Top

Άρση lockdown: Ανοίγουν σήμερα οι οργανωμένες παραλίες- Τα επόμενα βήματα

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό των άνω των 18.

Parallaxi
άρση-lockdown-ανοίγουν-σήμερα-οι-οργανωμένες-630450
Parallaxi

Ακόμα ένα βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται σήμερα, καθώς ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ήδη έγινε ένα σημαντικό βήμα επιστροφής με το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου.

Αναφορικά με τις οργανωμένες παραλίες, αυτές θα λειτουργούν από σήμερα με συγκεκριμένα μέτρα.  Έτσι, οι ξαπλώστρες θα χρησιμοποιούνται με αποστάσεις, μειωμένος θα είναι ο αριθμός λουόμενων και αντισηπτικά θα πρέπει να υπάρχουν στα τραπεζάκια.

Ξεκίνησαν οι κρατήσεις

Στο μεταξύ, οι κρατήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη για το ερχόμενο Σάββατο ακόμα και για τα beach bar.

Οι επιχειρηματίες δίνουν αγώνα ώστε να προσαρμοστούν στα νέα μέτρα πριν την άφιξη του κόσμου.

Τα υπόλοιπα βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα

Τη Δευτέρα, 10η Μαΐου,  οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων θα επιστρέψουν και πάλι στα θρανία, έχοντας προηγουμένως κάνει τα απαραίτητα self test.

Τα selftestsθα διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης και θα χορηγούνται δωρεάν στους μαθητές.

Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου:

Επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών. Επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια. Όσον αφορά τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς το άνοιγμά τους μεταφέρεται μερικές ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 17 Μαΐου, δύο ημέρες μετά το άνοιγμα δηλαδή του τουρισμού (15/5). Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε προκειμένου να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελλείψει της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών.

Παράλληλα, από 17 Μαΐου επανεκκινούν οι πρακτικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων β’ ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους -Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.

Οι ημερομηνίες για τον Πολιτισμό

Παράλληλα, «ανάσα» αναμένεται να πάρουν το προσεχές διάστημα και αρκετοί κλάδοι του πολιτισμού, κλάδος ο οποίος ζημιώθηκε αρκετά από την πανδημία, με τους καλλιτέχνες όλο αυτό το διάστημα να προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την επαφή με το κοινό μέσω της τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου, ενώ στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1:1, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του iefimerida.gr.

Ακόμη, στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου. Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, αυτό αφορά μόνο καθήμενους, όχι ορθίους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Στον “πάγο” τα γυμναστήρια 

Τέλος, ενώ η επιτροπή λοιμωξιολόγων άναψε το πράσινο φως και την επανέναρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού από το προσεχές διάστημα, αποδεχόμενη το πλάνο που κατέθεσε το υφ. Αθλητισμού (δείτε αναλυτικά εδώ), τα ιδιωτικά γυμναστήρια εξακολουθούν να παραμένουν στον «πάγο».

Όπως ανέφερε το υφυπουργείο Αθλητισμού για τα ιδιωτικά γυμναστήρια, τα μέλη της υποεπιτροπής αθλητισμού θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στη ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξής τους, π.χ. στην αρχή πιλοτικά μόνο με εμβολιασμένους πολίτες και να γίνει εισήγηση στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Χαρδαλιάς: Οι νέες περιοχές στο “βαθύ κόκκινο”

Εστίαση: Ένας στους πέντε δεν άνοιξε ποτέ – «Γκρίνια» για ωράριο και μουσική

Από τις 80.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο σε ολόκληρη τη χώρα, το 20% δεν άνοιξε, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε γιατί δεν διαθέτει εξωτερικό χώρο, είτε γιατί περιμένει το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου.

Ένα από τα αιτήματα των εστιατόρων που ήταν να δοθεί κεφάλαιο επανεκκίνησης προκειμένου να μπορέσουν να τροφοδοτήσουν τα καταστήματά τους, φαίνεται πως θα υλοποιηθεί στις 10 Μαΐου, όταν ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό ποσό που θα δοθεί ανέρχεται στα 330 εκατομμύρια ευρώ ενώ θα ενισχυθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και οι εξωτερικοί χώροι, για τη χρήση των οποίων ήδη έχουν επιβληθεί από τις αρχές δεκάδες πρόστιμα. Οι καταστηματάρχες αξιοποιούν όσο περισσότερο χώρο μπορούν σε αυλές, πεζοδρόμια, ακόμη και μπαλκόνια και επικαλούνται κενό στις οδηγίες για το τί θεωρείται ασφαλής εξωτερικός χώρος.

«Κάποιοι συνάδελφοι έχουν εξωτερικούς χώρους οι οποίοι έχουν πέργκολα σε ορισμένα σημεία, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές και η αστυνομία να θεωρούν ότι αυτοί οι χώροι δεν είναι νόμιμοι, να επιβάλλουν πρόστιμα και να κλείνουν τα καταστήματα. Αυτό θα πρέπει σε πρώτη φάση να διευκρινιστεί, να γίνονται απλές συστάσεις».

Περισσότερο πληττόμενοι από τα περιοριστικά μέτρα θεωρούν ότι είναι οι εστιάτορες, καθώς διαπίστωσαν ότι, ακόμη και για έξοδο για φαγητό, οι πολίτες προτίμησαν τα μεζεδοπωλεία, κάτι που το αποδίδουν στο ωράριο λειτουργίας.

Εμβόλιο- Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα τον Ιούνιο για τους άνω των 18

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα ραντεβού εμβολιασμού για τους άνω των 18 ετών, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, την Παρασκευή.

Όπως εξήγησε, η  πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει εντός Ιουνίου προκειμένου οι άνω των 18 ετών να εμβολιαστούν μέσα στους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο.

«Είναι το μοναδικό μας όπλο να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και σώζουν ζωές», είπε και συμπλήρωσε πως «βλέπουμε ένα μεγάλο κύμα να εμβολιάζεται, παρά τις όποιες δυσκολίες μπορεί να υπάρχουν», τόνισε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από in.gr/Mega/ Έθνος
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα