανεβάζει «στροφές» στους εμβολιασμούς. Αύριο Δευτέρα, στον σχεδιασμό της επιχείρησης «Ελευθερία» εντάσσεται η ηλικιακή ομάδα 75 – 79 ετών. Ένα παράλληλο σύστημα εμβολιασμού ενεργοποιείται για τους πολίτες 60 – 64 ετών, που θα εμβολιαστούν αρχικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Δύο νέα, μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανοίγουν τις πύλες τους για όσους έχουν κλείσει ραντεβού, με δυνατότητα διενέργειας έως 432 εμβολιασμών την ημέρα.

Την ίδια στιγμή, το κύμα της κακοκαιρίας έχει θέσει σε συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό για να μην χαθεί ούτε μία δόση.

Ήδη, έχει γίνει ο εφοδιασμός των εμβολιαστικών κέντρων και έχει καταρτιστεί πρόγραμμα σε συνεργασία με Αστυνομία, Πυροσβεστική και Δήμους για την απρόσκοπτη μετάβαση των πολιτών που είναι στο πρόγραμμα να εμβολιαστούν.

Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται και οι άνθρωποι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για τυχόν μετακίνηση ηλικιωμένων που δεν μπορούν να μεταβούν στα κέντρα με ίδια μέσα.

Σε περίπτωση πάντως που κάποιοι δεν τα καταφέρουν, υπάρχουν έτοιμες λίστες αναπλήρωσης με στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και με κατοίκους περιοχών που βρίσκεται το εμβολιαστικό κέντρο.

Βεβαιώσεις μετακίνησης: Περαιτέρω διευκρινίσεις για την κίνηση των εργαζομένων

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Με δεδομένα εδώ και αρκετές ημέρες τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα έναντι του κορωνοϊού σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, αλλά και λόγω της επιβολής στην Περιφέρεια Αττικής καθεστώτος σκληρού lockdown έως και τις 06:00 το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου, είναι καλό να γνωρίζουμε πως οι μετακινήσεις μας γίνεται στο εξής μόνο με SMS ή με ειδικό έντυπο μετακίνησης.

Μάλιστα, κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS για τους έξι λόγους που επιτρέπουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 18:00 το απόγευμα.

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις

Εκτός από λόγους εργασίας (βεβαίωση τύπου Α), για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18.00/21:00 *
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18.00/21:00 *
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18.00/21:00 *
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18.00/21:00 *
  • Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18.00/21:00 *
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18.00/21:00 *
  • Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18.00/21:00 *

* 18.00 στις περιοχές που βρίσκονται στο Επίπεδο Β – Αυξημένου κινδύνου (κόκκινες), Σαββατοκύριακα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική / 21.00 στις περιοχές που βρίσκονται στο Επίπεδο Α – Επιτήρησης.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

  • Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)
  • Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (DOCX)

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  • Όνομα/Επίθετο
  • Διεύθυνση Κατοικίας
  • Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Με πληροφορίες από Mega/ ΑΠΕ ΜΠΕ/ Cnn

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα