Top

Αυστηροποίηση των μέτρων σε πολλές χώρες-Αυξήσεις κρουσμάτων διαρκώς

Στις ΗΠΑ ανησυχεί η χαλάρωση των μέτρων

Parallaxi
αυστηροποίηση-των-μέτρων-σε-πολλές-χώ-731229
Parallaxi

H εικόνα της πανδημίας αυτή την ώρα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Ινδία: Πάνω από 16.800 κρούσματα του κορωνοϊού και 113 νέοι θάνατοι

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 16.838 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό να φθάνουν τους 11.173.761.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι 113 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας σε 157.548 νεκρούς ως εδώ.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν σε 176.319.

Η δεύτερη, μαζική φάση της εκστρατείας ανοσοποίησης στην ασιατική χώρα ξεκίνησε στην αρχή της εβδομάδας. Σκοπός είναι η ανοσοποίηση των πολιτών άνω των 60 ετών και άνω των 45 ετών με συννοσηρότητες.

Κούβα: Τρεις θάνατοι και 807 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 807 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη τρεις ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας στο νησί της Καραϊβικής έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 336 νεκρούς επί συνόλου 53.308 κρουσμάτων από τον Μάρτιο του 2020.

Όπως σημείωσε ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος στο υπουργείο Υγείας της Κούβας, μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε σε σχέση με την προηγουμένη (–107), «βρισκόμαστε σε ‘πλατό’ τις τελευταίες 15 ημέρες» και «δεν καταγράφουμε σταθερή μείωση» των μολύνσεων, για την οποία απαιτείται «ενεργή και υπεύθυνη συμβολή από όλο τον πληθυσμό».

Τα 805 από τα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα. Η Αβάνα, επίκεντρο της πανδημίας, κατέγραψε τις περισσότερες μολύνσεις, ακολουθούμενη από την επαρχία Μαγιαμπέκε (δυτικά) και την επαρχία Καμαγουέι (κεντρικά), διευκρίνισε ο κ. Ντουράν.

Από τον Ιανουάριο, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας, που ώθησε τις αρχές να επιβάλλουν εκ νέου μέτρα όπως η διακοπή των παραδόσεων μαθημάτων με φυσική παρουσία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το κλείσιμο ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, μπαρ και εστιατορίων.

Κουβανοί επιστήμονες εργάζονται το τρέχον διάστημα πάνω σε τέσσερα εμβόλια για τον νέο κορωνοϊό, που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια κλινικών δοκιμών. Η κυβέρνηση θέλει να ανοσοποιηθούν 11,2 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός, μέσα στο τρέχον έτος.

Βραζιλία: Νέα, ενισχυμένα μέτρα ανακοίνωσε το Ρίο ντε Τζανέιρο

Το Ρίο ντε Τζανέιρο ανακοίνωσε την Πέμπτη νέους περιορισμούς στη λειτουργία των εστιατορίων, των μπαρ και των παραλιών, καθώς και την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα, με την ελπίδα ότι θα αναχαιτίσει την εξάπλωση της πανδημίας που σαρώνει τη Βραζιλία.

Η πόλη των 6,7 εκατομμυρίων κατοίκων είναι από τις τελευταίες που λαμβάνουν μέτρα στη Βραζιλία, μια χώρα που τις δύο τελευταίες ημέρες καταγράφει ρεκόρ θανάτων από τον Covid-19. Την Τετάρτη έχασαν τη ζωή τους άλλοι 1.910 άνθρωποι.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου εξακολουθεί να υποβαθμίζει την έκταση της υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, αφήνοντας στις Πολιτείες και τους δήμους την ευθύνη να λάβουν μέτρα.

Οι περιορισμοί στο Ρίο θα ισχύσουν από σήμερα Παρασκευή και για μία εβδομάδα. Μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν στις 5 το απόγευμα ενώ απαγορεύεται στους πλανόδιους να πωλούν την πραμάτεια τους στις πολυσύχναστες παραλίες. Από τις 23.00 μέχρι τις 5.00 το πρωί της επομένης απαγορεύεται η κυκλοφορία πεζών στους δρόμους, όμως τα οχήματα θα μπορούν να κινούνται κανονικά.

Τα καταστήματα θα κλείνουν στις 20.00 αλλά θα λειτουργούν, όπως επίσης και τα εστιατόρια, στο 40% της χωρητικότητάς τους.

«Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα δεν έχουν παρά μόνο έναν σκοπό: να διασφαλίσουμε ότι το 2021 δεν θα επαναληφθεί η γενοκτονία του 2020 στο Ρίο ντε Τζανέιρο», είπε ο δήμαρχος Εντουάρντο Παές, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Ο δήμαρχος είπε ότι παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη, διευκρινίζοντας όμως ότι τα νοσοκομεία της πόλης δεν κινδυνεύουν άμεσα με κατάρρευση, όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις.

Την Τετάρτη η Πολιτεία του Σάο Πάολο, η πολυπληθέστερη της χώρας με 46 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοίνωσε ότι μπαίνει και πάλι στο «κόκκινο» και διακόπτονται όλες οι μη απολύτως αναγκαίες δραστηριότητες για δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από το Σάββατο.

Από την πανδημία έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βραζιλία 259.271 άνθρωποι μέσα σε έναν χρόνο. Στην Αμαζονία εντοπίστηκε μια νέα ανησυχητική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού, η αποκαλούμενη P1.

Τρίτο κύμα κορωνοϊού στην Ουκρανία

Από το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού πλήττεται η Ουκρανία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Ντενίς Σμιγκάλ.

«Καθημερινά βλέπουμε αύξηση του αριθμού των ασθενών, δυστυχώς», είπε και πρόσθεσε «το τρίτο κύμα (…) έχει αρχίσει στην Ουκρανία», σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι θα εφαρμοστεί νέο εθνικό lockdown αν οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας γίνουν «κόκκινες», αναφερόμενος στον χρωματικό κωδικό που σηματοδοτεί έξαρση της πανδημίας.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης έκανε την προειδοποίηση μερικές ώρες αφού ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι τα κρούσματα του SARS-CoV-2 ξεπέρασαν τα 10.000 μέσα σε 24 ώρες, για πρώτη φορά φέτος.

Οι μολύνσεις καταγράφουν έξαρση την ώρα που οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν την εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού που ξεκίνησε την 24η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υγείας, έως την Τετάρτη είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους 9.568 πολίτες.

Η Ουκρανία των περίπου 44 εκατομμυρίων πολιτών είχε καταγράψει μέχρι χθες 26.591 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 1.374.762 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

68 θάνατοι και 11.322 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στην Τουρκία

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.322 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 68 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού αφότου εκδηλώθηκε στην Τουρκία την 11η Μαρτίου 2020 έφθασε μέχρι στιγμής τους 28.839 νεκρούς επί συνόλου 2.746.158 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 1.220 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση.

Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στην Τουρκία άρχισε τη 14η Ιανουαρίου, μετά τη χορήγηση άδειας για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου CoronaVac της κινεζικής εταιρείας Sinovac από τον αρμόδιο εποπτικό φορέα. Μέχρι χθες, είχαν εμβολιαστεί για τον νέο κορωνοϊό πάνω από 7.402.000 άνθρωποι.

ΗΠΑ-Covid-19: Λιγότερα από 40.000 τα κρούσματα σε 24 ώρες

Για πρώτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες, στις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκαν χθες Πέμπτη λιγότερα από 40.000 κρούσματα του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Μετά την κορύφωση με σχεδόν 300.000 μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες την 8η Ιανουαρίου, ο αριθμός των μολύνσεων σε ημερήσια βάση άρχισε σταδιακά να κατεβαίνει στο επίπεδο όπου βρισκόταν πριν από το Χάλογουιν, τη γιορτή των Ευχαριστιών και τις γιορτές του τέλους του έτους, συνώνυμες με πολλές μετακινήσεις σε όλη τη χώρα και την επιτάχυνση της εξάπλωσης του ιού.

Άλλη ενθαρρυντική ένδειξη στη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη (πάνω από 520.000 νεκροί εξαιτίας του COVID-19): οι εβδομαδιαίοι μέσοι όροι των θανάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία μειώνονται.

Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ επιταχύνεται, με τα (τρία, πλέον) εγκεκριμένα εμβόλια: αυτό της συμμαχίας Pfizer/BioNTech, αυτό της Moderna και, εδώ και λίγες ημέρες, αυτό της Johnson & Johnson. Οι ενέσεις με το τελευταίο σκεύασμα, που χορηγείται σε μία δόση, ξεκίνησαν την Τρίτη.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί οδεύει να ξεπεράσει εκείνον των καταγεγραμμένων κρουσμάτων από την εκδήλωση της πανδημίας.

Επικαλούμενες τα καλά νέα, αμερικανικές πολιτείες αίρουν η μια πίσω από την άλλη περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονταν για να ανασχεθεί η εξάπλωση του ιού. Η εφαρμογή τέτοιων μέτρων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτειακές αρχές.

Οι ανακοινώσεις τους θορύβησαν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που τις θεωρεί πολύ πρόωρες. Πρόκειται για «μεγάλο σφάλμα», στηλίτευσε, καλώντας τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να φορούν μάσκες ακόμη κι αν πάψει να είναι υποχρεωτικό αυτό το μέτρο προστασίας στις πολιτείες τους. Παρόμοιες προειδοποιήσεις απηύθυναν αξιωματούχοι υπηρεσιών δημόσιας υγείας.

Ιταλία: Μεγάλη αύξηση των μολύνσεων στη Λομβαρδία

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 22.865 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 339 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 339.635 διαγνωστικά τεστ, το 6,7% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Οι ασθενείς με Covid 19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας είναι 64 περισσότεροι από την Τετάρτη, και 394 περισσότεροι στους νοσοκομειακούς θαλάμους.Μέχρι τώρα στην Ιταλία η πρώτη και η δεύτερη δόση του εμβολίου χορηγήθηκε σε 1.517.624 πολίτες, ενώ συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 4.841.993 εμβολιασμοί.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση βρέθηκε την Πέμπτη η Λομβαρδία, με 5.174 μολύνσεις. Ένας αριθμός ο οποίος θεωρείται πολύ υψηλός και είχε καταγραφεί, την τελευταία φορά, στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου.

Παράλληλα, μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι μολύνσεις και στην Περιφέρεια Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο. Τα ημερήσια κρούσματα είναι 2.167 και το ποσοστό των θετικών διαγνωστικών τεστ άγγιξε το 12%.

Iρλανδία: Έρευνα για τέσσερις θανάτους βρεφών – Υποψίες ότι σχετίζονται με τον κορωνοϊό

Έρευνα ξεκινούν οι υγειονομικές αρχές της Ιρλανδίας για τις περιπτώσεις τεσσάρων βρεφών που γεννήθηκαν νεκρά και ο θάνατός τους ενδέχεται να συνδέεται με την πανδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής αρχίατρος της χώρας Ρόναν Γκλιν.

Ο Γκλιν είπε ότι οι Αρχές έχουν ενημερωθεί για τέσσερις περιπτώσεις θνησιγενών βρεφών που ίσως συνδέονται με μια ασθένεια που αποκαλείται Covid Placentis.

Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές που ανέφεραν αυτές τις περιπτώσεις, οι έγκυες γυναίκες είχαν βρεθεί θετικές στον νέο κορωνοϊό και στη συνέχεια γέννησαν νεκρά βρέφη. Η αιτία θανάτου των μωρών τους ήταν μια μόλυνση του πλακούντα.

Θα γίνουν επιπλέον έρευνες προτού να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, είπε ο Γκλιν προσθέτοντας ότι δεν είναι σε θέση να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στην Ιρλανδία έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα 4.396 άνθρωποι. Η χώρα βρίσκεται εν μέσω του τρίτου πανεθνικού lockdown, αφού στις αρχές Ιανουαρίου κατέγραφε το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων στον κόσμο, σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Γερμανία: 418 θάνατοι και 10.580 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 10.580 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.482.522, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Άλλοι 264 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 71.504 νεκρούς μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα