Ακρίβεια: «Ηλεκτροσόκ» για τα νοικοκυριά – Στα ύψη καύσιμα, είδη πρώτης ανάγκης και ρεύμα
Ολοένα και δυσχεραίνει η κατάσταση στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Ολοένα και δυσχεραίνει η κατάσταση στον οικογενειακό προϋπολογισμό καθώς το ράλι της ακρίβειας δεν φαίνεται να σταματά. Σε ένα μόνιμο… ηλεκτροσόκ για τα νοικοκυριά εξελίσσεται το θέμα της ακρίβειας καθώς οι καταναλωτές βλέπουν κυριολεκτικά τα πάντα να αυξάνονται, με τον οικονομικό προϋπολογισμό να «ματώνει» ολοένα και περισσότερο.
Τελευταίο έξοδο που έρχεται να προστεθεί είναι φυσικά το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο μιας και ο χειμώνας πλησιάζει. Το φετινό επίδομα θέρμανσης θα είναι μια «ανάσα» καθώς θα είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με πέρσι ενώ θα υπάρχουν διευρυμένα κριτήρια για τους δικαιούχους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι ακριβότερο από πέρυσι κατά περίπου 40%. Έτσι, η μέση τιμή διαμορφώνεται περίπου 1,05 με 1,10 ευρώ το λίτρο ενώ η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου.
«Πικρός» καφές
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων, ο καφές πωλείται ακριβότερα κατά 0,10 ευρώ ή 5% επί της τελικής τιμής.
Προς τα πάνω είναι και οι ανατιμήσεις στα έτοιμα γεύματα και τις σαλάτες, με το ποσοστό να φτάνει στα 4,25% έως 9,17% ενώ σταθερές μένουν για τη ώρα οι τιμές στα σάντουιτς, αν και αλλάζουν τα ίδια τα προϊόντα.
Αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών, μάλιστα, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το καλοκαίρι του 2022, ενώ για να υπάρξει συγκράτηση των ανατιμήσεων, σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, θα πρέπει να καταργηθεί ή να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στον καφέ, αλλά και να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 7%.
«Όλα… πάνω» λέει η ΕΛΣΤΑΤ
Την ίδια ώρα, η τελευταία έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει πως η κατάσταση στην αγορά πηγαίνει από το κακό στο… χειρότερο!
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε ένα έτος (Σεπτέμβριος 2021 προς Σεπτέμβριο 2020), το φυσικό αέριο ανατιμήθηκε κατά 108,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 28,9% και η βενζίνη κατά 18,1%.
Ενώ, τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, ανατιμήσεις υπήρξαν στη συντριπτική πλειονότητα προϊόντων και υπηρεσιών.
Ειδικότερα, αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε:
- Φυσικό αέριο (12,8%),
- Ελαιόλαδο (11,8%),
- Αρνί και κατσίκι (7,3%),
- Λαχανικά νωπά (6,9%),
- Ψωμί (2,5%),
- Φρούτα νωπά (2,2%),
- Ψάρια νωπά (2,1%),
- Οικιακές υπηρεσίες (1,9%),
- Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (1,8%),
- Άλλα είδη ατομικής φροντίδας (1,6%),
- Διαρκή αγαθά αναψυχής (1,3%),
- Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1,3%),
- Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1,1%),
- Μοσχάρι (0,9%),
- Ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (0,5%),
- Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία (0,5%),
- Νοσοκομειακή περίθαλψη (0,4%)
- Καύσιμα αυτοκινήτου- βενζίνη (0,3%).
Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε:
- Αλλαντικά (2,9%),
- Τυριά (2,8%),
- Πουλερικά (2%)
- Τηλεφωνικές υπηρεσίες (0,2%).
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 2,2% τον Σεπτέμβριο, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
- 3,1% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια, αυγά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, σοκολάτες- προϊόντα σοκολάτας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, χοιρινό, αλλαντικά, γιαούρτι, γλυκά κουταλιού- μαρμελάδες- μέλι.
- 4,7% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
- 0,6% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές.
- 0,1% στην ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την μείωση κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
- 7,8% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
- 0,9% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
- 0,5% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
- 0,5% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
- 2,5% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
- 0,4% στην ομάδα «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.
- 0,8% στην ομάδα «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,4% τον Σεπτέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2021, έναντι αύξησης 2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Όπως αναφέρθηκε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε 1,9% τον Σεπτέμβριο, από αύξηση επίσης 1,9% τον Αύγουστο και έναντι μείωσης 2,3% τον Σεπτέμβριο 2020. Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Αυγούστου εφέτος, ο εναρμονισμένος δείκτης σημείωσε αύξηση 2,1%, έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
«Καταιγίδα» ανατιμήσεων: Οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου- Τα μέτρα- «ασπίδα»
Η κρίση της ακριβής ενέργειας θα είναι οξεία και ενδέχεται να φτάσει μέχρι και τό Πάσχα, με την κυβέρνηση όμως να είναι έτοιμη να λάβει επιπλέον μέτρα πέρα των 500 εκατομμυρίων που ήδη ανακοίνωσε. Αυτά προέβλεψε ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο ΣΚΑΪ,
«Είμαστε εδώ για να συμβάλουμε εαν χρειαστεί και επεκταθεί το πρόβλημα, αρκετούς μήνες μέσα στο 2022. Άρα να καλύψουμε και σημαντικό κομμάτι του κόστους που υφίστανται ή θα υποστούν, οι Έλληνες πολίτες», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας.
Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση εξετάζεται η πιθανότητα να αναβληθούν οι πληρωμές κάποιων οφειλών ενέργειας που θα δημιουργηθούν ή να καταβληθούν με δόσεις για νοικοκυριά με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
«Το ζήτημα της αναβαλλόμενης καταβολής, ή της τμηματικής καταβολής των οφειλών σε μεταγενέστερο χρόνο είναι κάτι το οποίο μελετάται. Από την άλλη πλευρά οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψην ότι θα πρέπει να εξασφαλεται και η βιωσιμότητα και η ρευστότητα των εταιριών παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού» ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι όλες οι φοροελαφρύνσεις που έχουν ανακοινωθεί θα ισχύσουν, όπως το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης, και των ασφαλιστικών εισφορών, και οι μειώσεις φόρων και προκαταβολών φόρων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
«Ισχύουν όλες οι πολιτικές που είπαμε στη Θεσσαλονίκη για το 2022. Όλες. Αλλά για το ενεργειακό κόστος που αναφέρατε πριν από λίγο, αντιλαμβάνεστε ότι οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Άρα αυτά τα 500 εκατ. τα στερούμαστε αλλό το να υλοποιήσουμε κάποιες άλλες πρόσθετες πολιτικές. Πέραν τις Θεσσαλονίκης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ελάφρυνσης που παγώνει είναι η μείωση 8% στον ΕΝΦΙΑ που σχεδόν είχε προεξοφληθεί απο κυβερνητικές πηγές.
Ο Υπουργος αναφερόμενος στο έλλειμα του 7,4% και στο χρέος που ξεπερνά το 200% εξήγησε για ποιο λόγο δεν αποφασίζει επιπλέον μειώσεις σε φόρους κατανάλωσης όπως ο ΦΠΑ ή οι φόροι στα καύσιμα.
«Θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής να έρθω σήμερα και να σας πω “μειώνουμε κι άλλους φόρους, δίνουμε κι άλλα επιδόματα, αλλά δεν θα ήμουν υπεύθυνος απέναντι στους συμπατριώτες μου», είπε ο ίδιος.
Παρά την κρίση πάντως, το Υπουργείο διατηρεί την ανάπτυξη του 2021 στο 6,1% και μάλιστα ο Υπουργός προέβλεψε ότι θα ξεπεραστεί και αυτό το ποσοστό.
«Με τα σημερινά δεδομένα, μάλλον είμαστε και συντηρητικοί. Μεγαλύτερη ανάκαμψη της οικονομίας δεν σημαίνει αυτομάτως και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για παροχές».
Ο πρωθυπουργός πάντως, μιλώντας χθες προς επιχειρηματίες τους ζήτησε να προχωρήσουν σε στήριξη των ανθρώπων της εργασίας, επιστρέφοντάς τους ένα μέρισμα της ανάπτυξης δημιουργώντας έτσι και τις συνθήκες για έναν νέο κοινωνικό διάλογο με άλλα κριτήρια.
Οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου
Νέα στοιχεία για το πόσο παραπάνω θα μας κοστίσουν οι νέες ανατιμήσεις στο φυσικο αέριο καθώς και το πως θα «απαντήσει» σε αυτές οι κυβέρνηση παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.
Η τιμή της κιλοβατώρα του τριμήνου που μόλις ξεκινάει (Οκτ – Δεκ 2020) πέρυσι ήταν 0,04 €/κιλοβατώρα. Ωστόσο, σήμερα φτάνει στα 0,10 €/κιλοβατώρα. Δηλαδή για αύξηση της τάξεως 150%. Στο πλαίσιο αυτό η πρόβλεψη για την περίοδο Οκτώβριο – Δεκέμβριο 2021 σχετικά με την εκτιμώμενη κατανάλωση είναι 1,8 εκατ ΜWH δηλαδή που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούμε επιπλέον 108 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα οι αλλαγές
Για ένα νοικοκυριό
Ο λογαριασμός του φυσικού αερίου τον Ιανουάριο του 2021 ήταν στα 105 ευρώ ενώ η πρόβλεψη για τον Ιανουάριο του 2022 αγγίζει τα 333 ευρώ το μήνα δηλαδή 217% αύξηση.
Για μια πολυκατοικία που έχει κοινό καυστήρα
Από 390 ευρώ που ήταν η επιβάρυνση τον Δεκέμβριο του 2020, το κόστος για τον μήνα αυτό το 2021 προβλέπεται να φτάνει να 1170 ευρώ δηλαδή 200% αύξηση.
Η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτών των επιβαρύνσεων λαμβάνει τα εξής μέτρα:
1. Επιπλέον ενισχύσεις έως Ιούνιο 2022
2. Διπλασιασμός επιδόματος θέρμανσης
3. ΔΕΠΑ: Παράδοση αερίου με τιμή -15% σε ιδιώτες παρόχους: Η ΔΕΠΑ θα δίνει σε όλους τους παρόχους
Πηγή: ΣΚΑΙ/ newsbomb
Δείτε επίσης: