Top

Ανακοινώνεται η παράταση του lockdown – Τι θα ανοίξει μέχρι τα Χριστούγεννα και πώς

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στην χώρα μας.

Parallaxi
ανακοινώνεται-η-παράταση-του-lockdown-τι-θα-680074
Parallaxi

Μικρά σημάδια ύφεσης δείχνει η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα, καθώς για πρώτη φορά ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε κάτω από 10%. Πάντως εξακολουθούν να καταγράφονται αρνητικά ρεκόρ με 101 νεκρούς, 562 διασωληνωμένους ασθενείς και 2.135 νέα κρούσματα. Ανησυχία από την είδηση ότι ανιχνεύτηκαν θετικά 33 στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει γονατίσει το σύστημα υγείας. Τα νοσοκομεία θυμίζουν πεδίο μάχης, οι ΜΕΘ στερεύουν και οι ειδικοί εκτιμούν ότι -αν και αναμένεται μείωση των κρουσμάτων- τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν οι νοσηλευόμενοι και οι διασωληνωμένοι. Το ζητούμενο γι’ αυτούς είναι να υπάρξει σταθεροποίηση της κατάστασης, η οποία θα διατηρηθεί και που θα οδηγήσει σε μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων.

Δωρεάν έλεγχοι και rapid test του ΕΟΔΥ σε περιοχές της χώρας

Την ίδια ώρα κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα από το αυτοκίνητο (drive through). Οι συνολικά 6 δράσεις οργανώθηκαν σε κεντρικά και εύκολα προσβάσιμα σημεία αστικών και επαρχιακών περιοχών 6 Περιφερειακών Ενοτήτων της Ελλάδας, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολίτες να εξετασθούν δωρεάν για τον ιό SARS-CoV-2.

Συνολικά, διενεργήθηκαν 1.362 rapid test από τα οποία ανευρέθησαν 69 θετικά κρούσματα (5,06%). Τα θετικά αποτελέσματα των ελέγχων αφορούν σε 39 άνδρες και 30 γυναίκες.

Ο Δεκέμβριος πάντως είναι ο μήνας που θα σηματοδοτήσει πολλά για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Ο σχεδιασμός για το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας πηγαίνει ημερολογιακά πιο πίσω.

«Δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε φυσιολογικά μέχρι να έρθει το εμβόλιο»

Για την κρισιμότητα της κατάστασης μίλησαν στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και η Βαρβάρα Ανεμοδουρά, Mέλος Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου, επισημαίνοντας και οι δύο ότι θα πρέπει να γίνει σταδιακή άρση του lockdown ώστε να συγκρατήσουμε την αυξητική πορεία των κρουσμάτων. Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι η ένταση της πανδημίας εξαρτάται από το ποιες δραστηριότητες θα ανοίξουν, και πρόσθεσε ότι είναι διαφορετικό το άνοιγμα της εστίασης και άλλο το άνοιγμα των κλαμπ όπου συνωστίζονται νέοι και η διασπορά είναι πολύ μεγάλη. «Αν υπάρξει πλήρη άρση του lockdown τότε το τρίτο κύμα της πανδημίας θα έρθει στη χώρα μας πριν από τα Χριστούγεννα. Δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε φυσιολογικά μέχρι να έρθει το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Η κα Ανεμοδουρά από την πλευρά της ανέφερε ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα δεν πηγαίνουν στα νοσοκομεία αλλά με τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών τους μένουν σπίτι και έτσι δεν επιβαρύνουν τα νοσοκομεία. Πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρξει άρση του lockdown θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε την κατάσταση και να μην υπάρξει περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Συναγερμός στη ΔΟΥ Ηρακλείου – Κρούσμα κορονοϊού σε εργαζομένη

«Εάν βγούμε από το lockdown με αφέλεια, θα ξαναγυρίσουμε εδώ» 

Υπάρχει σχετική ισορροπία στα νοσοκομεία, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη στις κλινικές ενώ στις ΜΕΘ έχουμε μεγάλη πίεση, τόνισε ο πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Καλομενίδης στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το επόμενο διάστημα. Ο κ. Καλομενίδης πρόσθεσε ότι είναι πολύ άσχημα τα πράγματα στην Βόρεια Ελλάδα. «Έγινε αυτό που δεν έπρεπε να γίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι πλέον πολλοί νέοι άνθρωποι καταλήγουν σε κλινικές Covid, ο καθηγητής είπε ότι αυτό είναι αναμενόμενο από τη στιγμή που η νοσηρότητα είναι αυξημένη και έτσι ένα μικρό ποσοστό νέων πρέπει να νοσηλευτεί.

Όσον αφορά το lockdown επεσήμανε ότι η άρση του θα πρέπει να γίνει σταδιακά, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει απόλυτα ασφαλής συνθήκη, ούτε κάποιο μέτρο που να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών. Διευκρίνισε δε ότι αν γίνει όπως έγινε το φθινόπωρο τότε θα ξαναγυρίσουμε στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.

Ο κ. Καλομενίδης δήλωσε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία, γιατί προκαλούνται βλάβες στα παιδιά  με την παραμονή τους μέσα στο σπίτι για μεγάλο διάστημα.

«Υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων»

Για εικόνα σταθεροποίησης των κρουσμάτων στην Αττική έκανε λόγο ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής Παναγιώτης Στάθης μιλώντας στην ΕΡΤ επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια φθίνουσα πορεία των κρουσμάτων από τις 7 Νοεμβρίου όπου ξεκίνησε το lockdown, ωστόσο όπως είπε υπάρχει ανησυχητική μεταβολή των θανάτων αν και αφορούν το διάστημα πριν από το 15νθημερο της δεύτερης καραντίνας. Ο κ. Στάθης τόνισε είναι σημαντική η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας με προσωπικό.

«Στη χθεσινή εφημερία αρχίσαμε και βλέπουμε φως στο τούνελ, δεν έχουμε βγει όμως ακόμα στο ξέφωτο. Από χθες τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά από τις προηγούμενες ημέρες», είπε ο διευθυντής Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Νοσοκομείου Βόλου, Ηλίας Καραμέτος σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Θεσσαλία: Ασφυξία στις ΜΕΘ, σε Αττική και Πελοπόννησο οι ασθενείς

Κορονοϊός: Ανακοινώνεται η παράταση του lockdown – Τι ανοίγει για τα Χριστούγεννα

Ηπαράταση του lockdown είναι δεδομένη και την ανακοινώνει η κυβέρνηση την προσεχή Παρασκευή, όπως ανέφερε ο Γιάννης Σαραντάκος στην «Ωρα Ελλάδος» στο Open TV. Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα γίνει με τη μορφή διαγγέλματος από τον πρωθυπουργό ή αν θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τους καθ’ ύλην αρμοδίους. Ο πρωθυπουργός, που όλο αυτό το διάστημα που «τρέχει» η δέσμη των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού που ανακοίνωσε στις 31 Οκτωβρίου, βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με την επιτροπή των ειδικών για την πορεία της πανδημίας και το «αποτύπωμα» των μέτρων στην επιδημιολογική καμπύλη. Οπως αποδείχθηκε, η εξέλιξη δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς τα κρούσματα δεν μειώθηκαν όσο περίμεναν οι λοιμωξιολόγοι, ενώ όπως λένε οι ειδικοί, ο αριθμός των διασωληνώσεων και των θανάτων θα παραμείνει υψηλός για το επόμενο διάστημα.

Ετσι λοιπόν, το lockdown είναι αναπόφευκτο κι επιβεβλημένο για να αναχαιτιστεί η πανδημία που σαρώνει τη χώρα, γεμίζει τα νοσοκομεία, και φρακάρει τις ΜΕΘ, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία και την κοινωνία που διανύει δεύτερη φάση «εγκλεισμού» κι ενδέχεται να αυστηροποιηθεί ακόμα περισσότερο.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (27/11) ο πρωθυπουργός θα λάβει την τελική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για το πώς αναμένεται να κινηθεί ο Δεκέμβριος με τα δείγματα γραφής να μην είναι αισιόδοξα. Ετσι λοιπόν, το απόγευμα της ίδιας ημέρας (σ.σ.: η Δευτέρα 30/11 συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες), η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επέκταση του lockdown για τουλάχιστον μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου, υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να αποφύγει να μιλήσει με συγκεκριμένες ημερομηνίες, καθώς η κατάσταση επανεκτιμάται μέρα με τη μέρα και τα δεδομένα αλλάζουν.

Τι ανοίγει ενόψει Χριστουγέννων

Το πλάνο που υπάρχει στα σκαριά τη δεδομένη στιγμή είναι να αρθεί αρχικά το lockdown σε:

  • εποχιακά είδηκαταστήματα παιχνιδιών και γενικά οι επιχειρήσεις που κάνουν μεγάλο τζίρο την περίοδο των Χριστουγέννων
  • θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και λίγο πριν τα Χριστούγεννα γύρω στις 20 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα στις πόλεις
  • Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι δεν θα ανοίξει η εστίαση, ενώ δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Υπάρχουν εισηγήσεις για να υπάρξει άνοιγμα υπό προϋποθέσεις στην οργανωμένη εστίαση. Λίγα τραπέζια, μικρές παρέες, μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής στο χώρο για πελάτες, εργαζόμενους. Αν παρθεί τελικά η απόφαση για άνοιγμα, τα καταστήματα εστίασης θα ανοίξουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης.
  • Δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, κάτι που σημαίνει ότι θα δεχθεί πλήγμα ο χειμερινός τουρισμός.

Εξάλλου, αναμένεται να υπάρξει νέα ειδική καμπάνια ενόψει των εορτών, για να καταστεί σαφές το ότι «μένουμε σπίτι τα Χριστούγεννα» σημαίνει ότι μένουμε… λίγοι και καλοί και δεν θα αλλάξουμε χρόνο με συγγενείς και φίλους, αλλά με την «κοινωνική φούσκα» που συναναστρεφόμαστε, δηλαδή άκρως οικογενειακά.

Βρούτσης: Ρυθμίζουμε τις ασφαλιστικές οφειλές – Πότε ξεκινά η καταβολή των δόσεων

Σταμπουλίδης: Ανοίγουμε μετά τις 6 Δεκεμβρίου

Το lockdown θα παραταθεί μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου ανέφερε μεταξύ άλλων ο γ.γ. Εμπορίου και Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως ο ίδιος σημείωσε αναφορικά με το σχέδιο του ανοίγματος της αγοράς μετά το lockdown θα μπούμε σε μια κανονικότητα με συγκεκριμένους κανόνες για να μην χάσουμε ότι χτίσουμε με το υπάρχον lockdown. «Θα ανοίξουμε με κανόνες όταν μας το επιτρέψουν οι ειδικοί» είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος επεσήμανε πως θα υπάρχουν κανόνες για την λειτουργία των επιχειρήσεων και πως οι κανόνες που ισχύουν σήμερα θα ισχύουν και για τις γιορτές.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο «εργαλείο» του clickaway, σύμφωνα με το όποιο όποιος δεν θέλει να μπει μέσα σε κατάστημα θα έχει προπληρώσει το προϊόν και θα πηγαίνει μόνο να το πάρει.

Το νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του Ιερώνυμου

Αρκετά ικανοποιητικά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν. Υπενθυμίζεται πως ο Αρχιεπίσκοπος νοσηλεύεται σε ΜΑΦ του «Ευαγγελισμού» με διάγνωση Covid-19.

Κοζάνη: Ασθενής ευχαριστεί τους γιατρούς και συγκινεί

Αλεξανδρούπολη: 20 κρούσματα κορονοϊού σε γηροκομείο

Είκοσι είναι τα θετικά κρούσματα κορονοιού στο Ιωακείμειο Γηροκομείο της Αλεξανδρούπολης τα οποία ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ι.Μ.Α « Στο Ιωακείμειο Γηροκομείο σε ότι αφορά τους τροφίμους έχουμε 16 θετικά δείγματα. Σε ότι αφορά το προσωπικό, εντοπίστηκαν 4 θετικά δείγματα, όλα ασυμπτωματικά, πλην του υπαλλήλου μας που νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στο Νοσοκομείο της πόλης. Στο Σταυρίδειο Ίδρυμα χρονίως πασχόντων «Ο Άγιος Κυπριανός» δεν έχουμε κάποια διαφοροποίηση με τις προηγούμενες ημέρες». Εν τω μεταξύ, μετά την σύσταση του ΕΟΔΥ καθώς και τις ειδικές κατευθύνσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων και του υπευθύνου ιατρού-καθηγητή των Ιδρυμάτων της Μητρόπολης επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους οι 36 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στις αρχές Νοεμβρίου. Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό.

Κεραμέως: Η εισήγηση των ειδικών θα κρίνει το άνοιγμα των σχολείων

Εν αναμονή της εισήγησης των ειδικών βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας σχετικά με το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία τους διά ζώσης. «Περιμένουμε να δούμε τα επιδημιολογικά στοιχεία, να ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και να προχωρήσουμε σε αποφάσεις», σημείωσε, νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως ανέφερε, η προσπάθεια που γίνεται είναι να ανοίξουν τα σχολεία το συντομότερο. «Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς τίποτα δεν υπάρχει που να υποκαθιστά τη διά ζώσης μαθησιακή διαδικασία», επεσήμανε. Πάντως, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που πραγματοποιείται καθολική τηλεκπαίδευση. «Παρά τα τεχνικά ζητήματα των πρώτων ημερών, τα μαθήματα προχωρούν κανονικά και καλύπτεται η ύλη καθημερινά», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.

Πάτρα: Πρόστιμα για πάρτι με 25 καλεσμένους σε αυλή σπιτιού

Κεραμέως: Η εισήγηση των ειδικών θα κρίνει το άνοιγμα των σχολείων

Εν αναμονή της εισήγησης των ειδικών βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας σχετικά με το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία τους διά ζώσης. «Περιμένουμε να δούμε τα επιδημιολογικά στοιχεία, να ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και να προχωρήσουμε σε αποφάσεις», σημείωσε, νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως ανέφερε, η προσπάθεια που γίνεται είναι να ανοίξουν τα σχολεία το συντομότερο. «Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς τίποτα δεν υπάρχει που να υποκαθιστά τη διά ζώσης μαθησιακή διαδικασία», επεσήμανε. Πάντως, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που πραγματοποιείται καθολική τηλεκπαίδευση. «Παρά τα τεχνικά ζητήματα των πρώτων ημερών, τα μαθήματα προχωρούν κανονικά και καλύπτεται η ύλη καθημερινά», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.

Παράταση στο lockdown – Η ανησυχία για το πρόωρο άνοιγμα στα σχολεία

Η παράταση του lockdown έχει «κλειδώσει» λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που θερίζει στη χώρα μας. Οι νεκροί αυξάνονται καθημερινά, το ίδιο και οι διασωληνωμένοι με την κατάσταση στις ΜΕΘ όλης της χώρας να είναι δραματική. Γιατροί και νοσηλευτές δηλώνουν: «Είμαστε σε κατάσταση πολέμου» και την ίδια ώρα βουλευτές προσφέρονται εθελοντικά να συμβάλλουν στο ΕΣΥ κόντρα στον κορονοϊό. Το ίδιο κάνουν και ιδιώτες γιατροί με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να στέλνει το δικό του «ευχαριστώ» στους ιδιώτες γιατρούς που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στη μάχη με την πανδημία κόντρα στον αόρατο εχθρό.

Με δεδομένη τη σκληρή πραγματικότητα και το πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού που αναμένεται να «χτυπήσει» μετά τα Χριστούγεννα οι ειδικοί μιλούν για το lockdown. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο OPEN TV, επισημαίνει ότι είναι πρόωρο να ανοίξουμε στις 7 Δεκεμβρίου. «Το καλύτερο είναι πάμε κοντά στις 20 με 21 Δεκεμβρίου» και αναφέρεται στο παράδειγμα της Γαλλίας, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε μόλις την Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, ότι αν όλα πάνε καλά, η άρση του lockdown θα γίνει στη Γαλλία στις 15 Δεκεμβρίου. 

Κληθείς ο κ. Σαρηγιάννης να απαντήσει στο πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, σημειώνει: «Δεν συνιστώ να ανοίξουν τα σχολεία». Μάλιστα, στέκεται στην τηλεργασία (που μπορεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Φώσκολου, να παίρνει παράταση έως και το τέλος του Δεκεμβρίου για το 50% των εργαζομένων που βρίσκονται ήδη σε τηλεργασία), όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτή δεν εφαρμόζεται στο βαθμό που θα έπρεπε. «Αυτό πρέπει να αλλάξει άρδην», είναι το μήνυμα που στέλνει ο κ. Σαρηγιάννης.

«Δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου για διασταύρωση στοιχείων. Δεν επιτηρούμε αρκετά την τήρηση των μέτρων», σχολιάζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Δεν τηρούνται τα μέτρα στο βαθμό που θα έπρεπε. Αν ανοίξουμε θα δούμε πολύ γρήγορα αύξηση των κρουσμάτων. Θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερο πρόβλημα».

Διαδικτυακό κάλεσμα σε συγκεντρώσεις κατά των μέτρων σε μεγάλες ελληνικές πόλεις

Βατόπουλος: Δεν εφαρμόζεται το lockdown

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος καθηγητής μικροβιολογίας παραδέχτηκε ότι η εικόνα που βλέπουμε σήμερα θα παραμείνει για τις επόμενες μέρες, σε ό,τι αφορά διασωληνώσεις και νεκρούς από τον κορονοϊό, ενώ ξεκαθάρισε ότι κρούσματα υπάρχουν παντού και καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής. Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν θα ανοίξει η χώρα την 1η Δεκέμβρη, ενώ έχρισε πρωταρχική ανάγκη το άνοιγμα των σχολείων.

«Θα παραμείνουν δυστυχώς σε υψηλούς αριθμούς για αρκετό καιρό οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί», είπε ο καθηγητής στην «Ωρα Ελλάδος» του Open TV και πρόσθεσε: «Ναι μεν πέφτουν τα κρούσματα, αλλά όχι στο ρυθμό που θα θέλαμε. Μας ανησυχεί αυτό. Η πτώση είναι μικρότερη. Το lockdown δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε, ενώ τελικά ο ιός είναι παντού. Οποιαδήποτε περιοχή, που δεν έχει πολλά κρούσματα, μπορεί με ένα «ατυχές» περιστατικό να διασπαρεί. Δεν είναι στους ρυθμούς που ελπίζαμε η πτώση. Υπήρχαν παντού κρούσματα και το καλοκαίρι και το γνωρίζαμε».

Πρόσθεσε ότι «ο βασικός τρόπος μετάδοσης είναι τα σταγονίδια και ο συνωστισμός μετά η μετάδοση από τις επιφάνειες», ενώ ήταν καθησυχαστικός λέγοντας ότι «υπάρχουν μεταλλάξεις αλλά ακόμη δεν υπάρχει πρόβλημα». Για τα Χριστούγεννα και το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι είναι «πολύ νωρίς η 1η Δεκεμβρίου για άνοιγμα της χώρας. Τα σχολεία είναι προτεραιότητα, ταλαιπωρούνται τα παιδιά και οι γονείς. Πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Παγώνη: Σταδιακό άνοιγμα των σχολείων μετά τα Χριστούγεννα

«Νομίζω ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για τις 7 Δεκεμβρίου. Θέλω να ελπίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια με δυο εβδομάδες» ανέφερε στον ΑΝΤ1 η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, χαρακτηρίζοντας ως άκαιρη τη συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι αλλιώτικα από τα άλλα. Θα το δούμε πόσο θα διαφέρουν» ξεκαθάρισε. «Υπάρχει σταθεροποίηση εδώ και δύο μέρες, αλλά είναι σταδιακή και δεν αφορά τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Πέλλα, που είναι ακόμα σε δύσκολη θέση. Υπάρχει μία αχτίδα ελπίδας, αλλά είναι ακόμα μακριά», δήλωσε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» η Ματίνα Παγώνη.

Ερωτηθείσα για το στόχο που θα φέρει την άρση της καραντίνας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εκτίμησε το ότι είναι «αδύνατο να φτάσουμε στα 500 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου» και σημειώνοντας πως είναι αδύνατο να εφαρμόσουμε όλοι τα μέτρα, «θα πάμε μία με δύο εβδομάδες πίσω», όσο αφορά στην άρση του lockdown. Ξεκαθάρισε όμως ότι, «ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων θα αργήσει, γιατί αναφέρεται σε δυο εβδομάδες πίσω».

Παναγιωτόπουλος: Δεν πρέπει να βιαστούμε για την άρση του lockdown

«Αττικόν»: 12 υγιή μωρά γεννήθηκαν από μητέρες με κορονοϊό
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν οι κ.κ. Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια Μαιευτικής, διευθύντρια Γ’ παν. κλινικής στο νοσοκομείο «Αττικόν», και Ελένη Αλεξίου, προϊσταμένη αίθουσας τοκετών στο «Αττικόν», όπου γυναίκες επίτοκες με κορωνοϊό παρακολουθούνται με συγκεκριμένα πρωτόκολλα, και φέρνουν στον κόσμο υγιή μωρά, αρνητικά στον κορωνοϊό. «Αυτό που προσπαθήσαμε και καταφέραμε από την αρχή είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες αυτές να γεννήσουν με ασφάλεια, αλλά να παρέχουμε ασφάλεια και στο προσωπικό μας. Και στις 12 γυναίκες που γέννησαν εδώ, δεν είχαμε κανένα κρούσμα από το προσωπικό. Και αυτό νομίζω ότι είναι μια μεγάλη νίκη», είπε η κ. Καλανταρίδου.
«Οι γυναίκες φορούν μάσκα την ώρα του τοκετού. Δύο γέννησαν κολπικά, οι υπόλοιπες με καισαρική τομή. Στις ΗΠΑ από τα έξι μωρά που νόσησαν, τα πέντε είχαν γεννηθεί κολπικά. Έχει απομονωθεί ο ιός και στα ούρα και στα κόπρανα, δεν έχει απομονωθεί στις κολπικές εκκρίσεις, αλλά μπορεί να μολυνθούν», συνέχισε η ίδια. «Οι περισσότερες από τις γυναίκες που είχαμε ήταν ή ασυμπτωματικές ή με ελαφριά συμπτωματολογία. Είχαμε όμως και βαρύτερες περιπτώσεις και γυναίκες που ήταν θετικές μέχρι και πέντε εβδομάδες. Μέχρι σήμερα μόνο μία έγκυος γυναίκα μπήκε σε ΜΕΘ, αλλά δε διασωληνώθηκε. Γέννησε τελικά επιτυχώς τα δύο της μωράκια και τα έχει τώρα στο σπίτι της», πρόσθεσε η κ. Καλανταρίδου. Στην εκπομπή μίλησε και η κ. Άννα Μακρή, μητέρα βρέφους πέντε ημερών, που πριν γεννήσει νοσούσε από κορωνοϊό. «Είμαστε καλά.
Είμαστε όλοι υγιείς. Εγώ έγινα αρνητική 4-5 ημέρες πριν τη γέννα. Είχα μπει στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης μου όταν αρρώστησα. Γέννησα με καισαρική αλλά κανονικά πήρα το μωρό στην αγκαλιά μου και το θήλασα. Και ο γυναικολόγος μου μού είχε πει και οι κυρίες στο Αττικόν μου είχαν πει ότι και θετική να παραμείνω ότι μπορώ κανονικά να θηλάσω», ανέφερε η κ. Μακρή «Το στρες είναι πολύ μεγάλο για τις γυναίκες και καλούμαστε να τις υποστηρίξουμε ψυχολογικά, να τις προστατεύσουμε αλλά να προστατεύσουμε και τους εαυτούς μας, αλλά και τις υπόλοιπες γυναίκες που έρχονται να γεννήσουν στο μαιευτήριό μας. Είναι σε άλλο χώρο, εντελώς απομονωμένο από εκείνον που γεννούν οι γυναίκες χωρίς κορωνοϊό», είπε από την πλευρά της η κ. Αλεξίου.
«Μέχρι πριν ένα μήνα λειτουργούσαμε σαν τη μοναδική μαιευτική κλινική που υποστήριζε εγκυμονούσες με κορωνοϊό. Σε εμάς το περισσότερο που έχει μείνει γυναίκα με κορωνοϊό ήταν πέντε εβδομάδες. Πρέπει να γίνει αρνητική για να φύγει από το νοσοκομείο», πρόσθεσε η ίδια. Μιλώντας αναφορικά με το αν γυναίκα που έχει κορωνοίό μπορεί να θηλάσει, η κ. Καλανταρίδου είπε ότι «Αν έχει χαμηλό ιικό φορτίο και εφόσον συμφωνήσει ότι υπάρχει ένας μικρός θεωρητικός κίνδυνος, μπορεί να θηλάσει. Έχουν υπάρξει δύο δημοσιεύσεις που έχει απομονωθεί ο ιός στο μητρικό γάλα. Μπορούν να θηλάσουν αλλά με προσοχή. Όλη αυτή την προσπάθεια την έχουμε κάνει με επικουρικό προσωπικό, μη μόνιμο. Και στο νοσηλευτικό προσωπικό έχουμε πολλές ελλείψεις».

«Οι κυρίες που νοσούν και περιμένουν να γεννήσουν δε χρειάζεται καθόλου άγχος, καθόλου στρες. Απευθύνονται στον ΕΟΔΥ τους κατευθύνει σε ποιο νοσοκομείο μπορούν να απευθυνθούν. Οι γιατροί είναι ενημερωμένοι για τα σχετικά πρωτόκολλα», είπε κλείνοντας η κ. Αλεξίου.

Νταφούλης: Κάθε 15 λεπτά έχουμε έναν θάνατο από κορονοϊό

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο γιατρός της ΜΕΘ και πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών του γενικού νοσοκομείου Λάρισας, Νίκος Νταφούλης, για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Νταφούλη, το νοσοκομείο βρίσκεται στα όριά του και όλοι οι υγειονομικοί είναι πολύ πιεσμένοι. Η δυσκολία αποτυπώνεται και στο προσωπικό και τον αριθμό των νοσούντων. Δύο εξ αυτών νοσηλεύονται στην εντατική. Ο κ. Νταφούλης υποστήριξε πως πανελλαδικά κάθε 15 λεπτά κάποιος πεθαίνει από τον κορονοϊό και πως τα περιστατικά είναι πιο βαριά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Στο νοσοκομείο της Λάρισας δεν υπάρχουν κρεβάτια διαθέσιμα στις ΜΕΘ, ενώ και για τα απλά περιστατικά, είναι περιορισμένα, καθώς ο αριθμός των καθημερινών εισαγωγών είναι πολύ μεγάλος. Σύμφωνα με τον κ. Νταφούλη, θα έπρεπε να είχαν επιταχθεί και ξενοδοχεία για τους θετικούς στον ιό ασθενείς, ενώ απαραίτητες είναι και οι αναγκαστικές προσλήψεις σε γιατρούς πρώτης γραμμής. «Βλέπουμε θανάτους γιατί έχει χτυπηθεί το ΕΣΥ», είπε χαρακτηριστικά.

Δημόπουλος: Τι δείχνουν τα λύματα για το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Βατόπουλος: Δεν εφαρμόζεται το lockdown, ο ιός είναι παντού

Ο Αλκης Βατόπουλος καθηγητής μικροβιολογίας παραδέχτηκε ότι η εικόνα που βλέπουμε σήμερα θα παραμείνει για τις επόμενες μέρες, σε ό,τι αφορά διασωληνώσεις και νεκρούς από τον κορονοϊό, ενώ ξεκαθάρισε ότι κρούσματα υπάρχουν παντού και καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής. Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν θα ανοίξει η χώρα την 1η Δεκέμβρη, ενώ έχρισε πρωταρχική ανάγκη το άνοιγμα των σχολείων. «Θα παραμείνουν δυστυχώς σε υψηλούς αριθμούς για αρκετό καιρό οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί», είπε ο καθηγητής στην «Ωρα Ελλάδος» του Open TV και πρόσθεσε: «Ναι μεν πέφτουν τα κρούσματα, αλλά όχι στο ρυθμό που θα θέλαμε. Μας ανησυχεί αυτό. Η πτώση είναι μικρότερη.

Το lockdown δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε, ενώ τελικά ο ιός είναι παντού. Οποιαδήποτε περιοχή, που δεν έχει πολλά κρούσματα, μπορεί με ένα «ατυχές» περιστατικό να διασπείρει. Δεν είναι στους ρυθμούς που ελπίζαμε η πτώση. Υπήρχαν παντού κρούσματα και το καλοκαίρι και το γνωρίζαμε». Πρόσθεσε ότι «ο βασικός τρόπος μετάδοσης είναι τα σταγονίδια και ο συνωστισμός μετά η μετάδοση από τις επιφάνειες», ενώ ήταν καθησυχαστικός λέγοντας ότι «υπάρχουν μεταλλάξεις αλλά ακόμη δεν υπάρχει πρόβλημα».

Για τα Χριστούγεννα και το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι είναι «πολύ νωρίς η 1η Δεκεμβρίου για άνοιγμα της χώρας. Τα σχολεία είναι προτεραιότητα, ταλαιπωρούνται τα παιδιά και οι γονείς. Πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Πηγές: ert.gr, skai.gr, CNN, ethnos.gr, ΑΠΕ, OPEN, ANT1, MEGA

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα