Επικαιρότητα

Αλλάζουν όψη δύο κομβικά πάρκα σε Εύοσμο και Κορδελιό

Τι προβλέπει το ολικό «λίφτινγκ»

Parallaxi
αλλάζουν-όψη-δύο-κομβικά-πάρκα-σε-εύοσ-764092
Parallaxi
Πηγή: Δήμος Κορδελιού Ευόσμου – Facebook

Δυο κομβικά πάρκα στον Εύοσμο και το Κορδελιό αναβαθμίζουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου.

Πρόκειται για το πάρκο Σμύρνης στο Κορδελιό και το πάρκο Ελπίδας στον Εύοσμο, τα οποία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και η αναβάθμισή τους χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με συνολικό προϋπολογισμό 3,9 εκ. ευρώ.

Το πάρκο Σμύρνης βρίσκεται μεταξύ των οδών Παγκάλου, Σιατίστης, Παπαφλέσσα, Παπαναστασίου στο Κορδελιό και προβλέπεται η ολοκληρωτική ανάπλασή του.

Το συνολικό εμβαδό του πάρκου είναι 3.013,36 τ.μ. με επιφάνεια πρασίνου μόλις 800 τ.μ. σήμερα. Κεντρική ιδέα είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου αστικού πρασίνου με πολυλειτουργικό χαρακτήρα, με χρήσεις όπως η φιλοξενία τοπικών υπαίθριων δραστηριοτήτων – παζάρι, εκθέσεις κλπ.), η δημιουργία πλατείας μνημείου, βοτανικού – αρωματικού κήπου, υπαίθριου χώρου άθλησης, καθιστικά, παιδική χαρά, διαδρομές – μονοπάτια για περίπατο, αναψυχή, με προσβασισμότητα για όλους.

Με το έργο επιτυγχάνεται αύξηση του πρασίνου και βελτίωση του περιβάλλοντος σε μια πυκνοδομημένη περιοχή. Η χρήση των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού συμβάλλει στο μικροκλίμα της περιοχής και στην καταπολέμηση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας. Οι εργασίες που θα γίνουν στο χώρο αφορούν στη διαμόρφωση του χώρου πρασίνου. Ο εξοπλισμός του χώρου της παιδικής χαράς θα γίνει σε επόμενη φάση, με την αντίστοιχη προμήθεια, με πόρους του Δήμου.

Το πάρκο Ελπίδος είναι από τα πιο μεγάλα και πιο σημαντικά πάρκα του Ευόσμου, με συνολικό εμβαδό 14.978,79 τ.μ. Κεντρική ιδέα είναι η δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου αστικού πρασίνου και χώρων αναψυχής και άθλησης, σε μια περιοχή που εμφανίζει σημάδια γήρανσης, παρακμής και εγκατάλειψης. Πρωταρχικός στόχος είναι ο πρασινισμός και η βιοκλιματική αναβάθμιση, που σε συνδυασμό με τον σύγχρονο σχεδιασμό και τον σύγχρονο αστικό εξοπλισμό θα καταστήσει την περιοχή επισκέψιμη και φιλική στους κατοίκους. Προτείνεται η αύξηση της φύτευσης (δενδροφυτεύσεις και παρτέρια με φυτά εδαφοκάλυψης, αναρριχώμενα φυτά, δημιουργία αρωματικών κήπων). Η πυκνή βλάστηση κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα παραμένει, ενώ θα εμπλουτιστεί και με νέες φυτεύσεις που θα δημιουργήσουν ένα δάσος με ποικιλία φυτών για εκπαιδευτικό σκοπό. Τα υλικά που προτείνονται για την διαμόρφωση, δεν επιβαρύνουν ενεργειακά το αστικό περιβάλλον, αποδίδοντας ταυτόχρονα έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στον τόπο επέμβασης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα