Ελλάδα

Η ανακοίνωση του Δήμου Παύλου Μελά για όσα συνέβησαν στη Σταυρούπολη

''Δεν χαϊδεύουμε άτομα και ομάδες πολιτών και καταδικάζουμε χωρίς άνω και κάτω τελείες τη βία.''

Parallaxi
η-ανακοίνωση-του-δήμου-παύλου-μελά-για-824217
Parallaxi

Σε ανακοίνωση προχώρησε ο Δήμος Παύλου Μελά για τα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα τις τελευταίες τρεις ημέρες έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. 

Δείτε αναλυτικά:

ις τελευταίες ημέρες κληθήκαμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνδιαχειριστούμε με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και την Αστυνομική Διεύθυνση, μια πρωτοφανή κρίση στην εκπαιδευτική κοινότητα, ταυτόχρονα με την αυξημένη φροντίδα μας για τη υγειονομική ασφάλεια μαθητών – εκπαιδευτικών – προσωπικού και την αντιμετώπιση των δυσχερειών που συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία στις 97 σχολικές μονάδες του δήμου Παύλου Μελά.
Η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των μαθητών του 1ου και 2ου ΕΠΑ.Λ. Σταυρούπολης και ομάδων φοιτητών έξω από την αυλή του σχολείου, με αφορμή τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, εξελίχθηκε σε μια άνευ προηγουμένου σύρραξη, με αποκορύφωμα τα επεισόδια της Τρίτης 28 και της Τετάρτης 29 Σεπτεμβρίου, που προκάλεσαν έντονη ανησυχία και αμηχανία στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο.
Στη διάρκεια των επεισοδίων και σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι εκ των μαθητών, σε συνεργασία με άτομα ξένα με το σχολείο που εισέβαλαν στον αύλειο χώρο των ΕΠΑΛ, με κουκούλες και μάσκες δυναμιτίζοντας το κλίμα μέσα από το σχολείο, έδωσαν την εντύπωση ότι στο σύνολό τους οι ταραξίες ήταν μαθητές.
Σήμερα Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, η κατάσταση εξομαλύνθηκε και τα μαθήματα διεξάγονται πλέον κανονικά, η θλιβερή όμως εμπειρία των τελευταίων γεγονότων, δεν θα μπορούσε να μας εφησυχάσει καθώς σε ένα από τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης, που φιλοξενεί περίπου 2.000 άτομα, μαθητές και διδακτικό – υποστηρικτικό προσωπικό, επικράτησε η βία, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Κυριάρχησαν λέξεις όπως μολότοφ, κουκούλες, καπνογόνα, μαχαίρια, ρόπαλα, καδρόνια, πετροπόλεμος, λοστοί, φωτοβολίδες αντί μόρφωση, φιλία, συνεργασία, διάλογος, πολυφωνία, διαφορετικότητα, αξιοκρατία, μαχητικότητα, συμμετοχή.
Ως Διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά βρεθήκαμε από την πρώτη ημέρα των γεγονότων στο συγκρότημα και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των γεγονότων, πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, τις Διευθύνσεις των ΕΠΑ.Λ., το εκπαιδευτικό προσωπικό, την Αστυνομική Διεύθυνση και κάτω από τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας.
Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τη συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας του σχολείου και είμαστε δίπλα στους μαθητές, τους γονείς – κηδεμόνες και τους εκπαιδευτικούς για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων του συγκροτήματος των ΕΠΑ.Λ.
Κάνουμε έκκληση προς κάθε πλευρά για αποκλιμάκωση της έντασης προς όφελος των μαθητών μας, γιατί στο τέλος αυτοί είναι που πλήττονται καθώς το πρόβλημα δεν απομονώνεται μόνο στους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. Σταυρούπολης αλλά και στους μαθητές των παρακείμενων σχολικών μονάδων (13ο Δημοτικό και 3ο Νηπιαγωγείο).
Δεν θα επιτρέψουμε τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και το διχασμό με περιστατικά που δηλητηριάζουν την κοινωνία και δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της μαθητικής κοινότητας.
Δεν χαϊδεύουμε άτομα και ομάδες πολιτών και καταδικάζουμε χωρίς άνω και κάτω τελείες τη βία, σεβόμαστε τη διαφορετικότητα, απορρίπτουμε κάθε μορφή φασισμού, φανατισμού, προκατάληψης, ρατσισμού και διακρίσεων.
Στηρίζουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου με όλες μας τις δυνάμεις και δεν θα επιτρέψουμε καμία υπόνοια για τις συνθήκες της τεχνικής εκπαίδευσης και της δημόσιας παιδείας γενικότερα που παράγουν σπουδαίο έργο.
Στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά μας που βρίσκονται στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας και της ενηλικίωσης και αποτελούν κρίκους μιας ισχυρής αλυσίδας.
Η εκπαίδευση καλείται να ενισχύσει τη δημοκρατική – κοινωνική τους συνείδηση μέσα από συλλογική δράση και ευθύνη και να τους εμφυσήσει σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες και την αμοιβαία και αμφίδρομη σχέση καλής επικοινωνίας πολίτη – πολιτείας, με δικαιώματα και καθήκοντα.
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Χριστοδούλου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα