Διεθνή

Αναστάτωση και σύγχυση από περίεργη λάμψη στον ουρανό του Κιέβου

Τι ήταν η μυστηριώδης λάμψη στον ουρανό - Διαψεύδει η NASA για τον δορυφόρο RHESSI

Parallaxi
αναστάτωση-και-σύγχυση-από-περίεργη-λ-997687
Parallaxi

Συναγερμό στο Κίεβο σήμανε μια λάμψη πάνω από την ουκρανική πρωτεύουσα το βράδυ της Τετάρτης γύρω στις 22:00 τοπική ώρα με τους Ουκρανούς να εικάζουν πως πρόκειται για τον δορυφόρο της NASA που κινείται προς τη Γη, με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, ωστόσο να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Μια «φωτεινή λάμψη» παρατηρήθηκε πάνω από το Κίεβο γύρω στις 22:00 τοπική ώρα, έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου Sergiy Popko.

«Ενεργοποιήθηκε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής, είπε ο Popko, αλλά «η αεράμυνα δεν ήταν σε λειτουργία».

Λίγο αργότερα, η ουκρανική αεροπορία είπε ότι η λάμψη «σχετίζονταν με την πτώση ενός δορυφόρου/μετεωρίτη».

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της NΑSA αρνήθηκε αυτή την εκτίμηση, λέγοντας στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι ο εν λόγω δορυφόρος βρισκόταν «ακόμα σε τροχιά» και δεν είχε ξεκινήσει την πορεία του προς την ατμόσφαιρα της Γης.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ένας δορυφόρος βάρους περίπου 300 κιλών θα εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή την Τετάρτη (19/4). Συγκεκριμένα, ο δορυφόρος Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager (RHESSI), που χρησιμοποιείται για την παρατήρηση ηλιακών εκλάμψεων, ο οποίος είναι παροπλισμένος από το 2018.

«Ωστόσο, αυτή η επανείσοδος δεν έχει συμβεί ακόμη… Κανένας άλλος δορυφόρος της NASA δεν εισήλθε στην ατμόσφαιρα νωρίτερα σήμερα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της NASA.

Το μεγαλύτερο μέρος του θα καεί μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα της Γης, αλλά ορισμένα εξαρτήματα θα επιβιώσουν, ανέφερε η διαστημική υπηρεσία.

Ο αστρονόμος Jonathan McDowell αν και δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τη ζημιά που θα προκαλέσει το RHESSI, αναφέρει πως οι προβλέψεις της NASA δείχνουν ότι είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να χτυπήσει κάποιον στη Γη από ό,τι να χτυπηθεί από ένα αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με τη NASA ο δορυφόρος έχει ελάχιστες πιθανότητες να σκοτώσει άνθρωπο, και συγκεκριμένα… 1 στις 2.467.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα