Αναφέρεται ότι θάφτηκε το μικρό κορίτσι στη νησίδα του Έβρου

Έλληνες αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σε δημοσιογράφο του Spiegel τις συντεταγμένες της τοποθεσίας των εγκλωβισμένων.

Parallaxi
αναφέρεται-ότι-θάφτηκε-το-μικρό-κορίτ-922828
Parallaxi

Διεθνής είναι πλέον είναι ανησυχία για την τύχη των 39 ανθρώπων, που εγκλωβίστηκαν πριν μία ολόκληρη εβδομάδα σε νησίδα του Έβρου ανατολικά του χωριού Κισσάρι, με τις αντιδράσεις για τις ελληνικές αρχές, που «νίπτουν τας χείρας τους», να πληθαίνουν. Μέχρι σήμερα το απόγευμα δεν υπήρχαν πληροφορίες και επικοινωνία με τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από τους πρόσφυγες, έθαψαν τελικά στη νησίδα το άψυχο κορμί της πεντάχρονης Μαρίας, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο από δάγκωμα σκορπιού το βράδυ της Δευτέρας, αφού τις προηγούμενες μέρες οι γονείς της προσπαθούσαν να το συντηρήσουν στα κρύα νερά του ποταμού.

Στο θέμα επανήλθε ο ανταποκριτής του Spiegel στην Ελλάδα, Γιώργος Χρηστίδης, που μεταδίδει πως τρεις Έλληνες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του επιβεβαίωσαν τις συντεταγμένες της τοποθεσίας των προσφύγων, η οποία επιβάλλει τη διάσωσή τους από τη χώρα μας και τη μη απομάκρυνσή τους από το έδαφός της. «Δεν έχω δει κανένα στοιχείο από την Τουρκία που να το αντικρούει αυτό» προσθέτει στη σειρά αναρτήσεων του στο Twitter.

O δημοσιογράφος τονίζει πως οι ελληνικές αρχές έχουν διαψεύσει δημοσίως τις διαθέσιμες πληροφορίες ότι οι πρόσφυγες στο ελληνικό έδαφος κι ότι αυτό σημαίνει πως η Τουρκία έχει την αποκλειστική ευθύνη να σώσει τους Σύρους αλλά και πως οποιαδήποτε προσπάθεια της Ελλάδας σε έδαφος της γείτονος θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό συνοριακό επεισόδιο.

Ωστόσο, «νομικοί εμπειρογνώμονες, ομολογούν ότι το καθεστώς της νησίδας δεν απαλλάσσει την Ελλάδα από την ευθύνη της να διασφαλίζει την ασφάλεια των προσφύγων και την πρόσβασή τους στη διαδικασία ασύλου» των προσφύγων, που άλλωστε έφυγαν από την Τουρκία γιατί φοβούνται την απέλαση στη Συρία.

Όπως έγραφε σχετικά χθες η «Εφ.Συν.», «το ζήτημα βεβαίως δεν είναι τεχνικό, όσο και αν προσπαθεί η ΕΛ.ΑΣ. και η ελληνική κυβέρνηση να το μετατρέψουν σε τεχνικό, αναζητώντας προσχήματα για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να διασώσους τους πρόσφυγες που όχι μόνο έχουν δηλώσει ότι θέλουν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, αλλά και αποτελούν τους ουσιώδεις μάρτυρες για τη διερεύνηση των καταγγελιών για εγκληματικές ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ. που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο τριών προσφύγων κατά τη διάρκεια της παράνομης απόπειρας επαναπροώθησής τους στην ίδια νησίδα στα μέσα Ιουλίου, όπως έχουν καταγγείλει οι πρόσφυγες.

»Το ζήτημα αφορά κατεξοχήν το αδιέξοδο της αντιπροσφυγικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης στα σύνορα, που κάνει τα πάντα για να στερήσει με τη βία από τους πρόσφυγες το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που η Τουρκία αναλάβει να διασώσει τους πρόσφυγες, θα έχουν στερηθεί άλλη μία φορά το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, ενώ μάλιστα η Τουρκία τους απειλεί με επαναπροώθηση στη Συρία».

Σημειώνεται ότι σήμερα συνεχίστηκαν οι πολιτικές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, και τον εκπρόσωπο Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλη Κριθαρίδη, να ξεμπροστιάζουν επίσης την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την «αποποίηση» της νησίδας.

Χθες η Ύπατη Αρμοστεία εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία για την ασφάλεια και την ευημερία κάποιων από τους πρόσφυγες επισημαίνοντας πως παραμένουν σε κίνδυνο και άλλες ζωές, αν δεν υπάρξει επείγουσα δράση.

Στο μεταξύ περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει το ψήφισμα στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκστρατείας που ξεκίνησε στην πλατφόρμα change.org η Φραντσέσκα Νάπολι από την Ιταλία απευθύνοντας επείγουσα έκκληση στις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης και να δώσουν στην διερχόμενη ομάδα τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

«Χρειάζονται επειγόντως ιατρική βοήθεια, τροφή και καθαρό νερό.Παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να πραγματοποιήσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, καθώς και να παράσχει ιατρική υποστήριξη, πρόσβαση στην ελληνική επικράτεια και τροφή και νερό, η ομάδα παραμένει στη νησίδα» σημειώνεται στο κείμενο. 

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα