Προβληματισμός επικρατεί μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφου μέσα από το οποίο ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, ενημέρωνε τον ΕΟΔΥ από τις 4 Νοεμβρίου για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή, ζητώντας να γίνουν μαζικά τεστ, πολύ πριν επιβληθεί το αυστηρότερο lockdown σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδραπου είναι σε ισχύ από σήμερα Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου.
Το έγγραφο έφερε στο φως ο ραδιοφωνικός σταθμός «Alpha 98,9», ενώ το ρεπορτάζ επιβεβαίωσε ο κ. Κοσμόπουλος μιλώντας στον ραδιοσταθμό. Ο ίδιος ανέφερε πως όντως είχε στείλει υπόμνημα στον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας, μέσα από το οποίο εξέφραζε την ανησυχία του για τον κίνδυνο που διατρέχει η περιοχή. Αφορμή τότε ήταν τα δεδομένα που υπήρχαν από τις σχολικές μονάδες, καθώς σε όλη την περιφερειακή ενότητα είχαν κλείσει 40 σχολεία, λόγω των πολλών κρουσμάτων.
Ο κ. Κοσμόπουλος επεσήμανε πως την επόμενη ημέρα ο ΕΟΔΥ έστειλε κλιμάκιο για τη διεξαγωγή τεστ μόνο στην Ελευσίνα, ενώ δεν προέβη σε κάποια άλλη κίνηση. Μέσα στο Νοέμβριο δεν έγιναν άλλα τεστ, σύμφωνα με τις καταγγελίες και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και οδηγηθήκαμε σε σκληρότερο lockdown.
Στο ζήτημα της επιβολής του πιο αυστηρού lockdown στις περιοχές αυτές αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», του OPEN TV, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα είναι σύνθετο, αφορά στη μεταφορά εργατικού δυναμικού… Θέλουμε πληρέστερη ενημέρωση για την περιοχή μας από τον ΕΟΔΥ».
Τα επιπλέον μέτρα που θα ισχύουν από σήμερα σε αυτές τις τρεις περιοχές, έρχονται να προστεθούν στο τρέχον ολικό απαγορευτικό lockdown καθώς όπως ανέφερε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς «η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της πατρίδας παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη καθώς το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί παρά τα μέτρα που εφαρμόζουμε για να ελέγξουμε τη διασπορά».
Καταγγελίες εργαζομένων
Για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, πλημμελείς ελέγχους και ολιγωρία κατηγορούν την κυβέρνηση τα Σωματεία Εργαζομένων της Δυτικής Αττικής, μετά το αιφνιδιαστικό σκληρό lockdown σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα.
«Η Δυτική Αττική “βράζει” με την πανδημία να έχει χτυπήσει “κόκκινο”. Οι χώροι δουλειάς, μαζί με τα μέσα μεταφοράς, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες διασποράς του ιού, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή, τη δική μας και των οικογενειών μας», καταγγέλλουν τα Σωματεία.
Τους ελέγχους που δεν γίνονται στις βιομηχανικές μονάδες αλλά και την απουσία του ΕΟΔΥ κατήγγειλε στο ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ελευσίνας Νίκος Ευάγγελος.
Με αίτημα να ληφθούν «εδώ και τώρα» μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, τα Σωματεία Εργαζομένων της Δυτικής Αττικής θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 22 Δεκέμβρη στις 16.30, απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό.
Γιώργος Μαυρίδης για κορονοϊό: «Κόντεψα να πεθάνω» – Τι είπε για τους συνωμοσιολόγους
Η περιπέτεια του Γιώργου Μαυρίδη με τον κορονοϊό και η άποψή του για τους συνωμοσιολόγους
Για τη σκληρή μάχη που έδωσε με τον κορονοϊό μίλησε ο Γιώργος Μαυρίδης στο Tik Talk και τον Αντώνη Σρόιτερ. Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, μετά την περιπέτεια της υγείας του, ανέφερε τις δύσκολες στιγμές στο νοσοκομείο, την αγωνία του για τη σύντροφό του Κρίστη Καθάργια που νοσούσε ταυτόχρονα από Covid, και πέρασε και το δικό του μήνυμα για την πανδημία.
«Έχω πνευμονία και στους δύο πνεύμονες, θα κάνω καιρό να το ξεπεράσω πλήρως αλλά τουλάχιστον έχω ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό. Ελπίζω να μη μου αφήσει κάποιο κουσούρι, το ελπίζω, το συζητάω και με το γιατρό μου γιατί προσπαθώ να καταλάβω γιατί με βρήκε και με χτύπησε τόσο δυνατά παρόλο που δεν είχα κάποιο υποκείμενο νόσημα. Κάθισα πέντε μέρες στο νοσοκομείο. Νοσηλεύτηκα από την όγδοη μέχρι την δέκατη τρίτη. Βγήκα όμως… Την εικοστή μέρα είχα σύμπτωμα τη διάρροια γιατί είχε εξασθενήσει ο οργανισμός μου. Είχα ένα λιποθυμικό επεισόδιο και αναγκαστικά μπήκα δεύτερη φορά στο νοσοκομείο. Τώρα είμαι αρκετά καλά».
Ο παρουσιαστής Γιώργος Μαυρίδης συνέχισε λέγοντας ότι δεν κατάλαβε πώς κόλλησε: «Έχω πάρα πολλούς φίλους που νόσησαν από κορονοϊό και το πέρασαν με δέκατα ή χωρίς συμπτώματα. Γνώριζα ότι είναι ένα θανατηφόρο νόσημα, αλλά δεν πίστευα ότι θα το περάσω. Αγχωνόμουν πολύ για τη μητέρα μου. Τηρούσα τα μέτρα, είχα κάνει και ένα βιντεάκι που έδειχνα στον κόσμο πως να πιάνει τα αντικείμενα. Γενικά και πρόσεχα και δεν είμαι από τους ανθρώπους που βγαίνουν και διασκεδάζουν. Δεν μπορώ να σκεφτώ που κόλλησα. Είναι πολύ μετρημένες οι διαδρομές που έκανα. Κανένας φίλος μου δεν κόλλησε. Δεν ξέρω από που κόλλησα».
Αναφορικά με τη σύντροφό του που νόσησε επίσης είπε: «Προσπάθησα να μην κολλήσω τη γυναίκα μου αλλά δυστυχώς την κόλλησα. Η γυναικά μου έχει ένα παιδί, οπότε υπήρχε ένα παιδί στο σπίτι το οποίο δεν κόλλησε. […] Μετά την τρίτη – τέταρτη μέρα είχα πάρα πολύ πυρετό. Ήταν ασταμάτητος. Είχε αρχίσει ο οργανισμός μου να λειτουργεί πολύ διαφορετικά. Έφτασα 39 με 39,5 πυρετό. Είναι σοκαριστικό.
Αυτή η ασθένεια μπαίνει μέσα σου, σε σκαλίζει, σε ακτινογραφεί… μπαίνει μέσα σου και κάθεται στα πνευμόνια σου με αποτέλεσμα να έχεις έλλειψη οξυγόνου. Προσπαθεί να βγάλει στην επιφάνεια τις αδυναμίες του οργανισμού σου. Ο πόνος ήταν αφόρητος λόγω της έλλειψης οξυγόνου. Έχω περάσει τη νόσο των ορειβατών και μοιάζει με αυτό. Κόντεψα να πεθάνω.
Στην τρίτη με τέταρτη μέρα άρχισα να μην μπορώ να φάω. Την έβδομη με όγδοη μέρα είχα τάση για εμετό. Προσπαθούσα να σταματήσω τον πυρετό για να καταφέρω να φάω, αλλά τότε το έβγαζα. Την όγδοη μέρα άρχισα να βήχω και να βγάζω φλέματα με αίμα. Είχα ένα βάρος στο στήθος, δύσπνοια…»
Πουρνάρας: Μάσκα και αποστάσεις 3 μέτρων – Να κάνει το εμβόλιο το 60% έως τον Μάιο
«Ο κορονοϊός έχει μπει μέσα στις οικογένειες, παντού. Θέλει μεγάλη προσοχή και όχι μόνον στο ρεβεγιόν», ανέφερε ο καθηγητής Σπύρος Πουρνάρας
Για τις εξελίξεις του κορονοϊού, κατά πόσον είναι ασφαλές να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά και το θέμα του εμβολίου, μίλησε ο Σπύρος Πουρνάρας, καθηγητής μικροβιολογίας, πρόεδρος Επιτροπής Λοιμώξεων Νοσοκομείου «Αττικόν», στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV.
Ο κ. Πουρνάρας σημείωσε πως η συζήτηση δεν πρέπει να αφορά μόνο στις γιορτές κι αυτό γιατί έχουν γίνει λάθη όλο τον προηγούμενο καιρό. «Ο κορονοϊός έχει μπει μέσα στις οικογένειες, παντού. Θέλει μεγάλη προσοχή και όχι μόνον στο ρεβεγιόν», ανέφερε ο καθηγητής. Παράλληλα, τόνισε πως θα πρέπει να φοράμε μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις 3 μέτρων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από Σεπτέμβριο μέχρι Οκτώβριο δεν φορούσαμε μάσκα και την πατήσαμε». Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στο εμβόλιο του κορονοϊού, σημείωσε πως «Αν εμβολιαστεί το 60% μέχρι τον Μάιο θα είναι σημαντικό»
Εμβόλιο: Η πίεση από την κυβέρνηση προβληματίζει τους υγειονομικούς – Μόνο το 20% έχει ανταποκριθεί στην Αθήνα
Καταγγελίες ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού έχουν δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στο υγειονομικό προσωπικό, κάνουν οι συνδικαλιστές.
Σύμφωνα με πηγές της ΠΟΕΔΗΝ, η συμμετοχή των υγειονομικών για να κάνουν το εμβόλιο μέχρι και σήμερα είναι αρκετά μικρή, ενώ μάλιστα όπως αναφέρουν περίπου μόνο το 20% των υγειονομικών στην Αθήνα έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για να κάνουν το εμβόλιο.
Οι γιατροί είναι ξεκάθαρα υπέρ του εμβολιασμού κατά του Covid-19, ωστόσο θεωρούν πως η διαδικασία κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ θεωρούν απαράδεκτες τις πιέσεις υπό τον φόβο των πειθαρχικών κυρώσεων.
Ενημέρωση και πειθώ
Σε χτεσινή ανακοίνωσή της μάλιστα η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ αναρωτιέται «γιατί τόσο βιασύνη; Ακόμη δεν έφθασαν τα εμβόλια στη χώρα. Θα πρέπει να γίνει ενημέρωση στο προσωπικό από τις επιτροπές λοιμώξεων και με νηφάλιο τρόπο να πεισθούν οι συνάδελφοι με επιχειρήματα» καθώς όπως προσθέτει: «Με τόση σπουδή και βιασύνη άρχισαν να φοβούνται».
Η ΠΟΕΔΗΝ ζητάει να μείνει ανοικτή σε ημερομηνία η επιθυμία των υγειονομικών για να εμβολιαστούν και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι μόνο με ενημέρωση και πειθώ θα επιτευχθεί μαζικός εμβολιασμός.
Το ίδιο κλίμα και σε Θεσσαλονίκη
Με μεγάλη επιφύλαξη φαίνεται πως βλέπουν τις γρήγορες και πιεστικές κινήσεις της κυβέρνησης και οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΑΠΘ στο ΓΝ Παπαγεωργίου, το 75-80% των επιμελητών και των καθηγητών ανταποκρίθηκαν θετικά στη δική του κλινική, αλλά μόλις ένας στους δέκα των νέων, ειδικευόμενων γιατρών, υπέγραψε τη λίστα για το εμβόλιο.
«Εγώ μπήκα πρώτος στη λίστα. Οι μικρές ηλικίες θεωρούν ότι το εμβόλιο δεν τους αφορά και λένε πως θα το κάνουν σε δεύτερο χρόνο. Θεωρούν ότι επειδή είναι μικροί δε θα νοσήσουν σοβαρά, αλλά το ζήτημα είναι η κοινωνική προσφορά. Αν νοσήσουν θα διακινδυνεύσουν οι ευπαθείς γύρω τους», αναφέρει ο κ. Κώτσης.
«Θα εμβολιαστώ σε κοινή θέα αν χρειαστεί για να τους πείσω»
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιφύλαξη των νέων γιατρών, έγκειται στον φόβο για το άγνωστο. Καμία επιστημονική τεκμηρίωση δεν μπορεί να ερμηνεύσει τη θέση τους, καθώς το εμβόλιο έχει ήδη δοκιμαστεί σε 40.000 ανθρώπους και ήταν επιτυχές, πλην ελαχίστων περιστατικών αλλεργίας, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κώτσης.
«Πρόκειται για μία ιδιαίτερα συντηρητική νοοτροπία. Φοβούνται το καινούριο. Ένας γιατρός θα έπρεπε ήδη να έχει πειστεί. Διατείνονται ότι θα το κάνουν σε δεύτερο χρόνο, αλλά έτσι δε θα επιτευχθεί εγκαίρως ανοσία. Μπήκα πρώτος στη λίστα και θα εμβολιαστώ πρώτος. Ακόμη και σε κοινή θέα εάν χρειαστεί για να πείσω τον κόσμο», τονίζει, ενώ προσθέτει: «Προσωπικά είμαι 100% σίγουρος. Άλλωστε είμαστε ένα μήνα πίσω απ’ την Αγγλία, όπου τα κάνουν μαζικά. Αν υπήρχαν προβλήματα θα το ξέραμε».
Να γίνει μία σωστή καμπάνια
Ο καθηγητής κρίνει απαραίτητο να πειστεί σύντομα ο κόσμος. Προτείνει μία σωστή ενημερωτική καμπάνια με επιστημονική τεκμηρίωση η οποία θα επικεντρώνεται στα οφέλη του εμβολιασμού. Ακόμη, προτείνει άτομα τα οποία έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν, να εμβολιαστούν δημοσίως.
«Υπάρχει ζωτική ανάγκη να πείσουμε τον κόσμο. Αφού το παρατήρησα στη δική μου κλινική, στο δικό μου μικρόκοσμο, σκεφτείτε τι γίνεται σε μεγαλύτερη κλίμακα. Πρέπει να δρούμε με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και όχι με ατομικιστικά κριτήρια», τονίζει κλείνοντας.
Παπαστεργίου: Αρκετοί οι επιφυλακτικοί, αλλά λανθασμένα
«Ήλπιζα να μη μου κάνετε αυτή την ερώτηση», απαντά από την πλευρά του ο Επιμελητής ‘Α στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου,Χρήστος Παπαγεωργίου, ερωτηθείς στο grtimes.gr για το αν υπάρχουν συνάδελφοί του που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν.
Ο κ. Παπαστεργίου επιβεβαιώνει ότι από εχθές που ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται οι λίστες στα νοσοκομεία με τα άτομα τα οποία θέλουν να εμβολιαστούν, οι επιφυλακτικοί ήταν αρκετοί.
«Αν οι υγειονομικοί δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν, σημαίνει ότι δεν είναι σίγουροι για την ασφάλεια του εμβολίου και όχι για την αποτελεσματικότητα», αναφέρει ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος εκτιμά ότι φοβούνται για τυχόν παρενέργειες, προτείνοντας να εστιάσει εκεί η εκστρατεία για το εμβόλιο.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η επιφυλακτικότητα τους είναι εντελώς λανθασμένη, καθώς οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές.
Τηλεδιασκέψεις Κικίλια-Τσιόδρα με διοικητές νοσοκομείων -Ξεκινά η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν
Διαδοχικές τηλεδιασκέψεις είχε το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου με Διοικητές και Διευθυντές Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των Νοσοκομείων των 7 Υγειονομικών Περιφερειών για την επιχείρηση εμβολιασμού κατά του κοροναϊού «Ελευθερία».
Θέμα των τηλεδιασκέψεων ήταν η καταγραφή των υγειονομικών του ΕΣΥ που θέλουν να εμβολιαστούν, ως πρώτη προτεραιότητα της επιχείρησης «Ελευθερία».
«Ζήτησα να ξεκινήσει η προσπάθεια αυτή, να καταγράψουμε όλους τους συναδέλφους που θέλουν να εμβολιαστούν και να προχωρήσουμε τάχιστα τις επόμενες μέρες στην υλοποίηση του πρότζεκτ.
Στο τέλος του χρόνου έρχονται τα εμβόλια στην Ευρώπη όπως και στην Ελλάδα. Υπάρχει ικανός αριθμός εμβολίων για να εμβολιαστούν πρώτα οι υγειονομικοί μας και αυτό θα κάνουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας στο σπίτι μας που γυρνάμε από το νοσοκομείο και τις βάζουμε σε κίνδυνο καθημερινά, αλλά και να προστατεύσουμε και νομίζω ότι είναι ιερό και του ασθενείς μας», είπε μιλώντας στους διοικητές, και τους διευθυντές των Ιατρικών και Νοσηλευτικών Υπηρεσιών των 7 ΥΠΕ της χώρας.
Στις τηλεδιασκέψεις συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κοροναϊό Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος δήλωσε: «Τα εμβόλια αυτή τη στιγμή αποτελούν πραγματικά το φως στο τούνελ αυτής της πανδημίας. Σε συνεργασία με τους επιστήμονες των νοσοκομείων σας πρέπει να απαντήσετε σε οποιοδήποτε ερώτημα αναδυθεί».
Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ.