Ελλάδα

Αλ. Τσίπρας: Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία, τα αναδρομικά των συνταξιούχων, την πρώτη κατοικία και τις τράπεζες

Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική

Parallaxi
αλ-τσίπρας-έντονη-κριτική-στην-κυβέρν-588788
Parallaxi
Εικόνα αρχείου

«Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του και ζήτησε να μην γίνεται «προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης. Έχει επιπτώσεις που χτύπησαν εξαιρετικά τις οικονομίες όλων των χωρών».

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πτωτική πορεία 12 μήνες τώρα. Οι επιπτώσεις από το lockdown στην Ελλάδα θα είναι ισχυρές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Παραδώσαμε την οικονομία με σχεδόν τρία χρόνια συνεχούς και σταθερής αναπτυξιακής πορείας. Κάθε τρίμηνο, από το τρίτο του 2016 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ της χώρας αυξανόταν διαρκώς. Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν την πανδημία, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είπε «πολλά λόγια υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά στην πράξη εργαστήκατε μόνο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, φίλων και γνωστών».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση «έχει σκιαγραφήσει ένα σενάριο που κανείς άλλος στην Ευρώπη και διεθνώς δεν τολμά να το ισχυριστεί σοβαρά. Τι λέτε; «Η κρίση θα είναι σύντομη και θα ακολουθήσει άμεσα ισχυρή ανάκαμψη το 2021».

«Καμία πρόβλεψη διεθνούς οργανισμού δε λέει ότι η ανάκαμψη θα καλύψει την ύφεση», εξήγησε και πρόσθεσε: «Με βάση τις πιο σημαντικές προβλέψεις διεθνώς, ούτε στο τέλος του 22 δε θα έχουμε ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Όλοι, βλέπουν αυτές τις προβλέψεις και σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα. Προσπαθούν να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα αρνητικά σενάρια».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ξορκίζουν το κακό, μην τυχόν και σας χαλάσει το αφήγημα και της επιτυχίας. Αντιμετωπίζετε την κρίση που θα πέσει στα κεφάλια της μεσαίας τάξης και των εργαζομένων, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δεν πήρατε γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα στην πρώτη φάση της πανδημίας».

«Δεν έχετε σχέδιο, πέρα από μπαλώματα για την επόμενη φάση μετά το lockdown. Και όταν πια η ύφεση θα αγγίξει δυσθεώρητα επίπεδα, θα έρθετε να πείτε στον ελληνικό λαό: Ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα γιατί φταίει η πανδημία», είπε συνεχίζοντας την επίθεση.

Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά που θα δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι δεν ήταν «πολιτική επιλογή» να τα δώσουν «όπως είπατε», αλλά «υποχρέωσή σας». «Οφείλετε να τα δώσετε, βάσει της απόφασης της Δικαιοσύνης».

Να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση Πισσαρίδη Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να φέρει άμεσα στη δημοσιότητα την έκθεση Πισσαρίδη και να θέσει έγκαιρα στο δημόσιο διάλογο και σε ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή τις προτάσεις και τις προβλέψεις του αναπτυξιακού πλάνου.

«Κυριακή κοντή γιορτή, πρέπει να δώσετε στη δημοσιότητα τους σχεδιασμούς σας. Και αν το σχέδιό σας σημαίνει λιτότητα για τους πολλούς, περικοπές και μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, χωρίς τυπικά να έχουμε μνημόνια, να γνωρίζετε ότι οι επιχορηγήσεις αυτές που θα πάρουμε τελικά, δεν είναι ικανές από μόνες τους να δημιουργήσουν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, είπε ότι τους προβλημάτισε βαθιά: «η αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις επιχορηγήσεις και στο δανεισμό, σε βάρος των επιχορηγήσεων, αποτελεί εξαιρετικά αρνητική είδηση. Η αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των θέσεων των χωρών του πλούσιου Βορρά, τόσο για μείωση των επιχορηγήσεων όσο όμως και για δικαίωμα φρένου στην εκταμίευσή τους αν δεν πληρούνται σκληροί όροι και προϋποθέσεις, δεν αφήνουν περιθώριο για πανηγυρισμούς αλλά για βαθύ προβληματισμό», σημείωσε.

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, σημειώνοντας ότι την περίοδο 2015-2019, επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος με την αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ουσιαστικό και διευρυμένο «οπλοστάσιο» αντιμετώπισης του ζητήματος. «Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε περιέλαβε πλήθος ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τις μικρές επιχειρήσεις και τους οικονομικά αδύναμους πολίτες», είπε και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση αναρωτήθηκε:

«Εσείς τι έχετε κάνει ένα χρόνο τώρα; Έχετε εξαγγείλει ένα νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο φαίνεται ότι θα είναι η ταφόπλακα για τη προστασία της πρώτης κατοικίας και μας παρουσιάζετε ένα σχέδιο «γέφυρα», αποφεύγοντας ωστόσο να μας πείτε, τι θα συνδέει αυτή η γέφυρα. Ποια θα είναι, δηλαδή, η επόμενη ημέρα για την προστασία της κύριας κατοικίας. Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, η ρύθμιση που φέρνετε σήμερα δεν αποτελεί πλαίσιο προστασίας. Η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών θα περάσει κάτω από τη γέφυρα».

«Καταθέτουμε λοιπόν σήμερα με τροπολογία, το αναγκαίο πλαίσιο για να αποτρέψουμε αυτή τη προοπτική. Πρόταση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πραγματική γέφυρα, για ένα νέο πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα το πρόβλημα και θα δίνει λύσεις και ανακούφιση στα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά και επαγγελματίες. Μπροστά στις χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που βρίσκονται ήδη ή θα βρεθούν σύντομα στα πρόθυρα “ασφυξίας”, είναι αναγκαίο όχι να άρετε τη προστασία της α’ κατοικίας αλλά να διευρύνετε το πλαίσιο για την προστασία της. Πλαίσιο που θα εκτείνεται χρονικά μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνει αυξημένη κρατική επιδότηση για τους δανειολήπτες εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Απευθυνόμενος εκ νέου στον κ. Μητσοτάκη τον κάλεσε να πάρει θέση: «Με ποιους είστε; Με τη κοινωνία και τα ανάγκες της ή με τις τράπεζες και τα τραπεζικά στελέχη με τους υψηλούς μισθούς. Οι τράπεζες επιθυμούν διακαώς τους πλειστηριασμούς. Την ίδια στιγμή που δε χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία. Και εσείς τους χαρίζεστε σε όλα».

«Φέρατε ένα νομοσχέδιο με φορολογικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν -λέτε- την αναπτυξιακή διαδικασία της ελληνικής οικονομίας. Και αντί να πιέσετε τις τράπεζες και τα στελέχη τους να ανοίξουν επιτέλους τις κάνουλες της ρευστότητας προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις, αντί να τις πιέσετε να διαθέσουν τα δισ. ευρώ που έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, έρχεστε σήμερα και επιβραβεύετε τα τραπεζικά στελέχη, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τους μετόχους των τραπεζών για το «έργο» τους».

«Αυτοί λοιπόν είστε. Δώρα στους τραπεζίτες. Φορολογικές εκπτώσεις στους πλούσιους και για τους πολλούς φτώχεια, μειώσει μισθών και πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας. Αλλά σύντομα κε Μητσοτάκη τόσο η μεσαία τάξη που εξαπατήσατε, όσο και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που στενάζει θα καταλάβει πιο είναι το σχέδιό σας και για ποιους δουλεύετε», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα