Αμείλικτα ερωτήματα για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στον Έβρο

Το χρονικό της υπόθεσης που συζητείται σε διεθνές επίπεδο. 

Parallaxi
αμείλικτα-ερωτήματα-για-τους-εγκλωβι-902670
Parallaxi

Σε ανάρτηση στο Twitter για το ζήτημα των προσφύγων στη βραχονησίδα προέβη ο ανταποκριτής του Spiegel στην Ελλάδα, Γιώργος Χρηστίδης.

Ο δημοσιογράφος του γερμανικού μέσου ενημέρωσης που έχει φέρει σημαντικές αποκαλύψεις για το θέμα θέτει σημαντικά ερωτήματα στις ελληνικές αρχές:

Ρωτά αν η νησίδα είναι ελληνική και αν η απάντηση είναι «ναι» επανέρχεται με νέο ερώτημα στις ελληνικές αρχές: 

Είναι διατεθειμένες να παραχωρήσουν έδαφος στην Τουρκία μόνο και μόνο για να αποφύγουν τη διάσωση 40 προσφύγων;

Και συνεχίζει με το ερώτημα: Εάν οι πρόσφυγες βρίσκονται σε τούρκικο έδαφος γιατί οι ελληνικές αρχές καθυστερούν το αίτημα έρευνας και διάσωσης και γιατί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε εντολές διάσωσης στην Ελλάδα; 

Δεν μπορούν να διαβάσουν χάρτες στο Στρασβούργο;

khristidis.jpg

Το χρονικό της υπόθεσης

Τραγικές στιγμές βιώνει εδώ και μέρες μια ομάδα προσφύγων, που παραμένει εγκλωβισμένη κοντά στο χωριό Κισσάρι, σε νησίδα του ποταμού Έβρου.

Απέραντη θλίψη έχει μάλιστα προκαλέσει το γεγονός ότι ένα πεντάχρονο κορίτσι βρήκε θάνατο από δάγκωμα σκορπιού το βράδυ της Δευτέρας και παραμένει άταφο επί πέμπτη μέρα.

Η μάνα έβαλε το πτώμα της άταφης 5χρονης στο ποτάμι για να επιβραδύνει τη σήψη

Στο ποτάμι έβαλε την νεκρή 5χρονη κόρη της μια προσφύγισσα στον Έβρο, ώστε να επιβραδύνει τη σήψη του πτώματος. Ένα ακόμη 9χρονο κοριτσάκι βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση, καθώς κι εκείνο δέχτηκε τσίμπημα από σκορπιό.

Τι αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το tvxs: 

«Όπως αναφέρει στο Tvxs.gr η Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος από την οργάνωση HumanRights360, η οποία είχε καθημερινή επικοινωνία με τους πρόσφυγες, σήμερα αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η 9χρονη είναι πολύ πιθανό να πεθάνει κι αυτή, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει καμία εξέλιξη όσον αφορά την επέμβαση των αρχών.

Μάλιστα, η οργάνωση Alarm Phone, αναφέρει πως μίλησε με την Μπαϊντά, 28χρονη προσφύγισσα από τη Συρία, η οποία ανέφερε πως η κατάσταση είναι «πολύ κακή».

Σύμφωνα με την ίδια, η 9χρονη βρίσκεται πράγματι σε άσχημη κατάσταση, ενώ αρνείται να πιεί νερό από το ποτάμι, καθώς φοβάται πως είναι μολυσμένο. «Πεθαίνω εδώ από πείνα και δίψα. Και πεθαίνω τόσο σωματικά όσο και ψυχικά» τονίζει επίσης η Μπαϊντά».


Οι εκκλήσεις για διάσωση των προσφύγων είναι συνεχείς από πολλές κατευθύνσεις παρόλα αυτά δίχως αποτέλεσμα. 

Έχουν γίνει καταγγελίες οργανώσεων (από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την HumanRights360). Οι οργανώσεις ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Εισαγγελία Ορεστιάδας.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών έκκληση στις ελληνικές Αρχές απευθύνει με τη σειρά της και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, η οποία ζητά να οργανωθεί σήμερα αποστολή επί τόπου, ώστε να προσφερθούν πρώτες βοήθειες και να μεταφερθούν στα νοσοκομεία Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης όλα τα παιδιά και όλοι οι ενήλικες που χρειάζονται νοσηλεία.

«Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και από τις διοικήσεις ΕΚΑΒ/ΕΚΕΠΥ και 4ης ΥΠΕ να δράσουν άμεσα ώστε να προσφερθεί η δέουσα υγειονομική βοήθεια στους πρόσφυγες τονίζοντας πως η άρνηση παροχής επείγουσας υγειονομικής βοήθειας, εκτός όλων των άλλων, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση διεθνών συνθηκών καθώς και του Συντάγματος της χώρας, παραβιάσεις για τις οποίες οι αρμόδιοι είναι υπόλογοι», γράφει η ίδια εφημερίδα.

Τι αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία:

«Είναι ανατριχιαστικό, εξοργιστικό και απάνθρωπο να κυκλοφορούν φωτογραφίες νεκρών μικρών παιδιών από τσιμπήματα σκορπιών, να υπάρχουν και άλλα πάσχοντα μικρά παιδάκια για τον ίδιο λόγο και γενικά να εξελίσσεται αυτή η τραγωδία εδώ και μέρες χωρίς να παρεμβαίνουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Το συνεχιζόμενο δράμα χιλιάδων προσφύγων που αντιμετωπίζονται ως ανεπιθύμητα μιάσματα από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας εκατέρωθεν των συνόρων και που “εργαλειοποιούνται” από τις κυβερνήσεις αυτές για γεωπολιτικούς και προπαγανδιστικούς λόγους είναι ένα μόνιμο σοβαρότατο θέμα».

«Για ακόμη μια φορά αναδεικνύεται η εγκληματική πολιτική ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά. Αυτή τη φορά με το θάνατο 5χρονης προσφυγοπούλας εγκλωβισμένης σε νησίδα στον ποταμό Έβρο από το τσίμπημα σκορπιού ενώ την ίδια ώρα σε κρίσιμη κατάσταση είναι και η αδερφή της 9 χρονών. Με τραγικό τρόπο επιβεβαιώνεται ότι οι πρόσφυγες αποτελούν τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της πολιτικής του εγκλωβισμού και των “επαναπροωθήσεων” (pushbacks). Εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε διακινητές, την FRONTEX και σε υπερδομές – φυλακές. Η συγκεκριμένη κλιμάκωση απανθρωπιάς που ζούμε τώρα είναι το αποκορύφωμα».


Η ανακοίνωση του ΟΗΕ από τις 26 Ιουλίου για πρόσθετη παράνομη επαναπροώθηση

«Άλλη μία παράνομη επαναπροώθηση, εν αγνοία του ΕΔΔΑ και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

Οι οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360 καταθέσαν σήμερα αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως μία ύστατη έκκληση να διασωθούν οι 50 Σύριοι πρόσφυγες βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στη νησίδα του ποταμού Έβρου, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) να τους παρασχεθεί βοήθεια και να μην απομακρυνθούν από την Ελλάδα.

Οι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων τρεις έγκυες γυναίκες, δώδεκα ανήλικα παιδιά και μια υπέργηρη γυναίκα, έμειναν από τις 14 Ιουλίου χωρίς πρόσβαση στα απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους, χωρίς πρόσβαση σε νερό, τροφή, ιατρική βοήθεια, εκτεθειμένοι στον καύσωνα και την υγρασία σε μια μικρή νησίδα στη μέση του ποταμού Έβρου. Μάλιστα αναφέρονται τρεις θάνατοι από την επαναπροώθηση και εγκατάλειψή τους στη νησίδα.

Έκτοτε, αφού απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες αρχές, πετύχαμε την έκδοση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων από το ΕΔΔΑ, την οποία όμως οι αρχές αρνήθηκαν να εφαρμόσουν. Ακόμα χειρότερα, οι Σύριοι πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν μία μέρα πριν εκπνεύσει η διορία των ασφαλιστικών μέτρων και μάλιστα τη στιγμή που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενημερωνόταν για τη σχετική υπόθεση από τους εκπροσώπους των οργανώσεών μας. Η λογοδοσία για τις εντεινόμενες παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ.».


Η απάντηση Μηταράκη σε ανάρτηση της Ύπατης Αρμοστείας

Στην ανάρτηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σχετικά με τους 40 μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο και τις αναφορές για ένα παιδί που έχασε τη ζωή του στη συγκεκριμένη περιοχή, απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

«Συνεχίζουμε να ανησυχούμε σοβαρά για την ασφάλεια και την ευημερία περίπου 40 ανθρώπων που φέρονται να έχουν εγκλωβιστεί σε μια νησίδα στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Σύμφωνα με τις αναφορές που λάβαμε, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, φοβόμαστε ότι κινδυνεύουν και άλλες ζωές» ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Για να απαντήσει ο υπουργός: «Ανησυχούμε επίσης σε μεγάλο βαθμό για τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί από διακινητές κοντά στα σύνορά μας. Το περιστατικό ωστόσο, όπως αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία είναι εκτός της ελληνικής επικράτειας».


Οι ισχυρισμοί της Ελληνικής Αστυνομίας

Στο μεταξύ, η ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζεται ότι έχει ζητήσει από την Τουρκία να πραγματοποιήσει επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης.

Η επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: 

«Για τις αναφορές περί της παρουσίας ομάδας περίπου 40 ατόμων σε νησίδα του ποταμού Έβρου, τα οποία χρήζουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης, ανακοινώνεται ότι διαβιβάσθηκε σχετική ενημέρωση, μέσω του Τριμερούς Κέντρου Επαφής Καπιτάν Αντρέεβο, στις Τουρκικές Αρχές σήμερα, 11 Αυγούστου 2022, καθόσον από τις συντεταγμένες προκύπτει ότι η νησίδα βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας. Ζητήθηκε από τις Τουρκικές Αρχές να προβούν κατεπειγόντως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των ατόμων και την παροχή της αναγκαίας και κατάλληλης αρωγής». 


Η απάντηση στην ΕΛΑΣ από τις οργανώσεις 

Και σε αυτούς τους ισχυρισμούς όμως οι οργανώσεις απαντούν τα εξής: 

«1/ Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι η ομάδα των 40 περίπου Σύριων προσφύγων που είναι εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου υπό απάνθρωπες και επικίνδυνες για τη ζωή συνθήκες βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος. Και ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Τουρκία επισήμως να τους διασώσει.

»2/ Οι ελληνικές αρχές τουλάχιστον αναγνώρισαν επιτέλους την ύπαρξη της ομάδας, την οποία έως σήμερα αρνούνταν, παρότι γνώριζαν εξαρχής την τοποθεσία τους και παρά τις διαβεβαιώσεις τους ότι διεξήγαγαν έρευνες για τον εντοπισμό τους που απέβαιναν άκαρπες.

»3/ Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το καθεστώς της νησίδας. Σύμφωνα με τη Google και τα επίσημα στοιχεία του Εθνικόύ Κτηματολογίου, η νησίδα ανήκει στην Ελλάδα.

»Η Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού επίσης μάς παρέπεμψε στο Google Maps για την εξακρίβωση του καθεστώτος της νησίδας.

»4/ Το πρώτιστο πλέον είναι να διασωθούν οι πρόσφυγες και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα τους.

»Υπενθυμίζουμε σε όλες τις αρχές ότι οι πρόσφυγες έχουν αναφέρει τον θάνατο ενός κοριτσιού 5 ετών και ότι ένα άλλο παιδί βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

»Οι πρόσφυγες παραμένουν μέχρι τώρα στη νησίδα».


Ολόκληρη η ανακοίνωση του Νίκου Φίλη

«Άναυδη η κοινή γνώμη παρακολουθεί τη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα στον Έβρο. Με το νεκρό εδώ και μέρες κοριτσάκι να διατηρείται στο νερό από τους γονείς του, με το άλλο παιδί που κινδυνεύει και αυτό από τσίμπημα σκορπιού και με δεκάδες πρόσφυγες να είναι εγκλωβισμένοι σε μια νησίδα. Μπροστά σε αυτή την τραγωδία και μάλιστα παραμονή μιας μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης, κανείς απλός άνθρωπος δεν μένει ασυγκίνητος ή αμέτοχος.

Οι ηγεσίες, όμως, και στις δύο πλευρές των συνόρων, ανάλγητες, κατώτερες των περιστάσεων, “ευχαρίστως” παραχωρούν η μία στην άλλη την “ιδιοκτησία” της νησίδας, που σε άλλη περίπτωση ίσως αποτελούσε αιτία εθνικιστικών πολεμοκάπηλων αντιπαραθέσεων. Πρόκειται για αληθινή βαρβαρότητα. Την καταδικάζω, όπως πιστεύω κάθε πολιτισμένος άνθρωπος. Η παραπαίουσα κυβέρνηση κάνει ότι κοιτάει αλλού. Καλώ τον πρωθυπουργό να δώσει αμέσως, όπως οφείλει, την πρέπουσα λύση. Ο Δεκαπενταύγουστος δεν πρέπει να κηλιδωθεί από το συνεχιζόμενο έγκλημα στον Έβρο».


Η δήλωση Ψυχογιού

Ο βουλευτής και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, μίλησε στην εφημερίδα Documento για την υπόθεση και λέει πως:

Oι πολύ σοβαρές καταγγελίες του Ελληνικού Συμβουλίου για του Πρόσφυγες, η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ και δημοσιεύματα κεντρικών ΜΜΕ, έρχονται σε συνεχεία άλλων περιστατικών τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αναδείξει στη Βουλή και την Ευρωβουλή, όλο το προηγούμενο διάστημα, ζητώντας σταθερά από την Κυβέρνηση ξεκάθαρες απαντήσεις και άμεσες ενέργειες.

Τονίζει ότι πρέπει η κυβέρνηση να διασφαλίσει την πλήρη τήρηση του Διεθνούς Δίκαιου και ιδιαιτέρως της Σύμβασης της Γενεύης χωρίς εκπτώσεις, καθώς και την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε νησίδες και κινδυνεύει η ζωή τους. Συμπληρώνει ότι η Πολιτεία σε πολλές περιπτώσεις αγνοεί τα καταγγελλόμενα περιστατικά εκθέτοντας τη χώρα.

Τέλος ζητά για ακόμη μία φορά από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της εγκαθιδρύοντας μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης για όλα τα κράτη-μέλη στο νέο σύμφωνο μετανάστευσης, μία πολίτικη, που είναι η μόνη ικανή να σταματήσει τις ανθρώπινες τραγωδίες στον Έβρο και το Αιγαίο, να αντιμετωπίσει την εργαλειοποίηση του Ερντογάν αλλά και να παροπλίσει τα δίκτυα διακινητών που πλουτίζουν πάνω στις πλάτες κατατρεγμένων ανθρώπων.


Γιατροί Χωρίς Σύνορα

«Καθημερινή πρακτική τα pushbacks, αλλά η απόγνωση κάνει τους πρόσφυγες να επιστρέφουν» λέει στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο, 105,5» η διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Χριστίνα Ψαρρά.

Για την ντροπιαστική για την Ελλάδα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Έβρο, όπου δεκάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε νησίδα μετά και τις επαναπροωθήσεις από την ελληνική πλευρά, ζητώντας βοήθεια με ένα παιδί νεκρό από τσίμπημα σκορπιού και ένα ακόμα παιδί να κινδυνεύει, η κ. Ψαρά, μίλησε μεν για την ανάγκη ιατρικής βοήθειας, ωστόσο υπογράμμισε πως «οφείλουμε να μιλήσουμε και για τα συνολικά τραύματα των προσφύγων καθώς όλο και περισσότερο δυσκολεύει η υποδοχή και ένταξή τους στην Ελλάδα».

«Ποια μάνα θα άντεχε να έχει δίπλα της το νεκρό παιδί της άταφο;» είπε χαρακτηριστικά, καθώς κανείς δεν απαντά στις εκκλήσεις των προσφύγων, τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατο του 5χρονου κοριτσιού.


Αντιδράσεις διεθνώς για τους χειρισμούς με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του Δημήτρη Αγγελίδη στην Εφημερίδα των Συντακτών για τη διεθνή κατακραυγή για το θέμα:

«Οι χειρισμοί των ελληνικών αρχών έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του ευρωπαϊκού Τύπου, οργανώσεων και χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έντονες αντιδράσεις και ανησυχία προκαλεί η κατάσταση των 39 προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου ανατολικά του χωριού Κισσάρι από την περασμένη Κυριακή, εκεί όπου το βράδυ της Δευτέρας βρήκε τραγικό θάνατο ένα πεντάχρονο κορίτσι, η Μαρία, από τσίμπημα σκορπιού.

Το Σάββατο η Ύπατη Αρμοστεία παρενέβη στο θέμα με ανάρτησή της στο Twitter. «Συνεχίζουμε να είμαστε σοβαρά ανήσυχοι για την ασφάλεια και την ευημερία κάποιων από τους 40 ανθρώπους που αναφέρεται ότι είναι εγκλωβισμένοι σε νησίδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με αναφορές που πήραμε, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Αν δεν υπάρξει επείγουσα δράση, φοβόμαστε ότι παραμένουν σε κίνδυνο και άλλες ζωές», σημείωσε.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο βρετανικός τηλεοπτικός σταθμός Channel4 είχε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων αναλυτικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Λίντσεϊ Χίλσαμ για την υπόθεση, με βίντεο από τη νησίδα και δηλώσεις των προσφύγων. «Πόσοι άλλοι πρέπει να πεθάνουν μέχρι να επιτρέψει η ελληνική κυβέρνηση σε κάποιον να τους σώσει;», κατέληγε το ρεπορτάζ.

Οι χειρισμοί των ελληνικών αρχών έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του ευρωπαϊκού Τύπου, οργανώσεων και χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εκδηλώνουν οργή και αγανάκτηση και διατυπώνουν σοβαρά ερωτήματα για την τουλάχιστον καθυστερημένη και αντιφατική στάση της ΕΛ.ΑΣ.

Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ, η αστυνομία ισχυριζόταν ότι δεν μπορεί να εντοπίσει τους πρόσφυγες, παρόλο που είχε ενημερωθεί από την αρχή της εβδομάδας για το γεωγραφικό τους στίγμα από τις οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360 και από δημοσιεύματα του Τύπου, μεταξύ των οποίων και της «Εφ.Συν.». Και ενώ η θέση των προσφύγων δεν άλλαξε αλλά εξακολουθούσαν να βρίσκονται στην ίδια νησίδα, σύμφωνα με το γεωγραφικό στίγμα που έστειλαν εκ νέου στις οργανώσεις και στην «Εφ.Συν.», το βραδυ της Πέμπτης η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε αίφνης ότι έχει εντοπίσει τους πρόσφυγες, αλλά ότι δεν βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πού ακριβώς βρίσκονται.

Παραμένει αδιευκρίνιστο αν η ΕΛ.ΑΣ. δέχεται ότι η συγκεκριμένη νησίδα βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος ή έχει κάτι άλλο υπόψη της. Σύμφωνα με ανακοινωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και της HumanRights360, οι χάρτες του ελληνικού Κτηματολογίου όπως και οι χάρτες της google δείχνουν ότι η νησίδα βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια.

Τους ισχυρισμούς της ΕΛ.ΑΣ. τους αναπαρήγαγε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε δήλωσή του στο Twitter, απαντώντας στην ανάρτηση της Ύπατης Αρμοστείας. «Κι εμείς επίσης ανησυχούμε βαθιά για τους μετανάστες που εγκλωβίζονται από διακινητές κοντά στα σύνορά μας. Το περιστατικό ωστόσο, όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., βρίσκεται εκτός ελληνικού εδάφους», σημείωσε.

Κατάργηση του δικαιώματος στο άσυλο

Το ζήτημα βεβαίως δεν είναι τεχνικό, όσο και αν προσπαθεί η ΕΛ.ΑΣ. και η ελληνική κυβέρνηση να το μετατρέψουν σε τεχνικό, αναζητώντας προσχήματα για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να διασώσους τους πρόσφυγες που όχι μόνο έχουν δηλώσει ότι θέλουν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, αλλά και αποτελούν τους ουσιώδεις μάρτυρες για τη διερεύνηση των καταγγελιών για εγκληματικές ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ. που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο τριών προσφύγων κατά τη διάρκεια της παράνομης απόπειρας επαναπροώθησής τους στην ίδια νησίδα στα μέσα Ιουλίου, όπως έχουν καταγγείλει οι πρόσφυγες.

Το ζήτημα αφορά κατεξοχήν το αδιέξοδο της αντιπροσφυγικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης στα σύνορα, που κάνει τα πάντα για να στερήσει με τη βία από τους πρόσφυγες το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που η Τουρκία αναλάβει να διασώσει τους πρόσφυγες, θα έχουν στερηθεί άλλη μία φορά το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, ενώ μάλιστα η Τουρκία τους απειλεί με επαναπροώθηση στη Συρία.

Αντιδράσεις

Την επείγουσα ανάγκη διάσωσης των προσφύγων της νησίδας έχουν ζητήσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25.

«Η ταφή και η σωτήρια παρέμβαση θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη, αντί οι αρμόδιοι να κοιτούν ο ένας τον άλλο σαν Πιλάτοι. Μεταξύ άλλων η άφεση ενός ανθρώπου αβοήθητου σε αυτές τις συνθήκες είναι έγκλημα. Αυτό όμως δεν είναι καν το βαρύτερο. Κανένας Έλληνας, κανένας Ευρωπαίος, κανένας άνθρωπος δεν θέλει να στιγματιστεί από μια τόσο αισχρή αδράνεια. Το ελληνικό κράτος πρέπει έστω τώρα να παρέμβει άμεσα», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Αρβανίτης.

«Είναι […] απαράδεκτο η χώρα μας να περιορίζεται στο να παρακολουθεί απαθής ανθρώπους και δη παιδιά να χάνουν τη ζωή τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην προσπάθειά τους να τα περάσουν. Επιβάλλεται, η Ελλάδα, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο: -να πιέσει για την ενεργοποίηση τόσο των τουρκικών αρχών, όσο και της ΕΕ, -να απαιτήσει την άμεση υγειονομική μέριμνα και φροντίδα αυτών των ατόμων, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικού πλαισίου συνεργασίας στο προσφυγικό, -να υποστηρίξει ένα ισχυρό πλαίσιο νόμιμης επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη», σημειώνουν σε κοινή δήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, Γιώργος Ψυχογιός και Αναστασία Γκαρά.

«Ο υπουργός κ. Μηταράκης και η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν στα χέρια τους το αίμα παιδιών, προσφύγων και μεταναστών από τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και στον φράχτη του Έβρου. Έστω και τώρα ας προσπαθήσουν να εξιλεωθούν για τα όσα δεινά έχουν προκαλέσει σε χιλιάδες ψυχές το προηγούμενο διάστημα» επισημαίνει ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΜΕΡΑ25.

«Υπάρχει το γνωστό πρόβλημα εργαλειοποίησης των μεταναστών κατά την άποψή μας και από την Τουρκία και από την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες εκμεταλλεύονται τα κενά που υπάρχουν στο καθεστώς του Έβρου με νησίδες που βρίσκονται πότε από τη μια και πότε από την άλλη μεριά των συνόρων. Καταδεικνύεται η πολιτική πρόθεση της κυβέρνησης για τη μη στήριξη των ανθρώπων αυτών και τη μη επίλυση των προβλημάτων τους, ακόμα και των πιο ευάλωτων» είχε σημειώσει με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης.

Διεθνής κινητοποίηση

Περισσότερες από 800 υπογραφές έχουν ήδη συγκεντρωθεί σε εκστρατεία που διοργανώνει μέσω της πλατφόρμας change.org η Φραντσέσκα Νάπολι από την Ιταλία. “Καλούμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης και να δώσουν στην διερχόμενη ομάδα τα θεμελιώδη δικαιώματά τους», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο της πρωτοβουλίας, που απευθύνεται στην ΕΛ.ΑΣ.

«Η ΕΛ.ΑΣ. έχει καθήκον να οδηγήσει αυτούς τους ανθρώπους στην ασφάλεια αμέσως», σημειώνει η ομάδα Alarm Phone, που επικοινώνησε με τους πρόσφυγες και μεταφέρει την αγωνία τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».

Με πληροφορίες από Εφημερίδα των Συντακτών/ Δημήτρη Αγγελίδη, news247, Έθνος, tvxs, Πρώτο Θέμα 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα