Top

Αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη – Τσίχλα «παγιδεύει» τον κορονοϊό

Η κατάσταση της πανδημίας το τελευταίο 24ωρο εκτός συνόρων.

Parallaxi
αναζωπύρωση-της-πανδημίας-στην-ευρώπ-846942
Parallaxi

Πάνω, η εικόνα της πανδημίας το πρωί της Τρίτης 23/11, κάτω η αντίστοιχη εικόνα το πρωί της Δευτέρας 22/11.

Οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν χθες Δευτέρα οδηγία προς τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στη Γερμανία και στη Δανία, χώρες που πλήττονται από νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, το οποίο εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε δύο οδηγίες που ανεβάζουν στη βαθμίδα 4, την υψηλότερη, το επίπεδο συναγερμού για αυτές τις δύο χώρες, όπου καταγράφονται «πολύ αυξημένα» κρούσματα του νέου κορονοϊού.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταγράφηκε ενώ η Γηραιά Ήπειρος δυσκολεύεται να αναχαιτίσει το νέο κύμα της πανδημίας, εν μέσω διαδηλώσεων, ενίοτε βίαιων, ειδικά στην Ολλανδία, εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τεκμηριώνοντας την απόφαση, τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εξήγησαν ότι «ακόμα και πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες» μπορεί να μολυνθούν και να νοσήσουν εξαιτίας της διασποράς παραλλαγμένων στελεχών του ιού.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, ο Γενς Σπαν, η χώρα του οποίου κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα ρεκόρ 65.000 και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2 μέσα σε μια ημέρα, προειδοποίησε πως «ο καθένας μας είτε θα εμβολιαστεί, είτε θα νοσήσει και θα αναρρώσει, είτε θα πεθάνει» εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 ως το τέλος του χειμώνα.

Στη Γερμανία το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης είναι ακόμη κάτω από το 70%, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, έχει φθάσει το 75%.

Για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα, η γειτονική Αυστρία, παρά την μεγάλη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε στους δρόμους το Σαββατοκύριακο, επέβαλε περιορισμούς στον πληθυσμό της ως τουλάχιστον τη 13η Δεκεμβρίου.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ είχε αυξήσει τον Αύγουστο στη βαθμίδα 4 το επίπεδο συναγερμού για τη Γαλλία –έκτοτε το αναθεώρησε στη βαθμίδα 3– και κατόπιν για την Ελβετία, εξαιτίας του υγειονομικού κινδύνου, μπροστά στην επιδημιολογική κατάσταση.

Στην υψηλότερη βαθμίδα συναγερμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ήδη κι άλλες χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους το Βέλγιο, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Ολλανδία.

Πριν από την πανδημία, οι ταξιδιωτικές οδηγίες της αμερικανικής διπλωματίας αφορούσαν κυρίως χώρες σε κρίση ή εμπόλεμες ζώνες, όπως το Αφγανιστάν ή το Ιράκ.

Πειραματική τσίχλα μειώνει σημαντικά τον κοροναϊό στο σάλιο

Μια πειραματική τσίχλα, η οποία περιέχει μια πρωτεΐνη που «παγιδεύει» σε μεγάλο βαθμό τα σωματίδια του κοροναϊού, μπορεί να περιορίσει την ποσότητα (φορτίο) του ιού στο σάλιο και έτσι να βοηθήσει στον περιορισμό της μετάδοσης του, ιδίως όταν ένας φορέας του ιού μιλάει ή βήχει, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Χένρι Ντάνιελ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Molecular Therapy» (Μοριακή Θεραπεία), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, πραγματοποίησαν εργαστηριακά πειράματα με δείγματα σάλιου και ρινοφάρυγγα από ανθρώπους μολυσμένους από τον κορονοϊό.

Η πρωτεΐνη ACE2 υπάρχει στην κυτταρική επιφάνεια και ο ιός τη χρησιμοποιεί ως «πύλη» εισόδου σε αυτά για να τα μολύνει. Διαπιστώθηκε ότι τα ιικά σωματίδια προσκολλώνται στους «υποδοχείς» (απομίμηση των πραγματικών στα ανθρώπινα κύτταρα) της πρωτεΐνης ACE2 στην τσίχλα. Έτσι, το ιικό φορτίο στα δείγματα εμφάνισε μείωση πάνω από 95%.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η τσίχλα με τις πρωτεΐνες που παγιδεύουν τον ιό, προσφέρει μια γενική φθηνή στρατηγική για την προστασία των ασθενών από τις περισσότερες στοματικές ιικές επαναλοιμώξεις μέσω της μείωσης του ιικού φορτίου ή της ελαχιστοποίησης της μετάδοσης του σε άλλους».

Ιταλία: Η βορειοανατολική περιφέρεια Άνω Αδίγη επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας σε 20 δήμους 

Η τοπική αυτοδιοίκηση της ιταλικής αυτόνομης βορειοανατολικής περιφέρειας ‘Ανω Αδίγη αποφάσισε απόψε την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, από μεθαύριο θα είναι υποχρεωτική η προστατευτική μάσκα σε ανοικτούς χώρους και η μάσκα Ffp2 για την χρήση των μέσων μεταφοράς.

Παράλληλα, σε είκοσι δήμους που βρίσκονται στην ‘Ανω Αδίγη (σε μεγάλο μέρος πρόκειται για γερμανόφωνη περιοχή), στους οποίους καταγράφονται και τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων, αποφασίσθηκε η επιβολή ακόμη αυστηρότερων μέτρων, με κλείσιμο των καφέ και των εστιατορίων στις 6 το απόγευμα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Προς το παρόν, θα παραμείνουν ανοικτά τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής, στα οποία, όμως, επιτρέπεται η είσοδος μόνον με «πράσινη κάρτα εμβολιασμένου». Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, τέλος, αναμένεται μεγάλη μείωση των κρατήσεων, Ιταλών και Αυστριακών τουριστών, για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Γαλλία: Θετικός στον νέο κορονοϊό ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ βρέθηκε θετικός στην Covid-19. Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε μπει σε αυτοαπομόνωση, αφού η 11χρονη κόρη του διαγνώστηκε και αυτή θετική στην ασθένεια.

Ο Καστέξ βρισκόταν το πρωί στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον Βέλγο ομόλογό του Αλεξάντερ Ντε Κρόο. Σήμερα το απόγευμα είχε προγραμματίσει να συναντηθεί στο Ματινιόν με αιρετούς εκπροσώπους της Γουαδελούπης, προκειμένου να εξετάσουν την υγειονομική κατάσταση στην περιοχή τους, μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, Υπερπόντιων Εδαφών Σεμπαστιάν Λεκορνί και Υγείας Ολιβιέ Βεράν. Όμως επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες έμαθε ότι ασθένησε η κόρη του και υποβλήθηκε σε τεστ, το οποίο βγήκε θετικό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος πρωθυπουργός μπαίνει σε απομόνωση επειδή είχε επαφή με κρούσμα της Covid-19, όμως για πρώτη φορά διαγιγνώσκεται θετικός. Τον Ιούνιο αυτοαπομονώθηκε όταν βρέθηκε θετική η σύζυγός του. Τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν «στενή επαφή» του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και, λίγους μήνες νωρίτερα, του Κριστιάν Πριντόμ, του προέδρου του Γύρου της Γαλλίας, όταν ασθένησαν από την Covid-19.

Ο Καστέξ θα παραμείνει σε απομόνωση για 10 ημέρες, αλλά θα συνεχίσει να εργάζεται.

Βέλγιο: Αύξηση συνεχίζει να σημειώνει ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19

Αύξηση συνεχίζει να καταγράφει ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensano, ο μέσος όρος των ημερήσιων θετικών περιπτώσεων ανέρχεται στις 15.548 μεταξύ 13 και 19 Νοεμβρίου σημειώνοντας άνοδο 54% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία φτάνουν τις 280 την ημέρα κατά μέσο όρο από 16 μέχρι 22 Νοεμβρίου. Συνολικά, 3.289 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία εκ των οποίων 654 ασθενείς στην εντατική. Όσον αφορά στους θανάτους, καταγράφηκαν 33,7 κατά μέσο όρο την ημέρα στο διάστημα από 13/11 μέχρι 19/11.

Γερμανία: Πάνω από 45.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 45.326 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 5.430.911, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 309 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 99.433 νεκρούς μέχρι σήμερα, κατά την ίδια πηγή.

Βρετανία: 45 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σχεδόν 45.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 44.917 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 45 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει στοιχίσει τη ζωή σε 143.972 ανθρώπους επί συνόλου 9.889.926 μολύνσεων. Ο απολογισμός των θυμάτων περιλαμβάνει μόνο όσους απεβίωσαν σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν από τον ιό.

Στα νοσοκομεία της Βρετανίας νοσηλεύονταν χθες 8.024 ασθενείς με την COVID-19.

Τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, με την επίκληση της προόδου της εκστρατείας ανοσοποίησης. Πάνω από το 88% των πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών έχει λάβει πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19, πάνω από το 80% έχει εμβολιαστεί πλήρως, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα. Συνεχίζεται η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, που ξεπέρασε το 26% του πληθυσμού-στόχου.

Ινδία: 236 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.579 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 236 ασθενείς με την COVID-19.

Με 466.147 θανάτους επί συνόλου 34.526.480 μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η υποήπειρος των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Φιλιππίνες: Λιγότερα από χίλια κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 984 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ πρόσθεσε στον επίσημο απολογισμό άλλους 218 θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Επισήμως, τα θύματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο αρχιπέλαγος των 110 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν φθάσει από τον Ιανουάριο του 2020, όταν εκδηλώθηκε στην επικράτειά του, τους 47.288 νεκρούς επί συνόλου 2.826.853 μολύνσεων.

Νότια Κορέα: Σχεδόν 2.700 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 30 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα επιβεβαιώθηκαν 2.699 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 30 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Ασίας έχει φθάσει μέχρι σήμερα τους 3.328 νεκρούς επί συνόλου 420.950 μολύνσεων. Ο δείκτης θνητότητας παραμένει στο 0,79%.

Οι μολύνσεις μειώθηκαν σε σχέση με την προηγουμένη (2.827) μεν, παραμένοντας κάτω από το όριο των 3.000 για δεύτερη ημέρα, έπειτα από πέντε συνεχόμενες πάνω από αυτό.

Η χώρα είναι τις τελευταίες ημέρες αντιμέτωπη με αύξηση των μολύνσεων αφού τα περιοριστικά μέτρα χαλάρωσαν, μετά την απόφαση της κυβέρνησης η χώρα να «ζήσει με τον ιό».

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 549 ασθενείς με την COVID-19 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (+34 σε 24 ώρες). Οι υγειονομικές αρχές διαβεβαιώνουν πως μπορούν να χειριστούν γύρω στους 500 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση.

Αφότου άρχισε εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης την 26η Φεβρουαρίου, έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου 42,29 εκατ. πολίτες (το 82,4% του πληθυσμού), εκ των οποίων 40,58 εκατ. (το 79%) έχουν εμβολιαστεί πλήρως, κατά τους αριθμούς της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας (KDCA). Πάνω από 1,95 εκατ. πολίτες έχουν εξάλλου λάβει αναμνηστικές δόσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα