Featured

Η Αμερικάνικη τραγωδία: Ένας θάνατος κάθε λεπτό

Το σοκαριστικό μωσαϊκό όσων συνέβησαν στην Αμερική τους τελευταίους μήνες μέσα από στοιχεία και αριθμούς.

Parallaxi
η-αμερικάνικη-τραγωδία-ένας-θάνατος-κ-633818
Parallaxi
εικόνα unsplash

Τα σοκαριστικά στατιστικά στοιχεία της πανδημίας 

Ο αντίκτυπος της πανδημίας του Covid-19 σε ζωές και θέσεις εργασίας ήταν μεγαλύτερος στις ΗΠΑ από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Δεδομένου ότι στις ΗΠΑ, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 150.000, η δημοσιογραφική ομάδα του Guardian έκανε έναν απολογισμό με όλα τα τα τραγικά στοιχεία της επιδημίας.

Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν τις σοβαρές επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία στην ομάδα των ηλικιωμένων, των έγχρωμων ανθρώπων και εκείνων με τα χαμηλότερα εισοδήματα. Αποκαλύπτουν επίσης ορισμένα λάθη στις επίσημες ανακοινώσεις για την διάδοσή του ιού.

Τα θύματα

  • 150,034 νεκροί από τον ιό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Johns Hopkins University.
  • 4,396,030  επιβεβαιώμενα κρούσματα στις ΗΠΑ
  • Σχεδόν διπλάσιος αριθμός ανδρών πέθανε από τον ιό συγκριτικά με τις γυναίκες δείχνουν διάφορες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων από το τμήμα υγείας της Νέας Υόρκης. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά μόλυνσης είναι υψηλότερα για τις γυναίκες στις περισσότερες πολιτείες.
  • 80% των θανάτων, 53% των εισαγομένων για εντατική θεραπεία και 45% των νοσηλευομένων είναι άνθρωποι άνω των 65 χρονών, σύμφωνα με μία πρώιμη έρευνα της CDC, τον Μάρτιο.
  • Περισσότερα από 300 παιδιά στις ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν αντιμετωπίσει ένα φλεγμονώδες σύνδρομο που συνδέεται με τον κορονοϊό, το οποίο έχει προκαλέσει τον θάνατο πολλών ανθρώπων και έχει αλλάξει την πεποίθηση ότι τα παιδιά διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο. Είναι παρόμοιο με το σύνδρομο Kawasaki.

Η φυλετική ομάδα 

  • Σχεδόν σε τριπλάσιο βαθμό, οι έγχρωμοι άνθρωποι πεθαίνουν, συγκριτικά με τους λευκούς ανθρώπους και τουλάχιστον 20.000 Αφροαμερικανοί έχουν πεθάνει από τον Covid-19, σύμφωνα με το Amp Research Lab. Ο ιός είναι δύο φορές περισσότερο θανατηφόρος για τους έγχρωμους και τους Λατινοαμερικανούς συγκριτικά με τους λευκούς στην Νέα Υόρκη, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία. Μεγάλη εξάπλωση παρατηρήθηκε σε πολιτείες όπως το Missouri, όπου οι Αφροαμερικανοί και οι Λατινοαμερικανοί αποτελούν το 40% των ασθενών, παρά το ο,τι συνιστούν μόνο το 16% του πληθυσμού της πολιτείας.
  • Οι Αφρικανοαμερικανοί αποτελούν το 70% των κρουσμάτων του κορονοϊού και από αυτούς το 30% είναι έγχρωμοι και αποτελούν τον μισό πληθυσμό των θανάτων στην πολιτεία από τις αρχές Απριλίου. Αυτός ο ρυθμός έχει μειωθεί από τότε αλλά οι έγχρωμοι άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν σε διπλάσιο και τριπλάσιο ρυθμό από τους λευκούς πολίτες του Σικάγου.

Η τοποθεσία και τα επαγγέλματα

  • Περισσότερο από το 50% των νεκρών σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής ήταν ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας ή εργάτες, αναφέρουν οι έρευνες. Υπήρχαν 55 θάνατοι σε ένα γηροκομείο στο Brooklyn, το Cobble Hill health center, σύμφωνα με ρεπορτάζ.
  • Περισσότεροι από 800 γιατροί και ιατρικό προσωπικό που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή στο ιατρικό κέντρο Cobble Hill έχουν πεθάνει από τον Covid-19, σύμφωνα με πηγή της Guardian και Kaiser Health News.
  • Πλήθος από υπαλλήλους σούπερ μάρκετ έχουν πεθάνει σε ολόκληρη την χώρα. 59 μέλη της Ένωσης Εργατών και Εμπόρων στο κλάδο των τροφίμων έχουν πεθάνει, όπως αναφέρει το μέσο Axios. Υπήρχαν 81 εργαζόμενοι που βρέθηκαν θετικοί στο τεστ σε ένα σούπερ μάρκετ Walmart στην Μασαχουσέτη, σύμφωνα με ρεπορτάζ.
  • Περισσότεροι από 90 εργαζόμενοι στα κρεοπωλεία έχουν πεθάνει από το Covid-19, με πολλές χιλιάδες ακόμη μολυσμένους, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ένωση του κλάδου.
  • Το 80% των κρατουμένων θεωρήθηκε θετικό για το Covid-19 σε μια φυλακή του Οχάιο και στις ΗΠΑ. Οι φυλακές  ανέφεραν μεγάλες επιδημίες, οι οποίες θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στην κοινότητα.
εικόνα unsplash

Τα τεστ και τα αποτελέσματα 

  • 5 εκατομμύρια τεστ Covid-19 την ημέρα θα διεξαχθούν «πολύ σύντομα» στις ΗΠΑ, υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ στις 28 Απριλίου. Χρειάστηκαν πολλά τεστ μέχρι τον Ιούνιο για να ξεκινήσει το άνοιγμα της οικονομίας, σύμφωνα με έκθεση του Edmond J Safra Center for Ethics του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
  • 900.000 τεστ την ημέρα έως τα μέσα Μαΐου θα έπρεπε να είναι ο στόχος, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Harvard Global Health Institute.
  • Στην πραγματικότητα, λιγότερα από 800.000 τεστ είχαν πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με την καθημερινή παρακολούθηση του Covid Tracking Project.
  • 3.000 ιχνηλάτες – Η Νέα Υόρκη έχει στρατολογήσει έναν «στρατό» ιχνηλατών για να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.
  • Οι ΗΠΑ έδωσαν περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα από τον διεθνή οργανισμό.

Οι αμφιλεγόμενες θεραπείες και οι αντίμαχοι του εμβολιασμού

  • Πάνω από 1.000% αύξηση της ζήτησης υδροξυχλωροκίνης στο διαδίκτυο σημειώθηκε, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε το φάρμακο κατά της ελονοσίας ως πιθανή θεραπεία για το Covid-19, σύμφωνα με μελέτη, παρά το γεγονός ότι οι αποδείξεις που δεν είναι βάσιμες.
  • Σχεδόν το 23% των ενηλίκων σε μία δημοσκόπηση δήλωσαν ότι δεν θα ήταν πρόθυμοι να πάρουν εμβόλιο κατά του Covid-19 εάν ήταν διαθέσιμο, εν μέσω ανησυχίας από ειδικούς σχετικά με τον αντίκτυπο του κινήματος κατά του εμβολιασμού. Ο Anthony Fauci, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας των μολυσματικών ασθενειών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε ότι υπάρχει ένα «ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό» Αμερικανών που δεν θα πάρουν εμβόλιο.

Οι οικονομικές επιπτώσεις

  • Περισσότεροι από 36 εκατομμύρια Αμερικανοί έλαβαν επιδόματα ανεργίας στα μέσα Μαΐου, γεγονός που σημαίνει ότι περισσότεροι από ένας στους πέντε εργαζόμενους ήταν άνεργοι. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου, το σύνολο των επιδομάτων ανεργίας ήταν περισσότερα από 14 εκατομμύρια σε 47 πολιτείες.
  • Το 11,1% ήταν το επίσημο ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο, κάτω από το ανώτατο όριο του 14,7%, ποσοστό που πιθανότατα δεν συμφωνεί με την πραγματική κλίμακα των απωλειών θέσεων εργασίας, που έχει να παρατηρηθεί από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.
  • Το 40% των νοικοκυριών που κερδίζουν λιγότερα από 40.000 δολάρια έχουν υποστεί απώλειες θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την Federal Reserve.
  • Μόνο το 20% των μαύρων εργαζομένων ανέφεραν ότι επιλέχθηκαν για εργασία από το σπίτι, σε σύγκριση με περίπου το 30% των λευκών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής. Μόνο το 6% των εργαζομένων στον κλάδο των υπηρεσιών δηλώνουν ότι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, αν και μερικοί κατάφεραν να επιστρέψουν στις θέσεις τους, καθώς οι πολιτείες έχουν ανοίξει ξανά.

Οι επιχειρήσεις 

  • Περισσότερες από 100.000 μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν οριστικά από τον Μάρτιο, σύμφωνα με ακαδημαϊκή μελέτη.
  • Το 3% των εστιατορίων έκλεισαν οριστικά, το 44% έκλεισαν προσωρινά και το 11% δηλώνουν ότι αναμένουν να κλείσουν οριστικά τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα της National Restaurant Association.
  • Τον Ιούλιο, περίπου 2 εκατομμύρια λιγότεροι επιβάτες περνούν καθημερινά από τα αεροδρόμια των ΗΠΑ σε σύγκριση με την ίδια ημέρα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών.

Ασφάλεια Υγείας 

  • Έως και 43 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ασφάλεια υγείας από τον κοραναϊό βάσει της εργασίας τους, σύμφωνα με το Urban Institute και το Ίδρυμα Robert Wood Johnson. Αυτό είναι σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των Αμερικανών που βασίζονται σε ασφάλιση βάσει εργασίας.
  • Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα μπορούν να βρουν νέα κάλυψη ασφάλισης υγείας, ενώ σε αυτό το μέγεθος προστίθενται και οι 28 εκατομμύρια που δεν είχαν ήδη ασφάλιση.
  • Μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου, 5,4 εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι έχασαν την ασφάλιση υγείας τους, αφού λόγω της πανδημίας έχασαν τη δουλειά τους, σύμφωνα με μελέτη.

Τα αποθέματα τροφίμων

  • Κατά μέσο όρο, σε ποσοστό 63% περισσότερα αποθέματα τροφίμων έψαχναν οι αποθήκες τροφίμων στις ΗΠΑ, μετά από εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την Feeding America.
  • 2,6% ήταν η άνοδος του Απριλίου στις τιμές των ειδών παντοπωλείου, το μεγαλύτερο άλμα από τη δεκαετία του 1970, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ. Τα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αυγά ήταν μεταξύ των προϊόντων που ανέβηκαν στην τιμή.

Πηγή: Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα