Top

Γεωργιάδης: Ανοίγουν πρώτα για τους εμβολιασμένους τα γυμναστήρια

"Καμπανάκι" για επιστροφή σε lockdown.

Parallaxi
γεωργιάδης-ανοίγουν-πρώτα-για-τους-εμ-757055
Parallaxi
crossfit-534615_1280
Με προτεραιότητα θα μπορεί ο κόσμος να πηγαίνει στα γυμναστήρια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Έτσι, πρώτα αναμένεται να πάνε στο γυμναστήριο οι εμβολιασμένοι και από τα τέλη Ιουνίου θα έχουν την ίδια δυνατότητα και οι ανεμβολίαστοι πολίτες. 
“Εντός της εβδομάδας θα βγει το χρονοδιάγραμμα. Από τις 17 του μήνα θα λειτουργήσουν όσα έχουν εξωτερικούς χώρους”, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλώντας στο Open. 
Σχετικά με τα καταστήματα, ο υπουργός σημείωσε ότι μέχρι τις 14 Μαΐου θα ισχύει το ραντεβού, καθώς και ότι αυτό πρόκειται να καταργηθεί στις 15 του μήνα μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού.

“Από 15 Μαΐου με τον τουρισμό, καλό θα είναι να επιτραπεί” είπε ακόμα αναφορικά με τη μουσική στην εστίαση.

Εστίαση: Ανοίγει η πλατφόρμα την άλλη εβδομάδα 

«Η αντίδραση της Κυβέρνησης ήταν άμεση, ειδικά σε ότι αφορά την ρευστότητα στην αγορά. Σε ότι αφορά την ρευστότητα, έχουμε καταφέρει να κλείσουμε πολλές πληγές», δήλωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι εδώ και πολλές ημέρες, αλλά περιμένουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το πρόγραμμα πρέπει να εγκριθεί από εκεί. Ελπίζω ότι μέσα στην άλλη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν τις αιτήσεις τους», δήλωσε ο ίδιος για την ενίσχυση στην εστίαση.

«Η εκταμίευση των χρημάτων που προέρχονται από πόρους του ΕΣΠΑ θα έρθει γρήγορα, όχι αυτόματα όπως με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αλλά σύντομα, θεωρώ ότι μέσα στον Ιούνιο θα γίνουν οι πρώτες πιστώσεις, αλλά τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι προμηθευτές τους, γνωρίζοντας το ποσό που περιμένουν θα μπορούν να κάνουν το “κουμάντο” τους», συμπλήρωσε ο κύριος Τσακίρης.

Καπραβέλος: “Καμπανάκι” για έκρηξη κρουσμάτων και επιστροφή σε lockdown 

Toν κώδωνα του κινδύνου κρούει για πολλοστή φορά ο διευθυντής ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, κάνοντας λόγο για πιθανή έκρηξη των κρουσμάτων και επιστροφή σε καθεστώς lockdown.

«Δεν είμαστε εναντίον της ανθρώπινης δραστηριότητας αλλά πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή. Η χαλαρότητα θα μας στοιχίσει, να ανοίξουμε με μεγάλη προσοχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

«Συμφωνώ αλλά το άνοιγμα της κοινωνίας είναι μονόδρομος, είναι σημαντικό να τονιστεί η ανάγκη εφαρμογής των μέτρων», τόνισε από μέρους του ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Ο ιός είναι εδώ, ανοίγουμε την οικονομία αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, να κάνουμε τον εμβολιασμό και τα rapid test», είπε ακόμη.

Θετική στον κοροναϊό η Σοφία Ζαχαράκη

Ψαλτοπούλου: Υπάρχουν μεταλλάξεις στο κέντρο της Αθήνας 

«Αδύναμος κρίκος είναι η Αθήνα. Υπάρχουν μεταλλάξεις στο κέντρο. Ως πρωτεύουσα και με όλο τον συγχρωτισμό έχει μεγαλύτερο πρόβλημα» υπογράμμισε με τη σειρά της η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής.

Η ίδια τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να αυξηθούν οι εμβολιασμένοι στις ηλικίες άνω των 60 «γιατί εκεί περιμένουμε την πιο βαριά νόηση», ενώ για τη χρήση μάσκας, είπε ότι «μέχρι να πετύχουμε μια καλή ανοσία σε επίπεδο Ισραήλ ή Μεγάλης Βρετανίας, διψήφιο αριθμό κρουσμάτων και πολύ λίγους θανάτους, θα τη χρησιμοποιούμε».

Προβληματισμένοι οι γιατροί για τους περιορισμούς στην επιλογή εμβολίου, στις γυναίκες 30-44 ετών

Σύμφωνα με πληροφορίες προβληματισμός υπάρχει στους γιατρούς, όταν γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ζητούν τη συμβουλή τους, σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού που μπορούν να επιλέξουν, αφού αυτή τη στιγμή η επιλογή τους περιορίζεται στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Υπενθυμίζεται ότι, η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε να μην χορηγεί στις ηλικίες κάτω των 40 ετών το συγκεκριμένο εμβόλιο, λόγω ανησυχίαςγια τα σπάνια περιστατικά θρομβοεμβολών.

Το γεγονός επιβεβαιώνει, o Καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική (ΕΚΠΑ) του “Αττικόν”, Στέλιος Λουκίδης.

“Με πήρε μια κυρία και μου λέει “η κόρη μου είναι 31-32 ετών και θα μπει στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μου λέτε αν το εμβόλιο της AstraZeneca έχει data για την εγκυμοσύνη;” Λέω, “δεν έχει”. Άρα μου λέει “πως θα πάει να το κάνει;” Αυτή η γυναίκα εν μέρη έχει δίκιο, γιατί εφόσον δεν υπάρχουν δεδομένα, ούτε το θετικό μπορείς να πεις ούτε το αρνητικό. Θα ανοίξει με όλα τα εμβόλια η πλατφόρμα γι’ αυτές τις ηλικίες, αλλά πότε;”, αναφέρει ο καθηγητής κ. Λουκίδης μιλώντας στο iatropedia.gr.

Οι παραλίες της Αττικής έτοιμες να υποδεχθούν τον κόσμο με ασφάλεια

Η αναζήτηση μιας παραλίας αναμένεται να είναι το ζητούμενο αυτό το σαββατοκύριακο για τους κατοίκους της Αττικής. Οι ελεύθερες παραλίες ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται πόλος έλξης, οι οργανωμένες ανοίγουν κι αυτές σήμερα και αμφότερες αναμένεται να γεμίσουν από τους λουόμενους.

Ο στόχος όλων, σε ελεύθερες και οργανωμένες, είναι να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται και για τον λόγο αυτό οι παράκτιοι δήμοι της Αττικής έχουν ήδη ολοκληρώσει από την προηγούμενη εβδομάδα τις όποιες εργασίες απαιτεί η περίσταση.

«Οι παραλίες μας είναι ελεύθερες, ασφαλείς και δωρεάν. Αυτό είναι και το μήνυμά μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και συνεχίζει: «Κάθε χρόνο οι παραλίες μας είναι γεμάτες από τον κόσμο, που χαίρεται τη θάλασσα και την ομορφιά τους. Ολόκληρη η υποδομή έχει ετοιμαστεί από μέρες τώρα. Μάλιστα, εμείς έχουμε τοποθετήσει τις ομπρέλες σε απόσταση 10 μέτρων μεταξύ τους, δηλαδή ακόμη πιο μακριά από το προβλεπόμενο, ώστε να είμαστε σίγουροι πως θα τηρηθούν οι αποστάσεις, χωρίς άγχος και εκνευρισμό. Υπάρχουν οι τουαλέτες, τα αλλακτήρια, οι ντουζιέρες, ενώ ήδη έχουμε ανανεώσει και την άμμο. Στην παραλιακή περιοχή υπάρχουν και τρία-τέσσερα εστιατόρια, τα οποία λειτουργούν από την περασμένη Δευτέρα, με όλα τα μέτρα που προβλέπονται».

Και ο κ. Παπανικολάου καταλήγει: «Ο κόσμος να έρθει στη Γλυφάδα για να χαρεί με ασφάλεια το μπάνιο του στις όμορφες ακτές της πόλης μας».

Από τη δική του μεριά, ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εδώ και δέκα ημέρες τα πάντα είναι έτοιμα και υποδέχονται με ασφάλεια το κοινό. Έχουν γίνει οι καθαρισμοί, έχουν τοποθετηθεί οι ομπρέλες, υπάρχουν παντού τουαλέτες και αλλακτήρια και στο μεγαλύτερο μέρος υπάρχουν και ντουζιέρες. Φυσικά, έχουν πάρει τη θέση τους και οι ναυαγοσώστες».

Ο συγκεκριμένος δήμος διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Αττική. «Υπάρχουν 6,5 χλμ. ελεύθερης παραλίας», λέει ο κ. Κωνσταντέλλος και προσθέτει: «Οι καθαρισμοί είναι διαρκείς και καθημερινοί και παντού υπάρχουν κάδοι για ανακύκλωση τριών ρευμάτων. Ακόμη, για δεύτερη χρονιά φέτος εφαρμόζουμε κι ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο, για παροχή ρεύματος στους λουόμενους, από ηλιακά κάτοπτρα, ώστε να φορτίσουν το κινητό τους ή το ipad. Το εφαρμόσαμε πέρυσι για πρώτη φορά και το συνεχίζουμε φέτος». Και προσθέτει στο τέλος: «Θέλουμε ως δήμος να έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα».

Mε πληροοφορίες από Open / Ant1 / Δημ. Βασιλόπουλος, AΠΕ-ΜΠΕ / in.gr/ iatropedia.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα