Διεθνή

Αμνηστία: Τα παιδιά Γιαζίντι χρειάζονται άμεση ψυχολογική υπόστηριξη

Υποφέρουν από σοβαρά ψυχολογικά τραύματα μετά την βάναυση αρπαγή τους από τους τζιχαντιστές.

Parallaxi
αμνηστία-τα-παιδιά-γιαζίντι-χρειάζον-633935
Parallaxi
Εικόνα-Στιγμιότυπο Youtube

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι τα παιδιά της θρησκευτικής και εθνοτικής μειονότητας των Γιαζίντι που επέζησαν από τη βάναυση αιχμαλωσία στα χέρια της ομάδας Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Πολλά παιδιά Yazidi σκοτώθηκαν όταν το ISIS εισέβαλε στην πατρίδα τους, το 2014. Σχεδόν 2.000 παιδιά γνωστοποιήθηκε ότι έχουν επιβιώσει και δεν λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται.

Η Αμνηστία λέει ότι τα παιδιά έχουν εγκαταλειφθεί, αλλά χρειάζονται απεγνωσμένα μακροχρόνια υποστήριξη. Όταν το Ισλαμικό κράτος εισέβαλε στην πατρίδα τους στο βόρειο Ιράκ, οι Γιαζίντι κατέφυγαν στο Όρος Σιντζάρ. Πολλά παιδιά σκοτώθηκαν και περίπου 7.000 γυναίκες και κορίτσια συνελήφθησαν και υποδουλώθηκαν. Πολλοί από αυτούς βιάστηκαν.

Μερικά από τα αγόρια έχασαν τα άκρα τους στη μάχη, ενώ ορισμένα κορίτσια που έχουν βιαστεί, μπορεί να μην μπορέσουν ποτέ να γίνουν μητέρες στο μέλλον. Η Αμνηστία ζητά τις σκλαβωμένες γυναίκες Yazidi που είχαν τα μωρά μαχητών ISIS να επανεγκατασταθούν με τα παιδιά τους στο εξωτερικό.

Με βάση δεκάδες συνεντεύξεις στο βόρειο Ιράκ, η έκθεση αναφέρει ότι οι επιζώντες παιδιών πάσχουν από «εξασθενημένους μακροχρόνιους τραυματισμούς», καθώς και μετατραυματικό στρες, διαταραχές της διάθεσης και ψυχολογικές αναδρομές.

Η εκπαίδευση είναι λιγοστή σε στρατόπεδα εκτοπισμού όπου δεκάδες χιλιάδες Γιαζίντες είναι ακόμα εγκλωβισμένοι.

Οι γυναίκες Yazidi που αναγκάστηκαν να παντρευτούν μαχητές του Ισλαμικού κράτους αγωνίζονται επίσης να αντιμετωπίσουν τα ψυχολογικά τραύματα τους.

«Θέλω να πω στην κοινότητά μας και σε όλους στον κόσμο, παρακαλώ αποδεχτείτε μας και αποδεχτείτε τα παιδιά μας … Δεν ήθελα να αποκτήσω μωρό από αυτούς τους ανθρώπους. Αναγκάστηκα να αποκτήσω γιο»,είπε η 22χρονη Janan στην Αμνηστία. Πολλές γυναίκες Yazidi χωρίστηκαν από τα παιδιά τους όταν έφυγαν από το τελικό προπύργιο στη Συρία. «Όλοι σκεφτήκαμε να σκοτώσουμε τον εαυτό μας ή προσπαθήσαμε να το κάνουμε», είπε η Χανάν, μια 24χρονη Γιαζίδη, της οποίας η κόρη συνελήφθη. Η Αμνηστία είπε ότι οι μητέρες πρέπει να ενωθούν με τα παιδιά τους. «Αυτές οι γυναίκες υποδουλώθηκαν, βασανίστηκαν και υπέστησαν σεξουαλική βία. Δεν πρέπει να υποστούν περαιτέρω τιμωρία», δήλωσε ο Matt Wells, αναπληρωτής διευθυντής της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων της Αμνηστίας.

Πηγή: BBC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα