Top

Ανοίγει ο δρόμος για διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους- Συνωστισμός σε αεροδρόμιο

Τι συζητείται για τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους.

Parallaxi
ανοίγει-ο-δρόμος-για-διευκολύνσεις-σε-775512
Parallaxi

corona

Αξιοσημείωτη ήταν η πληροφορία που έγινε γνωστή χθες, σύμφωνα με την οποία τις επόμενες εβδομάδες προγραμματίζεται η αφαίρεση μασκών σε εξωτερικούς χώρους.

Αυτό τόνισε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Στο μεταξύ, αναμένεται να υπάρξουν και προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες. Οι διευκολύνσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από το φθινόπωρο, εποχή κατά την οποία η πλειονότητα των δραστηριοτήτων θα τελείται σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι, οι εμβολιασμένοι θα έχουν πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα, π.χ. συναυλίες, θέατρα και σινεμά, καθώς και στα γήπεδα από την νέα σεζόν.

«Πράσινο φως» για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και εργαζομένους σε δομές ηλικιωμένων

corona

Την περασμένη Παρασκευή δημοσιοποιήθηκε ακόμη η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής αναφορικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες στον χώρο υγείας.

Η σύσταση αναφέρει τα εξής:

«Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής ασχολήθηκε με το ζήτημα της δυνατότητας πρόβλεψης υποχρεωτικού εμβολιασμού των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και όλων όσοι στελεχώνουν δομές υγείας (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) ή δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή ατόμων με αναπηρία), μετά από σχετικό ερώτημα του Πρωθυπουργού.

Λαμβάνοντας υπόψη:

τα επιστημονικά δεδομένα και τις έως τώρα δημοσιευμένες μελέτες για τα εγκεκριμένα εμβόλια, τα δεδομένα εμβολιασμού για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες στην Ελλάδα, τις αρχές της αυτονομίας, της ωφέλειας και της μη βλάβης, την αρχή της αναλογικότητας, και τη νομική διάσταση του ζητήματος, η Επιτροπή προτείνει μια προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» από την πλευρά της Πολιτείας, με τρία στάδια: α) Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.

β) Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στην επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

γ) Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.

Πάντως, η σύσταση αφορά μόνο στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του προσωπικού των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.

Χάρτης των κρουσμάτων: 41 στη Θεσσαλονίκη- 197 σε Αττική

Ο απόλυτος συνωστισμός στο αεροδρόμιο του Ακτίου

Εικόνες συνωστισμού καταγράφηκαν το πρωί του Σαββάτου στο αεροδρόμιο του Ακτίου.

Το αεροδρόμιο δέχεται καθημερινά πολλές πτήσεις και χιλιάδες τουρίστες από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Δεκάδες άνθρωποι, κυριολεκτικά στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο.

Δ. Πυλαίας – Χορτιάτη: Πού θα γίνουν rapid tests ην ερχόμενη εβδομάδα

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι δωρεάν έλεγχοι ανίχνευσης του ιού που απευθύνονται προς όλους τους πολίτες και λαμβάνουν χώρα από τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Αυτή τη φορά, rapid tests θα πραγματοποιηθούν σε πεζή ανοιχτή δειγματοληψία. Ειδικότερα τα rapid tests θα πραγματοποιηθούν:

  • Τρίτη 22 Ιουνίου και Τετάρτη 23 Ιουνίου στην Πυλαία, επί της οδού Προφήτη Ηλία έμπροσθεν Δημαρχείου Πυλαίας
  • Πέμπτη 24 Ιουνίου στον Χορτιάτη, επί της οδού 2ας Σεπτεμβρίου 102, έμπροσθεν Κοινοτικού Καταστήματος Χορτιάτη
  • Παρασκευή 25 Ιουνίου στο Πανόραμα, πλατεία Δημαρχείου έμπροσθεν ΚΕΠ Πανοράματος

Οι έλεγχοι θα γίνονται από τις 09.30 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι και όπως προαναφέρθηκε σε πολίτες που θα προσέρχονται πεζοί.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους Αστυνομική Ταυτότητα και να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους. Θα τους ζητηθεί αριθμός κινητού τηλεφώνου για την αποστολή του αποτελέσματος του τεστ.

Με πληροφορίες από epiruspost.gr/ iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα