"Η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πορείας, πριν είναι αργά"

Το μοντέλο διακυβέρνησης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, παρουσίασε από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας.

Φίλιππος Δεργιαδές
η-χώρα-χρειάζεται-επειγόντως-αλλαγή-905622
Φίλιππος Δεργιαδές

Το μείγμα της πολιτικής που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, από την επόμενη των εκλογών, παρουσίασε χθες από το βήμα της 86Ης ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του για αλλαγή πορείας της χώρας, μετά από νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και των προοδευτικών δυνάμεων στις εθνικές εκλογές.

«Όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα κραυγάζουν ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πορείας. Πριν είναι αργά. Χρειάζεται ένα Εθνικό Σχέδιο επανεκκίνησης και αναγέννησης. Με Δικαιοσύνη παντού», τόνισε ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και στην «αγία οικογένεια» του πρωθυπουργού.

Στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας επικεντρώθηκε, ως είθισται από το βήμα της ΔΕΘ, στο κοινωνικό και οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έθεσε και τα πολιτικά και εκλογικά διλήμματα ενόψει των εκλογών ξεκαθαρίζοντας ότι α) ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής θα επιδιώξει την πρωτιά και ποσοστά που θα του επιτρέψουν να σχηματίσει κυβέρνηση και β) η εν λόγω κυβέρνηση με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιωχθεί να είναι κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

«Η Δημοκρατία κινδυνεύει»

Το βασικό πολιτικό του πρόταγμα του Αλέξη Τσίπρα, στην χθεσινή του ομιλία ήταν ότι η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη από την ανάγκη να προστατευτεί η δημοκρατία από ένα σύστημα εξουσίας, που εξουθενώνει οικονομικά και κοινωνικά τους πολίτες και έχει εγκαταστήσει ένα αδυσώπητο παρακράτος που υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

tsipras-deth2.jpg

Όπως είπε, η σημασία των επόμενων εκλογών, υπερβαίνει τα κόμματα και τα πρόσωπα και είναι «κάτι πιο βαθύ», που έχει να κάνει με το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας.

«Η Δημοκρατία κινδυνεύει», τόνισε και σημείωσε πως «στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν πράγματι ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο: Οι υπηρέτες των συμφερόντων ή οι υπηρέτες της λαϊκής πλειοψηφίας; Μια αγία οικογένεια ή μια προοδευτική συμμαχία;».

Πρόσθεσε δε πως το κεντρικό πολιτικό δίλημμα των εκλογών είναι «Δημοκρατία ή ολιγαρχία, οικογενειοκρατία ή απολυταρχία, κράτος ή παρακράτος», παραπέμποντας ευθέως στο θέμα των παρακολουθήσεων.

«Αυτό είναι το δίλημμα για κάθε δημοκρατικό πολίτη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και υποστήριξε ότι «παραβιάζουν συστηματικά το πλουραλισμό στην ενημέρωση, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, τη δημοκρατία. Βάζοντας σε γύψο το κράτος δικαίου. Ακόμη και με παρακρατικές πρακτικές παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ, όπως αυτές που είδαν το φώς της δημοσιότητας».

«Η υπονόμευση του κράτους δικαίου, όμως, δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα δημοκρατίας. Είναι πρόβλημα ταυτότητας για τη χώρα. Υπονομεύει τη διεθνή εμπιστοσύνη, αλλά και τις προοπτικές της πολιτικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης», σημείωσε και μίλησε και για τον κίνδυνο που ελλοχεύει να ευτελιστεί τελικά η πολιτική από μία διακυβέρνηση που διαχειρίζεται τα δημόσια πράγματα «με κυνισμό, ψέμα, χρηματισμό και προπαγάνδα».

tsipras-deth-G6A6V.jpg

Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ για «θεσμικό και ηθικό κατήφορο» αλλά και «πάρτι διαφθοράς και αναξιοκρατίας των κολλητών» και κάλεσε «όλες τις δυνάμεις της πολιτικής και της κοινωνίας που δεν βολεύονται στον παρασιτισμό και τη στασιμότητα» να δώσουν πολιτική λύση.

«Στόχος η πρωτιά και η νίκη στις εκλογές»

Με αυτά τα δεδομένα, κατά τον Αλέξη Τσίπρα στις επόμενες εκλογές η πρωτιά και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και των προοδευτικών δυνάμεων είναι μονόδρομος.

Απαντώντας, στα περί «τερατογένεσης», που είπε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ,, μίλησε για καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που «θα ανοίξει το δρόμο, για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση των προγραμματικών τους συγκλήσεων». Υπερασπίστηκε δε την απλή αναλογική λέγοντας ότι «για πρώτη φορά, θα πάψει να αποφασίζει το 1/3 των πολιτών για λογαριασμό της μεγάλης πλειοψηφίας» και μίλησε για «πλατιά δημοκρατική νομιμοποίηση». Όπως είπε, «αυτό, όχι μόνο δεν είναι τερατογέννεση, αλλά η γέννηση της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο».

Προέβλεψε μάλιστα ότι «πολύ σύντομα ο λαός θα επικυρώσει στις κάλπες τις αποφάσεις του» και διαμήνυσε πως «ο ελληνικός λαός δε θα προσαρμοστεί στη βαρβαρότητα ούτε φυσικά θα αυτοκτονήσει».

688777.jpg
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα