Ανοίγουν από σήμερα οι εσωτερικοί χώροι σε εστιατόρια και ταβέρνες
Πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν.
Σημαντική για την εστίαση στη χώρα είναι η σημερινή ημέρα, μιας και ανοίγουν οι εσωτερικοί χώροι σε εστιατόρια και ταβέρνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων εστίασης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που επαναλειτουργούν, ορίζεται ως μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών ενός πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας.
Σημειώνεται ότι, σε ισχύ παραμένει η διάταξη για τη λειτουργία των υπαιθρίων και ημιυπαιθρίων χώρων.
Μάλιστα κατά τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, από σήμερα θα επιτρέπεται στις οργανωμένες παραλίες η μουσική και η κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και η παρασκευή φαγητών.
Από την 1η Ιουλίου, αναμένεται να ξεκινήσουν οι συναυλίες, ωστόσο δε θα υπάρχουν όρθιοι παρευρισκόμενοι.
Όσα ανοίγουν σήμερα, Σάββατο 6 Ιουνίου
-λειτουργία της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους -λειτουργία των εστιατορίων στα ξενοδοχεία -παροχή γευμάτων και ποτών από κυλικείο -παροχή γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις, -υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο, -υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος.
Αναφορικά με τον επιτρεπόμενο αριθμό πελατών ορίζεται σύμφωνα με τον ίδιο υπουργό ο αριθμός που προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας.
Σημαντικές επισημάνσεις
Στους εσωτερικούς χώρους επιχειρήσεων με ΚΑΔ 56.30.10.09, 56.30.10.10 και 56.30.10.11, σημειώνεται ότι απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρος παραμονής των πελατών.
Παράλληλα, καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ.
Ακόμη, όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,20 μ.
Τέλος, όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,80 μ.
Για τις υπηρεσίες τύπου catering και τη λειτουργία των εστιατορίων θα ισχύουν τα εξής:
Η διάθεση των γευμάτων γίνεται με τη διαδικασία του μπουφέ, πραγματοποιείται από υπαλλήλους-σερβιτόρους της επιχείρησης, χωρίς να έρχεται σε επαφή ο πελάτης με τα σκεύη σερβιρίσματος και μεταξύ των προσφερόμενων γευμάτων και των καταναλωτών τοποθετείται διαφανές πέτασμα, προκειμένου να καλύπτει το σύνολο της επιφάνειας των γευμάτων και με άνοιγμα ικανό να πραγματοποιείται με ασφάλεια το σερβίρισμα των καταναλωτών.
Η απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων στον μπουφέ ορίζεται τα 1,5 μέτρα. Συστήνεται όπου δύναται, να προσφέρονται έτοιμοι συνδυασμοί προϊόντων π.χ. φρούτα, γλυκά.