Διεθνή

Ακάρ προς Ελλάδα: «Διδαχτείτε από την ιστορία, φερθείτε έξυπνα»

Τι είπε ο τούρκος υπουργός Άμυνας στη δεξίωση για την Εθνική Ημέρα της Μαλαισίας, που διεξήχθη στην Άγκυρα

Parallaxi
ακάρ-προς-ελλάδα-διδαχτείτε-από-την-ι-898932
Parallaxi

«Λέμε διδαχτείτε από την ιστορία. Μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες. Κάποιοι μπορεί να σας ψιθυρίζουν κάτι στα αυτιά. Είδατε από την ιστορία ότι αυτά δεν ισχύουν. Μην επαναλάβετε τα ίδια. Να είστε έξυπνοι», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στη δεξίωση για την Εθνική Ημέρα της Μαλαισίας, που διεξήχθη στην Άγκυρα.

«Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στο Ελλάδα που αυξάνουν την ένταση για δικούς τους προσωπικούς υπολογισμούς και για εσωτερική πολιτική κατανάλωση, για τα δικά τους συμφέροντα. Από την άλλη, κάποιοι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, απόστρατοι στρατιώτες και λογικοί Έλληνες είδαν το λάθος εδώ και άρχισαν να το εκφράζουν προφορικά και γραπτά», πρόσθεσε ο Ακάρ, απευθύνοντας στη συνέχεια πρόταση για έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα.

«Δηλώνουμε ότι πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις και ότι ο σωστός τρόπος θα ήταν να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό για να λύσουμε τα προβλήματά μας με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, μέσω διαλόγου. Ωστόσο, αυτό που λέμε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως αδυναμία. Είμαστε αποφασισμένοι και ευτυχώς ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο των ιδίων όσο και των Κυπρίων αδελφών μας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο».

Ο Ακάρ σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Τόνισε ότι η Τουρκία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και ενεργεί υπομονετικά για να επιλύσει αυτά τα προβλήματα με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, αλλά «παρόλες τις καλοπροαίρετες προσπάθειές μας, η γειτονική μας Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει την ένταση με ορισμένες προκλητικές ενέργειες και ρητορικές. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το αποτρέψουμε αυτό», είπε.

«Ας μιλήσουμε…»

Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει εξοπλίσει τα νησιά κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ο Ακάρ είπε, «Ο εναέριος χώρος σας είναι ο ίδιος με τα χωρικά σας ύδατα. Λένε, «όχι, τα χωρικά μας ύδατα είναι 6 μίλια, ο εναέριος χώρος μας είναι 10 μίλια. Είναι το πιο παράξενο πράγμα στον κόσμο. Δεν μπορεί να γίνει κατανοητό αυτό. Κανένα νοήμον μυαλό δεν το αποδέχεται. Τα προβλήματα περιμένουν ένα προς ένα. Εμείς λέμε, αφού υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε».

Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις από τη μια πλευρά, συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την άλλη και διαδικασίες αποκλιμάκωσης κρίσεων για την επίλυση των προβλημάτων, ο Ακάρ είπε: «Όλα αυτά έχουν σταματήσει. Λέμε, έλα όποτε θέλεις εσύ ή ας έρθουμε εμείς. Εμείς μιλάμε για διάλογο κι εκείνοι μη δίνοντάς του σημασία, λένε ‘η Τουρκία είναι επεκτατική και επιθετική».

«Διπρόσωπη πολιτική»

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, η Ελλάδα προσπαθεί να δυσφημήσει την Τουρκία με κάθε ευκαιρία. «Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε γεγονός, να συκοφαντούν και να επηρεάζουν τρίτους με ψέματα και συκοφαντίες και να διαμαρτύρονται για την Τουρκία σε τρίτους. Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι λάθος να λέμε ότι ακολουθείται μια διπρόσωπη πολιτική. Υπάρχει μία διπρόσωπη πολιτική. Εμείς αφενός επιμένουμε στο διάλογο, αλλά όπως το καταλαβαίνουν φαίνεται ότι πρέπει να δώσουν απάντηση σε αυτό, αφετέρου όταν συνηθίζουν να παραπονιούνται για την Τουρκία βασιζόμενοι σε ψέματα και αρνητικά πράγματα κάθε φορά που μιλούν με τρίτες χώρες», είπε.

Σχολιάζοντας το περιστατικό με τα προειδοποιητικά πυρά που εκτόξευσε η ελληνική ακτοφυλακή εναντίον οχηματαγωγού πλοίου στο Αιγαίο, ο Ακάρ είπε: «Αμέσως μετά, οι πολιτικοί στην Ελλάδα κατηγόρησαν την Τουρκία για επιθετικότητα. Τι είναι αυτό, αν όχι διπροσωπία; Γι’ αυτό λέμε, δεν έχουν έναν καθρέφτη στο σπίτι τους; Αν κοιτάξουν, θα δουν την αλήθεια και ίσως νιώσουν ντροπή. Δεν υπάρχει αυτή η διπροσωπία και η υποκρισία».

«Είναι απαράδεκτες οι παρενοχλήσεις»

Ο Χουλουσί Ακάρ σχολίασε και τις φερόμενες «παρενοχλήσεις» τουρκικών μαχητικών από ελληνικά F-16. “Ακόμη και σε τέτοιες δραστηριότητες, παρενοχλούν και μας κλειδώνουν με συστήματα αεράμυνας S-300 ρωσικής κατασκευής. Αυτή είναι μια εχθρική, εχθρικότατη στάση. Δεν έχει να κάνει με συμμαχίες, γείτονες ή προηγούμενες συμφωνίες. Κάνουν αυτά τα πράγματα και δείχνουν εχθρική συμπεριφορά. Είναι απαράδεκτο. Είναι μεγάλη διπροσωπία και υποκρισία. Αυτό πρέπει να φανεί. Αυτά τα μεταφέρουμε στους συνομιλητές μας γραπτώς και προφορικώς κάθε φορά. Παρακολουθούμε αυτές τις συμπεριφορές κατά της Τουρκίας, δεν αφήνουμε καμία από αυτές αναπάντητη. Έχουμε κάνει ό,τι πρέπει να γίνει στο τραπέζι και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον. Εμείς το ονομάζουμε ειρήνη, σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνές δίκαιο, θέλουμε να συνεργαστούμε σε αυτά τα θέματα. Το Αιγαίο Πέλαγος ευχόμαστε να είναι μια θάλασσα ειρήνης, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να βρούμε ανταπόκριση».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στο στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα δήλωσε ότι «κρύβουν FETO, PKK/YPG, DEASH, DHKP-C στο Λαύριο. Τους βάζουν να πάνε σε διάφορες χώρες. Ενώ είναι εμφανή όλα αυτά, ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο με μια μεγάλη απάθεια, διπροσωπία και υποκρισία. Είναι αδύνατο να το καταλάβουμε», είπε.

Ακόμη και απέναντι στους «Τούρκους», όπως τους αποκάλεσε της δυτικής Θράκης, ο υπουργός Ακάρ συνέχισε κατήγγειλε τη στάση της Ελλάδας.

«Δεν αποδέχονται την ύπαρξη των αδελφών μας εκεί. Λένε είναι μουσουλμάνοι. Είναι Κινέζοι ή Ιάπωνες; Τα ονόματά τους είναι τουρκικά, η διεύθυνσή τους είναι τουρκική, τα νεκροταφεία τους είναι τουρκικά, η ιστορία και οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι τουρκικά. Σφετερίζονται τα δικαιώματα και τους νόμους των αδελφών μας στη δυτική Θράκη και το αγνοούν. Προσπαθούν να ανακατευτούν σε όλα, ακόμα και στα σχολεία τους, στην εκλογή μουφτή. Υπάρχει η Συνθήκη της Λωζάνης από τη μία πλευρά και η Συμφωνία των Παρισίων από την άλλη. Αυτά είναι τα βασικά κείμενα. Αρνούνται και απορρίπτουν ακόμη και τους κανόνες που περιέχουν αυτά τα κείμενα», υποστήριξε.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα