Αγωνία για το άνοιγμα της αγοράς – Στον «πάγο» γυμνάσια και λύκεια
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας.
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας.
Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας: Οι προτάσεις για την επαναλειτουργία των καταστημάτων
Τις προτάσεις του για την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και επιτήρηση της εφαρμογής τους παρουσίασε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας.
Οι προτάσεις, όπως αναφέρεται και σε σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προβλέπουν επαναλειτουργία της αγοράς με τη μέθοδο του «click away» ώστε να εκκινήσει η εκπτωτική περίοδος και να εκτελεστούν οι ήδη ληφθείσες παραγγελίες και διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο «click in shop» αρχικά με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και διεύρυνση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Θέμα επιβίωσης η λειτουργία των χιλιάδων μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σταύρος Καφούνης υπογράμμισε ότι η όποια απόφαση αποτελεί θέμα επιβίωσης για χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ ζήτησε στο όποιο επόμενο άνοιγμα αποφασιστεί να δοθεί προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και όχι π.χ. σε κάποια από τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ζήτησε επίσης η επαναλειτουργία να έχει διάρκεια και, σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί και πάλι σε δύσκολη κατάσταση, αντί για νέο κλείσιμο του λιανεμπορίου να εξαντληθούν προηγουμένως άλλες λύσεις που είναι:
1. Να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των supermarkets, εφαρμόζοντας αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.
2. Να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων.
3. Να εφαρμοσθεί γεωγραφικός περιορισμός για κάθε μορφής αγορά, μειώνοντας άσκοπες μετακινήσεις, που δημιουργούν συγχρωτισμό σε κεντρικά σημεία και ενισχύοντας όλες τις τοπικές αγορές ανεξαρτήτως μεγέθους.
4. Να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms μετακίνησης «6».
5. Να ενισχυθεί η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων.
Στη συνέντευξη μετείχαν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος ανέφερε ότι εφόσον πρέπει να κάνουμε μόνο ένα βήμα, αυτό θα πρέπει να αφορά το λιανεμπόριο ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης της οικονομίας μεταξύ άλλων και επειδή η υγεία χρειάζεται πόρους.
Ο καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Ν.Καλιφόρνια Κωνσταντίνος Σιούτας παρουσίασε τεχνολογικές λύσεις καθαρισμού του αέρα που θα διευκολύνουν, όπως είπε, συνολικά το άνοιγμα της οικονομίας και όχι μόνο του λιανεμπορίου.
Τέλος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away κατά προτεραιότητα και επέκταση στο click in shop, (που επιβαρύνει λίγο περισσότερο το επιδημιολογικό φορτίο) εφόσον εγκατασταθούν προηγουμένως φίλτρα καθαρισμού του αέρα. Ζήτησε επίσης αυστηροποίηση της αστυνόμευσης των μέτρων καθώς, όπως είπε, η τηλεργασία του 50 % των εργαζομένων δεν εφαρμόζεται στην πράξη, με ευθύνη των επιχειρήσεων.
Κοζάνη : Διαψεύδει ο Κασαπίδης τα περί «μεταλλάξεων κορονοϊού σε μινκ»
Σχετικά με τη δημοσίευση για το θέμα των μεταλλάξεων του κοροναϊού στις εκτροφές της Δυτικής Μακεδονία, σε ανθρώπους, γουνοφόρα ζώα καθώς και τη σχέση που μπορεί να έχουν μεταξύ τους η Κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει για τα εξής:
- Με τα έως τώρα δεδομένα δεν προκύπτει οριζόντια διασπορά μεταξύ των εκτροφών.
- Η νόσος στα μινκ, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, φαίνεται να υπαναχωρεί μετά από κάποιο διάστημα και για όσο υπάρχει φυσική ανοσία στον πληθυσμό των ζώων.
- Ο κίνδυνος είναι χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και μέτριος για όσους έρχονται σε επαφή με τα ζώα.
Η κτηνιατρική υπηρεσία από τις 11 Νοεμβρίου του 2020 έθεσε σε καθεστώς επίσημης επιτήρησης όλες τις εκτροφές μινκ της Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Υπάρχει καθημερινή επικοινωνία, συνεργασία και άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ, με την Κτηνιατρική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ και τις Περιφερειακές Κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Από τις 11 Νοέμβριου και από το σύνολό των εργαζομένων σε εκτροφές μινκ εξετάζονται κάθε εβδομάδα 350 άτομα.
Έχουν βρεθεί 70 θετικοί, εκ τω οποίον 4 με την ίδια μετάλλαξη του ιού χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι βρέθηκαν και θετικά ζώα στις αντίστοιχες εκτροφές.
Η κτηνιατρική υπηρεσία μόλις ειδοποιηθεί από τον ΕΟΔΥ για την ύπαρξη θετικού εργαζομένου ή και εφόσον το κρίνει σκόπιμο προβαίνει σε μοριακό έλεγχο της εκτροφής και ανάλυση του γονιδιώματος των ιικών στελεχών (virus genome sequencing) στα τυχόν θετικά ζώα.
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης τόνισε ότι «σε επικοινωνία μου ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών κ. Δημήτρης Θάνος, με διαβεβαίωσε ότι δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μεταλλαγμένα στελέχη από μινκ σε 120 κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, είναι απολύτως ανακριβή και δεν εκφράζουν την επιστημονική αλήθεια και τον ίδιο.
Μου επεσήμανε ότι διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του και ότι ζήτησε από τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού μέσου να αποσύρει ως αναληθή την ανάρτηση των φερόμενων ως δηλώσεών του.
Ταυτόχρονα, επικοινώνησα με τον Γενικό Διευθυντή Κτηνιατρικής του ΥπΑΑ κ. Αλεξανδρόπουλο, με την υπεύθυνη Επιδημιολόγο του ΕΟΔΥ κα. Βώρρου, τον Πρόεδρο της Κτηνιατρικής Σχολής κ. Φορτομάρη, που επιβεβαίωσαν την ανακρίβεια των δημοσιευμάτων και οι οποίοι σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και τους εκτροφείς των γουνοφόρων στη Δυτική Μακεδονία παρακολουθούν στενά από την πρώτη στιγμή της πανδημίας την εξέλιξή της στις φάρμες των παραγωγών.
Σύμφωνα με όλες τις προαναφερόμενες επιστημονικές αρχές της χώρας, μέχρι στιγμής δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους πολίτες, τους εκτροφείς και τις φάρμες των γουνοφόρων ζώων, εφόσον τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και βιοασφάλειας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα επανέλθουν με αναλυτικές ανακοινώσεις και με επιστημονικά δεδομένα επί του θέματος».
Λιανεμπόριο: Επιστήμονες υποδεικνύουν πώς πρέπει να γίνει το άνοιγμα της αγοράς
Ανήσυχοι για τους κινδύνους που εγκυμονεί το άνοιγμα των καταστημάτων εμφανίζονται αρκετοί επιστήμονες, θεωρώντας ότι η μεγαλύτερη κινητικότητα στους δρόμους θα φέρει πιο κοντά το 3ο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού.
Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, το θέμα είναι εξαιρετικά δύσκολο.
«Κάθε φορά που κάτι ανοίγουμε αυξάνουμε τον κίνδυνο. Η λύση είναι να έχουμε ένα αντίδοτο για τον κίνδυνο που αυξάνουμε», σημείωσε και πρόσθεσε: «Να ανοίξει το λιανεμπόριο υπό όρους. Να ανοίξουν πρώτα τα μικρά μαγαζιά με έναν εργαζόμενο και έναν πελάτη κάθε φορά. Έτσι μειώνεις τον κίνδυνο για τον πελάτη, ενώ είναι λίγο αυξημένος ο κίνδυνος για τον εργαζόμενο» είπε η κ. Λινού.
«Να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος στα ΜΜΜ»
Τόνισε δε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου στα ΜΜΜ. Όπως είπε: «ο εργαζόμενος -και μάλιστα αν είναι εργαζόμενος σε βαριά βιομηχανία και όχι σε μικρό μαγαζί- διατρέχει τον κίνδυνο από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τι μπορούμε να κάνουμε για να ελαχιστοποίησουμε τον κίνδυνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Η Πολιτεία δεν έχει κάνει σημαντικό αυτή τη στιγμή. Μήπως μπορούμε να επιδοτήσουμε τους εργοδότες της βαριάς μεγάλης βιομηχανίας ώστε να αναλάβει το κόστος μεταφοράς των εργαζομένων υπό συνθήκες ασφαλείας;», αναρωτήθηκε.
Η κ. Λινού μιλώντας στο Open, σημείωσε ότι «δεν τα έχουμε μετρήσει όμως και δεν ξέρουμε -ειδικά σε περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος όπου υπάρχει βαριά βιομηχανία- πόσο συχνά είναι τα δρομολόγια και τι γίνεται με τον συνωστισμό. Δεν είναι μόνο η Κηφισίας και το κέντρο της Αθήνας. Δυστυχώς η Επιτροπή δεν έχει δεδομένα. Τα τεστ έχουν μειωθεί. Στην κρίση πάνω, στις 19 Νοεμβρίου είχαμε 29.000 τεστ από τα οποία τα 26.000 ήταν μοριακά».
Πρόσθεσε δε ότι «είναι οξύμωρο αλλά οι άνθρωποι έχουν κουραστεί. Να βελτιώσουμε τα μέτρα προστασίας και υπάρχουν μερικά που δεν έχουμε λάβει σοβαρά υπόψιν μας».
«Δεν είμαστε σε φάση μεγάλου ανοίγματος»
Από την πλευρά του, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, τόνισε ότι είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο και το ιικό φορτίο δεν έχει εξουδετερωθεί.
Πρόσθεσε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικές οι συνέπειες του πρώτου κύματος και διαπίστωσε ότι δεν είμαστε σε φάση μεγάλου ανοίγματος. «Η άρση των μέτρων πρέπει να έχει ως κριτήριο την αποφυγή μιας έκρηξης», υπογράμμισε και έφερε ως παράδειγμα περιοχές στην Αττική που είναι στο «κόκκινο» λόγω των κρουσμάτων κοροναϊού.
Σε αυστηρό lockdown Αργολίδα και Σπάρτη
Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και στο Δήμο Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, έχοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης, καθώς και τη ραγδαία αύξηση στους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων επτά ημερών και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:
- Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
- Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
- Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
- Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).
Επίσης προβλέπεται:
- H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
- H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Πελοποννήσου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
- H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Πελοποννήσου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης.
- H παραπομπή της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών στην τακτική συνεδρίαση της την Παρασκευή 15/1.
Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από 14 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00 μέχρι 18 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00.
Click in shop : Πώς ψωνίζουμε σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, κοσμηματοπωλεία
Έτοιμα να «σηκώσουν ρολά» με click in shop είναι τα καταστήματα στις 18 Ιανουαρίου.
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμάται ότι αυτή η λύση μπορεί να δώσει ανάσα στο λιανεμπόριο και να σωθεί μεγάλο μέρος της αγοράς, καθώς έχουν ξεκινήσει και επίσημα οι εκπτώσεις από τη Δευτέρα.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών και η πρόθεση της κυβέρνησης να επανέλθει η απαραίτητη ισορροπία στην οικονομική δραστηριότητα φαίνεται πως οδηγούν στην επαναλειτουργία της αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα και το άνοιγμα κάποιων καταστημάτων.
Για τον λόγο αυτό το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο (ΠΕΣ) Αττική παρέχει διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων με τη μέθοδο του «click in shop».
Οδηγίες για το click in shop
Οι πληροφορίες με τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων έχουν ως εξής:
1. Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό του click in shop;
Πρόκειται για αγορές εντός του καταστήματος με ραντεβού. Από τις «αγορές εκτός» θα επιτρέπονται οι «αγορές εντός» με τον πελάτη να μπαίνει κανονικά εντός του καταστήματος κατόπιν ραντεβού και να αγοράζει το είδος που έχει επιλέξει, έχοντας και τη δυνατότητα δοκιμής του.
2. Θα μπορεί να διαλέγει όποιο προϊόν θέλει ο πελάτης;
Ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θέλει να αγοράσει και θα μπορεί να το έχει «δεσμεύσει» είτε τηλεφωνικά είτε μέσω διαδικτύου, ενώ θα μπορεί ό,τι άλλο διαλέξει να το δοκιμάσει προ αγοράς, περιορίζοντας όμως την παραμονή του στο κατάστημα στον προβλεπόμενο χρόνο.
3. Επιτρέπεται η δοκιμή των προϊόντων με το click inside;
Ναι, θα επιτρέπεται η δοκιμή προ αγοράς, ελαχιστοποιώντας έτσι το πρόβλημα αλλαγής του. Η έλλειψη δοκιμής ήταν από τους λόγους που οι καταναλωτές απέφευγαν να αγοράσουν ρούχα και παπούτσια με το click away έναντι άλλων αγορών προϊόντων, που δεν απαιτείται δοκιμή.
4. Θα μπορεί να αλλάξει ο καταναλωτής το προϊόν;
Ναι, αλλά και πάλι αυστηρά με ραντεβού. Ο καταναλωτής θα μπορεί να αλλάξει το προϊόν και να παραλάβει ένα άλλο. Όλα τα δικαιώματα επιστροφής και εγγύησης που έχει ο καταναλωτής εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά.
5. Θα μπορεί να πληρώσει με μετρητά;
Ναι, στο όριο μετρητών των 500 ευρώ, που επιτρέπεται. Είναι ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα του click in shop σε σχέση με το click away, το οποίο λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά με κάρτα και e-banking. Σημειώνεται, ότι το click in shop διευκολύνει τη διαδικασία συναλλαγής, αφού ο καταναλωτής, εφόσον μπαίνει στο κατάστημα, θα μπορεί να πληρώνει με την παραδοσιακή μέθοδο στο ταμείο.
6. Θα υπάρχουν περιορισμοί;
Ασφαλώς, ανάλογα με την επιφάνεια του καταστήματος και τον αριθμό των εργαζομένων θα πρέπει να προγραμματίζονται τα ραντεβού, ώστε να αποφεύγεται συνωστισμός. Η αναμονή πελατών εντός του καταστήματος, πέραν αυτών που θα έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, θα απαγορεύεται. Σχετικά με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά κατάστημα προβλέπονται τα εξής:
– Σε καταστήματα έως 20 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται συνολικά 4 άτομα, δηλαδή εργαζόμενοι και πελάτες.
– Σε καταστήματα από 20 έως 100 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα, συν 1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια από 20 έως 100 τ.μ.
– Σε καταστήματα άνω των 100 τ.μ. επιτρέπονται 12 άτομα, συν 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 μέτρων.
7. Θα υπάρχουν και χρονικοί περιορισμοί;
Ναι, άλλωστε στόχος της κάθε επιχείρησης είναι η ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πελάτη στον δυνατόν συντομότερο χρόνο που θα περιλαμβάνει την είσοδο, τη δοκιμή του προϊόντος, την πληρωμή και την έξοδο από το κατάστημα.
8. Θα εφαρμοστεί η νέα μέθοδος αγορών σε όλη τη διάρκεια των εκπτώσεων;
Οι χειμερινές εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από τις 11 Ιανουαρίου, αλλά η διάρκεια εφαρμογής της νέας μεθόδου θα εξαρτηθεί από τα υγειονομικά δεδομένα. Ο εμπορικός κόσμος προσδοκά στις χειμερινές εκπτώσεις για να ξεπουλήσει το χειμερινό εμπόρευμα και θα προσπαθήσει να διασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας του click in shop.
9. Θα επιτραπεί το click in shop σε όλα τα εμπορικά καταστήματα;
Όχι, έχει αποσαφηνιστεί πως αρχικά θα επιτραπεί στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης καθώς και στα κοσμηματοπωλεία, που έχουν πληγεί περισσότερο το διάστημα της πανδημίας. Όλα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους με το click away.
10. Θα επιτραπεί το click in shop και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα;
Δεν έχει απαντηθεί ακόμα και δεν θεωρείται δεδομένο για να μη δημιουργηθούν προϋποθέσεις συνωστισμού σε κλειστούς χώρους. Το click away έχει επιτραπεί στα κλειστά εμπορικά κέντρα μόνο για κεντρική διαχείριση των παραδόσεων. Το click in shop δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί στα mall, καθώς, εάν τα καταστήματα λειτουργήσουν με τη μέθοδο των ραντεβού, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να ελεγχθούν η είσοδος και ο χρόνος παραμονής στο εμπορικό κέντρο όσων θα επιδεικνύουν το μήνυμα που θα αποδεικνύει ότι έχουν κλείσει κάποιο ραντεβού.
11. Οι εμπορικές επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click in shop θα εξακολουθούν να θεωρούνται πληττόμενες;
Ναι, αφού δεν πρόκειται για επιστροφή στην κανονικότητα. Ειδικά για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου έχει γίνει σαφές πως ισχύουν οι ρυθμίσεις για τα ενοίκια, τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣ Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε σχετικά: «Σωστά προτάθηκε -και αναμένεται εντός της εβδομάδας να επιβεβαιωθεί και επίσημα- από την κυβέρνηση το προσεκτικό άνοιγμα του λιανεμπορίου. Στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, το ραντεβού με τον πελάτη εντός καταστήματος δίνει τη δυνατότητα να δουλέψουν, αφού στις εκπτώσεις το ενδιαφέρον των καταναλωτών επικεντρώνεται σε αυτές τις δύο δραστηριότητες. Εκπτώσεις χωρίς ανοικτά καταστήματα δεν νοούνται, ενώ ρούχα και παπούτσια, εάν δεν δοκιμαστούν, δύσκολα πωλούνται και αγοράζονται. Οι χειμερινές εκπτώσεις, υπό τις προϋποθέσεις του click in shop, μπορούν να βοηθήσουν τις πληττόμενες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και να απομακρύνουν τον ορατό κίνδυνο πτωχεύσεων και ανεργίας. Τα εμπορικά καταστήματα, σύμφωνα και με τους ειδικούς, τηρούν κάθε αναγκαίο μέτρο ασφάλειας και δικαίως θα επιτραπεί να λειτουργήσουν με κάποιο τρόπο, πριν καταλήξουν οριστικά στις μεγάλες παράπλευρες απώλειες της πανδημίας».
Κοροναϊός στην Ελλάδα : Τα 3+1 βήματα για ένα… ανοικτό καλοκαίρι
Τυχαία δεν είναι ούτε τα επιχειρήματα που διατυπώνονται στην επιστολή, ούτε οι παραλήπτες της, ούτε και ο χρόνος που επέλεξε ο Πρωθυπουργός για τη γραπτή παρέμβασή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τον ρόλο και τη μορφή μίας ψηφιακής απόδειξης εμβολιασμού στην κατεύθυνση να λειτουργήσει, όπως έχουν αναδείξει τα «ΝΕΑ», ως κάρτα ελευθέρας για την κυκλοφορία όσων θα έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19.
Η χθεσινή επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τους ευρωπαίους ομολόγους του με την πρόταση να δημιουργηθεί «πρότυπο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού» κρύβει τον ευρύτερο σχεδιασμό τεσσάρων βημάτων του Μαξίμου για ένα… ανοιχτό καλοκαίρι.
Με λίγα λόγια συντάχθηκε με το βλέμμα στην τουριστική σεζόν και με το σκεπτικό, σύμφωνα με συνομιλητές του Πρωθυπουργού, ότι η επόμενη μέρα απαιτεί προετοιμασία γιατί δεν είναι και τόσο μακριά.
ΠΟΕΔΗΝ: Αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό – «Όχι» στους εμβολιασμούς στα νοσοκομεία
Πρέπει να τεθεί χρονικό ραντεβού
Έκκληση για «επιφυλακή» απηύθυνε από την πλευρά του ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ο οποίος προειδοποίησε πως με την οποιαδήποτε επαναφορά δραστηριότητας θα σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Βασιλακόπουλος σχολίασε τα σενάρια για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου λέγοντας με την μέθοδο του click inside είπε πως με τα στοιχεία που προκύπτουν από την περίοδο των γιορτών, «αν το “click in” λειτουργήσει πολύ προσεκτικά, δεν θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα».
Επεσήμανε ωστόσο ότι, «πρέπει να τεθεί χρονικό ραντεβού, δεν μπορεί να είναι 50 άτομα μέσα σε ένα μαγαζί».
Για το κρούσμα που εντοπίστηκε σε δασκάλα στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι, «έχει τεράστια σημασία να φορούν όλοι τις μάσκες τους κι η πιθανότητα μετάδοσης γίνεται πολύ μικρή, χωρίς να εκμηδενίζεται». «Ένα θετικό τεστ μας λέει ότι έχουμε τεστ. Ένα αρνητικό αφήνει 30% να έχω, άρα χρειάζεται δεύτερο τεστ», σημείωσε ο καθηγητής εκτιμώντας ότι στην προκειμένη περίπτωση «ο κίνδυνος να έχουν κολλήσει τα παιδιά είναι μικρός, πρώτον γιατί μόνο δυο μέρες λειτούργησε το σχολείο και δεύτερο- υποθέτω- φόραγαν μάσκες».
Σχετικά με το άνοιγμα και των υπόλοιπων τάξεων των σχολείων, είπε πως, «δεν γίνεται να τα ανοίξουμε όλα ταυτόχρονα, γιατί όσο προσεκτικοί να είμαστε, θα υπάρξει αύξηση. Αν τα ανοίξουμε όλα μαζί, δεν θα ξέρουμε τις μας φταίει, έτσι δεν θα ξέρουμε τι να κλείσουμε».
Πόσο θα φτάσουν τα κρούσματα αν ανοίξει το λιανεμπόριο
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε ότι με τα δημοτικά σχολεία εν λειτουργία, αν ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away, τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 2.000 στις αρχές Απριλίου. Ωστόσο, επισήμανε ότι τότε η κατάσταση θα είναι πιο διαχειρίσιμη, καθώς και ο καιρός θα είναι καλύτερος και θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
«Μπορούμε να ανοίξουμε τα καταστήματα στις 18 Ιανουαρίου με click away και ταυτόχρονα να προετοιμαστούμε και για το επόμενο βήμα του click in the shop (ραντεβού για αγορές μέσα στο καταστήμα). Ωστόσο, δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης. Τόνισε δε ότι επαναλειτουργήσουν γυμνάσια και λύκεια, θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως συσκευές για τον καθαρισμό του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και αύξηση των rapid test ώστε να προληφθεί πιθανή αναζωπύρωση.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αν και περισσότερο επιφυλακτικός, υπογράμμισε ότι «με αρκετό ρίσκο μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο».
Όπως ανέφερε «δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν τον Ιούνιο που άνοιξε κανονικά η αγορά. Υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα, ενώ βλέπουμε σε μικρά χωριά να φουντώνει ο ιός. Το σημείο κλειδί για να ανοίξει η αγορά είναι να βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος ώστε να αυξηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η κινητικότητα. Το click in the shop θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά η Επιτροπή δεν έχει την τεχνογνωσία να πει αν θα μπορούσε να σταθεί οικονομικά, αν συμφέρει τους εμπόρους. Επιδημιολογικά πάντως εφόσον δεν αυξηθεί η κινητικότητα, μπορεί να σταθεί».
Επιπλέον, ο καθηγητής Μικροβιολογίας επισήμανε ότι τα σχολεία έχουν προτεραιότητα σε σχέση με την αγορά, αλλά πρόκειται για δύσκολη η εξίσωση. «Αν θα ανοίξει πρώτα το γυμνάσιο ή το μαγαζί είναι μια πολιτική απόφαση. Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και αγορά», τόνισε.
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι το τέλος της πανδημίας θα σημάνει όταν αποκτηθεί συλλογική ανοσία, όταν δηλαδή εμβολιαστεί το 60%-70% του πληθυσμού.
Κόντρα κυβέρνησης αντιπολίτευσης για την πορεία των εμβολιασμών
Κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε μετά την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα περί καθυστερήσεων, ανεπάρκειας και ανοργανωσιάς αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών. Στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, τονίζοντας ότι η διαρκής επένδυση την καταστροφή έρχεται σε αντίθεση με τα αισθήματα και τις προσδοκίες των Ελλήνων.
Ο Χρήστος Ταραντίλης υπενθύμισε ότι στις 2 Νοεμβρίου 2020 ο κ. Τσίπρας μιλούσε για «εμπόριο ελπίδας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» και «για ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί». «Λιγότερο από δύο μήνες μετά, ευτυχώς για τους πολίτες, το εμβόλιο ήρθε στην Ελλάδα και η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει έγκαιρα την προετοιμασία ώστε να αρχίσει αμέσως ο εμβολιασμός με σχέδιο και πρόγραμμα. Τώρα ο κ. Τσίπρας προεξοφλεί πως «ούτε του χρόνου τέτοιον καιρό δεν υπάρχει πιθανότητα για τη δημιουργία της λεγόμενης ανοσίας της αγέλης», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει εμβόλια για όλους τους πολίτες.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για τον κορονοϊό βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αναμένεται «να επιταχυνθεί κατά πολύ το αμέσως επόμενο διάστημα με την παραλαβή περισσότερων εμβολίων και η συλλογική ανοσία θα έχει επιτευχθεί το καλοκαίρι».
Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα τόνισε ότι «η πορεία του εμβολιασμού φανερώνει πρωτοφανή ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους», συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν είναι σε θέση ούτε να τον οργανώσει στοιχειωδώς», καθώς «άνθρωποι 85 και 90 ετών αναγκάζονται να μετακινηθούν μεγάλες αποστάσεις και να βρεθούν στα νοσοκομεία και να εμβολιαστούν».
Πρέβεζα – Συναγερμός για κρούσματα σε δομή μεταναστών: Θετικό 1 στα 2 rapid test
Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές αρχές και τον ΕΟΔΥ μετά την είδηση για θετικά κρούσματα στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη στην Φιλιππιάδα της Πρέβεζας. Αρχικά ένας πρόσφυγας παρουσίασε συμπτώματα κορονοϊού, ο ίδιος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Άρτας όπου έπειτα από το τεστ βρέθηκε θετικός.
Ακολούθησε ο έλεγχος των ανθρώπων που του στενού του περιβάλλοντος με rapid test, ενώ από τους 35 που ελέχθησαν οι 18 βρέθηκαν θετικοί σύμφωνα με πληροφορίες του onprevezanews.gr. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας μόνο νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Άρτας με την κατάσταση του να μην εμπνέει κίνδυνο, ωστόσο παρέμεινε για παρακολούθηση, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Σήμερα αναμένεται να φτάσει στην δομή κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, όπου θα πραγματοποιήσει και ακόμη περισσότερα rapid test, υπό τον φόβο μεγαλύτερης διασποράς του κορονοϊού. Η πύλη του Κέντρου Φιλοξενίας στην Πρέβεζα μετά τα κρούσματα φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ μέσα στο στρατόπεδο έχουν απαγορευτεί οι συναθροίσεις σε κοινόχρηστους χώρους.
Πρόεδρος Παιδιάτρων στο ethnos.gr: Κίνδυνος έξαρσης ιώσεων – Να μην ανοίξουν τα σχολεία
Ως ιδιαίτερα επικίνδυνη απόφαση για όσα παιδιά μένουν στο ίδιο σπίτι με ηλικιωμένους και άτομα ευπαθών ομάδων χαρακτηρίζει το άνοιγμα των σχολείων μιλώντας στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας. Όπως επισημαίνει ότι το άνοιγμα σχολείων δεν συνοδεύεται από την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας που συστήνουν διεθνείς οργανισμοί,
Όπως σημειώνει ο Κώστας Νταλούκας, η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, ιδίως αυτή την εποχή, κινείται παντελώς προς λάθος κατεύθυνση, αφού τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι διάφορες ιώσεις του αναπνευστικού βρίσκονται «στο pick» και θεωρείται πολύ πιθανή μία έξαρσή τους από το συγχρωτισμό των παιδιών στο σχολείο. Το αποτέλεσμα, εξηγεί ο ίδιος, θα είναι να οδηγούνται οι μαθητές στα παιδιατρικά ιατρεία αλλά και στα νοσοκομεία, καθώς πολλά παιδιά που παρουσιάσουν πυρετό, βήχα, διάρροια ή άλλα συμπτώματα ιώσεων. Και φυσικά στη συνέχεια θα πρέπει να κάνουν το τεστ, ώστε να διαπιστωθεί, αν πάσχουν από κορονοϊό.
«Αν κάποιο παιδί παρουσιάσει πυρετό, βήχα, διάρροια ή άλλα συμπτώματα ίωσης, οι γονείς ή θα το φέρουν σε εμάς, για να το εξετάσουμε ή θα ζητήσουν από εμάς πληροφορίες μέσω τηλεφώνου. Εμείς, αναγκαστικά θα τους συστήσουμε να κάνει το παιδί τεστ για κορονοϊό σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, ώστε να μην πληρώσουν χρήματα. Το αποτέλεσμα θα είναι στα νοσοκομεία να γίνει “χαμός”, αλλά και να κινδυνεύσουν οι συνάδελφοι παιδίατροι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας, είναι ανεμβολίαστοι», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Νταλούκας.
Ανέφικτο το μάθημα με κουβέρτες και ανοιχτά παράθυρα
Ο πρόεδρος των παιδιάτρων θεωρεί ως ανέφικτη τη διενέργεια μαθήματος με ανοιχτά παράθυρα και κουβέρτες, όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και θεωρεί ως πιθανό στην καρδιά του χειμώνα το συγκεκριμένο μέτρο να συμβάλει περαιτέρω στην έξαρση των ιώσεων. Την κατάσταση κάνει ακόμα περισσότερο επικίνδυνη το γεγονός ότι για τις επόμενες ημέρες οι μετεωρολόγοι περιμένουν ραγδαία επιδείνωση του καιρού, με τις θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα να πέφτουν αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.
«Υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί που καθορίζουν τις προδιαγραφές ασφαλείς, τους οποίους εμπιστεύομαι, διότι, δυστυχώς, έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς είναι ο CDC των ΗΠΑ, ο οποίος είναι το Κέντρο Λοιμωδών Νόσων της χώρας και αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο τον κόσμο. Ο συγκεκριμένος οργανισμός πέρα από μάσκες και αποστάσεις μιλάει για αραίωση των παιδιών μέσα στις τάξεις και τονίζει ότι τα παιδιά πρέπει να κάθονται με τέτοιον τρόπο, ώστε το ένα να βλέπει την πλάτη του άλλου. Επίσης, προτείνει κάποια παιδιά να μένουν στο σπίτι κάποιες μέρες και να κάνουν τηλεκπαίδευση και τα υπόλοιπα να πηγαίνουν στο σχολείο. Εφόσον αυτά τα μέτρα δεν τηρούνται, είναι απερίσκεπτο που άνοιξαν τα σχολεία», σημειώνει αναφερόμενος στα δημοτικά. «Παράλληλα, είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, σε περίπτωση που τα παιδιά μένουν στο ίδιο σπίτι με ηλικιωμένους και άλλα άτομα ευπαθών ομάδων», τονίζει ο κ. Νταλούκας.
Κατά τον ίδιο, δεν είναι δυνατό να έχει την ίδια αποτελεσματικότητα η εφαρμογή των ίδιων μέτρων ασφαλείας στα σχολεία σε όλες τις περιοχές της χώρας. Έχει μεγάλη σημασία σε ποια περιοχή βρίσκεται το κάθε σχολείο και ποιο είναι το ιικό φορτίο αυτής.
«Πρακτικές και μέτρα της… γειτονιάς»
Ο κ. Νταλούκας υποστηρίζει ακόμα ότι η ομοσπονδία, από το περασμένο καλοκαίρι, είχε ζητήσει οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι γιατροί αλλά και οι πολίτες, για το ποια μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν, όταν έρθει η περίοδος έξαρσης των ιώσεων του αναπνευστικού, χωρίς, ωστόσο, να πάρει κάποια απάντηση.
«Το ζητήσαμε εγγράφως και ούτε τηλέφωνο δε μας πήρανε. Δυστυχώς, τα μέτρα που έλαβαν για τα σχολεία στηρίχθηκαν σε… πρακτικές της γειτονιάς. Χρησιμοποιώ σκληρό όρο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Πιθανό να υπήρχαν άλλες αδυναμίες, που δεν κατέστησαν εφικτή την εξυπηρέτηση των προτάσεων των σοβαρών φορέων. Από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα είχαμε σχεδόν μηδενικές λοιμώξεις στα παιδιά, επειδή δεν υπήρχε συγχρωτισμός. Τώρα φοβάμαι ότι οι ιοί που δεν μπόρεσαν να εκτονωθούν, με το άνοιγμα των σχολείων και το συγχρωτισμό θα κάνουν ένα… μπραφ και θα γίνει χαμός, Θα κινδυνεύσουν και συνάδελφοι, οι οποίοι είναι κάποιας ηλικίας και ανεμβολίαστοι και δεν μπορούν, βέβαια, να αρνηθούν την περίθαλψη των παιδιών», επισημαίνει και προσθέτει:«Ζητήσαμε να μπορούμε να συνταγογραφούμε τη διενέργεια τεστ για τον κορονοϊό και πήραμε την απάντηση ότι ”αν γίνει αυτό, πάνε τα μοριακά τεστ”. Έτσι θα στέλνουμε τα παιδιά στα νοσοκομεία για τεστ και θα γίνει σε αυτά… λαϊκό προσκύνημα», τονίζει ο κ. Νταλούκας.
Δυσαρεστημένοι και οι δάσκαλοι
Από την πλευρά του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιάννης Αναγνωσταράς, υποστηρίζει ότι είναι ανεπαρκή τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, τα οποία με εγκύκλιό του επέβαλε να τηρηθούν στα σχολεία το Υπουργείο Παιδείας. «Μας είπαν ότι πρέπει κάθε είκοσι λεπτά να ανοίγουμε τα παράθυρα, ώστε να αερίζεται ο χώρος, να γίνονται εκ περιτροπής διαλείμματα και σε όποια σχολεία είναι εφικτό, τα παιδιά να μπαίνουν από διαφορετικές πόρτες, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Δε μας είπαν τίποτα για εκ περιτροπής βάρδιες και δεν έγινε καμία συζήτηση, αν τα παιδιά μένουν στο ίδιο σπίτι με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», λέει στο ethnos.gr ο κ. Αναγνωσταράς.
Πηγή: ΑΠΕ, in.gr, ethnos.gr, ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1, Mega
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ