Διεθνή

Αυστρία: Αντιδράσεις στο lockdown σε ανεμβολίαστους – Επιτροπή “διαλογής” ασθενών σε ΜΕΘ

Διαβάστε τα νέα για την πανδημία σε όλο τον κόσμο

Parallaxi
αυστρία-αντιδράσεις-στο-lockdown-σε-ανεμβολί-841559
Parallaxi
Night Shift in the intensive care unit for the coronavirus disease (COVID-19) in Thoracic Diseases Hospital of Athens in Greece on May 18, 2021. / Νυχτερινή βάρδια στη μονάδα εντατικής θεραπείας για τη νόσο του κοροναϊού (COVID-19) στο Νοσοκομείο Θωρακικών Νοσημάτων της Αθήνας στην Ελλάδα στις 18 Μαΐου 2021.

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η επιβολή, από χθες, αυστηρού lockdown για τους ανεμβολίαστους στην Αυστρία και αυστηρότερων κανονισμών και για την πρόσβαση στον χώρο εργασίας, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να προχωρήσει έπειτα από μόλις ένα 24ωρο στην πρώτη «χαλάρωση». Η χώρα ωστόσο εξακολουθεί να πλήττεται με σφοδρότητα από το τέταρτο κύμα της πανδημίας, με το σύστημα υγείας να αδυνατεί πλέον σε πολλές περιοχές να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Στο κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ συγκροτείται ήδη επιτροπή η οποία θα αποφασίζει ποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν από τα ξημερώματα της Δευτέρας, οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό κλάδο που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή δεν έχουν αναρρώσει από τη νόσο θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους. Όπως όμως μετέδωσε νωρίτερα απόψε ο ιστότοπος oe24, επικαλούμενος το αυστριακό υπουργείο Υγείας, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα μπορούν να υποβληθούν, σε περίπτωση έλλειψης διαθεσιμότητας, σε τεστ αντιγόνου. Επιπλέον, ο Καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, απέρριψε την εισήγηση του υπουργού Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν για γενική απαγόρευση εξόδου κατά τις νυχτερινές ώρες. «Θέλω να χρησιμοποιήσω το lockdown για τους μη εμβολιασμένους ως κίνητρο για τον εμβολιασμό», δήλωσε ο αυστριακός Καγκελάριος και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των κανόνων για χρήση μάσκας τύπου FFP2.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στα νοσοκομεία του Σάλτσμπουργκ χαρακτηρίζεται οριακή, λόγω της υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος από τα κρούσματα κορονοϊού. Σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία του κρατιδίου ανακοίνωσαν ότι συγκροτούν ομάδα «διαλογής» ασθενών που θα νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, επειδή πολύ σύντομα δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθούν την περίθαλψη όλων των ασθενών σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια. «Η κατάσταση είναι ανησυχητική», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Σάλτσμποουργκ Βίνφριντ Χασλάουερ και ως μέτρα ανακούφισης του συστήματος ανακοίνωσε ότι κάποιοι ασθενείς με κορονοϊό θα νοσηλεύονται σε κέντρα αποκατάστασης. Ζήτησε δε από τους πολίτες να σπεύσουν για την ενισχυτική δόση του εμβολίου, επιτρέποντας τη χορήγησή της ήδη τέσσερις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό αντί γα έξι.

Το Σάλτσμπουργκ, με περισσότερα από 1.500 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, έχει αυτή τη στιγμή την υψηλότερη συγκέντρωση νέων κρουσμάτων και ακολουθεί η ‘Ανω Αυστρία με 1.400, με αποτέλεσμα οι γιατροί Εντατικής Θεραπείας να ζητούν γενικό lockdown για όλους τους πολίτες σε αυτές τις δύο περιοχές, καθώς «η κατάσταση είναι πάρα πολύ τεταμένη».

ΗΠΑ-Covid-19: Η Pfizer υπέβαλε αίτημα αδειοδότησης του φαρμάκου Paxlovid στην FDA

Η εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε από τις αμερικανικές αρχές την κατεπείγουσα έγκριση του πειραματικού αντιιικού χαπιού της για την Covid-19, το οποίο μείωσε κατά 89% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε ενηλίκους σε μια κλινική δοκιμή.

Η Pfizer ανέφερε ότι ολοκλήρωσε την υποβολή της αίτησής της στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να λάβει την κατεπείγουσα έγκριση χρήσης (EUA) του φαρμάκου Paxlovid. Μεταξύ άλλων υπέβαλε και δεδομένα από την κλινική δοκιμή του φαρμάκου.

Το χάπι αυτό ενδέχεται να είναι ένα πολλά υποσχόμενο νέο όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας αφού μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι, στην αρχή της νόσησης, ως θεραπεία που θα βοηθούσε να αποφευχθούν οι νοσηλείες και οι θάνατοι. Θα μπορούσε επίσης να μετατραπεί σε σημαντικό εργαλείο σε χώρες και περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε εμβόλια ή με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε θα εξεταστεί το αίτημα της Pfizer. Οι εταιρείες Merck & Co Inc και Ridgeback Biotherapeutics, που αναπτύσσουν ένα ανταγωνιστικό σκεύασμα, το molnupiravir, ολοκλήρωσαν την υποβολή της αίτησής τους στις 11 Οκτωβρίου. Μια επιτροπή εξωτερικών συμβούλων της FDA θα συνεδριάσει για να εξετάσει αυτό το αίτημα στις 30 Νοεμβρίου και η απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός του έτους.

«Προχωράμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις προσπάθειές μας να φέρουμε στους ασθενείς αυτήν την πιθανή θεραπεία και προσδοκούμε να εργαστούμε με την FDA στην εξέταση της αίτησής μας, καθώς και με άλλες ρυθμιστικές αρχές σε όλον τον κόσμο», ανέφερε σε ένα δελτίο Τύπου ο Άλμπερτ Μπουρλά, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

Η φαρμαβιομηχανία διευκρίνισε ότι έχει ξεκινήσει παρόμοιες διαδικασίες για την έγκριση του φαρμάκου της σε πολλές άλλες χώρες, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα. Νωρίτερα σήμερα η Pfizer έκανε γνωστό ότι θα επιτρέψει σε παρασκευάστριες εταιρείες γενοσήμων φαρμάκων να εφοδιάσουν με το σκεύασμά της για την Covid-19 95 χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Ιπποκράτειο: Παραμένει διασωληνωμένο βρέφος 4,5 μηνών

Σλοβακία-Covid-19: Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εισηγείται η κυβέρνηση, καθώς η κατάσταση στα νοσοκομείο είναι “κρίσιμη”

Τα νοσοκομεία στη Σλοβακία βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων νέου κορονοϊού και η κυβέρνηση θα αποφασίσει την Πέμπτη αν θα επιβάλει περιορισμούς που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Εντουαρντ Χέγκερ.

Η Σλοβακία, μια χώρα 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, καταγράφει καθημερινά περίπου 6.500 νέα κρούσματα. Το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε σήμερα ότι πλέον υπάρχουν διαθέσιμες στα νοσοκομεία μόνο 20 κλίνες με αναπνευστήρες.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι κρίσιμη» τόνισε ο Χέγκερ μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Πρέπει να ενισχύσουμε σημαντικά (τους περιορισμούς) για τις επόμενες τρεις εβδομάδες ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στα νοσοκομεία», πρόσθεσε.

Ο Χέγκερ είπε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να προτείνει μέτρα, τα οποία θα εγκριθούν την Πέμπτη. Με βάση αυτά, μόνο οι εμβολιασμένοι θα επιτρέπεται να συμμετέχουν σε μεγάλες εκδηλώσεις. Θα καθοριστούν επίσης νέοι κανόνες για διαγνωστικούς ελέγχους στους χώρους εργασίας.

Μεταξύ άλλων θα περιοριστεί το δικαίωμα εισόδου σε καταστήματα και υπηρεσίες, σε αθλητικούς χώρους, κέντρα ευεξίας και ξενοδοχεία για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και για όσους ανάρρωσαν από την Covid-19 πριν από έξι και πλέον μήνες.

Η Σλοβακία είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων: μόλις το 45% του πληθυσμού, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 64,9%, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Προληψης Ασθενειών (ECDC). Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 13.644 θάνατοι, οι 46 εκ των οποίων το τελευταίο 24ωρο.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι νοσηλείες αυξήθηκαν σήμερα κατά 225, κάτι που σημαίνει ότι 2.862 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία με Covid-19.

Κύπρος: 386 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το υπ. Υγείας – Δεν καταγράφηκαν θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι σήμερα, 16 Νοεμβρίου 2021, δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19 και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 588.

Στα υπόλοιπα, 88 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 38 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 62,5% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Τρεις post-COVID ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί (αποχαρακτηρισμένα περιστατικά), συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 59.730 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test). 386 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 (ποσοστό θετικότητας: 0.65%) εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 128.424.

Χριστούγεννα στο σπίτι για τους ανεμβολίαστους

Γερμανία: Αυστηρότερους κανόνες για τους ανεμβολίαστους αποφασίζουν τα ομόσπονδα κρατίδια

Αυστηρότερους περιορισμούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 αποφασίζουν το ένα μετά το άλλο τα ομόσπονδα κρατίδια, ενόψει και της διάσκεψης με την καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Παράλληλα, σε περιοχές έξαρσης της πανδημίας ακυρώνονται μεγάλες εκδηλώσεις και υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές.

Η Γερουσία του Αμβούργου αποφάσισε σήμερα τη διεύρυνση του Κανόνα 2G (για είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες) στην εστίαση, στα μπαρ και στα κλαμπ, στην παροχή υπηρεσιών που απαιτούν σωματική επαφή, στα κέντρα αθλητισμού και πολιτιστικών εκδηλώσεων, «παντού όπου συγκεντρώνεται πλήθος», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Πέτερ Τσέντσερ και πρόσθεσε ότι στα ιατρεία, στα κομμωτήρια και στα φυσιοθεραπευτήρια η πρόσβαση θα συνεχίσει να επιτρέπεται και με τη διενέργεια διαγνωστικού τεστ. Για την ώρα δεν θα υπάρξει αυστηροποίηση των κανονισμών στο λιανικό εμπόριο και τα μαζικά μέσα μεταφοράς και από τους κανονισμούς εξαιρούνται τα άτομα κάτω των 18 ετών και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους.

Στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία ο πρωθυπουργός Χέντρικ Βουστ δήλωσε σήμερα ότι ο Κανόνας 2G θα επιβληθεί «σε όλο το φάσμα του ελεύθερου χρόνου», συμπεριλαμβάνοντας την εστίαση, τις χριστουγεννιάτικες αγορές και τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. «Σε συνθήκες υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού, όπως σε κλαμπ και αποκριάτικα πάρτυ, θα εφαρμόζεται ο Κανόνας 2G+, δηλαδή με τεστ ακόμη και για τους εμβολιασμένους και τους αναρρώσαντες», επισήμανε ο κ. Βουστ.

Κανόνα 2G εφαρμόζει πλέον και η Σαξονία, ακόμη και στο λιανικό εμπόριο, με την εξαίρεση των σούπερ-μάρκετ και των φαρμακείων. Οι ανεμβολίαστοι θα αποκλειστούν, μεταξύ άλλων και από τις χριστουγεννιάτικες αγορές. Στο Ζάαρλαντ, όλες οι δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους θα επιτρέπονται στο εξής μόνο σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες από την Covid-19. Στους εξωτερικούς χώρους θα επιτρέπεται η πρόσβαση και σε όσους έχουν αρνητικό τεστ, αλλά θα είναι υποχρεωτική για όλους η χρήση προστατευτικής μάσκας. Ανάλογοι κανόνες ισχύουν από την περασμένη εβδομάδα και στη Θουριγγία, όπου το αρνητικό τεστ δεν αρκεί πλέον για την είσοδο σε εκδηλώσεις, εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια και χώρους άθλησης. Τον ίδιο κανόνα εφαρμόζει από χθες και το Βερολίνο, ενώ από αύριο θα τον υιοθετήσει και η Βάδη – Βυρτεμβέργη. Από την πλευρά του ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ τάχθηκε υπέρ της ενιαίας εφαρμογής του Κανόνα 2G σε όλη τη Γερμανία.

Νωρίτερα σήμερα, η πόλη του Μονάχου αποφάσισε την ακύρωση της φετινής υπαίθριας χριστουγεννιάτικης αγοράς που φιλοξενείται παραδοσιακά στην Μαρίενπλατς. «Είναι μια πικρή είδηση αυτή που πρέπει να μεταφέρω σήμερα στους κατοίκους του Μονάχου και κυρίως στους εμπόρους, αλλά η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία μας και η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή», εξήγησε ο δήμαρχος της βαυαρικής πρωτεύουσας, Ντίτερ Ράιτερ. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν και για τις αγορές στη Σαξονία και στη Βάδη – Βυρτεμβέργη.

Όσο όμως αυστηροποιούνται οι κανόνες για τη δημόσια ζωή των πολιτών σε όλη τη Γερμανία, τόσο εντείνεται και η συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό των τηλεοπτικών σταθμών RTL και ntv, το 53% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού όλων των πολιτών άνω των 18 ετών, ενώ το 45% θεωρεί ότι ο εμβολιασμός πρέπει να παραμείνει εθελοντικός. Επιπλέον, το 60% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει λανθασμένη την απόφαση των κομμάτων του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού να αφήσουν την «επιδημιολογική κατάσταση εθνικής εμβέλειας» να εκπνεύσει στις 25 Νοεμβρίου χωρίς να φροντίσουν για την ανανέωσή της.

Ιταλία-Covid-19: Χάρη στα εμβόλια το πρώτο εξάμηνο του 2021 σώθηκαν στην χώρα 12.000 ζωές, σύμφωνα με μελέτη

Το τελευταίο εικοσιτετρράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 7.698 περιστατικά κορονοϊού και 74 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας της Covid-19.

Σε σύνολο 684.710 διαγνωστικών τέστ, το 1,1% προέκυψε θετικό. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 481 ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 3.970.

Σύμφωνα με μια μελέτη του ιδρύματος Μπρούνο Κέσερ, παράλληλα, η οποία παρουσιάσθηκε από το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας, το περασμένο εξάμηνο, χάρη στα εμβόλια κατά του κορονοϊού, στην χώρα σώθηκαν 12.000 ζωές. Μπόρεσε να ξαναρχίσει, δε, το 50% των κοινωνικών επαφών που υπήρχαν πριν από την πανδημία. Όπως αναφέρει η μελέτη, θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην γνώριμη ζωή μας, της περιόδου προ κορονοϊό, αν εμβολιαστεί πλήρως το 90% του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών ηλικίας 5 ετών και άνω.

Ο Ιταλός υπουρhttps://parallaximag.gr/epikairotita/self-test-eos-ta-christougenna-gia-mathites-pote-ta-promithevontaiγός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, επίσης, τόνισε οτι μέχρι τώρα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό του κύκλο πάνω απο το 84% των πολιτών άνω των 12 ετών, ενώ το 86,7% έχει λάβει την πρώτη δόση.

Σύμφωνα με τον Τύπο, τέλος, η ιταλική κυβέρνηση δεν εννοεί, προς το παρόν, να επιβάλει τοπικά λοκντάουν για ανεμβολίαστους πολίτες, έστω και αν οι περιφερειάρχες της ευρύτερης περιοχής της Γένοβας και της Τεργέστης, τάχθηκαν ανοικτά υπέρ της συγκειριμένης λύσης.

Self Test έως τα Χριστούγεννα για μαθητές – Πότε τα προμηθεύονται

Ιρλανδία-Covid-19: Περιορισμοί ξανά, με μπαρ, νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια να κλείνουν πριν από τα μεσάνυχτα – Σύσταση για τηλεργασία

Μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια στην Ιρλανδία από μεθαύριο Πέμπτη θα υποχρεούνται να κλείνουν νωρίτερα, έως τα μεσάνυχτα, ενώ οι αρχές θα εντείνουν τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19 στον πληθυσμό της χώρας, συντριπτικό μέρος του οποίου έχει εμβολιαστεί, ανακοίνωσε σήμερα το κυβερνών κόμμα.

Πριν από τρεις μήνες η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της να άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς κατά της πανδημίας μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, αλλά οι αριθμοί μολύνσεων έκτοτε αυξήθηκαν ξανά φτάνοντας σε επίπεδα κοντά στα ρεκόρ που καταγράφονταν τον περασμένο Ιανουάριο, παρόλο που πάνω από το 90% των ενηλίκων είναι πλέον εμβολιασμένο.

Από την Πέμπτη, νυχτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια πρέπει να κλείνουν μέχρι τα μεσάνυχτα και θα υπάρχει σύσταση για τηλεργασία, σε όποιες δουλειές αυτό είναι εφικτό, ανέφερε το κόμμα Φιάνα Φέιλ του πρωθυπουργού Μίχολ Μάρτιν σε ανάρτηση στο Twitter.

Η κυβέρνηση είχε άρει στις 22 Οκτωβρίου το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 23:30 το βράδυ και ενθάρρυνε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν σταδιακά στους χώρους εργασίας τους.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται και θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί», είπε ο Μάρτιν σε δημοσιογράφους ενόψει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που θα επικυρώσει τους νέους περιορισμούς, αφού επικεφαλής υγειονομικών αρχών προειδοποίησαν για σημαντική πίεση στα νοσοκομεία μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει τη φθίνουσα αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού μετά από μήνες ως έναν βασικό παράγοντα για την αναζωπύρωση των ποσοστών Covid, λέγοντας ότι ήταν λιγότερο επιτυχημένη από ό,τι ήλπιζαν στο να αποτρέψουν τα εμβολιασμένα άτομα να μεταδίδουν τον ιό. Πολλοί επέκριναν την κυβέρνηση ότι ήρε πρόωρα τους περιορισμούς.

Το Δουβλίνο θα ανακοινώσει επίσημα τους νέους περιορισμούς ακολουθώντας μια τάση επιστροφής περιοριστικών μέτρων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού, που απαιτείται ήδη για την είσοδο σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα, θα απαιτείται και για κινηματογράφους και θέατρα στο πλαίσιο των νέων μέτρων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδίαζε να αρχίσει να χορηγεί αναμνηστικές δόσεις εμβολίων σε άτομα ηλικίας μεταξύ 50 και 60 ετών.

Χθες η Άνι Ο’ Κόνορ, Διοικητική Γενική Διευθύντρια της ιρλανδικής υπηρεσίας υγείας προειδοποίησε ότι το σύστημα των νοσοκομείων της Ιρλανδίας πιέζεται καθώς καταγράφεται μεγάλη αύξηση των ασθενών με Covid-19, πολλοί εκ των οποίων χρειάζονται εισαγωγή σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Χθες Δευτέρα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν 4.570 κρούσματα του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 622 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, εξ αυτών 117 σε ΜΕΘ.

Πρόκειται για τους υψηλότερους αριθμούς αφότου εκδηλώθηκε το τρέχον κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ιρλανδία, στα μέσα του Ιουλίου, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται εργαστηριακά σε ημερήσια βάση αυξήθηκε αλματωδώς σε πάνω από 1.000. Και αυτό παρότι έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 το 75,5% του πληθυσμού.

Το ολλανδικό κοινοβούλιο συζητά την κατάργηση του “κορονο-πάσου” στους εσωτερικούς χώρους για τους ανεμβολίαστους

Το ολλανδικό κοινοβούλιο συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει μια κυβερνητική πρόταση να καταργηθεί το «κορονο-πάσο» για τους ανεμβολίαστους κατά της Covid-19, με τους υπέρμαχους της ιδέας να επικαλούνται τα ποσοστά ρεκόρ των κρουσμάτων και τους αντιπάλους να υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή θα εισήγαγε διακρίσεις.

Το πάσο, το οποίο διασφαλίζει την πρόσβαση στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, είναι τώρα διαθέσιμο σε πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή έχουν αρνητικό τεστ για τον ιό. Βάσει της κυβερνητικής πρότασης, η τελευταία αυτή επιλογή θα καταργηθεί.

Δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση συνασπισμού θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών που χρειάζεται για την έγκριση της πρότασης, σε ένα βαθιά διχασμένο κοινοβούλιο, δεδομένης της κριτικής ότι θα μετατρέψει μερίδα των πολιτών σε «πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Η συνεδρίαση ενδέχεται να διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα τοπική ώρα πριν από μια ψηφοφορία.

Η Ολλανδία επανέφερε ορισμένους περιορισμούς το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την αναζωπύρωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ωστόσο οι μολύνσεις συνεχίζουν να αυξάνονται.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας (RIVM) ανακοίνωσε σήμερα έναν αριθμό ρεκόρ άνω των 110.000 κρουσμάτων στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Νοεμβρίου, μια αύξηση 44% σε σύγκριση με την προηγούμενη, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται μεταξύ παιδιών ηλικίας 4-12 ετών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι νοσηλείες κατέγραψαν αύξηση 12% και ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε κατά 3%, σύμφωνα με το RIVM.

Σχεδόν το 85% του ενήλικου πληθυσμού στην Ολλανδία έχει εμβολιαστεί πλήρως. Από την αρχή της πανδημίας, η χώρα μετρά 2,27 εκατομμύρια κρούσματα COVID-19 και 18.695 θανάτους.

Εμβόλια covid-19: Επηρεάζουν τελικά τον έμμηνο κύκλο των γυναικών;

Η Νέα Υόρκη έτοιμη να υποδεχθεί τους πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς στο διάσημο πάρτι της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην Τάιμς Σκουέρ

Η Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης θα γεμίσει και πάλι με νέους, κι όχι μόνο, έτοιμους να ξεφαντώσουν για την υποδοχή της Πρωτοχρονιάς, στις 31 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης Μπιλ ντε Μπλάζιο, όμως μονάχα εάν είναι εμβολιασμένοι πλήρως κατά της covid-19.

Πέρυσι, η πανδημία επέτρεψε μονάχα σε έναν περιορισμένο αριθμό καλεσμένων, μεταξύ αυτών εργαζομένων της πρώτης γραμμής, να παραστούν στη γιορτή και να ζήσουν από κοντά την πτώση της θρυλικής μπάλας της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, με την οποία σηματοδοτείται η έλευση του νέου έτους.

«Μπορούμε επιτέλους να ξανασυναντηθούμε», είπε σε δημοσιογράφους ο ντε Μπλάζιο, εκφράζοντας την υπερηφάνεια του για την ανάκαμψη της πόλης της Νέας Υόρκης, έπειτα από έναν και πλέον χρόνο δυσκολιών από την πανδημία.

«Θα είναι φανταστικά, θα είναι μια χαρά για αυτήν την πόλη».

Σε όσους επισκέπτονται την περιοχή θα ζητηθεί να επιδείξουν αποδεικτικό εμβολιασμού και μια έγκυρη ταυτότητα, εξήγησε ο ντε Μπλάζιο.

Σημεία ασφαλείας θα στηθούν για να ελέγχονται τα έγγραφα όσων επιθυμούν να εισέλθουν στην Τάιμς Σκουέρ για τις εορταστικές εκδηλώσεις.

«Θα ζητάμε από τους θεατές από την ηλικία των πέντε ετών, που πληρούν τις προϋποθέσεις, να είναι πλήρως εμβολιασμένοι», είπε ο Τομ Χάρις, πρόεδρος της ένωσης Times Square Alliance.

«Εάν δεν μπορείτε να εμβολιαστείτε λόγω μιας αδυναμίας, θα ζητήσουμε ένα έγγραφο αρνητικού τεστ PCR 72 ωρών».

Η χρήση της μάσκας θα απαιτείται για όσους αδυνατούν να εμβολιαστούν, συμπλήρωσε.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ενέκριναν τη χορήγηση του εμβολίου κατά της covid-19 των Pfizer/BioNTech για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.

Γερμανία: Την επόμενη εβδομάδα η παρουσίαση της προγραμματικής συμφωνίας SPD, Πρασίνων, FDP – Αυστηρότερα μέτρα για την πανδημία ετοιμάζει ο μελλοντικός κυβερνητικός συνασπισμός

Την επόμενη εβδομάδα σκοπεύουν να παρουσιάσουν την προγραμματική τους συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP), δήλωσαν νωρίτερα σήμερα οι Γενικοί Γραμματείς τους. Τα κόμματα, υπό το βάρος της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και της κριτικής που ασκείται για ολιγωρία στη λήψη δραστικών μέτρων, σχεδιάζουν ακόμη να αυστηροποιήσουν τους κανόνες για τον περιορισμό της πανδημίας, εστιάζοντας κυρίως στον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από χώρους και δραστηριότητες και αναδεικνύοντας ως κεντρικό σημείο την προστασία των παιδιών και της αδιάλειπτης λειτουργίας των σχολείων.

Οι Γενικοί Γραμματείς των κομμάτων του «φωτεινού σηματοδότη» δήλωσαν σήμερα ότι οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις εξελίσσονται «απροσδόκητα γρήγορα» και τόνισαν τη βούλησή τους να παρουσιάσουν την προγραμματική συμφωνία τους ήδη την επόμενη εβδομάδα. «Σε ορισμένα σημεία σημειώσαμε ταχύτερη πρόοδο από ό,τι είχαμε προγραμματίσει», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, ενώ ο ΓΓ του FDP Φόλκερ Βίσινγκ σημείωσε ότι οι συνομιλίες διεξάγονται σε «πολύ καλή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα». Είμαι ικανοποιημένος με πολλά από τα αποτελέσματα που σημειώθηκαν, δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός Διευθυντής των Πρασίνων Μίχαελ Κέλνερ, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη κάποια ζητήματα που πρέπει να προχωρήσουν.

Από χθες οι 21 κύριοι διαπραγματευτές των κομμάτων συζητούν τα αποτελέσματα των 22 ομάδων εργασίας, επιχειρώντας να διευθετήσουν τα εκκρεμή ζητήματα. Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί έως και την επόμενη εβδομάδα, με μοναδική διακοπή την Πέμπτη, οπότε και θα συνεδριάσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τις κρατιδιακές κυβερνήσεις προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους κατά της πανδημίας. Επιπλέον, μέχρι την επόμενη εβδομάδα τα τρία κόμματα θέλουν να έχουν συμφωνήσει και στην κατανομή των υπουργείων μεταξύ τους. Στόχος τους είναι να καταστεί εφικτό ο Όλαφ Σολτς να ορκιστεί Καγκελάριος την εβδομάδα μεταξύ 6 και 10 Δεκεμβρίου. Προηγουμένως, το SPD και το FDP θα πρέπει να διοργανώσουν Συνέδρια για την έγκριση της προγραμματικής συμφωνίας, ενώ οι Πράσινοι θα απευθυνθούν στα μέλη τους.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία και ενόψει της εκπνοής στις 25 Νοεμβρίου της «κατάστασης επιδημίας εθνικής εμβέλειας», ο μελλοντικός κυβερνητικός συνασπισμός σχεδιάζει μέτρα που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων πρόσβαση στους χώρους εργασίας και στα υπεραστικά μαζικά μέσα μεταφοράς μόνο για εμβολιασμένους, αναρρώσαντες και όσους προσκομίζουν αρνητικό τεστ (Κανόνας 3G), καθημερινά τεστ σε οίκους ευγηρίας και υποχρεωτική εργασία από το σπίτι. «Πάνω από όλα, υπάρχει μια βασική ιδέα την οποία μοιράζονται και οι τρεις πλευρές: Δεν πρέπει πλέον να υπάρξει γενικό lockdown και τα παιδιά πρέπει να έχουν προτεραιότητα», δήλωσε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ και διευκρίνισε ότι «τα σχολεία θέλουμε να παραμείνουν ανοιχτά και για πρώτη φορά η ειδική προστασία των παιδιών να καταστεί υποχρεωτική». Τα μη εμβολιασμένα άτομα, πρόσθεσε, θα αισθανθούν σαφώς τους περιορισμούς, αρχικά με τη μείωση των επαφών τους σε δημόσιους χώρους. Από την πλευρά του SPD δεν απορρίπτεται πάντως και το ενδεχόμενο «τις επόμενες εβδομάδες» να τεθεί και το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ειδικές κατηγορίες.

Η Ρωσία ανακοίνωσε 36.818 νέα κρούσματα και 1.240 θανάτους

Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανήλθε στα 36.818, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στα 9.145.912. Πρόκειται για τον ελάχιστο αριθμό κρουσμάτων από τις 27 Οκτωβρίου,

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 1.240 θάνατοι έναντι 1.211 την προηγούμενη μέρα, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την έναρξη της πανδημίας έφθασε τους 257.837.

Στη Μόσχα το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 2.606 νέα κρούσματα έναντι 3.789 την προηγούμενη ημέρα και 97 θάνατοι έναντι 93 την προηγούμενη ημέρα.

Πορτογαλία: Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα προειδοποιεί πως οι περιορισμοί ενδέχεται να επιστρέψουν, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα Covid-19

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές σε μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως ενδέχεται να επαναφέρουν ορισμένα μέτρα, προκειμένου να αναχαιτίσουν τη διασπορά της Covid-19, ενόψει της περιόδου των εορτών, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται σταδιακά τον τελευταίο μήνα στην Πορτογαλία, φθάνοντας σε ημερήσιο υψηλό δύο μηνών 1.816 μολύνσεων το Σάββατο.

Ο δείκτης μολύνσεων 14 ημερών ανερχόταν σε 156 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους χθες, περίπου ο διπλάσιος σε σύγκριση με τη γειτονική Ισπανία, η οποία καταγράφει λίγο μικρότερο ποσοστό πλήρους εμβολιασμού μεταξύ του πληθυσμού της, όμως είναι πολύ μικρότερος από τα πάνω από 500 στη Γερμανία και περισσότερα από 900 στην Ολλανδία.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα, προκειμένου να μπορέσουμε να φθάσουμε στην περίοδο των Χριστουγέννων με τον μικρότερο φόβο», είπε ο Κόστα σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο μιας εκδήλωσης στην κεντρική Πορτογαλία. «Όσο πιο μετά δράσουμε, τόσο μεγαλύτεροι θα είναι οι κίνδυνοι».

Υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν την Παρασκευή με ειδικούς του τομέα της υγείας, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και μόνο τότε θα αποφασίσουν ποιους κανόνες θα επιβάλουν. Ο Κόστα τόνισε πως μέτρα θα επιβληθούν μονάχα όταν «θα είναι αυστηρά απαραίτητα».

Περίπου το 86% του πληθυσμού της Πορτογαλίας των λίγο παραπάνω από 10 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19. Η χώρα μετρά περίπου 1,1 εκατομμύρια κρούσματα και 18.265 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι απίθανο να επαναφέρει ένα λοκντάουν και ότι τα νέα μέτρα θα στοχεύουν στο να «διαταράξουν τις ζωές των πολιτών όσο λιγότερο γίνεται».

Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες, τα εμπορικά κέντρα και τις μαζικές συναθροίσεις. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 απαιτείται για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και μεγάλες εκδηλώσεις, όπως και για τα ταξίδια.

H Ευρώπη απομονώνει τους ανεμβολίαστους-Σενάρια για πέρασμα του ιού σε ζώα

Κύπρος-κορονοϊός: Αρχίζει από αύριο η διαδικασία χορήγησης της ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 για τα άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω

Αρχίζει από αύριο, 17 Νοεμβρίου, στην Κύπρο, ο εμβολιασμός με ενισχυτική δόση για τα άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, με δεδομένο ότι έχει παρέλθει απαραίτητα χρονική περίοδος έξι μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος (χορήγηση 2ης δόσης στις περιπτώσεις των εμβολίων της Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca ή του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson&Johnson).

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, οι δικαιούχοι θα μπορούν από αύριο να εξυπηρετηθούν στα κέντρα εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης (walk-in) που λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη, από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι. Εναλλακτικά, τα άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω θα μπορούν από αύριο να διευθετούν ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι τα άτομα που έλαβαν κατά τον αρχικό εμβολιασμό το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech και της Moderna θα λάβουν και για την ενισχυτική δόση το ίδιο εμβόλιο. Τα άτομα που εμβολιάστηκαν αρχικά με AstraZeneca θα μπορούν να επιλέξουν εμβόλιο τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna). Τέλος, τα άτομα που έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson θα μπορούν να εμβολιαστούν είτε με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA είτε με το Johnson&Johnson.

Όλα τα άτομα θα πρέπει να προσκομίζουν αποδεικτικό ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήρια, Δελτίο Εγγραφής Αλλοδαπού, κ.ο.κ)., καθώς και την Κάρτα Εμβολιασμού τους.

ΗΠΑ: Η αμερικανική πρωτεύουσα θα άρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους

Η αμερικανική πρωτεύουσα, μία από τις περιοχές με τα αυστηρότερα μέτρα κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ, θα άρει από την επόμενη εβδομάδα την υποχρέωση χρήσης της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ανακοίνωσε σήμερα η δήμαρχος της Ουάσιγκτον.

«Από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, η Ουάσιγκτον θα άρει την υποχρέωση που βρίσκεται σε ισχύ για τη χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους», είπε η Δημοκρατική δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, εντούτοις, θα μπορούν να συνεχίσουν να επιβάλουν τη χρήση της μάσκας και αυτή θα παραμείνει υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, τους βρεφικούς σταθμούς, τις βιβλιοθήκες, τους οίκους ευγηρίας όπως και σε ορισμένα δημόσια κτίρια.

Η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα των ΗΠΑ επέβαλε στα τέλη Ιουλίου την υποχρεωτική χρήση της μάσκας για τους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, μπροστά στην αύξηση των μολύνσεων Covid εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα.

Η άρση της υποχρέωσης της χρήσης της μάσκας, ένα μέτρο που λαμβάνεται ενόψει του χειμώνα και πριν από τις εορτές, που οδηγούν συχνά στην αναζωπύρωση των κρουσμάτων, έρχεται, ωστόσο, σε αντίθεση με τις συστάσεις των αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Μάχης κατά των Ασθενειών (CDC).

Αν και ο αριθμό των μολύνσεων μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί, τα CDC επισημαίνουν στον ιστότοπό τους ότι η Ουάσιγκτον παραμένει μια περιοχή όπου η κυκλοφορία του ιού παραμένει «σημαντική», με 572 μολύνσεις τις τελευταίες 7 ημέρες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα