Αυτά είναι τα βραβεία της Αγοράς του 24ου ΦΝΘ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι κεντρικές δράσεις της Αγοράς Ντοκιμαντέρ

Parallaxi
αυτά-είναι-τα-βραβεία-της-αγοράς-του-24ο-894023
Parallaxi

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι κεντρικές δράσεις της Αγοράς Ντοκιμαντέρ του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η πρώτη Αγορά κινηματογραφικού φεστιβάλ στον κόσμο που διοργανώθηκε διαδικτυακά όταν ξέσπασε η πανδημία, αξιοποίησε για άλλη μία φορά όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και τις νέες τεχνολογίες, παρουσίασε νέες δράσεις και ενίσχυσε επιτυχημένες πρωτοβουλίες σε μία υβριδική διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε σε φυσικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη και online.

Συνολικά, 260 επαγγελματίες του σινεμά από ολόκληρο τον κόσμο βρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη και στην Αγορά Ντοκιμαντέρ και τα παράλληλα τμήματα Thessaloniki Pitching Forum, Docs in Progress, Agora Lab, Agora Talks, Doc Counselling και Doc Market και EWA Mentoring Program.

Η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, προλόγισαν την εκδήλωση. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συμμετέχοντες, τις κριτικές επιτροπές, την ομάδα και τους χορηγούς για την υποστήριξή τους. Πάνω από 350 επαγγελματίες συμμετείχαν στην Αγορά, τόσο με φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι η βιομηχανία είναι έτοιμη να επιστρέψει στη δουλειά, αν σταμάτησε ποτέ», είπε η γενική διευθύντρια, Ελίζ Ζαλαντό.

«Πριν τα βραβεία, θα ήθελα σας μιλήσω για τη νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ, το Evia Film Project. Συστήνουμε μια νέα πενθήμερη Αγορά, η οποία θα συμπληρώνεται από masterclasses, σεμινάρια και υπαίθριες προβολές. Θα πραγματοποιηθεί στις 15-19 Ιουνίου στην Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος, που υπέστη καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι το 2021. Η νέα Αγορά θα περιλαμβάνει τις ενότητες Pitching Forum και Works in Progress, ενώ όλα τα συμμετέχοντα πρότζεκτ –μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, αλλά και νέα μίντια- θα πρέπει να έχουν περιβαλλοντική σκοπιά. Έχουμε ήδη απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση και η διορία είναι μέχρι τις 15 Απριλίου. Σκοπεύουμε να κάνουμε την Εύβοια διεθνή πόλο για το περιβαλλοντικό σινεμά. Σας ευχαριστώ πολύ», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Αναλυτικά τα βραβεία:

Βραβεία Thessaloniki Pitching Forum

Η διεθνής επιτροπή του Thessaloniki Pitching Forum, η οποία αποτελείται από τους:

Krishan Arora, Διεθνής Σύμβουλος Περιεχομένου, SBS, Αυστραλία Stephanie Fuchs, υπεύθυνη για τα φεστιβάλ, Autlook Film Sales, Αυστρία Άγγελος Κοβότσος, σκηνοθέτης, Ελλάδα

Απονέμει τα εξής βραβεία:

Το χρηματικό βραβείο Thessaloniki Pitching Forum αξίας 2.000 ευρώ απονέμεται στο πρότζεκτ: 

HARVEST MOON Σκηνοθεσία: Rama Ayasra, Παραγωγή: Mariam Salim – New productions, Συμπαραγωγή: Asmahan Bkerat, Ιορδανία

Σκεπτικό της επιτροπής:

«Υπήρξε έντονος ανταγωνισμός για το βασικό βραβείο ανάμεσα σε εξαιρετικά πρότζεκτ που παρουσιάστηκαν στο Pitching Forum της Αγοράς. Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από το συνολικό επίπεδο των παρουσιάσεων, καθώς και από τον βαθμό εμπλοκής και δέσμευσης που επέδειξαν οι διαγωνιζόμενες ομάδες. Συγχαρητήρια στους κινηματογραφικούς δημιουργούς που είδαν το πρότζεκτ τους να φτάνει μέχρι εδώ. Ευχόμαστε σε όλες και όλους καλή τύχη στο ταξίδι της ταινίας τους. Δυστυχώς, όμως, μπορεί να υπάρξει μονάχα ένας νικητής.

Η κριτική επιτροπή αναζητούσε τρία στοιχεία: ένα pitch που επικοινωνεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ιστορία και τη δημιουργική φιλοδοξία του πρότζεκτ, μια ομάδα με αποφασιστικότητα και προθυμία να αγγίξει τα όριά της, καθώς και μια κεντρική ιδέα με δυναμική να εξελιχθεί και να αγγίξει το κοινό σε διεθνή κλίμακα. 

To pitch που βραβεύεται διαθέτει συνοχή και ακεραιότητα, αναπτύσσει έναν βαθύ δεσμό με τους χαρακτήρες του και έχει πλήρη συναίσθηση του πιθανού κοινωνικού αντίκτυπου που μπορεί να επιφέρει η ταινία. Παράλληλα, αφήνει την υπόσχεση μιας κινηματογραφικής γλώσσας που ξεδιπλώνει μια ιστορία που μπορεί να φαντάζει μικρή, αλλά εκπέμπει ένα οικουμενικό μήνυμα. Με την ελπίδα ότι το βραβείο αυτό μπορεί να βοηθήσει τον σπόρο μιας ιδέας να εξελιχθεί σε ένα όμορφο και σημαντικό ντοκιμαντέρ, απονέμουμε το Βραβείο Thessaloniki Pitching Forum στο Harvest Moon».

Το βραβείο ΕΡΤ- Thessaloniki Pitching Forum αξίας 2.000 ευρώ για ελληνικό πρότζεκτ απονέμεται στο:

ΒΥΘΗΣΗ/ SUNKEN Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γκότσης, Παραγωγή: Μίνα Ντρέκη – Marni Films, Ελλάδα

Σκεπτικό της επιτροπής:

«Το Βραβείο της ΕΡΤ σε πρότζεκτ που συμμετέχει στο Thessaloniki Pitching Forum απονέμεται σε ένα ελληνικό πρότζεκτ που παίρνει μέρος στην Αγορά του 24ου ΦΝΘ. Το πρότζεκτ που βραβεύεται αφηγείται μια ιστορία τοπικού ενδιαφέροντος, η οποία εντάσσεται με έξυπνο τρόπο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, αποκτώντας έτσι διεθνή εμβέλεια. Η γεμάτη αυτοπεποίθηση παρουσίαση και η όμορφα γραμμένη σύνοψη έπεισαν την κριτική επιτροπή όχι μόνο για το ότι η ομάδα του πρότζεκτ έχει στα σκαριά μια καλή και πρωτότυπη ιστορία, αλλά και για το ότι διαθέτει την ικανότητα και τη θέληση να εξερευνήσει τα σκοτεινά της βάθη. Η πολυεπίπεδη ιστορία, το συναρπαστικό οπτικό σκέλος και μια προσέγγιση που δίνει έμφαση στους χαρακτήρες καταδεικνύουν μια ταινία που έχει τη δύναμη να βυθίσει το κοινό σε μια πραγματικότητα που εκτείνεται τόσο πάνω όσο και κάτω από την επιφάνεια. Μια ταινία που είναι αναγκαίο να γυριστεί εδώ και τώρα και για την οποία είμαστε βέβαιοι πως θα βρει το κοινό της στην τηλεόραση, πυροδοτώντας έναν δημόσιο διάλογο. Η κριτική επιτροπή απονέμει με χαρά το βραβείο στο Sunken».

Η Τζένη Βαφάκου, διευθύντρια προγράμματος της ΕΡΤ παρέδωσε το βραβείο.

Το Βραβείο DAE – Documentary Association of Europe της Ένωσης Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ προσφέρει συμβουλευτικές συνεδρίες και δωρεάν συνδρομή μέλους. Το βραβείο απονέμεται εξ ημισείας στα πρότζεκτ :

THE FLOATING WORLD Σκηνοθεσία: Fernando Souza, Παραγωγή: Mo Scarpelli – Rake Films, Συμπαραγωγή: Jorge Thielen Armand – La Faena Films, Ιταλία | ΗΠΑ

Σκεπτικό της επιτροπής:

To Βραβείο της Ένωσης Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ (DAE) προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες και δωρεάν συνδρομή στον συγκεκριμένο φορέα. Το βραβευμένο pitch μάς προσκαλεί σε έναν συναρπαστικό κόσμο, όπου ένας πολυσύνθετος χαρακτήρας περιμένει να τον ανακαλύψουμε, καθώς ρίχνεται σε ένα ταξίδι επαναπροσδιορισμού και αυτογνωσίας, αμφισβητώντας τις ασπίδες προστασίας που έχει υψώσει προκειμένου να επιβιώσει. Η κριτική επιτροπή έδειξε εμπιστοσύνη στην ευαίσθητη προσέγγιση και την προσωπική ματιά των δημιουργών και απονέμει με μεγάλη χαρά το Βραβείο της Ένωσης Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ στο The Floating World.

Το Βραβείο Aylon Productions Digital Services που αντιστοιχεί στην ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού από την Aylon Productions απονέμεται στο:

SUPER PARADISE 

Σκηνοθεσία: Steve Krikris, Παραγωγή: Paul Typaldos – Filmiki Productions, Συμπαραγωγή: Δάφνη Καλαφάτη, Ελλάδα

Σκεπτικό της επιτροπής: 

Το Βραβείο της Aylon Production προσφέρει υψηλού επιπέδου ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού, διάρκειας μίας ώρας. Το βραβευμένο πρότζεκτ, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, αναζήτησε με πάθος κινηματογραφικά στιγμιότυπα και βίντεο από ολόκληρο τον κόσμο, που φέρνουν στο φως την ιστορία ενός χαμένου παραδείσου και τους ανθρώπους που τον έπλασαν. Το βραβεία απονέμεται στο πρότζεκτ για το νησί της Μυκόνου, Super Paradise.

Το Βραβείο Beldocs που αντιστοιχεί σε διαμονή και διαπίστευση για το επόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Beldocs τον Μάιο, απονέμεται στο πρότζεκτ:

CAUTION, RISK OF FALLING EXHIBITS! Σκηνοθεσία: Jana Durajova & Lena Kusnierikova, Παραγωγή: Zuzana Mistrikova, To Lubica Orechovska, Arkaitz Basterra – PubRes, Σλοβακία

Σκεπτικό της επιτροπής:

Το βραβείο BelDocs προσφέρει διαμονή και διαπίστευση για το επερχόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Beldocs. Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από ένα πρότζεκτ που στοχάζεται στη διαδικασία της αλλαγής και στην αναγκαιότητα του πολιτισμού, επιλέγοντας μια υπομονετική προσέγγιση, βαδίζοντας στα χνάρια της πλούσιας παράδοσης του ντοκιμαντέρ παρατήρησης. Το pitch έδωσε μια ξεκάθαρη εικόνα του στόχου της ταινίας, στην οποία οι προσωπικές συγκρούσεις καθρεφτίζουν τις ευρύτερες δομικές διαφορές. Η επιτροπή αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Beldocs Networking στο πρότζεκτ Caution, Risk of Falling Exhibits!

Τέλος, το βραβείο MFI Script 2 Film Workshop για το Doc Lab που αντιστοιχεί σε μία υποτροφία αξίας 2.000 ευρώ, ενώ προσφέρει διαμονή στη Νίσυρο και τη Ρόδο για το έτος 2022 σε ένα από τα επιλεγμένα διεθνή πρότζεκτ, απονέμεται στο πρότζεκτ: 

HONEYDEW Σκηνοθεσία: Marco Bergonzi, Michael Petrolini, Παραγωγή: Simone Catania – Indyca, Συμπαραγωγή: Costanza Julia Bani – Fellonica Film, Ιταλία | Σουηδία

Σκεπτικό της επιτροπής:

«Επιλέγουμε ένα πολύ γοητευτικό πρότζεκτ, με σπουδαίες διεθνείς προοπτικές, που έχει από πίσω του μια νεανική, ταλαντούχα και πολλά υποσχόμενη ομάδα».

Ο σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, παραγωγός και σεναριογράφος, Μάρκο Γκαστίν, εκπρόσωπος του MFI Lab, παρέδωσε το βραβείο. «Το πρότζεκτ αυτό είχε όλα τα συστατικά ώστε να γίνει ένα πολύ πετυχημένο φιλμ. Δυνατούς χαρακτήρες, διαμάχες και ένα ενδιαφέρον θέμα», είπε. «Θέλουμε να αφιερώσουμε αυτό το βραβείο στους ανθρώπους της Ουκρανίας και στους δημιουργούς ταινιών από εκεί. Παλεύουν με τις κάμερές τους να πουν την αλήθεια», προσέθεσε. 

Βραβεία Docs in Progress

Την κριτική επιτροπή των φετινών Docs in Progress αποτελούν οι:

Φαίδρα Βόκαλη, παραγωγός, Late Bloomers, Ελλάδα

Martin Horyna, επιμελητής προγράμματος, Karlovy Vary IFF, Τσεχία

Jeffrey Winter, διανομέας, The Film Collaborative, ΗΠΑ

Η κριτική επιτροπή των Docs in Progress αξιολόγησε τα σχέδια ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη και ανακοίνωσε τα βραβεία της.

Όπως αναφέρει στο σκεπτικό της η επιτροπή, «Βραβεύουμε την ταινία αυτή για τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην αναγνώριση και τη διαφύλαξη της ιστορίας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, καθώς και για την έμπνευση που μπορεί να προσφέρει στις μελλοντικές γενιές». Το βραβείο post-production της εταιρείας Two Thirty Five, απονέμεται στην ταινία: 

ΛΕΣΒΙΑ, Η ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΣΟΥ

Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Τζέλη Χατζηδημητρίου –  Άνεμος Δημιουργίας, Ελλάδα

«Ξεκίνησα αυτό το πρότζεκτ μόνη μου, έχοντας μόνο την υποστήριξη της κοινότητάς μου, της λεσβιακής κοινότητας. Είμαι διπλή λεσβία, μια λεσβία γεννημένη στη Λέσβο. Αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να καταλάβω και τις δύο πλευρές», είπε η σκηνοθέτιδα και παραγωγός, Τζέλη Χατζηδημητρίου.

Σκεπτικό της επιτροπής: 

«Όταν η χώρα σου αγνοεί μια ολοφάνερη ανθρωπιστική κρίση, υπάρχουν τρόποι για να ασκήσεις πίεση στην εξουσία. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορος απέναντι σε μια τέτοια συνθήκη, υπενθυμίζοντάς μας πως κι εμείς με τη σειρά μας δεν πρέπει να μένουμε απαθείς» το βραβείο MuSou Music Group Award σε υπηρεσίες ήχου και μουσικής απονέμεται στο:

CITIZEN MIKO 

Σκηνοθεσία: Robin Kvapil, Παραγωγή: Martina Strunc – Silk Films, Τσεχία

«Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη. Ελευθερία στην Ουκρανία», είπε η παραγωγός Martina Strunc.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου χορηγεί και φέτος χρηματικό βραβείο, αξίας 3.000 ευρώ, σε ταινία τεκμηρίωσης που συμμετείχε στο τμήμα Docs in Progress. Όπως αναφέρει η κριτική επιτροπή «Η ταινία φέρνει στο προσκήνιο ένα σημαντικό ζήτημα που έχει επιφέρει κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές στη σύγχρονη Ελλάδα. Αλλαγές που θα θέλαμε να δούμε να εξαπλώνονται, οδηγώντας στη λογοδοσία και στον καταλογισμό ευθυνών» το βραβείο απονέμεται από την κριτική επιτροπή των Docs in Progress στην ταινία:

#ΜΕΤΗΣΟΦΙΑ

Σκηνοθεσία: Βάνια Τέρνερ, Παραγωγή: Onassis Culture, Μαρία Σιδηροπούλου (Δημοσιογραφική Επιμέλεια, Creative Producer), Αμάντα Λιβανού (Συνεργάτης Παραγωγός για το Onassis Culture), Ελλάδα

Η Αθηνά Καλκοπούλου, διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, παρέδωσε το βραβείο. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Όταν ξεκινήσαμε δεν ξέραμε πώς θα αντιδράσει η κοινωνία. Ελπίζαμε ότι το ντοκιμαντέρ μας θα μπορούσε να πει την ιστορία», είπε η σκηνοθέτιδα Βάνια Τέρνερ. «Είναι μια ταινία για την κοινωνική αλλαγή. Ελπίζουμε ότι μια μέρα οι κοπέλες θα μπορούν να είναι ασφαλείς και ελεύθερες και να υπάρχουν όπως οι άντρες», είπε η Μαρία Σιδηροπούλου, creative producer και υπεύθυνη δημοσιογραφικής επιμέλειας. «Ζούμε σε μια χώρα και έναν κόσμο που μπορεί να γίνει πολύ αντιδραστικός. Πολλές φορές δεν νιώθω περήφανη που είμαι Ελληνίδα, ειδικά όσον αφορά τα ζητήματα φύλου. Ίσως μπορούμε να βοηθήσουμε και να κάνουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο», είπε η Αμάντα Λιβανού, συνεργάτης παραγωγός.

«Για την κινηματογραφική της αίσθηση και τη διεισδυτική ματιά σε ένα δύσκολο θέμα, σε μια περιοχή που δεν βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο της προσοχής και σε μια γλώσσα που δεν ακούγεται συχνά στο σινεμά, επιθυμούμε να δούμε τη συγκεκριμένη ταινία να παίρνει ολοκληρωμένη μορφή»  το βραβείο υποτιτλισμού στα αγγλικά ή στα γαλλικά από το Νεανικό Πλάνο, απονέμεται στην ταινία:

THE LOVE ROOM Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Suzana Dinevski – Suzi Kju Production, Συμπαραγωγή: Vladimir Stojcevski – Award Film and Video, Βόρεια Μακεδονία 

Το βραβείο παρέδωσε η εκπρόσωπος του Νεανικού Πλάνου, Κατερίνα Ζαμπέλη.

Onassis Award

Το Ίδρυμα Ωνάση στηρίζει το ελληνικό σινεμά και τους καλλιτέχνες, απελευθερώνοντας τις δυνατότητες και το ταλέντο καταξιωμένων και ανερχόμενων παραγωγών ταινιών, και αγκαλιάζει τις δημιουργικές διαδικασίες, τις ερευνητικές προσεγγίσεις και την καλλιτεχνική τους εξέλιξη. Ως μέρος της μακροχρόνιας και διαρκούς συνεργασίας με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Onassis Culture παρουσιάζει ένα νέο βραβείο φέτος, το Onassis Cinema Award, ύψους 5.000 ευρώ, το οποίο θα δοθεί σε ελληνικό πρότζεκτ που συμμετείχε στο φετινό Agora Film Market, .

Σκεπτικό της επιτροπής:

«Μια κοινότητα που διεκδικεί τη μοναδικότητά της, που βγαίνει από το σκοτάδι στο φως του Αιγαίου και τελικά σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας μια νέα ζωή, μια νέα συνθήκη. Ένα πρότζεκτ βαθιά πολιτικό, που αξιώνει ίση μεταχείριση, που δημιουργεί ελπίδα για ένα μέλλον συμπεριληπτικό, που διακρίνεται για το θάρρος, την πολυσυλλεκτικότητα, τον ρομαντισμό του. Το ντοκιμαντέρ για μια γνωστή ιστορία με πολλές άγνωστες πτυχές συναντά το όραμα του Ιδρύματος Ωνάση για μια ανοιχτή κοινωνία. Η ταινία αυτή, που ελπίζουμε σύντομα να δούμε στις αίθουσες, ας είναι ένα ακόμα βήμα προς την ελευθερία και την ισότητα».

To Onassis Award απονέμεται στο πρότζεκτ:

ΛΕΣΒΙΑ, Η ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΣΟΥ

Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Τζέλη Χατζηδημητρίου –  Άνεμος Δημιουργίας, Ελλάδα

Το βραβείο του Ιδρύματος Ωνάση παρέδωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης. Η παραγωγός και σκηνοθέτιδα, Τζέλη Χατζηδημητρίου, παρέλαβε το βραβείο εμφανώς συγκινημένη. «Ποτέ δεν πίστευα ότι μια ταινία σαν αυτή θα βραβευόταν. Ελπίζω αυτή να είναι μόνο η αρχή. Ότι δεν θα μείνει μόνο στις ταινίες. Ότι ο κόσμος θα γίνει πιο συμπεριληπτικός απέναντι στη διαφορετικότητα. Σε όλων των ειδών τις διαφορετικότητες», είπε σχετικά.

Τέλος, το βραβείο της Paradiddle Pictures (Δανία) σε ένα πρότζεκτ του Agora Lab θα ανακοινωθεί το Σάββατο μαζί με τα βραβεία του Φεστιβάλ.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα