Αυξάνονται τα κρούσματα που αφορούν το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού παγκοσμίως

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
αυξάνονται-τα-κρούσματα-που-αφορούν-τ-640504
Parallaxi
εικόνα: unsplash

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Οι μαθητές των λυκείων με κινητοποιήσεις έξω από τα σχολεία τους ζήτησαν να μπορέσουν να επιστρέψουν όσο πιο γρήγορα γίνεται στις τάξεις τους

Με σειρά κινητοποιήσεων σε όλη την Ιταλία οι μαθητές των λυκείων της Ιταλίας ζήτησαν σήμερα να μπορέσουν να επιστρέψουν στις τάξεις τους και να ολοκληρωθεί η φάση της τηλεκπαίδευσης. «Θέλουμε να μετατραπούμε σε προτεραιότητα της χώρας, φτάνει με τις αναβολές και την αβεβαιότητα», ήταν ένα από τα συνθήματα των μαθητών της ιταλικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι περισσότεροι οργάνωσαν μαθήματα έξω από τα σχολικά τους κτήρια, σε πάρκα, πλατείες, ενώ στην Ρώμη συγκεντρώθηκαν πάνω από χίλιοι νέοι, στην είσοδο γνωστών κλασικών και πρακτικών λυκείων της πόλης, όπως το Μαμιάνι, το Τάσο, το Καβούρ και το Ρίγκι.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε είχε αποφασίσει ότι από σήμερα τα μαθήματα στα λύκεια και τα τεχνικά λύκεια θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν με την συμμετοχή, αρχικά, του 50% των μαθητών. Σε σύνολο είκοσι περιφερειών, όμως, μόνον τρεις αποφάσισαν να εφαρμόσουν το μέτρο, ενώ οι υπόλοιπες τάχθηκαν υπέρ της αναβολής και της βαθμιαίας επανέναρξης των μαθημάτων (ανάλογα με την κάθε γεωγραφική περιοχή) από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

«Ανησυχώ και εγώ. Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν, οι μαθητές μας για ποιο λόγο δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία. Ζούμε ένα “μπλακ άουτ” των κοινωνικών επαφών, οι νέοι είναι αποπροσανατολισμένοι και υπάρχει θυμός», δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός παιδείας Λουτσία Ατσολίνα. «Είναι επίσης ορατός ο κίνδυνος να εγκαταλείψει οριστικά το λύκειο ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών», πρόσθεσε η αρμόδια υπουργός.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η επιστροφή στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να επισπευσθεί και λόγω του ότι, όλο και συχνότερα, σε δρόμους και πλατείες της Ιταλίας τελευταία καταγράφονται εντάσεις, συγκρούσεις και χειροδικίες, με την συμμετοχή νέων που άρχισαν να παρουσιάζουν μια πρωτόγνωρη, για τα δεδομένα της χώρας, επιθετικότητα.

Ιρλανδία: Αυξάνονται τα κρούσματα που αφορούν το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, λέει ο πρωθυπουργός

Το περισσότερο μολυσματικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που είχε αρχικά εμφανιστεί στην Αγγλία, έχει εξαπλωθεί περαιτέρω στην Ιρλανδία τις τελευταίες ημέρες και είναι παρόν στα περισσότερα θετικά διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό, που διενεργήθηκαν πρόσφατα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν.

Το ποσοστό μόλυνσης 14ημέρου στην Ιρλανδία έχει δεκαπλασιαστεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, φθάνοντας στα 1.291 κρούσματα ανά 100.000, πυροδοτούμενο από την εμφάνιση της νέας παραλλαγής του ιού, το άνοιγμα εκ νέου των καταστημάτων και των εστιατορίων και την χαλάρωση του περιοριστικού μέτρου για τις επισκέψεις από νοικοκυριό σε νοικοκυριό ενόψει των Χριστουγέννων.

Όπως είπε ο Μάρτιν, ο επικεφαλής αξιωματούχος υγείας της Ιρλανδίας τον ενημέρωσε ότι η νέα μετάλλαξη του ιού αντιστοιχεί στο 45% των πιο πρόσφατων 92 κρουσμάτων που υποβλήθηκαν σε περαιτέρω εξέταση σε σχέση με το 25% εκείνων που είχαν ελεγχθεί την εβδομάδα ως τις 3 Ιανουαρίου και με το 9% δύο εβδομάδων νωρίτερα.

Εμβόλιο κορονοϊού: Πώς προχωράει η χώρα μας σε σχέση με τις άλλες της ΕΕ;

Γερμανία: Επιφυλάξεις για τις πασχαλινές διακοπές, αισιοδοξία για το τέλος Μαΐου, από τον εντεταλμένο της κυβέρνησης για τον Τουρισμό

Επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά την προοπτική πασχαλινών διακοπών εμφανίστηκε ο εντεταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον Τουρισμό, Τόμας Μπαράις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί έως την εορτή του Αγίου Πνεύματος (24 Μαΐου για την Δυτική Εκκλησία).

«Πιστεύω ότι τα ταξίδια είναι κάτι που δεν μπορούμε να φανταστούμε για τους επόμενους δύο, τρεις μήνες», δήλωσε ο κ. Μπαράις μιλώντας νωρίτερα σήμερα στους τηλεοπτικούς σταθμούς RTL και ntv. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ελπίζει η κατάσταση να έχει βελτιωθεί έως την εορτή του Αγίου Πνεύματος και ότι το καλοκαίρι θα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια για ταξίδια.

Ισπανία: Κλειστά τα σχολεία, τα δικαστήρια και τα μουσεία, ενώ πολλοί δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι στη Μαδρίτη μετά τη σφοδρή χιονοθύελλα

Σχολεία, δικαστήρια και μουσεία είναι σήμερα κλειστά, πολύ χιόνι βρίσκεται στοιβαγμένο στα πεζοδρόμια, ενώ εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη η κυκλοφορία σε πολλούς οδικούς άξονες στη Μαδρίτη, μετά την παράλυση που προκάλεσε στο κεντρικό τμήμα της Ισπανίας η σφοδρή χιονοθύελλα Φιλομένα.

Σχεδόν 36 ώρες μετά τις πρωτοφανείς εδώ και σχεδόν 50 χρόνια χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στη χώρα, αυτό που ανησυχεί τώρα περισσότερο τις ισπανικές αρχές είναι ο πάγος καθώς ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο κύμα ψύχους πλήττει το κεντρικό τμήμα της χώρας.

Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση στους δρόμους.

Στην περιοχή της Μαδρίτης, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, από τα νηπιαγωγεία έως τα πανεπιστήμια, θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο, Τρίτη, όπως και τα δικαστήρια, τα οποία θα είναι κλειστά έως την Τετάρτη.

Τα μουσεία, τα πολιτιστικά κέντρα και οι βιβλιοθήκες δεν θα ανοίξουν επίσης για δύο ημέρες.

Ησυχία επικρατούσε σήμερα το πρωί στην ισπανική πρωτεύουσα, όπου κυκλοφορούσαν πολύ λίγα οχήματα. Ολόκληρες συνοικίες εξακολουθούσαν σήμερα να μην έχουν καθαριστεί από τα χιόνια, ενώ μόνον οι μεγάλοι οδικοί άξονες είχαν ανοιχτεί και τα πεζοδρόμια παρέμεναν στην πλειονότητά τους ακατάλληλα να χρησιμοποιηθούν από πεζούς.

Η περιοχή της Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι διένειμε 277 τόνους αλατιού στις διάφορες κοινότητες της ζώνης που επλήγη από τη χιονοθύελλα και ότι αναμένει να λάβει 3.500 από μια περιοχή της ανατολικής Ισπανίας για να χρησιμοποιηθούν για το άνοιγμα των δρόμων.

Την ώρα που συνεχίζεται η διακοπή της κυκλοφορίας των δημόσιων λεωφορείων, το μετρό της ισπανικής πρωτεύουσας λειτούργησε χωρίς καμία διακοπή για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα. Ο προαστιακός σιδηρόδρομος παράλληλα επανέλαβε τη λειτουργία του σε κάποιες γραμμές που είχαν διακοπεί, αλλά με μικρότερη συχνότητα.

Η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Μαδρίτης Μπαράχας επαναλήφθηκε επίσης εν μέρει και κατέστη δυνατή η απογείωση μερικών πτήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όσον αφορά τα τρένα μεγάλων αποστάσεων, πολλές γραμμές δεν λειτουργούσαν σήμερα το πρωί ανάμεσα στη Μαδρίτη και πόλεις όπως η Βαρκελώνη, η Σαραγόσα ή η Σαλαμάνκα.

Η θύελλα αυτή, η οποία ονομάστηκε Φιλομένα και προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσεις σε άλλες περιοχές της χώρας, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.

Κορoνοϊός: Ξεπέρασε τα 90 εκατ. ο αριθμός κρουσμάτων παγκοσμίως

Ο κορονοϊός “χτύπησε” και το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Βερολίνου

Αναβάλεται, λόγω lockdown, το προγραμματισμένο The Greek Film Festival in Berlin, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από τις 20 έως 24 Ιανουαρίου.

«Η θέλησή μας να γίνει στις αίθουσες του Babylon, για να συναντηθούμε με το κοινό μας, είναι ισχυρή. Ωστόσο ο κινηματογράφος παραμένει κλειστός και πρωτεύει πάντα η υγεία και η ασφάλεια όλων. Για τις νέες ημερομηνίες διεξαγωγής του φεστιβάλ, θα ενημερώσουμε στο επόμενο διάστημα» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Ρωσία: 23.315 νέα κρούσματα και 436 θάνατοι

Η Ρωσία ανέφερε σήμερα 23.315 νέα κρούσματα κορονοϊού, ανάμεσά τους και 4.646 στη Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 3.425.269–ο τέταρτος υψηλότερος παγκοσμίως.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν ακόμη 436 θανάτους από COVID-19 κατά το τελευταίο 24ωρο με τους οποίους ο επίσημος αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 62.273.

Γαλλία: Η χώρα θα πρέπει να εξετάσει το κλείσιμο των συνόρων της με το Ηνωμένο Βασίλειο, προτείνει επιδημιολόγος

Η Γαλλία θα πρέπει να εξετάσει το κλείσιμο των συνόρων της με τη Βρετανία και με άλλες χώρες όπου υπάρχει ισχυρή παρουσία της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε σήμερα ένας γάλλος επιδημιολόγος και κυβερνητικός σύμβουλος.

“Είναι σημαντικό να εξετάσουμε αν χρειάζεται να κλείσουμε τα σύνορα για έναν περιορισμένο αριθμό χωρών, κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία”, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM ο Αρνό Φοντανέ, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει την κυβέρνηση για την πολιτική απέναντι στην πανδημία.

“Αυτό είναι ασφαλώς ένα ζήτημα ημερησίας διάταξης. Εναπόκειται στο επιστημονικό συμβούλιο να το αποφασίσει, αλλά θέλουμε να επισημάνουμε το θέμα”, σημείωσε.

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι η περισσότερο μεταδοτική παραλλαγή του ιού εντοπίστηκε στη Μασσαλία και στις Άλπεις.

“Η νέα μετάλλαξη του ιού είναι περίπου μια νέα επιδημία εντός της επιδημίας”, δήλωσε ο Φοντανέ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μετάλλαξη είναι περισσότερο μεταδοτιική, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι και πιο φονική.

Σύμφωνα με τον Φοντανέ, για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία η Γαλλία χρειάζεται να εμβολιάσει 10 με 15 εκατομμύρια πολίτες μέχρι τα τέλη Μαρτίου και 25 με 30 μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Βρετανία: «Βουτιά» 73% κατέγραψε η επιβατική κίνηση στο Χίθροου το 2020

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα