Top

Αυστρία: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το ρωσικό εμβόλιο “Sputnik V”

Δηλώνει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς

Parallaxi
αυστρία-ολοκληρώθηκαν-οι-διαπραγματ-729122
Parallaxi

corona

Διαβάστε αναλυτικά τις νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο:

Αυστρία: Έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την αγορά του ρωσικού εμβολίου “Sputnik V” κατά της COVID-19, δηλώνει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς

Οι διαπραγματεύσεις για μία σύμβαση αγοράς του ρωσικού εμβολίου “Sputnik V” κατά του νέου κορονοϊού από την Αυστρία έχουν πρακτικά ολοκληρωθεί, ανακοίνωσε σήμερα ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βιέννη, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε χαρακτηριστικά ότι “μία αγορά για εμάς στην Αυστρία είναι δυνατή”, προσθέτοντας ότι με ένα εκατομμύριο επιπλέον δόσεις εμβολίων, αυτό θα ήταν ένα “επιπλέον turbo” για την αυστριακή εκστρατεία εμβολιασμού.

Μετά την κρίση, ο καγκελάριος — ο οποίος υποστηρίζει εδώ και μήνες την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου από την Αυστρία– προτίθεται να θέσει εντός της Ευρώπης το ερώτημα, τι θα μπορούσε κανείς να είχε κάνει διαφορετικά προκειμένου να υπάρχει η ίδια ταχύτητα όπως στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο όσον αφορά την προμήθεια όσο και την έγκριση εμβολίων.

Της προμήθειας του ρωσικού εμβολίου “Sputnik V” από την Αυστρία υπεραμύνθηκε σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία και ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Κόμματος ‘Αουγκουστ Βέγκινγκερ, τονίζοντας ότι κατά την προμήθεια εμβολίων, δεν θα πρέπει να υπάρχουν “παρωπίδες”.

“Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα, και μία παραγγελία του εμβολίου “Sputnik V” μπορεί πιθανόν να γίνει ήδη την ερχόμενη εβδομάδα”, είχε δηλώσει στις 31 Μαρτίου ο Αυστριακός καγκελάριος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αυστρία Ντμίτρι Λιουμπίνσκι.

“Εάν παραγγείλουμε το ‘Sputnik ‘, θα λάβουμε 300.000 δόσεις του εμβολίου τον Απρίλιο, 500.000 δόσεις τον Μάιο και 200.000 δόσεις στις αρχές Ιουνίου”, είχε παρατηρήσει ο ίδιος, ανακοινώνοντας ότι έχει δημιουργηθεί ένας χώρος δεδομένων και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας, του υπουργείου Υγείας και της Οικονομικής Υπηρεσίας με τη ρωσική πλευρά.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Βιέννη, ο Κιρίλ Ντμιτρίεφ, ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, αρμόδιος για την προώθηση του ρωσικού εμβολίου “Sputnik-V” κατά του κορονοϊού, είχε στις 5 Μαρτίου συνάντηση στην αυστριακή πρωτεύουσα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Αυστριακός καγκελάριος είχε ήδη στις 26 Φεβρουαρίου, τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο “Sputnik V”, αλλά και να υπάρξει μία από κοινού παραγωγή του εμβολίου.

Ήδη στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωνε ότι θέλει να υπάρξει στη χώρα του παραγωγή του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, σημειώνοντας πως “εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών”.

Ο ίδιος, είχε επίσης δηλώσει ότι θα εμβολιαζόταν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ή με ένα κινεζικό εμβόλιο, εάν τα εμβόλια θα έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι “στα εμβόλια μετράει αποκλειστικά και μόνον η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η γρήγορη διαθεσιμότητα, και όχι οι γεωπολιτικές διαμάχες”.

Λιβύη: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά της COVID-19

Η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης ξεκίνησε σήμερα με μεγάλη καθυστέρηση το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19, αφού έλαβε κάπου 160.000 δόσεις εμβολίου στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, με τον πρωθυπουργό να εμβολιάζεται σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Αν και η Λιβύη είναι πλουσιότερη από τους γείτονές της λόγω των εξαγωγών πετρελαίου, το σύστημα υγείας της χώρας πιέζεται έπειτα από χρόνια πολιτικής αναταραχής και βίας, και η χώρα αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στην πανδημία.

Ο πρωθυπουργός Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά αποκάλεσε τη σημερινή μια “ευλογημένη ημέρα” στη μάχη κατά της COVID-19 αφού εμβολιάστηκε, χωρίς να λέει με ποιο εμβόλιο. Τουλάχιστον 100.000 από τις δόσεις που έφθασαν αυτή την εβδομάδα ήταν του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Η μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ντμπεϊμπά ορκίστηκε τον περασμένο μήνα μετά τον σχηματισμό της από μια διαδικασία που διευκόλυνε ο ΟΗΕ, με εντολή να ενώσει τη χώρα, να βελτιώσει τις κρατικές υπηρεσίες και να επιβλέψει την περίοδο πριν από τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών τον Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά χαρακτήρισε τη διανομή των εμβολίων και τη χορήγησή τους ως απόδειξη ότι βελτιώνει τη ζωή των Λίβυων μετά την αντικατάσταση δύο αντίπαλων διοικήσεων που κυβερνούσαν στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα της χώρας.

“Μέσω των πολιτικών διαβουλεύσεων και των προσπαθειών του πρωθυπουργού, το εμβόλιο είναι διαθέσιμο”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άλι αλ-Ζανάτι, ο οποίος είπε προηγουμένως πως η κυβέρνηση έχει παραγγείλει μέχρι τώρα αρκετές δόσεις προκειμένου να εμβολιάσει 1,4 εκατομμύριο των έξι και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων της Λιβύης ανέφερε πως περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να εμβολιαστούν σε περισσότερα από 400 κέντρα σε όλη τη χώρα.

Η Λιβύη έχει καταγράψει περισσότερες από 166.000 θετικές διαγνώσεις στον κορονοϊό και σχεδόν 3.000 θανάτους, αν και απεσταλμένοι του ΟΗΕ έχουν πει πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ πιθανόν κατά πολύ υψηλότεροι.

“Λυπάμαι που το εμβόλιο έφθασε καθυστερημένα στη Λιβύη αφού μολύνθηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ”, είπε ο Άλι αλ-Χάντι, καταστηματάρχης, ο οποίος πρόσθεσε πως η σύζυγός του ασθένησε με COVID-19 και ανέρρωσε.

Πολλοί Λίβυοι φοβούνται πως η εκστρατεία εμβολιασμού μπορεί να αμαυρωθεί από πολιτικές διαμάχες και ευνοιοκρατία έπειτα από χρόνια αναταραχής.

“Ελπίζουμε πως το υπουργείο Υγείας θα αποφύγει τις πολιτικές διαμάχες έτσι ώστε οι υπηρεσίες να μπορέσουν να φθάσουν στους ασθενείς”, δήλωσε η 33χρονη οικοκυρά Χάουλα Μουχάμαντ.

Ιταλία: Καταγράφηκαν 17.567 κρούσματα κορονοϊού και 344 θάνατοι – Την ερχόμενη εβδομάδα φτάνουν 184.000 δόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson κατά της COVID-19

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν στην Ιταλία 17.567 περιστατικά κορονοϊού και 344 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 320.892 διαγνωστικά τεστ, το 5,4% από τα οποία προέκυψε θετικό. Χθες, το ανάλογο ποσοστό ήταν 5,2%.

Παράλληλα, το περασμένο εικοσιτετράωρο τα κρούσματα ήταν 18.938, με 718 θανάτους. Ο πολύ υψηλός αυτός αριθμός νεκρών, όμως, οφειλόταν και στο ότι η Σικελία κατέγραψε, μόνον κατά την χθεσινή ημέρα, τα στοιχεία 258 ασθενών που απεβίωσαν από την Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη.

Από την αρχή της πανδημίας κορονοϊού, στην Ιταλία μολύνθηκαν 3.754.077 άνθρωποι και 113.923 έχασαν την ζωή τους. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται σήμερα 45 λιγότεροι ασθενείς με covid 19 από χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 492 λιγότεροι.

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας, τέλος, έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να φτάσουν στην Ιταλία οι πρώτες 184.000 δόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού. Μέχρι το τέλος του μηνός αναμένεται να παραδοθούν συνολικά από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία έως και 500.000 δόσεις.

Ιταλία: Μόνο το 38,7% των πολιτών άνω των 80 ετών και το 2,4% μεταξύ 70-79 ετών έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Υγείας που παρουσιάσθηκαν σήμερα μόνο το 38,7% των πολιτών άνω των 80 ετών έχει εμβολιασθεί και με τις δύο δόσεις των σκευασμάτων κατά του κορονοϊού. Παράλληλα, το 68,2% έχει λάβει την πρώτη δόση και το 31,8% δεν έχει ακόμη κληθεί ούτε για τον πρώτο εμβολιασμό.

Σε ότι αφορά, δε, τους πολίτες 70 με 79 ετών, τον κύκλο εμβολιασμού ολοκλήρωσε μόλις το 2,4% και η πρώτη δόση χορηγήθηκε στο 19,8%. Η κατάσταση βελτιώνεται στους οίκους ευγηρίας: την πρώτη δόση έλαβε το 91,2% των ηλικιωμένων και την δεύτερη το 75,2%.

Για τους γιατρούς, νοσοκόμους, ψυχολόγους και το βοηθητικό προσωπικό των νοσοκομείων τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 91,6% και 75,2%.

Βάσει των στοιχείων αυτών γίνεται άμεσα κατανοητή η έκκληση του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, να επικεντρωθεί, στο εξής, η εκστρατεία εμβολιασμού, στους πολίτες άνω των 70 ετών, και να περιορισθεί η χορήγηση των σκευασμάτων κατά της Covid-19, σε όσους ανήκουν σε διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες (εκτός των γιατρών και νοσοκόμων) που έως τώρα ευνοήθηκαν από την εκστρατεία εμβολιασμού.

Γαλλία: Αυξήθηκε ο αριθμός των νοσηλευόμενων με COVID-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας και ο αριθμός των θανάτων

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα περαιτέρω αύξηση του αριθμού των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία στη χώρα εξακολουθεί επίσης να αυξάνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν 5.769 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε σύγκριση 5.757 χθες.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 227 άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια σε νοσοκομεία, ανεβάζοντας σε 72.450 τον αριθμό των ανθρώπων που πέθαναν από κορονοϊό σε νοσοκομεία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα