Διεθνή

Άλλη μια νύχτα βομβαρδισμών στη Γάζα, νέα προσθεσμία απομάκρυνσης

«Πάγωσε» η απομάκρυνση των ξένων πολιτών από την Γάζα

Parallaxi
άλλη-μια-νύχτα-βομβαρδισμών-στη-γάζα-ν-1077848
Parallaxi

Ισραηλινός στρατός: «Παράθυρο» 4 ωρών για τη μετακίνηση κατοίκων της Γάζας νότια

«Παράθυρο» λίγων ωρών στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να φύγουν προς το νότιο τμήμα του παράκτιου θύλακα έδωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέψουν τη μετακίνηση σε δρόμο με κατεύθυνση τον νότο από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), έγραψε αργά χθες εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα Χ. Ο στρατός δημοσίευσε επίσης χάρτη που δείχνει τη δίοδο αυτή. «Εάν νοιάζεστε για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, κατευθυνθείτε προς τα νότια σύμφωνα με τις οδηγίες μας» ανέφερε η ανάρτηση, στα αραβικά.

Ο ισραηλινός στρατός έχει κατ’ επανάληψη καλέσει τους κατοίκους στο βόρειο τμήμα να μετακινηθούν προς τις νότιες περιοχές του θύλακα. Σύμφωνα με τον στρατό, τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι το έχουν ήδη κάνει.

Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες ήταν ο απολογισμός των ανελέητων επιθέσεων του στρατού του Ισραήλ σε νοσοκομεία και σχολεία στη Γάζα την Παρασκευή, με τους νεκρούς στη Λωρίδα να ξεπερνούν τις 9.200.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι χτύπησε ασθενοφόρο γιατί με αυτόν τον τρόπο μετακινούνται μαχητές της Χαμάς, χωρίς να δώσει κάποιο στοιχείο για αυτόν τον ισχυρισμό. Νέες επιθέσεις έγιναν σήμερα σε δύο νοσοκομεία και ένα σχολείο.

Τα παιδιά που έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα έχουν φτάσει τις 3.900

Την ίδια ώρα οι IDF συνεχίζουν τις χερσαίες επιθέσεις, με την πόλη της Γάζας να τελεί «υπό διπλή πολιορκία» και 500.000 άμαχοι να υπολογίζεται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε μετά τη συνάντησή του με τους ΥΠΕΞ της Ιορδανίας και της Αιγύπτου ότι μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «θα ευνοήσει τη Χαμάς».

Συνεχίζονται οι σποραδικές μάχες ανάμεσα σε ισραηλινό στρατό και Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, με τον Χασάν Νασράλα να δηλώνει στο διάγγελμά του ότι «όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά».

«Τρώμε ένα γεύμα τη μέρα, πίνουμε βρώμικο νερό» – Συγκλονίζει μητέρα επτά παιδιών στη Γάζα

Μιλώντας στο BBC η Σουχέρ Αλ Λουχ, μητέρα επτά παιδιών είπε: «Πίνουμε βρώμικο νερό. Τρώμε ένα γεύμα κάθε μέρα, κυρίως τόνο ή φασόλια από κονσέρβες».

«Μερικές φορές μαγειρεύω λίγες φακές σε μια παλιά ξυλόσομπα. Έχουμε φωτοβολταϊκά στη στέγη για να μπορούμε να φορτίζουμε τα τηλέφωνά μας», προσέθεσε.

Επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη λίγες ώρες πριν την επίσκεψη Μπλίνκεν Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιούσε ήδη αυτές τις επιδρομές σε σπίτια, χωριά και πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ακόμη και πριν από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Από τότε, η συχνότητα και η ένταση έχουν αυξηθεί εκθετικά.

Σύμφωνα με το Al Jazeera οι πρώτες επιδρομές σε σπίτια στη Ναμπλούς ξεκίνησαν στις 22:00 το βράδυ τοπική ώρα.

Υπήρξε μια δεύτερη επδρομή, όπου άνθρωποι τραυματίστηκαν, καθώς υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και Παλαιστινίων κατοίκων της Ναμπλούς.

Υπήρξαν τρεις τραυματισμοί. Αλλά παραδόξως σήμερα το βράδυ στη Ναμπλούς, δεν έγιναν συλλήψεις εκεί.

Στο Αζούν στην Qalqilya, υπήρξε νωρίτερα μια πολύ μεγάλη επιδρομή που πραγματοποιήθηκε με ισχυρή παρουσία του ισραηλινού στρατού σε σπίτια εκεί.

Κάτοικοι πιστεύουν ότι σχετίζεται με τους πυροβολισμούς που έπεσαν σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις νωρίτερα το Σάββατο. Πριν από λίγες ημέρες, οι κάτοικοι είπαν ότι περίμεναν κάποιου είδους αντίποινα όπως αυτό.

Επίσης οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης και έκαναν έφοδο σε πολλά σπίτια, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Γενικά, τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, οι επιδρομές αυτές λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατά την ώρα της πρωινής προσευχής. Μάλιστα ι κάτοικοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη λένε ότι περιμένουν μια μακρά νύχτα μπροστά τους.

Αυτά τα ζητήματα είναι πιθανό να τεθούν από τον Αμπάς όταν συναντηθεί με τον Μπλίνκεν που αναμένεται να φτάσει στη Ραμάλα την Κυριακή.

Αναθεωρήθηκε προς τα κάτω ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τον ισραηλινό βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Μαγκάζι στο κέντρο της Γάζας το βράδυ του Σαββάτου.

Πρόκειται για λιγότερους από τους 51 ανθρώπους που είχε αρχικά αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι σκοτώθηκαν.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι εξετάζουν αν ο στρατός επιχειρούσε στην περιοχή την ώρα της βομβιστικής επίθεσης.

Ο Μπάιντεν μιλά για πρόοδο στην επίτευξη ανθρωπιστικής παύσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε το Σάββατο ότι σημειώνεται πρόοδος στην επίτευξη της “ανθρωπιστικής παύσης” στις μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα, που ζητεί η Ουάσινγκτον, προκειμένου η παύση αυτή να συμβάλει στην προστασία των αμάχων και στην προώθηση περισσότερης βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει πρόοδος σε αυτό το θέμα, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε “ναι”, καθώς έβγαινε από μια εκκλησία στο Ντέλαγουερ και προτού μπει στο αυτοκίνητό του, κι ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Χαμάς: Αγνοούνται 60 όμηροι, λόγω των βομβαρδισμών του Ισραήλ

Περισσότεροι από 60 όμηροι αγνοούνται εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα, υποστήριξε σήμερα η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς .

Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Ιζελντίν αλ-Κάσαμ, είπε επίσης στον λογαριασμό της Χαμάς στο Telegram ότι 23 πτώματα Ισραηλινών ομήρων είναι παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια.

“Φαίνεται ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τα προσεγγίσουμε λόγω της συνεχιζόμενης βίαιης επίθεσης των κατοχικών δυνάμεων κατά της Γάζας”, δήλωσε.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τη δήλωση.

«Πάγωσε» η απομάκρυνση των ξένων πολιτών από την Γάζα

Την ίδια ώρα η Χαμάς, ανέστειλε την απομάκρυνση των ξένων πολιτών, και αυτών με διπλή υπηκοότητα προς την Αίγυπτο, λόγω της άρνησης του Ισραήλ να αφήσει τους τραυματίες Παλαιστίνιους να φύγουν για τα αιγυπτιακά νοσοκομεία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης των σημείων διέλευσης.

“Κανένας κάτοχος ξένου διαβατηρίου δεν θα μπορεί να φύγει από τη Λωρίδα της Γάζας προτού οι τραυματίες που πρέπει να διακομισθούν από νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μπορέσουν να μεταφερθούν προς τον τερματικό σταθμό της Ράφα”, σημείο διέλευσης μεταξύ του παλαιστινιακού θύλακα και της Αιγύπτου, δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα