Top

Αυξάνονται τα κρούσματα παγκοσμίως – Το Ισραήλ ξεκινά την χορήγηση τρίτης δόσης

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
αυξάνονται-τα-κρούσματα-παγκοσμίως-768931
Parallaxi
Εικόνα Unsplash
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 
Ισραήλ: Ο Ισραηλινός πρόεδρος ξεκινά την εκστρατεία εμβολιασμού με μια τρίτη δόση σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ έλαβε σήμερα μια τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19, ξεκινώντας την εκστρατεία ενισχυτικών δόσεων σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών στο πλαίσιο των προσπαθειών να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιδιαιτέρως μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Ο 60χρονος Χέρτσογκ έλαβε μια ενισχυτική δόση εμβολίου της Pfizer/BioNTech στο Ιατρικό Κέντρο Σέμπα στο Τελ Αβίβ. Δήλωσε υπερήφανος που ξεκινά το προγράμμα ενισχυτικού εμβολιασμού “το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για να αποκατασταθούν οι ομαλές συνθήκες ζωής όσο είναι δυνατόν σε αυτή την πολή δύσκολη πανδημία”.

Ο πρόεδρος συνοδευόταν από τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, που τόνισε τη σημασία των ενισχυτικών δόσεων στη μάχη κατά της πανδημίας της COVID-19 και δεσμεύτηκε ότι το Ισραήλ θα μοιραστεί όλες τις πληροφορίες που συγκέντρωσε από την πρωτοβουλία αυτή.

“Το Ισραήλ πρωτοπορεί με την τρίτη δόση για μεγαλύτερους ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω. Η μάχη κατά της πανδημίας της COVID είναι μια παγκόσμια μάχη. Μόνο μαζί μπορούμε να νικήσουμε την COVID”, δήλωσε ο Μπένετ.

Η εκστρατεία ενισχυτικού εμβολιασμού θα μετατρέψει ουσιαστικά το Ισραήλ σε ένα πεδίο δοκιμών για μια τρίτη δόση πριν από την έγκριση του αμερικανικού οργανισμού τροφίμων και φαρμάκων FDA.

Την παραμονή της έναρξης του προγράμματος για τον ενισχυτικό εμβολιασμό, ο Μπένετ δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε ήδη χορηγήσει σε 2.000 ανοσοκατεσταλμένους μια τρίτη δόση χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

Η κυβέρνησή του ελπίζει ότι οι αυξημένες προσπάθειες ανοσοποίησης θα βοηθήσουν να αποφευχθούν περαιτέρω δαπανηρά lockdowns.

Το Ισραήλ ήταν παγκόσμιος ηγέτης στην εμβολιαστική εκστρατεία και περίπου το 57% των 9,3 εκατ. κατοίκων έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έλαβαν τις πρώτες δόσεις τους τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο καθώς θεωρήθηκαν οι πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Όμως αφότου εμφανίστηκε το στέλεχος Δέλτα, το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει δύο φορές μείωση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μόλυνσης και μια μικρή μείωση στην προστασία που παρέχει απέναντι στη σοβαρή νόσηση.

Τα ημερήσια νέα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε πάνω από 2.000, συγκριτικά με ελάχιστες μολύνσεις ανά ημέρα πριν από μερικούς μήνες και περίπου 160 άνθρωποι νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή με σοβαρά συμπτώματα.

Ιαπωνία: Επεκτείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε άλλες περιοχές κοντά στο Τόκιο, 3.300 νέα κρούσματα σήμερα στην πρωτεύουσα, εθνικό ρεκόρ 10.743 κρουσμάτων

Η ιαπωνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να επεκτείνει, σήμερα (30/7) την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και να την επαναφέρει σε τέσσερις περιοχές, καθώς αυξάνονται σε καθημερινή βάση τα κρούσματα κορονοϊού, ακόμη και μεταξύ των συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουν ήδη διανύσει την πρώτη εβδομάδα τους.

Υπενθυμίζεται, ότι εχθές (29/7) στην ιαπωνική πρωτεύουσα, ανακοινώθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων με 3.865 περιπτώσεις, ενώ συνολικά στην «χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου», οι άνθρωποι που προσβλήθηκαν, ξεπέρασαν τις 10.000, για πρώτη φορά από την εμφάνιση της πανδημίας.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων, ανακοίνωσαν σήμερα (30/7) 27 νέα κρούσματα (εκ των οπίων τρεις αθλητές) που σχετίζονται με την κορυφαία γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού, αριθμός που είναι ο υψηλότερος σε ημερήσια βάση.

Η υπουργός Υγείας της χώρας, Νοριχίσα Ταμούρα, δήλωσε ότι οι αρμόδιοι φορείς θέλουν να στείλουν ένα «ισχυρό μήνυμα» επεκτείνοντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα, αντιπροσωπεύει πλέον «περισσότερο από το 50% των κρουσμάτων» στο Τόκιο.

Η τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο, η οποία μειώνει τις ώρες λειτουργίας εστιατορίων και μπαρ και θεωρητικά τους απαγορεύει να πωλούν αλκοόλ, πιθανότατα θα επεκταθεί έως τις 31 Αυγούστου και θα εφαρμοσθεί και στις περιοχές Σίμπα, Σαϊτάμα, Καναγκάουα και Οσάκα.

Σημειώνεται, πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και την Οκινάουα, επρόκειτο να λήξει στις 22 Αυγούστου και η παράτασή της έως τις 31 Αυγούστου, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παρουσία θεατών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που αναμένεται ν΄αρχίσουν στις 24 Αυγούστου.

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Ιαπωνία, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα, η τοποθέτηση του προέδρου της Ιατρικής Ένωσης του Τόκιο, Χαρούο Οζάκι, ο οποίος υπολόγισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είχαν «έμμεσο αντίκτυπο» στην καμπύλη μόλυνσης στο Τόκιο, επειδή αυτό το αθλητικό «κύμα», ενθάρρυνε τους ανθρώπους να μειώσουν τα μέτρα προστασίας.

Μέχρι στιγμής η Ιαπωνία έχει πληγεί λιγότερο από την πανδημία από πολλές άλλες χώρες, με περισσότερους από 15.000 θανάτους από τον κορονοϊό να έχουν καταγραφεί στο αρχιπέλαγος.

Οπως παρατηρούν ειδικοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σιγκέρου Ομι, η «υψηλή μολυσματικότητα» της παραλλαγής Delta, οι καλοκαιρινές διακοπές και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αποτελούν παράγοντες που ευνοούν την αύξηση των κρουσμάτων, δήλωσε την Πέμπτη ο Σιγκέρου Όμι, πρώην ανώτερος αξιωματούχος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ρωσία: Καταγράφηκαν 23.564 νέα κρούσματα και 794 θάνατοι – Καταργείται η υποχρέωση για χρήση γαντιών στη Μόσχα, καθώς η κατάσταση με την COVID-19 βελτιώνεται

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 23.564 νέα κρούσματα κορονοϊού, περιλαμβανομένων 3.481 στη Μόσχα, ανεβάζοντας τον επίσημο συνολικό απολογισμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας σε 6.242.066.

Η κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης της πανδημίας επιβεβαίωσε επίσης τον θάνατο 794 ανθρώπων από επιπλοκές της covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 157.771.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία που κάνει ξεχωριστή καταμέτρηση έχει ανακοινώσει ότι ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την covid-19 στη χώρα από τον Απρίλιο 2020 ως τον Μάιο 2021 είναι περίπου 290.000.

Η Μόσχα κατήργησε σήμερα μια απαίτηση – η οποία καταστρατηγούνταν ευρέως – για χρήση γαντιών σε δημόσιους χώρους και καταστήματα, καθώς ο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων κορονοϊού στη ρωσική πρωτεύουσα παραμένει κάτω των 4.000 από 7.000 και πλέον που ήταν νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, δήλωσε πως ο αριθμός των νέων μολύνσεων COVID-19 που έχουν εντοπιστεί στη Μόσχα είναι, ωστόσο, 2,2 φορές χαμηλότερος από εκείνον στη διάρκεια της κορύφωσης του κύματος μολύνσεων το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου, το οποίο απέδωσαν οι αρχές στη μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα και στον αργό ρυθμό των εμβολιασμών.

Οι αρχές στη Μόσχα έχουν εξαπολύσει από τότε μια επιτυχή, όπως υποστηρίζουν, εκστρατεία προκειμένου να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι και ο Σομπιάνιν είπε πως η βελτιωμένη κατάσταση σημαίνει πως η απαίτηση για χρήση γαντιών σε καταστήματα, δημόσια μέσα μεταφοράς και σε άλλους δημόσιους χώρους μπορεί τώρα να αποσυρθεί.

Πρακτικά, η απαίτηση αυτή δεν τηρούνταν από πολλούς Μοσχοβίτες, αν και οι αρχές προσπάθησαν να επιβάλουν την αυστηρή τήρησή της και πρόστιμα σε όσους την αγνοούσαν.

“Η χρήση μασκών προκειμένου να προστατευθεί το αναπνευστικό σύστημα εξακολουθεί να παραμένει υποχρεωτική”, ανέφερε ο Σομπιάνιν σε μια ανάρτηση στο μπλογκ του, όπου ανακοίνωσε την αλλαγή, προτρέποντας επίσης τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Γερμανία: Σχεδόν 2.500 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 30 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες (Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ)

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 2.454 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.766.765, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, οι θάνατοι 30 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 91.637 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Βέλγιο: Το 70,1% των ενηλίκων είναι πλήρως εμβολιασμένοι

Στο 70,1% φτάνει το ποσοστό των ενηλίκων που είναι πλήρως εμβολιασμένοι στο Βέλγιο. Ειδικότερα, επτά στους δέκα ενήλικους πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Sciensano. Tο 83,3% όσων είναι άνω των 18 ετών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19, δηλαδή σχεδόν 8.000.000 άτομα.

Μεταξύ 20 και 26 Ιουλίου καταγράφηκαν 1.469 νέα κρούσματα κορονοϊού, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο.

Τέλος, ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού (Rt) είναι 1,18.

Αυστραλία: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι για να ανοίξει εκ νέου τα σύνορά της η χώρα θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 80% του ενήλικου πληθυσμού

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί το 80% του ενήλικου πληθυσμού της Αυστραλίας κατά της COVID-19 πριν ξεκινήσει η χώρα να ανοίγει εκ νέου τα σύνορά της σε επιλεγμένες χώρες.

Το επίπεδο του εμβολιασμού θα οδηγήσει σε μια επέκταση της “ταξιδιωτικής φούσκας” με άλλες υποψήφιες χώρες και θα ισχύουν “ειδικά προνόμια” για όσους είναι εμβολιασμένοι καθώς θα συνιστούν μικρότερο υγειονομικό κίνδυνο για την κοινότητα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Αυστραλία: Με τη συνδρομή στρατού η επιτήρηση του lockdown

Βρετανία: “Γνωρίζω ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι οδυνηροί, αλλά είναι απαραίτητοι”, είπε ο υπουργός Μεταφορών

Ο βρετανός υπουργός Μεταφορών δήλωσε σήμερα ότι είναι απαραίτητοι οι οδυνηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η επιφυλακτική προσέγγιση απέναντι σε χώρες όπως η Γαλλία προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της παραλλαγής του κορονοϊού απέναντι στην οποία οι εμβολιασμοί πιθανόν να είναι λιγότερο αποτελεσματικοί.

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε πριν από δύο εβδομάδες να διατηρήσει τους περιορισμούς για την καραντίνα για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από τη Γαλλία παρότι ήρε τους αντίστοιχους για τους ταξιδιώτες από μεσαίου κινδύνου ή αλλιώς χώρες στην “πορτοκαλί” κατηγορία επικαλούμενη ανησυχία για τα κρούσματα που αφορούν την παραλλαγή Βήτα.

Η Γαλλία χαρακτήρισε μεροληπτικά τα μέτρα καραντίνας της Αγγλίας και είπε ότι αυτά δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των κρουσμάτων της παραλλαγής Βήτα στη Γαλλία προέρχονται από την νήσο Ρεϋνιόν στον Ινδικό Ωκεανό.

“Ανυπομονώ να γίνει όλος ο κόσμος πιο προσβάσιμος. Κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση”, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

“Το ξέρω ότι είναι οδυνηρό, αλλά θεωρώ ότι γενικώς ομιλώντας, οι τηλεθεατές σας προφανώς προτιμούν να είμαστε προσεκτικοί παρά απερίσκεπτα ενθουσιώδεις ως προς αυτό και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε”, είπε.

Ερωτηθείς για τη διαμάχη με τη Γαλλία, έναν από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους Βρετανούς, ο Σαπς απάντησε ότι ελπίζει να “εξομαλυνθεί” η κατάσταση.

“Δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε και κυρίως με δεδομένο ότι τα έχουμε πάει τόσο καλά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα αν τυχόν εμφανιστεί μια παραλλαγή που δεν θα καλύπτεται από τον εμβολιασμό, κάτι τέτοιο θα ήταν τραγικό έχοντας φτάσει εδώ που βρισκόμαστε σήμερα”, πρόσθεσε ο υπουργός στο BBC.

Ο ίδιος ζήτησε υπονομή και είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί η πρώτη ευκαιρία για να εξεταστεί το ζήτημα που έχει προκύψει με τη Γαλλία.

Σαουδική Αραβία: Άνοιγμα των συνόρων για εμβολιασμένους κατά της COVID-19, που έχουν τουριστική βίζα από την 1η Αυγούστου

Το υπουργείο Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας θα επιτρέψει και πάλι την είσοδο στο βασίλειο σε όσους έχουν τουριστική βίζα από την 1η Αυγούστου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του.

“Οι εμβολιασμένοι τουρίστες θα επιτραπεί να εισέλθουν, χωρίς να έχουν την υποχρέωση παραμονής σε καραντίνα, μετά από την επίδειξη αρνητικού τεστ PCR για την COVID-19 αλλά και βεβαίωσης εμβολιασμού” όπως ανέφερε το ίδιο υπουργείο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα εμβόλια της Pfizer, της Astrazeneca, της Moderna και της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 θεωρούνται εγκεκριμένα από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές του βασιλείου.

Κούβα: Πάνω από 8.600 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 68 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 68 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 8.607 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως εδώ τους 2.628 νεκρούς επί συνόλου 366.985 μολύνσεων.

Ο Φρανσίσκο Ντουράν, ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας, σημείωσε πως η συνεχιζόμενη ταχεία εξάπλωση του ιού οφείλεται στα παραλλαγμένα στελέχη του.

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας, μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα “δραματική” την αύξηση των θανάτων και των κρουσμάτων στην Κούβα. Πάντως παρά την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ο απολογισμός δεν χωράει σύγκριση με εκείνους άλλων κρατών της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Η επαρχία της Αβάνας, της πρωτεύουσας, κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων το προηγούμενο 24ωρο (1.714), ακολουθούμενη από τη δυτική επαρχία Ματάνσας (1.284) και τη Σαντιάγο δε Κούμπα (705).

Πάνω από 3,5 εκατ. πολίτες της Κούβας επί συνόλου πληθυσμού 11,3 εκατ. είχαν λάβει μέχρι χθες τουλάχιστον μια δόση των εγχωρίως παραγόμενων εμβολίων Abdala και Soberana 2 για την COVID-19 στο πλαίσιο του προγράμματος ανοσοποίησης.

Τσεχία: Η κυβέρνηση παρέχει δύο επιπλέον ημέρες άδειας στους εμβολιασμένους δημόσιους υπαλλήλους

Η κυβέρνηση της Τσεχίας ενέκρινε σήμερα την παροχή δύο επιπλέον ημερών αδείας στους δημόσιους υπαλλήλους που εμβολιάζονται κατά της COVID-19 ως κίνητρο για να επιταχυνθεί η εμβολιαστική εκστρατεία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Η χώρα αυτή της ΕΕ με πληθυσμό 10,7 εκατομμύρια κατοίκους ανακοίνωσε χθες ότι έχει χορηγήσει 10,19 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου με 4,74 εκατομμύρια ανθρώπους να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

“Ο στόχος είναι να επιτύχουμε τον μέγιστο αριθμό εμβολιασμών για να προστατευθούμε από την μόλυνση από το εξωτερικό. Αυτό είναι το κυριότερο καθήκον μας: εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

CDC: Η μετάλλαξη Δέλτα είναι τόσο μεταδοτική όσο η ιλαρά και η ανεμοβλογιά

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα